<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Továbbra is nőtt a kínai bankok nem teljesítő hitelállománya, a helyzeten az egyes tartományok nemrég bejelentett gazdaságélénkítési programjainak finanszírozása is tovább ronthat.

A 16 kínai kereskedelmi bank közül hétnél nőtt a rossz hitelek teljes állományon belüli aránya az első félévben - derül ki a pénzintézetek belső jelentéseiből, amelyeket a China Daily napilap foglalt össze. Bár sok banknak sikerült ezeknek a  hiteleknek a növekedését egy százalékon belül tartani, a meglévő kitettségek komoly régiós és ágazati kockázatokra hívják fel a figyelmet.

Veszélyesek a kínai KKV hitelek

A vállalati jelentésekből kiderül, hogy a kis- és középvállalatoknak nyújtott hitelek a legkockázatosabbak, a rossz hitelek állományának növekedése pedig a kelet-kínai Csöcsiang tartományban a leggyorsabb. Az első félévben csak itt összesen 26,8 milliárd jüannal (965 milliárd forint), 75,9 milliárd jüanra (2,7 ezer milliárd forint) emelkedett a kérdéses hitelek aránya.

A kereskedelmi bankok még mindig a gazdasági válság 2008-as kitörése után felvett hatalmas mennyiségű hitel következményeit nyögik. A kínai tartományok gazdaságuk fellendítésére óriási építkezésekbe és fejlesztésekbe kezdtek és ezeket túlnyomórészt banki hitelekből finanszírozták, amelyek visszafizetésével a legtöbbjüknek azóta is gondjaik vannak a lassuló gazdasági környezetben, miközben a hitelek mögötti fedezet sem bizonyul elegendőnek.

A legrosszabb még csak most jön

A lejárt hitelek aránya a Shanghai Pudong Fejlesztési Banknál 82, az első privát kereskedelmi banknál, a Minsheng Banknál 63, az Everbright Banknál pedig 62 százalékkal nőtt. "A rossz hitelek gerjesztette válság, csak három évvel később jelentkezik igazán, így az idén még a rossz hitelek arányának növekedésére számíthatunk" - idézi a China Daily  a Kínai Ipari- és Kereskedelmi Bank kockázatelemzőjét. A rossz hitelek aránya sorozatban harmadik negyedéve nő, amire nyolc éve nem volt példa.

A tartományi fejlesztések a rejtett aknák

A bankok hitelezési állományát a közeljövőben a kínai tartományi kormányzatok nagyszabású, gazdaságot élénkítő projekttervei is tovább terhelhetik, amelyeket a múlt héten jelentettek be. Így például a dél-kínai Kuangtung tartomány egy ezer milliárd jüanos (36 ezer milliárd forint), az ország egyik legszegényebbje, a dél-kínai Kujcsou tartomány pedig háromezer milliárd jüant (108 ezer milliárd forint) költene, a többi között ökoturizmusra, nemzeti parkok létesítésére.

A Standard & Poor's hitelminősítő a bejelentések után azonnal óvatosságra intette Kínát a túlzott élénkítés miatt, mondván, a nem hatékony költés a kormány és a kereskedelmi bankok fizetési mérlegének gyengítésével a jövőbeli növekedést hátráltathatja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megvan, mi lesz az új magyar nagybank neve
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 08:38
2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és stabil pénzügyi intézmény mintegy 2,3 millió ügyféllel, valamint piacvezető pozícióban a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor nem érti, miért nem vonult még ki néhány bank az országból
Gáspár András | 2022. szeptember 22. 13:55
Csányi Sándor nem érti, egyes bankok miért nem vonultak még ki Magyarországról ilyen terhek mellett. Más szektorok sokkal jövedelmezőbbek, mégis a bankok nyakába varrták az extraprofitadót – ami a hitelezés visszafogásában is lecsapódhat. Az OTP mindezt persze túléli, de a hitelezésnek nem fog jót tenni.
Pénzügyi szektor Stratégia együttműködést kötött a MagNet és az SPB
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 16:33
Stratégiai együttműködést kötött a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. (MagNet) és az SPB Befektetési Zrt. (SPB), amelynek keretében az SPB befektetési tanácsadási és portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújt a MagNet ügyfelei számára.
Pénzügyi szektor Izmosan indította a reggelt a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 20. 07:38
Erősödött a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Bank360: A kisbankoknál már 6-7 százalékos betéti kamatok is elérhetők
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 09:20
Az emelkedő jegybanki alapkamatot követve a kisebb pénzintézetek is igyekeznek kedvezőbb betéti kamatokat kínálni ügyfeleiknek. A nagybankok egyelőre nem léptek jelentőset.
Pénzügyi szektor Kevesen akarnak hitelt, mértéktartóbbak lettek a bankok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 13:02
Idén júliusban már kisebb kamatmarzs mellett helyezték ki személyi hiteleiket a bankok, mint amekkora felárat a kormány a pandémia elején bevezetett kamatplafon idején engedélyezett nekik. Bár a legtöbb érv a komoly mértékű kamatemelés mellett szól, a money.hu szakértői szerint a bankok a szűkülő kereslet miatt csak vonakodva emelik a személyi kölcsönök kamatát, sőt kamatcsökkentésre is van példa.
Pénzügyi szektor Kiderült, mennyit vett ki a bankok zsebéből az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 5. 12:59
Alapvetően az extraprofitadó, valamint a romló hitelportfóliókra elszámolt veszteségképzés miatt a bankszektor jóval kisebb nyereséget ért el az elmúlt egy évben, mint azt megelőzően.
Pénzügyi szektor Meg sem lepődünk: rekordmagas volt az infláció augusztusban az Európai Unióban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 14:19
Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán előzetes adatként.
Pénzügyi szektor Brutális drágulás történt a lakáshiteleknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 26. 07:58
Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek. A Bank360.hu kalkulációi alapján egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millió forinttal többe kerül most, mint februárban.
Pénzügyi szektor Kritikus ponthoz érkezett a lakossági bankolás: mit hoz a jövő?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 14:39
A lakossági bankszektor jelentős változások kereszttüzében van és kritikus ponthoz érkezett.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG