1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A jegybank növekedési programjában a takarékszövetkezetek jó lehetőséget látnak, bár a 2 százalékos kamat alacsony, hosszútávon a programtól pozitív hatást várnak. Félő azonban, hogy a programot nem fejlesztésre, beruházásra, hanem a meglévő hitelek kedvezőbbre váltására használják majd. Arról a körről, akik igényelhetik a kedvezményes hitelt, még tartanak a tárgyalások a jegybank és a pénzintézetek között.

A Privátbankár korábban megírta, hogy a jegybank meghirdette Növekedési Hitel Programját, amelynek keretében az MNB 250 milliárd forint értékben nyújt hitelt közvetve a kis és középvállalatok részére. A bankoknak 0 százalékos kamattal adják a hitelt, a bankok erre legfeljebb 2 százalékot tehetnek rá. Április elején a nagybankokkal egyeztetett a Monetáris Tanács Igazgatósága, múlt hét elején pedig a kisebb pénzintézetekkel, és takarékszövetkezetekkel.

Az ideális alany fejlesztene, de a legtöbben hitelátváltásról érdeklődnek

Gergely Zsolt,
a PÁTRIA Takarékszövetkezet hitelezési igazgatója

A programról a Privátbankár a PÁTRIA Takarékszövetkezet szakértőjét kérdezte, aki szerint az alacsony kamat szükséges, de nem elégséges feltétele az árualap bővítő fejlesztéseknek. Sok vállalkozásnak sok megvalósításra váró ötlete van, amelyek mögött már van üzleti kapcsolat, megvan a termék, de az üzleti tervezés során a kamatteher nagysága miatt a megtérülés már nem volt biztosított. Ezek a cégek lennének a program ideális alanyai - mondta Gergely Zsolt, a PÁTRIA Takarékszövetkezet hitelezési igazgatója.

Már a sajtótájékoztató napján rengetegen érdeklődtek telefonon a PÁTRIA Takarékszövetkezetnél a hitelprogramról - mondta az igazgató. A megkeresések 99 százaléka meglévő forint hitelek átváltására vonatkozik a forrásköltségek csökkentésének szándékával. Új projekt, új beruházás, forgalombővítő rövid hitel igényt még ebben a pár napban keveset regisztráltunk - mondta a szakértő.

Más takarékszövetkezetek is a hitelátváltásban látják a lehetőséget. A Hungária Takarék közleményben azt írta: "számunkra a csomag igazán izgalmas eleme a devizahitelek kiváltásának lehetősége hosszabb futamidejű forinthitelekre".

A kamatmarzs alacsony, de a takarékszövetkezetek hosszútávon profitálhatnak

Brauer János, a Hungária Takarék elnök-ügyvezető igazgatója szerint a takarékszövetkezetek számára ez az új konstrukció felelősség és lehetőség is egyben. A lehetőséget a szakember abban látja, hogy az előzetes információk szerint a külföldi háttérrel rendelkező bankok számára nem biztos, hogy annyira vonzó lesz a hitel bevezetése. Ebből a takarékszövetkezetek profitálhatnak, ugyanis új ügyfelek megszerzésére nyílik így lehetőség.

Ha a program az utóbbi években lecsökkent vállalkozói kedvet képes lesz élénkíteni, akkor a PÁTRIA Takarékszövetkezet el tudja fogadni ezt a kamatmarzsot, még akkor is, ha rövid távon nem lesz rajta nagy profit - válaszolta Gergely Zsolt kérdésünkre. Az alacsony profit miatt azonban senkit nem fog elutasítani intézetünk. Ha elutasítjuk valamelyik vállalkozást, azt csak a túl magas kockázat indokolhatja, de mivel a szűrők és a bírálat részleteiről még tárgyalnak a pénzintézetek és a jegybank, erről egyelőre nem tudok nyilatkozni - mondta a Privátbankár kérdésére a szakember.

A vállalati hitelállomány

A kkv hitelek 2012 végén az összes vállalati hitelállomány 56,2 százalékát tették ki. A KKV hitelállomány több mint fele a mikro- és kisvállalkozásokhoz kerül. A mikro- és kisvállalkozások körében még a forinthitelek alkotják a többséget (53%), ugyanakkor a közepes vállalkozások tekintetében az arányuk már kétötöd alatti (38,6%). Ezzel szemben a nagyvállalatoknál túlnyomó a devizahitelek részesedése, ami 2012 végén csaknem elérte a 74%-ot - derült ki a TakarékPont legfrissebb, a KKV szektor pénzügyi helyzetét, illetve kilátásait bemutató elemzéséből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG