<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A hazai kkv-k mind nagyobb része tervez és fogad el tanácsokat, ám a CIB kimutatásai szerint a cégvezetők sok banki termék nyújtotta lehetőséggel nincsenek tisztában.

Az elmúlt év során, talán a gazdasági környezet normalizálódásának köszönhetően a vállalkozások mind nagyobb része kezdett el újra tervezni – derült ki a CIB Bank és a GfK Hungária Kkv Stafétabot kutatásának eredményeiből.

Több a tudatos tervező

Szabados Richárd, a CIB KKV és Lízing Üzletágak vezetője szerint a tavalyi év 18 százalékához képest, immár csak a megkérdezett cégek 13 százaléka nem készít stratégiát, jóllehet, továbbra is magas – 42 százalék azon cégek aránya, akik csak az adott év történéseit próbálják előre modellezni. Igazán hosszú távú, 3 évet meghaladó jövőképe csak a cégek 19 százalékának van.

A tavalyi kutatáshoz képest az is szembetűnő változás, hogy a hazai kkv-k mind nagyobb száma tudatos tervezőnek számít: 52 százalékról 54 százalékra emelkedett azon cégek aránya, akik legalább évente felülvizsgálják és korrigálják stratégiájukat, ezen belül a negyedévente mérleget húzók aránya 16 százalékos.

A pénzügyi kapcsolatok fontosak

A stratégiai tervezés során a kkv-k vezetői egyre inkább támaszkodnak a munkatársak véleményére – igaz, a pénzügyi döntésekben továbbra is dívik az autokrácia. A tanácsadásban a banki kapcsolattartók szerepe is felértékelődik, bár a megkérdezett kkv-vezetők fele szerint a banktól nem vagy csak akkor kapnak tanácsot, ha konkrét kérdéssel keresik meg a pénzintézetet – itt tehát még elkelne a proaktivitás. Hogy van helye a bankok információ-átadásának, azt mindennél jobban jelzi, hogy a válaszadók 56 százalékának nincsenek kielégítő ismeretei még a lízingkonstrukciókról sem, míg a faktoring terén az ügyfelek harmada merte magát valamiképp tájékozottnak mondani.

Pedig a pénzügyi kapcsolat fontos – ezt jelzi, hogy a sikeres vállalkozás fő ismérvei között az elégedett visszatérő vevőkör és a minőségi szolgáltatás mögött a stabil pénzügyi alapokat jelölték meg a válaszolók. A pénzügyi háttér azért is fontos, mert a jövő sikerét a válaszadók több, mint kétharmada az új piacok felfedezésében, illetve új termékek és szolgáltatások piacra vezetésében látja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló