1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre több fizetési lehetőség áll a fogyasztók rendelkezésére a készpénz alternatívájaként. A banki átutaláson, hagyományos bankkártyás fizetésen kívül ma már a mobilfizetés palettája is egyre bővül változatos üzleti modelleket, technológiákat használó szolgáltatásokkal.

Az utóbbi években mind a mobilszolgáltatók, mind a készülékgyártók egyre nagyobb figyelmet szenteltek az NFC (Near Field Communication) technológiának, amely többek között lehetővé teszi a mobiltelefonon keresztüli, érintés nélküli fizetést. Az NFC technológia elfogadói bázisát a MasterCard érintés nélküli rendszere, a PayPass adja.

Az NFC (near field communication) technológia egy apró, akár matricába vasalható chip segítségével, egyetlen érintéssel tesz lehetővé alapszintű, ám akár kétirányú adatátvitelt a leolvasó és a chip között. A hagyományos kártya alapú fizetést felváltó technológia működhet kártya formátumban is, de a jövőt valószínűleg a mobiltelefonba integrált NFC chip fogja jelenteni.
A technológiáról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Az érintés nélküli fizetés előnyei, hogy gyorsan lehet vele fizetni, nem kell kiadnunk a kártyát kezünkből, ami a biztonságérzet növekedése mellett, higiénikusabb is - gondoljunk csak arra, hogy a bankjegyek is, milyen koszosak. Az sem utolsó szempont, hogy amit folyamatosan a kezében tart a vásárló, azt kisebb eséllyel hagyja el, mint amit kiad a kezéből.

Mobilfizetés helyben vagy távolról

A mobilfizetés egyfelől azt jelenti, hogy mobiltelefonunkkal fizetünk egy üzletben.

Szetnics László

Egy beépített chip nyújt a mobilunkon keresztül hozzáférést a számlánkhoz. Amikor fizetni akarunk, a PayPass terminálhoz tartjuk a telefont, megadjuk a PIN kódot a telefonon, és már fizettünk is - mondta Szetnics László, a MasterCard Europe mobilfizetésért felelős regionális vezetője egy, a témával foglalkozó rendezvényen.

A mobiltelefonokba integrált új technológia nem csak a pénzügyek világát forradalmasíthatja, hanem teljes egészében kiválthatja a pénztárcát, a jegyeket és bérleteket.

A mobilfizetésnek van azonban távoli formája is, ilyen a számlafizetés, mobilfeltöltés, internetes fizetés. Ezek a lehetőségek és szolgáltatások hosszútávon párhuzamosan is alkalmazhatók lesznek, és mind egy úgynevezett mobiltárcában egyesülnek.

Mi kell hozzá?

Ahhoz, hogy mobiltelefonunkkal tudjunk fizetni, kell egy olyan okostelefon, ami képes NFC fizetésre. Ebbe kell egy chip-kártya - amely akár a SIM kártyában akár más technológiával be lesz építve a telefonba -, kell legalább egy folyószámla, de egyszerre többet is hozzá lehet kapcsolni egy telefonhoz, kell egy alkalmazás, amely segítségével fizetünk és olyan üzletek, ahol tudunk így fizetni - mondta Párkányi Péter, a MasterCard Europe NFC projektekért felelős regionális vezetője.

A jó hír, hogy egyre több ilyen készülék és egyre több üzlet van, ahol elérhető ez a fizetési mód. Ha minden lehetőség adott, akkor már csak arra kell figyelni, hogy fel legyen töltve a telefonunk.

A jövő zenéje

Az okostelefonba zárt pénztárca hosszútávon még több előnyt fog jelenteni, legalábbis a Mastercard tervei szerint. A kártyatársaság szakemberei olyan jövőt vizionálnak, amelyben minden, ami az internethez kapcsolódik a telefonon fut össze, így például a jövőben a hűtőszekrény szólni fog az okostelefonnak, hogy elfogyott a tej és a fogyasztó a vásárlást még hazaút közben, a kocsiban ülve el tudja intézni.

Még arra is várni kell - bár valószínűleg kevesebbet - hogy a mobiltárcában minden egyszerre működjön a jegyvásárlástól a parkolás fizetésén át a bolti vásárlásig. A Mastercard célja az is, hogy egy kedvezmény-hűségkártya rendszer is elinduljon, amihez szintén nem kell majd más, csak a telefonunk - így a pénztárnál a fizetéskor nem kérdezik meg, hogy egyébként a pontokat gyűjtjük-e, van-e hűségkártyánk, kedvezményre jogosító kuponunk - ezek a tranzakciók mind a fizetéssel egyszerre lezajlanak majd.

Míg ezeket a távoli jövőben tudjuk csak elképzelni, arra, hogy minden ötödik telefonnal lehessen fizetni már csak egy évet kell várni, 2016-ra pedig várhatóan a kereskedők 85 százalékánál lehet majd így fizetni Európában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG