1p
Nem volt egységes a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a legutóbbi kamatdöntéskor, amikor 50 bázisponttal 7 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Öten szavaztak az 50 bázispontos, ketten a 25 bázispontos emelésre. A gyengülő forint és az adóemelések növelik az inflációs veszélyt, a világméretű válság blokkolja a gazdasági növekedést.

A jegybank legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve szerint az elmúlt hónapok inflációs adatai nem okoztak számottevő meglepetést, ugyanakkor mind a hazai, mind a globális növekedési kilátások jelentősen romlottak. A nyár óta gyengébben alakuló árfolyampálya rontja az inflációs kilátásokat, amit a hazai, illetve globális növekedési kilátások további romlása által teremtett erősebb dezinflációs környezet csak részben ellensúlyoz. Az indirektadó-emelés és a gyengébb árfolyam közvetlen inflációs hatásának eredményeképp az infláció 2012-ben számottevően meg fogja haladni az inflációs célt. 2013-ban ugyanakkor már a gyenge kereslet dezinflációs hatása dominál és alacsonyabb inflációs környezet várható.

A növekedési kilátásokat a válság miatt gyengülő partnerállamok rontják, a belső kereslet bővülése a következő időszakban sem várható. A háztartások fogyasztását érdemben mérsékelheti a jövedelem-kilátásokkal kapcsolatos nagyfokú bizonytalanság, valamint a törlesztőrészletek magas szintje. A fiskális kiigazító intézkedések következményeként a pénzügyi transzferek is csökkenhetnek. A minimálbér-emelés, illetve a személyi jövedelemadó tervezett kiengedése ellenére a jövőre gyorsuló infláció mellett a háztartások reáljövedelme általánosan csökkenhet 2012-ben.

A jegybank szerint a devizahitelek végtörlesztése csak hosszabb távon járulhat hozzá a fogyasztás élénküléséhez, ugyanakkor a gyenge árfolyam miatt megemelkedett törlesztőrészletek csökkentik a programból kimaradó háztartások rendelkezésre álló jövedelmét. A rendkívül gyenge hitelezési aktivitás ugyancsak visszafogja a növekedést. A Monetáris Tanács az alapkamatról történő döntése előtt áttanulmányozta az MNB szakértői által készített decemberi „Jelentés az infláció alakulásáról” című kiadványt, valamint a makrogazdasági és pénzügyi folyamatokat.

A Monetáris Tanács tagjainak egyöntetű véleménye szerint a hazai növekedési kilátások az elmúlt negyedév során egyértelműen kedvezőtlenebbé váltak. A külső kereslet feltételei radikálisan romlottak, a belső keresletet meghatározó fogyasztási kilátások a kormányzati keresletszűkítő intézkedések miatt feltehetően gyengék lesznek. Ezt a hatást némileg ellensúlyozhatja a Bankszövetség és a Kormány között létrejött megállapodás, melyet a Tanács egyöntetűen üdvözölt.

A Nemzetközi Valutaalappal történt kapcsolatfelvételt a Tanács tagjai egyöntetűen üdvözölték. A nemzetközi helyzetet elemezve egyetértettek abban, hogy az európai adósságválság gyors megoldására nem lehet számítani. A Monetáris Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy amennyiben a kockázati megítélés és az inflációs kilátások érdemben tovább romlanak, további kamatemelés válhat szükségessé. Az Elnök a vitát követően szavazásra bocsátotta a felmerült javaslatokat. Az alapkamat 50 bázisponttal történő emelését 5 tanácstag támogatta, míg ketten a 25 bázispontos kamatemelés mellett szavaztak.

Az 50 bázispontos emelés mellett szavazott Bártfai-Mager Andrea, Cinkotai János, Karvalits Ferenc, Király Júlia, Simor András, míg a 25 bázispontos szigorításra Gerhardt Ferenc és Kocziszky György voksolt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Tovább drágulnak a lakáshitelek, újabb nagybank törte át a kamatplafont
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 07:45
Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél.
Pénzügyi szektor Akkora bírságot kapott az OTP Bank az MNB-től, hogy nem hisz a szemének
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 10:21
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP Bank Nyrt.-re, mert nem a hivatalos felületeken tette közzé akvizíciós terveit és ezzel megsértette rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét.
Pénzügyi szektor A legjobb az őszinteség: gyenge a forint és az is marad
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 07:30
Erősödött kissé a forint szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Több százezer magyar lecserélte a régi szerződését
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 12:44
A jegybank adatai szerint az idei lakásbiztosítási kampányban 640 ezren váltás történt. 
Pénzügyi szektor Visszaszólt a Bankszövetség a kormánynak
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 08:59
A bankok szervezete visszautasítja, hogy extraprofitra tettek volna szert a háború miatt. 
Pénzügyi szektor Érdekes új bejelentést tett az OTP Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 13:36
Új alap indul.
Pénzügyi szektor Vallott a Revolut
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 08:44
Jelentősen nőtt a Revolut bevétele és a nyereség is. A haszonkulcs 19 százalékos. 
Pénzügyi szektor Csökkent a 30 éves amerikai jelzáloghitelek kamata
Privátbankár.hu | 2024. június 26. 15:20
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 21-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Pénzügyi szektor Svájcnak harangoztak? Ráfarag, aki kicsiben gondolkodik
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 17:58
Ha egy ország a vagyonkezelés világában labdába akar rúgni, akkor nem szállhat be a versenybe szégyenkezve azért, mert van egy nagyra, erősre gyúrt pénzügyi szolgáltató vállalata.
Pénzügyi szektor Szép csendben híznak a befektetési alapok
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 16:53
Több mint 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG