<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Egyre több fizetési lehetőség áll a fogyasztók rendelkezésére a készpénz alternatívájaként. A banki átutaláson, hagyományos bankkártyás fizetésen kívül ma már a mobilfizetés palettája is egyre bővül változatos üzleti modelleket, technológiákat használó szolgáltatásokkal.

Az utóbbi években mind a mobilszolgáltatók, mind a készülékgyártók egyre nagyobb figyelmet szenteltek az NFC (Near Field Communication) technológiának, amely többek között lehetővé teszi a mobiltelefonon keresztüli, érintés nélküli fizetést. Az NFC technológia elfogadói bázisát a MasterCard érintés nélküli rendszere, a PayPass adja.

Az NFC (near field communication) technológia egy apró, akár matricába vasalható chip segítségével, egyetlen érintéssel tesz lehetővé alapszintű, ám akár kétirányú adatátvitelt a leolvasó és a chip között. A hagyományos kártya alapú fizetést felváltó technológia működhet kártya formátumban is, de a jövőt valószínűleg a mobiltelefonba integrált NFC chip fogja jelenteni.
A technológiáról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Az érintés nélküli fizetés előnyei, hogy gyorsan lehet vele fizetni, nem kell kiadnunk a kártyát kezünkből, ami a biztonságérzet növekedése mellett, higiénikusabb is - gondoljunk csak arra, hogy a bankjegyek is, milyen koszosak. Az sem utolsó szempont, hogy amit folyamatosan a kezében tart a vásárló, azt kisebb eséllyel hagyja el, mint amit kiad a kezéből.

Mobilfizetés helyben vagy távolról

A mobilfizetés egyfelől azt jelenti, hogy mobiltelefonunkkal fizetünk egy üzletben.

Szetnics László

Egy beépített chip nyújt a mobilunkon keresztül hozzáférést a számlánkhoz. Amikor fizetni akarunk, a PayPass terminálhoz tartjuk a telefont, megadjuk a PIN kódot a telefonon, és már fizettünk is - mondta Szetnics László, a MasterCard Europe mobilfizetésért felelős regionális vezetője egy, a témával foglalkozó rendezvényen.

A mobiltelefonokba integrált új technológia nem csak a pénzügyek világát forradalmasíthatja, hanem teljes egészében kiválthatja a pénztárcát, a jegyeket és bérleteket.

A mobilfizetésnek van azonban távoli formája is, ilyen a számlafizetés, mobilfeltöltés, internetes fizetés. Ezek a lehetőségek és szolgáltatások hosszútávon párhuzamosan is alkalmazhatók lesznek, és mind egy úgynevezett mobiltárcában egyesülnek.

Mi kell hozzá?

hirdetés

Ahhoz, hogy mobiltelefonunkkal tudjunk fizetni, kell egy olyan okostelefon, ami képes NFC fizetésre. Ebbe kell egy chip-kártya - amely akár a SIM kártyában akár más technológiával be lesz építve a telefonba -, kell legalább egy folyószámla, de egyszerre többet is hozzá lehet kapcsolni egy telefonhoz, kell egy alkalmazás, amely segítségével fizetünk és olyan üzletek, ahol tudunk így fizetni - mondta Párkányi Péter, a MasterCard Europe NFC projektekért felelős regionális vezetője.

A jó hír, hogy egyre több ilyen készülék és egyre több üzlet van, ahol elérhető ez a fizetési mód. Ha minden lehetőség adott, akkor már csak arra kell figyelni, hogy fel legyen töltve a telefonunk.

A jövő zenéje

Az okostelefonba zárt pénztárca hosszútávon még több előnyt fog jelenteni, legalábbis a Mastercard tervei szerint. A kártyatársaság szakemberei olyan jövőt vizionálnak, amelyben minden, ami az internethez kapcsolódik a telefonon fut össze, így például a jövőben a hűtőszekrény szólni fog az okostelefonnak, hogy elfogyott a tej és a fogyasztó a vásárlást még hazaút közben, a kocsiban ülve el tudja intézni.

Még arra is várni kell - bár valószínűleg kevesebbet - hogy a mobiltárcában minden egyszerre működjön a jegyvásárlástól a parkolás fizetésén át a bolti vásárlásig. A Mastercard célja az is, hogy egy kedvezmény-hűségkártya rendszer is elinduljon, amihez szintén nem kell majd más, csak a telefonunk - így a pénztárnál a fizetéskor nem kérdezik meg, hogy egyébként a pontokat gyűjtjük-e, van-e hűségkártyánk, kedvezményre jogosító kuponunk - ezek a tranzakciók mind a fizetéssel egyszerre lezajlanak majd.

Míg ezeket a távoli jövőben tudjuk csak elképzelni, arra, hogy minden ötödik telefonnal lehessen fizetni már csak egy évet kell várni, 2016-ra pedig várhatóan a kereskedők 85 százalékánál lehet majd így fizetni Európában.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló