TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hamarosan startol az új uniós direktíva, így a többi uniós tagállam mellett a magyar kormány is gőzerővel dolgozik a PSD2 életbe léptetésén, és az ehhez szükséges feltételek megteremtésén. Ahogy azonban az lenni szokott, most sem akarják megvárni a januári határidőt, így akár hamarabb is életbe léphet az új banktörvény. A Privátbankár konferenciáján kiderült, pontosan mikor.

Ahogy arról már többször írtunk, január 13-án lép életbe az uniós tagállamokban az Európai Unió új adatvédelmi és pénzügyi rendelete, a PSD2. Az ehhez szükséges jogi környezet megteremtéséről már zajlanak viták a Parlamentben, az Országgyűlés várhatóan novemberben dönthet ennek létrehozásáról, így akár már a januári határidő előtt készen állhat a magyar bankszektor arra, hogy szembe nézzen az új kihívásokkal, mondta el Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a Privátbankár.hu Fintech Innovations 2017 konferenciáján.

Milyen dilemmákkal kell megküzdenie a vezetésnek a fintech hajnalán?

Mindenekelőtt van egy prudenciális kérdés Balogh szerint, a gazdaságnak ugyanis egyszerre kell teret nyitnia a technológiai innovációnak, élénkítve ezzel a versenyt és a megújulást, ugyanakkor ezek túlburjánzását új szabályozással kell megakadályozni. Fogyasztóvédelmi szempontból a pénzügyi szektornak egyszerre kell megfelelnie a kényelem és a biztonság kérdésének.

A bankoknak egyszerre kell törekedniük a költségek csökkentésére a hatékonyság növelése mellett, miközben a fogyasztók számára is vonzóvá kell tenniük a banki eszközöket, ajánlatokat. A gazdaság szempontjából pedig mérlegelni kell, hogy a hatékonyság növelése ne menjen a stabilitás kárára, ezekre a dilemmákra mind-mind választ kell találnia a kormánynak, mielőtt a törvényt életbe léptetik, fűzte hozzá Balogh.

Van három fő feltétel

Az uniós direktívának három fő célja van az államtitkár szerint: egyfelől be kell vonzania az új technológiai megoldásokat a pénzpiacra, és ezekre szabályozást kell létrehozni uniós szinten. Emellett meg kell erősíteni a cégek innovációs szándékát és ki kell elégíteni a fogyasztók igényeit, mindenekelőtt az adataik védelmét – ezt szolgálja majd például a kötelező kétlépcsős azonosítás bevezetése, ami az SMS küldéstől a biometrikus adatok bevonásáig bármilyen biztonsági lépést magába foglalhat. Végezetül pedig, talán nem meglepő módon, de maximalizálni kell a belső piacon elérhető növekedést.

Mi lesz a fogyasztóval?

A rengeteg újdonságot természetesen valahogy el is kell sajátítania a bankoknak és az ügyfeleknek. Ennek érdekében szükség van arra, hogy minél korábban megkezdődjön a pénzügyi oktatás, amelynek a száraz tudás mellett a praktikus, hétköznapi oldalra, valamint a fogyasztói viselkedésre is ki kell térnie. A technológiára egyébként is nyitottabb ifjúság mellett a felnőtteket is be kell vonni, ennek érdekében a kormány néhány héten belül elindítja az „Okosan a pénzzel!” stratégiáját, ami kifejezetten a hasznos, falatnyi (bite-sized) információk átadását célozza, ezzel növelve lakossági szinten a pénzügyi tudatosságot, fűzte hozzá Balogh. A program részleteiről később nyújt a kormány majd tájékoztatást.

A konferenciáról írt további anyagainkat itt találja:

Akár perceken belül odaér a pénzed, mégsem örülnek neki a bankok >>>>
Kapaszkodj! Januárban összedőlhet az európai pénzpiac? >>>

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
hírlevél