<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Továbbra is nőtt a kínai bankok nem teljesítő hitelállománya, a helyzeten az egyes tartományok nemrég bejelentett gazdaságélénkítési programjainak finanszírozása is tovább ronthat.

A 16 kínai kereskedelmi bank közül hétnél nőtt a rossz hitelek teljes állományon belüli aránya az első félévben - derül ki a pénzintézetek belső jelentéseiből, amelyeket a China Daily napilap foglalt össze. Bár sok banknak sikerült ezeknek a  hiteleknek a növekedését egy százalékon belül tartani, a meglévő kitettségek komoly régiós és ágazati kockázatokra hívják fel a figyelmet.

Veszélyesek a kínai KKV hitelek

A vállalati jelentésekből kiderül, hogy a kis- és középvállalatoknak nyújtott hitelek a legkockázatosabbak, a rossz hitelek állományának növekedése pedig a kelet-kínai Csöcsiang tartományban a leggyorsabb. Az első félévben csak itt összesen 26,8 milliárd jüannal (965 milliárd forint), 75,9 milliárd jüanra (2,7 ezer milliárd forint) emelkedett a kérdéses hitelek aránya.

A kereskedelmi bankok még mindig a gazdasági válság 2008-as kitörése után felvett hatalmas mennyiségű hitel következményeit nyögik. A kínai tartományok gazdaságuk fellendítésére óriási építkezésekbe és fejlesztésekbe kezdtek és ezeket túlnyomórészt banki hitelekből finanszírozták, amelyek visszafizetésével a legtöbbjüknek azóta is gondjaik vannak a lassuló gazdasági környezetben, miközben a hitelek mögötti fedezet sem bizonyul elegendőnek.

A legrosszabb még csak most jön

A lejárt hitelek aránya a Shanghai Pudong Fejlesztési Banknál 82, az első privát kereskedelmi banknál, a Minsheng Banknál 63, az Everbright Banknál pedig 62 százalékkal nőtt. "A rossz hitelek gerjesztette válság, csak három évvel később jelentkezik igazán, így az idén még a rossz hitelek arányának növekedésére számíthatunk" - idézi a China Daily  a Kínai Ipari- és Kereskedelmi Bank kockázatelemzőjét. A rossz hitelek aránya sorozatban harmadik negyedéve nő, amire nyolc éve nem volt példa.

A tartományi fejlesztések a rejtett aknák

A bankok hitelezési állományát a közeljövőben a kínai tartományi kormányzatok nagyszabású, gazdaságot élénkítő projekttervei is tovább terhelhetik, amelyeket a múlt héten jelentettek be. Így például a dél-kínai Kuangtung tartomány egy ezer milliárd jüanos (36 ezer milliárd forint), az ország egyik legszegényebbje, a dél-kínai Kujcsou tartomány pedig háromezer milliárd jüant (108 ezer milliárd forint) költene, a többi között ökoturizmusra, nemzeti parkok létesítésére.

A Standard & Poor's hitelminősítő a bejelentések után azonnal óvatosságra intette Kínát a túlzott élénkítés miatt, mondván, a nem hatékony költés a kormány és a kereskedelmi bankok fizetési mérlegének gyengítésével a jövőbeli növekedést hátráltathatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Pénzügyi szektor Májusban megugrott a személyi kölcsönök igénylése
MTI | 2021. július 9. 06:33
Úgy tűnik, a koronavírus-járvány tavaszi lecsendesedésével gyorsan magára talált a személyi kölcsönök piaca: az új szerződések mennyisége az év első öt hónapjában szinte folyamatosan emelkedett, és májusra már elérte a 42,2 milliárd forintot - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.
Pénzügyi szektor Fontos könnyítést kaphatnak a moratóriumot kért adósok
Privátbankár.hu | 2021. július 6. 16:26
A Magyar Bankszövetség (MBSZ) egyetértéssel támogatja az MNB által július 2-án vezetői körlevélben megfogalmazott ajánlásokat a fizetési moratórium igénybevétele során felhalmozódott tartozás rendezésével kapcsolatos banki díjak elengedését illetően.
Pénzügyi szektor Százmilliárdok az MNB-től – most zöld célokra
Király Béla | 2021. július 6. 16:09
A jegybank zöld eszköztár stratégiájához kapcsolódó döntésekről számolt be a szervezet alelnöke kedden. Ennek keretében a környezeti fenntarthatóság érdekében tudnak fontos lépéseket tenni - most két 200 milliárdos programot is meghirdettek.
Pénzügyi szektor A NER-es cégek dominálnak Matolcsy Györgyék kötvényprogramjában
Csabai Károly | 2021. július 6. 05:28
A két évvel ezelőtt elindult növekedési kötvényprogramban közel 60 hazai vállalat jutott forráshoz, összesen csaknem 1380 milliárd forintos értékben, 6-11 év közötti lejáratra, 3 százalék alatti átlaghozammal. A döntő többség élt azzal a lehetőséggel, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a piacra dobott mennyiség akár 70 százalékát is megvehette. Május végéig az MNB összesen mintegy 720 milliárd forintnyi növekedési kötvénnyel gazdagodott, ami azt jelenti, hogy az 1150 milliárdos keretéből a jegybanknak még bőven maradt lehetősége vásárolni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos