3p

Egy tényfeltáró riport szerint Izrael lehallgatta, nyomás alá helyezte és meg akarta félemlíteni a Nemzetközi Büntetőbíróságot annak érdekében, hogy kisiklassa az ország elleni vizsgálatokat.

Izrael már csaknem egy évtizede folytat titkos „háborút” a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ellen, állítja a brit The Guardian, valamint az izraeli székhelyű +972 magazin és a Local Call közös tényfeltáró cikke.

Eszerint a zsidó állam hírszerzéseit is bevetette az ICC vezető tisztségviselőinek megfigyelésére, a velük szembeni nyomásgyakorlásra, lejáratásukra, valamint állítólagos megfenyegetésükre.

Ennek célja az volt, hogy megakadályozza vagy vakvágányra futtassa az Izrael ellen feltételezett háborús bűnök miatt indított vagy indítani tervezett nyomozásokat.

Az izraeli hírszerzés által lehallgatott vezetők között található Karim Khan, az ICC jelenlegi és Fatou Bensouda, az ICC korábbi főügyésze. A hírszerzés kiterjedt a telefonbeszélgetésekre, üzenetekre, emailekre és dokumentumokra is.

Netanjahu rendelhette el a lehallgatásokat
Netanjahu rendelhette el a lehallgatásokat
Fotó: EPA/RONEN ZVULUN / POOL

A megfigyelés – írja a The Guardian – az elmúlt hónapokban is zajlott abból a célból, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő  előzetes információkat kapjon Khan szándékairól.

Egy lehallgatott felvétel például már utalt arra, hogy az ICC főügyésze elfogatási parancs kiadását kéri majd izraeli vezetők ellen (ez végül meg is történt), de a lap forrásai szerint „óriási nyomás nehezedett rá az Egyesült Államok részéről” annak érdekében, hogy ezt ne tegye meg.          

Bernsouda ellen, aki még 2021-ben indított vizsgálatot feltételezett háborús bűnök miatt, szintén kémtevékenységet folytattak, és állítólag meg is fenyegették. A titkos műveletet Netanjahu egyik közeli szövetségese, a Moszad izraeli titkosszolgálat akkori vezetője, Yossi Cohen irányította.

A lap tényfeltáró anyagából kiderül, hogy általában burkolt, utalásszerű fenyegetésekről volt szó. Egy esetben például ismeretlen férfiak keresték fel Bernsouda lakhelyét, és egy olyan borítékot akartak átadni neki, amelyben pár száz dollár és egy izraeli telefonszám volt. Az előző hónapban az ICC főügyésze előzetes vizsgálatot indított a palesztinai helyzet kivizsgálására.

A lap forrásai szerint az izraeli szolgálatok ezzel azt akarták jelezni a főügyésznek, hogy tudják, hol lakik. Az incidenst követően a hatóságok megerősítették a biztonsági intézkedéseket a lakás környékén.

A The Guardian és társai több mint kéttucatnyi jelenlegi és korábbi hírszerzővel, vezető ICC-tisztségviselőkkel, kormányzati szereplőkkel, az ügyet ismerő diplomatákkal és jogászokkal beszéltek. Az izraeli hadsereg egyik szóvivője szerint a hadsereg nem vett részt ilyen műveletekben, az izraeli kormányfő hivatala pedig hamisnak nevezte a vádakat, tételesen ugyanakkor nem cáfolta azokat.

Mint arról beszámoltunk, Karim Khan hétfőn kérte elfogatóparancs kiadását a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin szélsőséges iszlamista szervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt, a gázai háborúval kapcsolatban. Izrael élesen tiltakozott a döntés ellen.

Az országgal szemben eljárást folytat a Nemzetközi Bíróság is, népirtás gyanúja miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Egész Herszon áram nélkül maradt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 19:16
Románia Ukrajnának adományoz egy légvédelmi rendszert, Dél-Koreát aggasztja Oroszország és Észak-Korea együttműködése. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Botrány a júliusi brit választások miatt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:06
Vizsgálat indult csütörtökön Tony Lee, a kormányzó brit Konzervatív Párt kampányigazgatója és felesége, Laura Saunders konzervatív képviselőjelölt ellen azzal a gyanúval, hogy a jövő havi parlamenti választások kiírása előtt fogadtak a választás időpontjára.
Nemzetközi Románia döntő lépésre szánta el magát Ukrajnát illetően
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 16:18
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtökön jóváhagyta, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét - közölte a román elnöki hivatal.
Nemzetközi Az új NATO-főtitkár: Mark Rutte
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:46
Kalus Iohannis visszalépett, így már biztos, hogy Mark Rutte lesz az új NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagállama egyetért abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök méltó utódja lesz Jens Stoltenbergnek.
Nemzetközi Megint lepipáltak minket a románok, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:28
A  Román Nemzeti Bank (BNR) megduplázta nyereségét 2023-ban az intézmény csütörtökön közzétett éves jelentése szerint.
Nemzetközi David Pressman a Fidesz képviselőit is várja a Pride utáni piknikre
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 14:50
Az amerikai nagykövet 35 országgal fog össze. 
Nemzetközi Ukrajnán túl: hatalmas EU-segély Mianmarnak
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:57
Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további 15 millió eurót (mintegy 6 milliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Nemzetközi Kemény üzenetet küldött Dél-Korea az orosz-észak-koreai megállapodás hírére
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:26
Dél-Korea átgondolja korábbi álláspontját Putyin észak-koreai látogatását követően. 
Nemzetközi Kocsis Máté arról posztolt, miért maradt magára a Fidesz - érkezett egy érdekes komment
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:55
A magyarellenes román AUR csatlakozásával indokolja a Fidesz frakcióvezetője, miért nem lépnek be az ECR-be - maga az AUR elnöke kommentelt a poszthoz.
Nemzetközi Izrael levadászott egy Hamász-parancsnokot, aki részt vett az októberi mészárlásban
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:40
Izrael folytatja a hadműveletet Gázában - levadászták az egyik Hamász-vezetőt, aki részt vett a tavaly októberi mészárlásban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG