<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Egyre több fizetési lehetőség áll a fogyasztók rendelkezésére a készpénz alternatívájaként. A banki átutaláson, hagyományos bankkártyás fizetésen kívül ma már a mobilfizetés palettája is egyre bővül változatos üzleti modelleket, technológiákat használó szolgáltatásokkal.

Az utóbbi években mind a mobilszolgáltatók, mind a készülékgyártók egyre nagyobb figyelmet szenteltek az NFC (Near Field Communication) technológiának, amely többek között lehetővé teszi a mobiltelefonon keresztüli, érintés nélküli fizetést. Az NFC technológia elfogadói bázisát a MasterCard érintés nélküli rendszere, a PayPass adja.

Az NFC (near field communication) technológia egy apró, akár matricába vasalható chip segítségével, egyetlen érintéssel tesz lehetővé alapszintű, ám akár kétirányú adatátvitelt a leolvasó és a chip között. A hagyományos kártya alapú fizetést felváltó technológia működhet kártya formátumban is, de a jövőt valószínűleg a mobiltelefonba integrált NFC chip fogja jelenteni.
A technológiáról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Az érintés nélküli fizetés előnyei, hogy gyorsan lehet vele fizetni, nem kell kiadnunk a kártyát kezünkből, ami a biztonságérzet növekedése mellett, higiénikusabb is - gondoljunk csak arra, hogy a bankjegyek is, milyen koszosak. Az sem utolsó szempont, hogy amit folyamatosan a kezében tart a vásárló, azt kisebb eséllyel hagyja el, mint amit kiad a kezéből.

Mobilfizetés helyben vagy távolról

A mobilfizetés egyfelől azt jelenti, hogy mobiltelefonunkkal fizetünk egy üzletben.

Szetnics László

Egy beépített chip nyújt a mobilunkon keresztül hozzáférést a számlánkhoz. Amikor fizetni akarunk, a PayPass terminálhoz tartjuk a telefont, megadjuk a PIN kódot a telefonon, és már fizettünk is - mondta Szetnics László, a MasterCard Europe mobilfizetésért felelős regionális vezetője egy, a témával foglalkozó rendezvényen.

A mobiltelefonokba integrált új technológia nem csak a pénzügyek világát forradalmasíthatja, hanem teljes egészében kiválthatja a pénztárcát, a jegyeket és bérleteket.

A mobilfizetésnek van azonban távoli formája is, ilyen a számlafizetés, mobilfeltöltés, internetes fizetés. Ezek a lehetőségek és szolgáltatások hosszútávon párhuzamosan is alkalmazhatók lesznek, és mind egy úgynevezett mobiltárcában egyesülnek.

Mi kell hozzá?

Ahhoz, hogy mobiltelefonunkkal tudjunk fizetni, kell egy olyan okostelefon, ami képes NFC fizetésre. Ebbe kell egy chip-kártya - amely akár a SIM kártyában akár más technológiával be lesz építve a telefonba -, kell legalább egy folyószámla, de egyszerre többet is hozzá lehet kapcsolni egy telefonhoz, kell egy alkalmazás, amely segítségével fizetünk és olyan üzletek, ahol tudunk így fizetni - mondta Párkányi Péter, a MasterCard Europe NFC projektekért felelős regionális vezetője.

A jó hír, hogy egyre több ilyen készülék és egyre több üzlet van, ahol elérhető ez a fizetési mód. Ha minden lehetőség adott, akkor már csak arra kell figyelni, hogy fel legyen töltve a telefonunk.

A jövő zenéje

Az okostelefonba zárt pénztárca hosszútávon még több előnyt fog jelenteni, legalábbis a Mastercard tervei szerint. A kártyatársaság szakemberei olyan jövőt vizionálnak, amelyben minden, ami az internethez kapcsolódik a telefonon fut össze, így például a jövőben a hűtőszekrény szólni fog az okostelefonnak, hogy elfogyott a tej és a fogyasztó a vásárlást még hazaút közben, a kocsiban ülve el tudja intézni.

Még arra is várni kell - bár valószínűleg kevesebbet - hogy a mobiltárcában minden egyszerre működjön a jegyvásárlástól a parkolás fizetésén át a bolti vásárlásig. A Mastercard célja az is, hogy egy kedvezmény-hűségkártya rendszer is elinduljon, amihez szintén nem kell majd más, csak a telefonunk - így a pénztárnál a fizetéskor nem kérdezik meg, hogy egyébként a pontokat gyűjtjük-e, van-e hűségkártyánk, kedvezményre jogosító kuponunk - ezek a tranzakciók mind a fizetéssel egyszerre lezajlanak majd.

Míg ezeket a távoli jövőben tudjuk csak elképzelni, arra, hogy minden ötödik telefonnal lehessen fizetni már csak egy évet kell várni, 2016-ra pedig várhatóan a kereskedők 85 százalékánál lehet majd így fizetni Európában.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Jajj az OTP-nek! Megsaccoltuk, mekkora extraprofit-adó sújthatja az egyes bankokat
Csabai Károly | 2022. május 26. 18:33
Eszerint a Csányi Sándor által irányított hitelintézetnek a bankszektorra kivetett 250 milliárd forintos extraprofit-adónak több mint az egyharmadát kellene befizetnie.
Pénzügyi szektor Mégsem lép ki senki a kémbankból?
Csabai Károly | 2022. május 25. 16:02
Eddig legalábbis a kilenc tagállam egyike sem jelezte ezt a szándékát, noha ezt közel három hónapja négyen is már kész tényként kezelték.
Pénzügyi szektor Jelentősen csökkent az amerikai bankok nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 11:11
Az amerikai bankok profitja 22,2 százalékkal csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - áll az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság (FDIC) jelentésében.
Pénzügyi szektor Fizethet az ügyfeleinek a CIB
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 10:43
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza ügyfelei számára - jelentette be szerdán a jegybank.
Pénzügyi szektor Újabb kamatemelési hullámmal reagáltak a bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 09:48
Már a harmadik hullámban emelték a hiteleik kamatát a bankok májusban. Ezzel még az MNB korábbi kamatemeléseinek hatása épült be a kölcsönfeltételekbe, de egy hét múlva újabb döntést hoz a monetáris tanács.
Pénzügyi szektor A kétszámjegyű infláció küszöbén rálépnek a kamatfékre Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:32
Egy sikeres évtized és egy sikeres válságkezelés van a magyar gazdaság mögött. Ugyanakkor a koronavírus, majd az orosz-ukrán háború három területen is az egyensúlyok felborulását okozta, amit egy kétéves programmal kell helyreállítani - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.
Pénzügyi szektor Brutál forgalommal indult az első magyar decentralizált kriptotőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 09:44
A magyarok nyitottak az új pénzügyi lehetőségekre, már ami a kriptodevizákat illeti. 
Pénzügyi szektor 10-ből 8 bank emelte a kamatokat: tovább drágulnak a kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 14:37
Egy hónap alatt átlagosan 1,17 százalékponttal emelkedett a személyi kölcsön kamata.
Pénzügyi szektor A szegényeket támogatja az Erste
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:26
Tavaly 47 millió eurót adtak a fenntartható jólét és banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés támogatására.
Pénzügyi szektor Fél milliárd forintos osztalékot fizet a BÉT
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:50
Megtartotta éves rendes közgyűlését a budapesti tőzsde üzemeltetője.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG