BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. október 29. 11:34

A hazai kkv-k mind nagyobb része tervez és fogad el tanácsokat, ám a CIB kimutatásai szerint a cégvezetők sok banki termék nyújtotta lehetőséggel nincsenek tisztában.

Az elmúlt év során, talán a gazdasági környezet normalizálódásának köszönhetően a vállalkozások mind nagyobb része kezdett el újra tervezni – derült ki a CIB Bank és a GfK Hungária Kkv Stafétabot kutatásának eredményeiből.

Több a tudatos tervező

Szabados Richárd, a CIB KKV és Lízing Üzletágak vezetője szerint a tavalyi év 18 százalékához képest, immár csak a megkérdezett cégek 13 százaléka nem készít stratégiát, jóllehet, továbbra is magas – 42 százalék azon cégek aránya, akik csak az adott év történéseit próbálják előre modellezni. Igazán hosszú távú, 3 évet meghaladó jövőképe csak a cégek 19 százalékának van.

A tavalyi kutatáshoz képest az is szembetűnő változás, hogy a hazai kkv-k mind nagyobb száma tudatos tervezőnek számít: 52 százalékról 54 százalékra emelkedett azon cégek aránya, akik legalább évente felülvizsgálják és korrigálják stratégiájukat, ezen belül a negyedévente mérleget húzók aránya 16 százalékos.

A pénzügyi kapcsolatok fontosak

A stratégiai tervezés során a kkv-k vezetői egyre inkább támaszkodnak a munkatársak véleményére – igaz, a pénzügyi döntésekben továbbra is dívik az autokrácia. A tanácsadásban a banki kapcsolattartók szerepe is felértékelődik, bár a megkérdezett kkv-vezetők fele szerint a banktól nem vagy csak akkor kapnak tanácsot, ha konkrét kérdéssel keresik meg a pénzintézetet – itt tehát még elkelne a proaktivitás. Hogy van helye a bankok információ-átadásának, azt mindennél jobban jelzi, hogy a válaszadók 56 százalékának nincsenek kielégítő ismeretei még a lízingkonstrukciókról sem, míg a faktoring terén az ügyfelek harmada merte magát valamiképp tájékozottnak mondani.

Pedig a pénzügyi kapcsolat fontos – ezt jelzi, hogy a sikeres vállalkozás fő ismérvei között az elégedett visszatérő vevőkör és a minőségi szolgáltatás mögött a stabil pénzügyi alapokat jelölték meg a válaszolók. A pénzügyi háttér azért is fontos, mert a jövő sikerét a válaszadók több, mint kétharmada az új piacok felfedezésében, illetve új termékek és szolgáltatások piacra vezetésében látja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Az MNB elárulta az új típusú személyi kölcsön feltételeit
- | 2020. július 31. 18:07
Januártól elérhetők lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által minősített, fogyasztóbarát személyi kölcsönök - jelentette be a jegybank pénteken a honlapján. A pénzintézet elárulta a legfontosabb feltételeket is.
Pénzügyi szektor Megsarcolják a hazai biztosítókat az idei viharkárok
Privátbankár.hu | 2020. július 31. 16:26
A júniusi ötmilliárd forintot követően a júliusi időjárási anomáliák legalább két és fél milliárd forinttal terhelték meg a biztosítók büdzséit, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Egy bank, amely még a koronavírus-járványban is tudott növekedni
Csabai Károly | 2020. július 31. 10:47
A Nemzetközi Beruházási Bank közel 5 millió eurós 2020 első félévi nettó nyeresége több mint 70 százalékkal lett magasabb az előző év azonos időszakánál.
Pénzügyi szektor Sok pénzébe kerül a biztosítóknak a viharos időjárás
Privátbankár.hu | 2020. július 29. 15:10
A félmilliárd forintot is meghaladja a kárösszeg. 
Pénzügyi szektor Bedőlt hitelek, elúszott százmilliárdok - hogyan érinti mindez a magyar bankokat?
Király Béla | 2020. július 27. 14:51
A koronavírus-járvány a második világháború óta nem látott gazdasági visszaeséssel járt Európában, ami a bankok üzletmenetére is hatással van. A hitelportfóliók romlanak, sok esetben komoly leírások várhatóak. A magyar bankok helyzete sem rózsás, igaz, itt az elrendelt hitelmoratórium némileg eltolja a problémákat.
Pénzügyi szektor Bejött a babaváró támogatás
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 27. 06:34
Nagyon szép karriert futott be történetének első évében a gyermekvállalást ösztönözni hivatott, állami támogatású konstrukció.
Pénzügyi szektor Mégsem adják el a Budapest Bankot?
Baka F. Zoltán | 2020. július 26. 17:02
A kormány egyik tagja szerint nem kizárt, hogy a jelenlegi tulajdonosi struktúrában tartják meg a pénzintézetet.
Pénzügyi szektor Miért vehette a kalapját ilyen hirtelen Csányi Sándor jobbkeze?
Csabai Károly | 2020. július 22. 18:29
Egyelőre jóformán mindenki csak találgat, miért vette a kalapját hétfőn Barna Zsolt, s hagyta el az OTP-csoportot. Egyesek azonban nem zárják ki, hogy egyesek szemét csípte, mennyire megnőtt a befolyása a bankon belül.
Pénzügyi szektor Jó éve volt a Takarék faktorcégének
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 15:56
A Takarék Csoporthoz tartozó vállalkozás története legeredményesebb évét zárta tavaly: tíz százalékkal növelte forgalmát és bevételeit, adózás előtti eredményét pedig csaknem megkétszerezte. Idén hasonló eredményre számítanak, mert bár a világjárvány következtében számos államilag támogatott hitellehetőség nyílt meg a piacon, mégis van olyan helyzet, amelyre nem a kölcsön a megoldás egy vállalkozásnak. A Faktorház tapasztalatai szerint a mostani válságban több cég küzd likviditási problémával.
Pénzügyi szektor Pénzre nyomták a veszélyhelyzet hőseit
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 07:31
10 és 20 forintos érmével tiszteleg az MNB a hősök előtt.
hírlevél