4p
Az őstermelők az MNB szerint eddig is kaphattak volna olcsó hitelt - most bevonják a lízing-ügyleteket a programba, és 10 milliárdra emelik a maximumot.

A Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogram (NHP) finomhangolása, valamint egyes finanszírozási lehetőségek bővítése mellett döntött a program kapcsán beérkezett vállalkozói és hitelintézeti szakértői véleményeket figyelembe véve - közölte a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank 2013. szeptember végén tette közzé a program második szakaszának részletes feltételeit tartalmazó terméktájékoztatót. Jóllehet a program feltételei érdemben nem változtak az első szakaszhoz képest, a finanszírozható hitelcélok további pontosításra kerültek a visszaélésszerű, illetve a program céljait nem kellő hatékonysággal szolgáló felhasználás (hitelarbitrázs) elkerülése érdekében. 
Az elmúlt hetekben több olyan észrevétel érkezett az MNB-hez, amely nemcsak a jegybank, de mind a vállalatok, mind a hitelintézetek véleménye szerint segíthet abban, hogy az NHP céljai nagyobb mértékben teljesüljenek, gazdasági növekedésre gyakorolt hatása fokozódjon. Erre tekintettel a Monetáris Tanács és az MNB vezetése az NHP egyes feltételeinek módosításai mellett döntött. Ezek a módosítások a hozzájuk kapcsolódó részletes feltételek kidolgozását és az azokat is tartalmazó terméktájékoztató publikálását követően, 2014. január 1-jén lépnek majd hatályba.

Őstermelők is kaphatnak olcsó hitelt

A vonatkozó jogszabályok, azaz a KKV tv. és más kapcsolódó törvények a jegybank szerint nem zárják ki az őstermelőket és családi gazdálkodókat a KKV körből. Így az MNB nem tartja az NHP feltételrendszerével ellentétesnek a Magyarország területén működő több mint 500 ezer őstermelő és családi gazdálkodó hitelezését, amiről jegybanki állásfoglalást juttat el hitelintézeti partnereinek - írják.

Megemelik a maximumot

A 2013. szeptember végi adatok alapján – alacsony darabszámuk ellenére – hitelösszeg szerint a KKV-hitelállomány teljes összegének csaknem 25 százalékát teszik ki a 3 milliárd forintnál nagyobb összegű kölcsönök, amelyek döntő hányada beruházási hitel. A magasabb igényelhető hitelösszeg engedélyezése támogathatja az NHP második szakaszának azon célkitűzését, hogy a beruházási kölcsönök előtérbe helyezésével nagyobb hangsúlyt fektet a gazdasági növekedés ösztönzésére. A hitelösszeg megemelése a középvállalatok beruházásainak finanszírozásában játszhat szerepet, ami nagymértékben hozzájárulhat a hazai foglalkoztatás és export bővítéséhez.

Mindezek figyelembe vételével az NHP első és második szakaszára összevontan fennálló forintügyletekre (új hitelek nyújtása és forinthitel-kiváltások) és devizahitelek kiváltására külön-külön a jelenleg érvényes 3-3 milliárd forintos felső korlát 10-10 milliárd forintra emelkedik - közölte a jegybank.

Bevonják a lízing ügyleteket és a pénzügyi vállalkozásokat

Jelenleg a pénzügyi vállalkozások által nyújtott ügyletek összesített volumene a pénzügyi közvetítőrendszer általi KKV szektornak biztosított finanszírozás 15 százaléka. Ez indokolja a program keretében engedélyezett termékek, valamint az adott termék nyújtására jogosult szereplők körének kibővítését.

A lízingcégek programba történő bevonásával indokolt enyhíteni azon a korlátozáson, hogy a II. pillérben csak hitelintézetek által nyújtott lízing váltható ki. A pénzügyi vállalkozások által korábban nyújtott lízingek nagy arányban deviza alapúak, így ennek megengedésével számos KKV szabadulhat meg árfolyamkitettségétől. Jóllehet a lízingcégek által nyújtott lízing kiváltására eddig is jelentős igény mutatkozott a vállalkozások részéről, ezt a korlátozást a lízingcégek védelme tette szükségessé. Ennek hiányában ugyanis a program első szakaszában tömegével váltak volna meg tőlük az ügyfeleik, miközben lízingcégek a programban eddig nem vehettek részt, ezáltal működésük ellehetetlenült volna - írja az MNB.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG