Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyre több pénzügyi területen vetik be a mesterséges intelligenciát, legyen szó csevegőalkalmazásokról vagy automatikus vagyonkezelésről. De tényleg eljött a robotok ideje?
Fotó: Veres Patrik/Privátbankár.hu

Már több éve játszadozik a mestereséges intelligencia felhasználási módjával a pénzügyi szektor: kaptunk már robot pénzügyi tanácsadókat, termékajánló chatbotokat és személyre szabott ügyintézőket. Ezen idő alatt éppen elég kockázati tőke is ömlött a piacra, így volt elég forrás kifejleszteni valami igazán átütőt, azonban a nagy megváltó erő még nem mutatkozott meg, új kockázatok viszont felmerültek ezen idő alatt.

A koppenhágai Money20/20 kerekasztal-beszélgetésén megvitatták a mesterséges intelligencia felhasználási módjait a terület szakértői. Befektetési szakemberektől, professzoroktól és fejlesztőktől azt várná az ember, hogy az egekig ajnározzák majd az új technológiában rejlő lehetőségeket, ám mégsem ez történt: józan kritikával kezelték a beszélgetés során a megannyi felhasználási módot.

Részt vett a beszélgetésen:

Clara Durodie - Cognitive Finance Group

Patrick Mang - HSBC

David Sonsa - Personetics

Jason Mars - Clinc

Moderált Dave Birch a Consult Hyperiontól.

Kell egy agy a zsebembe

Birch erős felütéssel kezdte a beszélgetést, szerinte mindenki túl hülye ahhoz a szakértőkön kívül, hogy a lehető legjobb pénzügyi döntést hozza például akkor, amikor  nyugdíjmegtakarítás formájáról kell dönteni, vagy más bonyolult pénzügyi termékkel kerül szembe. Éppen ezért szükség van egy "szupererőre", amely kiválasztja a legjobb megoldásokat és azokat felkínálja nekünk.

Abban valóban egyetértett az összes paneles, hogy tényleg hatalmas váltást hoz majd a mesterséges intelligencia széleskörű elterjedése. Ahogy Mang elmondta, nagyon fontos terep ez a pénzügyekben: azon túl, hogy szabályok közé szorított játékokon tönkreverik a gépek a világ legnagyobb játékosait, mára már egész vállalati folyamatokat tudnak automatizálni, ezzel munkanélkülivé téve rengeteg szakembert. Hatalmas lehetőségek vannak Mang szerint a mesterséges intelligenciában, ezért a HSBC “kész gazdaggá tenni” mindenkit, aki elég jó megoldást hoz a konyhára.

Parnerünk a Mastercard

Cikkeink, beszámolóink
a Money20/20 Europe-ról >>

Az egyre tökéletesebb rendszerekkel kapcsolatban az egyik néző meg is kérdezte, hogy akkor most nem lenne-e hatékonyabb, ha az emberi tökéletlenséget kiiktatva chatbotokra bíznánk a britek kilépésével járó tárgyalásokat. Jason Mars, aki egyébként a Michigani Egyetemen a téma professzora elmondta, hogy ez mindaddig nem lesz megoldható, amíg a saját nyelvünk, a saját gondolkodásmódunk szerint oktatjuk a gépeket. Emlékeztetett a Microsoft csúfos kudarcára, amely során a Twitteren futtatott mesterséges intelligencia a felhasználók hatására egy rasszista, homofób, gyűlölködő szörnyeteg lett, amelyet ideje korán le kellett kapcsolni.

Sosna viszont úgy véli, hogy ha adatok alapján tanítják a robotokat, akkor sikereket lehet elérni például a pénzügyek területén, ehhez viszont a lehető legtöbb nyelvi tényezőt és emberi tapasztalatot ki kell iktatni. Összegezve tehát az adatokból tanuló robot lehet okos, amelyik viszont az embertől tanul...nos, nem feltétlenül lesz az.

Clara Durodie a beszélgetés végén felhívta a figyelmet: teljesen mindegy, hogy végül mire és hogyan használjuk a mesterséges intelligenciát, két dolgot feltétlenül bele kell építeni. Legyünk képesek "visszatekerni" a cselekvéstörténetét és legyünk képesek "kivallatni". A tanácsadó szerint amíg nem tudjuk ellenőrizni a gépek munkáját úgy, ahogy az emberi munkatársakét, csak újabb problémák születnének.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Pénzügyi szektor A K&H-nál percek alatt lehet online számlát létesíteni
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 09:48
Néhány perc alatt bárki, bárhonnan, bármikor megnyithatja a bankszámláját, amihez azonnal használható digitális bankkártya is jár, anélkül, hogy bankfiókba kellene mennie, köszönhetően a K&H új fejlesztésének.
Pénzügyi szektor Marad a tőzsdén az MKB és az óriásbank is a parkettre mehet
Csabai Károly | 2021. február 19. 16:19
Bár a Magyar Bankholding MKB Bankra tett nyilvános vételi ajánlatát az egyetlen rajta kívüli részvényes, az MKB Bank MRP Szervezet visszautasította, az MKB-ból, a Takarékbankból és a Budapest Bankból álló társaság így is hatalmas, 97,19 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik az MKB-ban. Amelyet ennek ellenére nem áll szándékában kivezetni a tőzsdéről - derült ki a lapunk kérdésére adott válaszból. 
Pénzügyi szektor Felemás képet mutatnak a tavalyi lízingpiaci számok
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 10:44
Bár 14 százalékos visszaeséssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt, a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg jóval meghaladja az előzetes becslésekben szereplő 550 -600 milliárd forintos összeget - közölte a Magyar Lízingszövetség. 
Pénzügyi szektor Átadták a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjakat
Privátbankár.hu | 2021. február 2. 13:10
A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj Program a koronavírus-járvány okozta szokatlan körülmények ellenére a 2020/2021-es tanévben is zavartalanul működik, sőt az MNB Alapítványának döntése értelmében a 2021/2022-es akadémiai évben is tovább folytatódik, méghozzá 30-ról 40 ezer forintra emelt havi ösztöndíjjal.
Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
hírlevél