<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Azt mondják, a magyarok gyakran addig nyújtózkodnak, amíg a takarójuk ér, vagy még tovább. Milyen esetben van ez rendben, milyen célokra érdemes hitelt felvenni, és mire kell inkább előtakarékoskodni? Mi a helyzet akkor, ha félretennénk, de nincs miből? Utánajártunk.

A magyar lakosságra jellemző, hogy addig nyújtózkodik, míg a takarója ér, vagy még tovább. Ebből a szempontból jó lecke volt a devizahitelezés, de a megtakarítások állománya még mindig nem elég magas. Lassan mindenki belátja, hogy állami nyugdíja nem lesz elegendő arra, hogy a kívánt életszínvonalat abból fenn lehessen tartani, de mégis nehezen és későn állunk neki a spórolásnak.

Megvédenek a saját hülyeségünktől

Fáy Zsolt, a MagNet Bank
Igazgatóságának elnöke

Ha hitelfelvételről van szó, akkor a legfontosabb, hogy csak indokolt esetben és megfelelő mértékben nyújtózzunk túl a takarón. Józan paraszti ésszel is lehet tudni, hogy nem veszek fel akkora hitelt, hogy aztán ne tudjam fizetni, de nem mindenki tudja megítélni, hogy mekkora ez a mérték - mondta Fáy Zsolt, a MagNet Bank Igazgatóságának elnöke. Tipikusan egy háztartás havi bevételének 20-30 százaléka az, amit hitelre szabad költeni. Ez januártól már szabályozva is lesz: akkortól vezeti be a Magyar Nemzeti Bank a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM) és a hitelfedezeti mutatót (HFM), amelyek a túlzott lakossági eladósodás megakadályozását szolgálják.

Fáy Zsolt szerint a jegybanki szabályozás minden szereplőnek jó lehet: a lakosságnak azért, mert nagyobb biztonságban lesz, hitelképes marad, a bankoknak pedig jól fizető ügyfelei lesznek, javul a hitelportfóliójuk.

A lakosság nagyon megégette magát a devizahitelezéssel, de most átestünk a ló túloldalára. Jelentősen visszaesett a lakáshitelezés, pedig már jó ideje alacsonyak a kamatok, ezért érdemes lakáshitelt felvenni – a MagNet éppen új hitelmegoldásokon dolgozik, amelyek jövőre lesznek elérhetőek - mondta Fáy Zsolt. Persze, az sem lenne jó, ha újra eladósodna a lakosság, de ebben segít a jegybanki szabályozás. Nem örülök neki, hogy ehhez szabályok kellettek, jobb lenne, ha az emberek maguk is el tudnák dönteni, hogy havi jövedelmük mekkora részét költhetik el hitelre, de a szabályozást hasznosnak találom – tette hozzá a szakember.

Milyen célra érdemes hitel felvenni és mire kell spórolni?

A fogyasztási hiteleket nem szeretem - szögezte le az elnök. Az a baj ezekkel a termékekkel, hogy nagyon kockázatosak, emiatt ilyen magasak a kamatok, a banknak ugyanis azokon az ügyfeleken kell a hasznot megtermelnie, akik fizetőképesek - magyarázta el Fáy Zsolt. Látni kell azt, hogy nem éri meg 26 százalékos THM-mel hitelt felvenni, azért, hogy fél vagy egy évvel hamarabb tudjam nézni a plazma tévét.

Szerintem ilyen esetben érdemesebb várni néhány hónapot, félretenni rá a pénzt és ha összegyűlt, csak akkor megvenni az új tévét. A különbség tulajdonképpen annyi, hogy mikor kapom meg a tévémet, viszont ha előtakarékoskodok, akkor sokkal kevesebbet költök rá. Amikor fogyasztási hitelt veszünk fel, akkor általában azzal érvelünk, hogy azt a havi 15 ezres törlesztőrészletet kibírom, de ha a havi 15 ezret a malacperselybe tesszük, és kivárunk, akkor  a kamatfizetést megússzuk.

 

 

 

Úgy gondolom tehát, hogy inkább autó vagy lakás esetében érdemes hitelt felvenni, de ezeknél sem mindegy a futamidő. Egy autóhitelnél például 5 évnél tovább nem mennék, szerintem autóra egy 8-10 éves futamidő már sok, ha másképp nem megy, akkor egy olcsóbb autót kell választani - mondta a szakember. A lakáshitelnél más a helyzet: az ingatlan őrzi az értékét az autóval szemben, amit ha kihozok a szalonból, másnapra esik az értéke 10-20 százalékot. Egy lakáshitel esetében emiatt én 10-20 évet tartok elfogadhatónak, ennél több már lakáscélra is túlzó - tette hozzá a MagNet Bank elnöke.

Fontos, hogy értsük, mit írunk alá: ebben rengeteget segít a THM, de érdemes arra figyelmeztetni, hogy a szerződéskötés előtt körbe kell nézni a piacon, érdemes például a számlavezető bankunknál érdeklődni, hogy milyen feltétellel adnának hitelt, és nem a szalonban aláírni azt, amit ott ajánlanak.

Félretennék, de miből?

A probléma nem csupán az eladósodottsággal van, hanem az is jellemző Magyarországon, hogy a pénzt utolsó fillérig elköltjük. Azt gondolom, hogy havi 5000 forintot mindenki meg tud spórolni havonta. Ezt félre kell tenni, hosszútávon befektetni, lekötni és később, amikor már jobban keresünk növelni kell a havi félretett összeget. Ezzel a módszerrel hosszú évek alatt milliókat lehet összegyűjteni. Persze, azzal tisztában vagyok, hogy vannak olyan szegénységben élő családok, ahol ez nem lehetséges, de a középosztály esetében nem hiszem el, hogy nincs havi 5000 forint, amit félre tud tenni - mondta a szakember.

Fáy Zsoltot a Privátbankár korábban arról kérdezte, hogy az alacsony kamatkörnyezetben, hogyan fektessük be a pénzünket okosan?

Erről itt olvashat >>

Ha van félretett pénzünk az sem mindegy, hogy mit csinálunk vele, de egy biztos: a párnacihánál minden jobb. Fáy Zsolt a Tartós Befektetési Számlát (TBSZ) ajánlja. Nekem meglepő, hogy relatíve kevés van belőle, sokkal magasabb összegeknek kellene lenni ezeken a számlákon a többi betéthez képest. Az hogy nem így van annyit jelent, hogy az emberek nem tudják biztosan, hogy nem kell 5 évig ahhoz a pénzhez hozzányúlni - mondta Fáy Zsolt.

A TBSZ-nek olyannak kellene lennie, mint régen a takarékbetétkönyvnek, mindenkinek volt. Persze, igaz, hogy akkor nem volt más, de a TBSZ-nek is ennyire elterjedtnek kellene lennie. Ehhez változtatni kellene a hozzáálláson, és hosszabb távra takarékoskodni, amivel sokkal magasabb hozamokat lehet elérni. Most néhány hónap után hozzá akarunk férni pénzünkhöz. Ez rendben is van, de érdemes megosztani a megtakarításokat: amit a jövő évi nyaralásra gyűjtők, azt egy rövidebb betétbe teszem, amivel pedig hosszabb távra takarékoskodok, azt egy jobb kamatozású, hosszabb távú betétbe.

Mikor kezdjünk el takarékoskodni?

Erre a kérdésre minden öngondoskodással foglalkozó szakember azt mondaná, hogy még ma, de azért azt hozzá kell tenni, hogy az ember huszonévesen kevesebbet keres, és többet költekezik, ilyenkor nehéz félretenni. Az emberek általában 35 éves koruk körül teljesítenek szakmailag a legjobban, feltételezhetően ekkor már többet keresnek, mint korábban. Ekkor tehát már mindenképpen érdemes elkezdenie takarékoskodni, már ekkor gondolni kell a nyugdíjra is. Amit viszont a számokból látunk az az, hogy ennél jóval később kezdenek el a magyarok takarékoskodni. Az természetes, hogy egy ötven évesnek nagyobb a betétállománya, mint egy huszonévesnek, de a harmincasoknak már el kellene kezdenie a nyugdíjra félretenni, nem elkölteni az utolsó fillért is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megvan, mi lesz az új magyar nagybank neve
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 08:38
2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és stabil pénzügyi intézmény mintegy 2,3 millió ügyféllel, valamint piacvezető pozícióban a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor nem érti, miért nem vonult még ki néhány bank az országból
Gáspár András | 2022. szeptember 22. 13:55
Csányi Sándor nem érti, egyes bankok miért nem vonultak még ki Magyarországról ilyen terhek mellett. Más szektorok sokkal jövedelmezőbbek, mégis a bankok nyakába varrták az extraprofitadót – ami a hitelezés visszafogásában is lecsapódhat. Az OTP mindezt persze túléli, de a hitelezésnek nem fog jót tenni.
Pénzügyi szektor Stratégia együttműködést kötött a MagNet és az SPB
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 16:33
Stratégiai együttműködést kötött a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. (MagNet) és az SPB Befektetési Zrt. (SPB), amelynek keretében az SPB befektetési tanácsadási és portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújt a MagNet ügyfelei számára.
Pénzügyi szektor Izmosan indította a reggelt a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 20. 07:38
Erősödött a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Bank360: A kisbankoknál már 6-7 százalékos betéti kamatok is elérhetők
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 09:20
Az emelkedő jegybanki alapkamatot követve a kisebb pénzintézetek is igyekeznek kedvezőbb betéti kamatokat kínálni ügyfeleiknek. A nagybankok egyelőre nem léptek jelentőset.
Pénzügyi szektor Kevesen akarnak hitelt, mértéktartóbbak lettek a bankok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 13:02
Idén júliusban már kisebb kamatmarzs mellett helyezték ki személyi hiteleiket a bankok, mint amekkora felárat a kormány a pandémia elején bevezetett kamatplafon idején engedélyezett nekik. Bár a legtöbb érv a komoly mértékű kamatemelés mellett szól, a money.hu szakértői szerint a bankok a szűkülő kereslet miatt csak vonakodva emelik a személyi kölcsönök kamatát, sőt kamatcsökkentésre is van példa.
Pénzügyi szektor Kiderült, mennyit vett ki a bankok zsebéből az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 5. 12:59
Alapvetően az extraprofitadó, valamint a romló hitelportfóliókra elszámolt veszteségképzés miatt a bankszektor jóval kisebb nyereséget ért el az elmúlt egy évben, mint azt megelőzően.
Pénzügyi szektor Meg sem lepődünk: rekordmagas volt az infláció augusztusban az Európai Unióban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 14:19
Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán előzetes adatként.
Pénzügyi szektor Brutális drágulás történt a lakáshiteleknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 26. 07:58
Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek. A Bank360.hu kalkulációi alapján egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millió forinttal többe kerül most, mint februárban.
Pénzügyi szektor Kritikus ponthoz érkezett a lakossági bankolás: mit hoz a jövő?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 14:39
A lakossági bankszektor jelentős változások kereszttüzében van és kritikus ponthoz érkezett.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG