<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A magyarok közel háromnegyede vett már fel valaha hitelt, és minden második magyar jelenleg is tartozik valamelyik pénzintézetnek. A lakosság körében a legelterjedtebb hiteltípus a lakáshitel; a személyi kölcsönt a többség a számlák kifizetésére, élelmiszer vásárlásra, vagy egy másik hitel kiváltására vesz fel.

A Cofidis Hitel Monitor szerint a magyarok közel háromnegyede vett már fel valaha hitelt és minden második magyar jelenleg is tartozik valamelyik pénzintézetnek. A felsőfokú végzettségűek, az átlag feletti jövedelműek és a gyerekes szülők körében a legmagasabb a hitelfelvevők aránya. Az elmúlt egy évben a magyarok közel egynegyede, elsősorban a 40-49 éves korosztály tagjai vettek fel új hitelt.

Az áruhitel férfi, a folyószámlahitel női műfaj

Nem meglepő, hogy a legelterjedtebb hiteltípus a lakáshitel: az emberek 38 százaléka vett már fel valaha lakáshitelt és minden ötödik magyar most is rendelkezik ilyen hitellel. Ez összecseng a Cofidis Hitel Monitor azon megállapításával, hogy a magyar társadalom éppen a lakáscélra felvett hiteleket tartja a leginkább elfogadhatónak.

Áruhitelt a lakosság 35 százaléka vett már fel, jelenleg a magyarok 9 százaléka törleszt ilyen hitelt. Az elmúlt egy évben az áruhitelek értéke átlagosan 120 000 forint volt, a relatív többség azonban mindössze 50-100 forint összegű áruhitelt igényelt egy éves, vagy rövidebb futamidőre. A legnépszerűbb hitelcélok a TV-hifi-informatikai és elektronikai cikkek, így nem meglepő, hogy a kütyü- és technológia mániás férfiak a hölgyeknél gyakrabban választják ezt a megoldást.

A népszerűségi lista harmadik helyén a személyi kölcsönök állnak. A magyarok 29 százaléka vett már fel valaha személyi kölcsönt és jelenleg is minden hetedik embernek van ilyen hitele. Az elmúlt egy évben a lakosság mindössze 4 százaléka vett fel személyi kölcsönt, átlagosan 530 ezer forintot, 4 és fél éves futamidőre. Szomorú tény, hogy a többség számlák kifizetésére, élelmiszer vásárlásra, vagy egy másik hitel kiváltására volt kénytelen ilyen hitelt felvenni. 

A Cofidis Hitel Monitor szerint gépjármű-hitelt a magyarok 27 százaléka, folyószámlahitelt pedig 25 százaléka vett fel valaha. Az elmúlt egy évben a folyószámlahitelek különösen népszerűnek bizonyultak. A hölgyek a kutatás tanulsága szerint könnyebben elcsábulnak: a spontán vásárlásra leginkább alkalmas folyószámlahitelhez a szebbik nem képviselői az elmúlt egy évben közel kétszer olyan gyakran folyamodtak, mint a racionálisabbnak bizonyuló férfiak.

Extra kiadásra, megtakarításra csak keveseknek futja

A Cofidis vizsgálata során nem csak a megvalósult és tervezett hiteleket vette számba, hanem a háztartások anyagi helyzetét, a magyarok várakozásait is megvizsgálta. A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek nagy többsége - 69 százaléka - gondolja úgy, hogy rosszabb lett az anyagi helyzete 2011-ben az előző évhez képest.

Az alapfokú végzettségűek, az 50-69 évesek, a keleti régióban élők és az egyszemélyes háztartásban élők különösen borúsan látják helyzetüket. Minden negyedik magyar gondolja csak úgy, hogy a 2010-es évhez képest nem változott az anyagi helyzete, és mindössze a megkérdezettek 5 százaléka állította, hogy 2011-ben valamivel jobban élt, mint egy évvel korábban.

Minden tizedik magyar saját bevallása szerint a háztartás számára szükséges legalapvetőbb dolgokat sem tudja megvásárolni. A legszükségesebbeket a magyarok fele be tudja szerezni, de ezen felül extra kiadásokra, megtakarításra már nem jut. A megkérdezettek 34 százaléka állította, hogy meg tudja venni a háztartás számára szükséges dolgokat, sőt még néhány extra kiadást is megengedhet magának, ám félretenni már nem tud.

A háztartások 65 százaléka számít anyagi helyzetének további romlására

Az „igazán jómódúak” köre igen szűk, mindössze 3 százalékra tehető. Ők könnyedén meg tudják vásárolni a szükséges dolgokat, és még félre is tudnak tenni. A várakozásokat illetően is pesszimisták az emberek: a magyarok 65 százaléka számít arra, hogy romlani fog a háztartása anyagi helyzete a jövő évben az ideihez képest, és mindössze 10 százaléka gondolja úgy, hogy várhatóan jobban fog élni 2012-ben.

Holló Bence, a Cofidis magyarországi fióktelepének ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a magyarországi hitelfelvevők még mindig leginkább bankfiókban kötnek szerződést, az egyéb, például telefonos és online lehetőségek helyett.

Holló Bence szerint a hazai pénzpiaci fejlemények minden eddiginél erősebb jelet adtak mind a pénzintézetek, mind a lakosság számára a felelős hitelfelvétel és hitelezés fontosságával kapcsolatban. A hitelfelvevőknek manapság sokszorosan át kell gondolniuk, hogy a kívánt hitel célja esetleg egy biztosan megtérülő háztartási beruházás lesz-e avagy adott esetben nélkülözhető termék vagy szolgáltatás. A hitelnyújtóknak pedig még transzparensebbé kell tenniük termékeiket és még érzékenyebben vizsgálniuk ügyfeleik teherbíró képességét.

Pénzügyi szektor Ellentmondást nem tűrően reagált a minisztérium a BAMOSZ aggodalmára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:07
A gazdasági tárca szerint indokolatlan a szervezet aggodalma az új szabályok miatt.
Pénzügyi szektor Nagy Mártonékhoz fordult a BAMOSZ
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 15:37
2023. május 31-én több olyan kormányrendelet jelent meg, mely lényeges kihatással lehet a magyar megtakarítási piacra, s annak részeként a hazai befektetési alapok működésére. A BAMOSZ-nak volt mit hozzáfűznie. .
Pénzügyi szektor Érthetetlen, de még mindig vett valaki magyar állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 11:51
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Jó hírt vitt a postás a K&H-nak
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 10:33
Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása.
Pénzügyi szektor Moody's: törlesztési csődre minősítette vissza Fehéroroszországot
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 09:01
A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.
Pénzügyi szektor Fontos határidőre figyelmeztette az MNB a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 10:22
A pénzügyi vállalkozásoknak idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig – a biztonságos működés fenntartása érdekében – két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. A tőke emelés és a tulajdonosi befolyásoló részesedés változása bejelentési vagy/és engedélyezési kötelezettségekkel jár az érintett piaci szereplőknek. Az MNB vezetői körlevéllel segíti a folyamatot, ám a tőkeemelést nem teljesítő piaci szereplők engedélyét vissza is vonhatja.
Pénzügyi szektor Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 08:38
Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.
Pénzügyi szektor Stabil pénzügyi alapokon valósult meg a történelmi bankfúzió
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 16:08
Az MBH Bank legfrissebb pénzügyi jelentése alapján a pénzintézet 10 447 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és több mint 90 milliárd forint korrigált adózás utáni eredménnyel zárta 2023 első negyedévét. A saját tőke 831,7 milliárd forintra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója továbbra is erős maradt, így a változó piaci körülmények ellenére is rendkívüli stabilitás mellett valósulhatott meg a MKB Bank és Takarékbank április 30-i egyesülése.
Pénzügyi szektor Francia banki adás-vétel a magyar piacon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 14:11
A Cofidis SA megállapodást írt alá a napokban a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek.
Pénzügyi szektor 13,8 milliárdos eredmény: erős éve volt a Gránit Banknak
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 18:07
Jól teljesített a pénzintézet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG