<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Azt mondják, a magyarok gyakran addig nyújtózkodnak, amíg a takarójuk ér, vagy még tovább. Milyen esetben van ez rendben, milyen célokra érdemes hitelt felvenni, és mire kell inkább előtakarékoskodni? Mi a helyzet akkor, ha félretennénk, de nincs miből? Utánajártunk.

A magyar lakosságra jellemző, hogy addig nyújtózkodik, míg a takarója ér, vagy még tovább. Ebből a szempontból jó lecke volt a devizahitelezés, de a megtakarítások állománya még mindig nem elég magas. Lassan mindenki belátja, hogy állami nyugdíja nem lesz elegendő arra, hogy a kívánt életszínvonalat abból fenn lehessen tartani, de mégis nehezen és későn állunk neki a spórolásnak.

Megvédenek a saját hülyeségünktől

Fáy Zsolt, a MagNet Bank
Igazgatóságának elnöke

Ha hitelfelvételről van szó, akkor a legfontosabb, hogy csak indokolt esetben és megfelelő mértékben nyújtózzunk túl a takarón. Józan paraszti ésszel is lehet tudni, hogy nem veszek fel akkora hitelt, hogy aztán ne tudjam fizetni, de nem mindenki tudja megítélni, hogy mekkora ez a mérték - mondta Fáy Zsolt, a MagNet Bank Igazgatóságának elnöke. Tipikusan egy háztartás havi bevételének 20-30 százaléka az, amit hitelre szabad költeni. Ez januártól már szabályozva is lesz: akkortól vezeti be a Magyar Nemzeti Bank a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM) és a hitelfedezeti mutatót (HFM), amelyek a túlzott lakossági eladósodás megakadályozását szolgálják.

Fáy Zsolt szerint a jegybanki szabályozás minden szereplőnek jó lehet: a lakosságnak azért, mert nagyobb biztonságban lesz, hitelképes marad, a bankoknak pedig jól fizető ügyfelei lesznek, javul a hitelportfóliójuk.

A lakosság nagyon megégette magát a devizahitelezéssel, de most átestünk a ló túloldalára. Jelentősen visszaesett a lakáshitelezés, pedig már jó ideje alacsonyak a kamatok, ezért érdemes lakáshitelt felvenni – a MagNet éppen új hitelmegoldásokon dolgozik, amelyek jövőre lesznek elérhetőek - mondta Fáy Zsolt. Persze, az sem lenne jó, ha újra eladósodna a lakosság, de ebben segít a jegybanki szabályozás. Nem örülök neki, hogy ehhez szabályok kellettek, jobb lenne, ha az emberek maguk is el tudnák dönteni, hogy havi jövedelmük mekkora részét költhetik el hitelre, de a szabályozást hasznosnak találom – tette hozzá a szakember.

Milyen célra érdemes hitel felvenni és mire kell spórolni?

A fogyasztási hiteleket nem szeretem - szögezte le az elnök. Az a baj ezekkel a termékekkel, hogy nagyon kockázatosak, emiatt ilyen magasak a kamatok, a banknak ugyanis azokon az ügyfeleken kell a hasznot megtermelnie, akik fizetőképesek - magyarázta el Fáy Zsolt. Látni kell azt, hogy nem éri meg 26 százalékos THM-mel hitelt felvenni, azért, hogy fél vagy egy évvel hamarabb tudjam nézni a plazma tévét.

Szerintem ilyen esetben érdemesebb várni néhány hónapot, félretenni rá a pénzt és ha összegyűlt, csak akkor megvenni az új tévét. A különbség tulajdonképpen annyi, hogy mikor kapom meg a tévémet, viszont ha előtakarékoskodok, akkor sokkal kevesebbet költök rá. Amikor fogyasztási hitelt veszünk fel, akkor általában azzal érvelünk, hogy azt a havi 15 ezres törlesztőrészletet kibírom, de ha a havi 15 ezret a malacperselybe tesszük, és kivárunk, akkor  a kamatfizetést megússzuk.

 

 

 

Úgy gondolom tehát, hogy inkább autó vagy lakás esetében érdemes hitelt felvenni, de ezeknél sem mindegy a futamidő. Egy autóhitelnél például 5 évnél tovább nem mennék, szerintem autóra egy 8-10 éves futamidő már sok, ha másképp nem megy, akkor egy olcsóbb autót kell választani - mondta a szakember. A lakáshitelnél más a helyzet: az ingatlan őrzi az értékét az autóval szemben, amit ha kihozok a szalonból, másnapra esik az értéke 10-20 százalékot. Egy lakáshitel esetében emiatt én 10-20 évet tartok elfogadhatónak, ennél több már lakáscélra is túlzó - tette hozzá a MagNet Bank elnöke.

Fontos, hogy értsük, mit írunk alá: ebben rengeteget segít a THM, de érdemes arra figyelmeztetni, hogy a szerződéskötés előtt körbe kell nézni a piacon, érdemes például a számlavezető bankunknál érdeklődni, hogy milyen feltétellel adnának hitelt, és nem a szalonban aláírni azt, amit ott ajánlanak.

Félretennék, de miből?

A probléma nem csupán az eladósodottsággal van, hanem az is jellemző Magyarországon, hogy a pénzt utolsó fillérig elköltjük. Azt gondolom, hogy havi 5000 forintot mindenki meg tud spórolni havonta. Ezt félre kell tenni, hosszútávon befektetni, lekötni és később, amikor már jobban keresünk növelni kell a havi félretett összeget. Ezzel a módszerrel hosszú évek alatt milliókat lehet összegyűjteni. Persze, azzal tisztában vagyok, hogy vannak olyan szegénységben élő családok, ahol ez nem lehetséges, de a középosztály esetében nem hiszem el, hogy nincs havi 5000 forint, amit félre tud tenni - mondta a szakember.

Fáy Zsoltot a Privátbankár korábban arról kérdezte, hogy az alacsony kamatkörnyezetben, hogyan fektessük be a pénzünket okosan?

Erről itt olvashat >>

Ha van félretett pénzünk az sem mindegy, hogy mit csinálunk vele, de egy biztos: a párnacihánál minden jobb. Fáy Zsolt a Tartós Befektetési Számlát (TBSZ) ajánlja. Nekem meglepő, hogy relatíve kevés van belőle, sokkal magasabb összegeknek kellene lenni ezeken a számlákon a többi betéthez képest. Az hogy nem így van annyit jelent, hogy az emberek nem tudják biztosan, hogy nem kell 5 évig ahhoz a pénzhez hozzányúlni - mondta Fáy Zsolt.

A TBSZ-nek olyannak kellene lennie, mint régen a takarékbetétkönyvnek, mindenkinek volt. Persze, igaz, hogy akkor nem volt más, de a TBSZ-nek is ennyire elterjedtnek kellene lennie. Ehhez változtatni kellene a hozzáálláson, és hosszabb távra takarékoskodni, amivel sokkal magasabb hozamokat lehet elérni. Most néhány hónap után hozzá akarunk férni pénzünkhöz. Ez rendben is van, de érdemes megosztani a megtakarításokat: amit a jövő évi nyaralásra gyűjtők, azt egy rövidebb betétbe teszem, amivel pedig hosszabb távra takarékoskodok, azt egy jobb kamatozású, hosszabb távú betétbe.

Mikor kezdjünk el takarékoskodni?

Erre a kérdésre minden öngondoskodással foglalkozó szakember azt mondaná, hogy még ma, de azért azt hozzá kell tenni, hogy az ember huszonévesen kevesebbet keres, és többet költekezik, ilyenkor nehéz félretenni. Az emberek általában 35 éves koruk körül teljesítenek szakmailag a legjobban, feltételezhetően ekkor már többet keresnek, mint korábban. Ekkor tehát már mindenképpen érdemes elkezdenie takarékoskodni, már ekkor gondolni kell a nyugdíjra is. Amit viszont a számokból látunk az az, hogy ennél jóval később kezdenek el a magyarok takarékoskodni. Az természetes, hogy egy ötven évesnek nagyobb a betétállománya, mint egy huszonévesnek, de a harmincasoknak már el kellene kezdenie a nyugdíjra félretenni, nem elkölteni az utolsó fillért is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
Pénzügyi szektor Az OTP ismét nagyot esett a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 898,62 pontos, 2,16 százalékos csökkenéssel, 40 663,48 ponton zárt kedden.
Pénzügyi szektor Megugrottak a kamatok, nőtt a betétállomány
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 10:49
A szárnyaló infláció miatt a betéti kamatok is érezhetően nőni kezdtek, amire reagáltak a megtakarítók. Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban.
Pénzügyi szektor Ezért döntenek sokan a magán egészségügyi ellátás mellett
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 10:52
A gyorsaság és a kényelem a legfontosabb szempont.
Pénzügyi szektor Vitairattá értek Matolcsy György tézisei
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 14:10
Az MNB bemutatta az "Új fenntartható közgazdaságtan – globális vitairat" című kötetét.
Pénzügyi szektor Az OTP megint zuhant a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 18:00
Pénteken is csökkenéssel zárt a BUX.
Pénzügyi szektor Jól tömje meg a zsebét, aki Balatonfüred környékén venne ingatlant
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 14:57
Nőtt a Balatonhoz és környékéhez költözők száma, jelentős különbségek vannak a négyzetméter- és a lakásárakban - derül ki a Takarék Index legfrissebb felméréséből.
Pénzügyi szektor MNB-s bírságot kapott a Concorde
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 10:52
Az MNB 18,1 millió forint bírságot szabott ki a Concorde Értékpapír Zrt.-re, elsősorban a piaci visszaélések szűrésére alkalmazott gyakorlat, továbbá javadalmazási és informatikai hiányosságok miatt. A jegybanki intézkedések nem érintik a Concorde biztonságos működését.
Pénzügyi szektor Itt vannak a 10 százalék feletti hitelkamatok
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 10:21
Megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok májusra a magyar piacra – derül ki a money.hu Kamattükréből. A kamatemelkedés a piaci hitelek iránti kereslet további visszaesését vetíti előre.
hírlevél
Ingatlantájoló