<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Renzi kormányfő levegőhöz akar jutni és útszéli hangnemben nagyobb rugalmasságot követel Brüsszeltől az idei költségvetési deficitre vonatkozóan. Renzi idegessége annak is köszönhető, hogy az olasz bankok nem teljesítő hiteleinek állománya 1996 óta a legmagasabb szintre nőtt. A Handelsblatt szerint az olasz bankrendszer problémái rámutatnak, hogy az európai pénzügyi válság még nem ért véget.
Matteo Renzi olasz kormányfő. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ebben a hónapban lesz két éve, hogy Matteo Renzi megalakította kormányát Rómában. A 41 éves kormányfő beindította 1948 óta a legkomolyabb alkotmányreformot, megkurtította a felsőház jogosítványait, átalakította a választási rendszert, rugalmasabbá tette a munkaerőpiacot és oktatási reformba („Buona Scuola”) is belevágott.

Ezekre a lépésekre égető szükség van, mert az ország stagnálása súlyos strukturális gyengeségekre vezethetők vissza. Az EU-n belül Olaszországban legalacsonyabb a felsőfokú végzettségűek aránya, és a negyedik legmagasabb arányban vannak olyanok a népességben, akik csupán alapfokú végzettséggel bírnak. Sajnos ez a visszamaradottság a fiatal generációra is érvényes, így pedig hosszú idő kerül, hogy ezen trendek megváltozzanak.

Renzi keménykedése

Az államadósság továbbra is az egekben. Aránya a GDP-hez képest 133 százalékon áll, amely az EU-ban csupán Görögországban magasabb. Éppen pár napja figyelmeztette az EU Bizottság Rómát, hogy a csillagászati eladósodottság középtávon veszélyt jelent az országra. Brüsszellel egy másik neuralgikus pont a dél-olasz Ilva acélművek jövője. Érezve a problémák súlyát, Renzi levegőhöz akar jutni és nagyobb rugalmasságot követel Brüsszeltől az idei költségvetési deficitre vonatkozóan. A vezető Corriere della Sera című lap szerint a háttérben a római kormánynak az a törekvése húzódik, hogy elérje, Brüsszel vizsgálja felül a nagyobb költségvetési fegyelmet előíró, 2012-ben elfogadott fiskális paktumot. Ennek 2017-2018-ra előírt követelményeit ugyanis Olaszország nem lesz képes teljesíteni.

Káncz Csaba

Politikai alkuerejét növelendő és belföldi szavazatszerzési céllal Renzi az utóbbi hónapokban éles verbális támadásokat indított Brüsszel és Berlin ellen. Arra spekulál, hogy Merkel és Juncker nála csak rosszabb opciók közül választhatnának bukása esetén, ráadásul mindkét vezetőt amúgy is lefoglalják a menekültügy hullámai. A Corriere azt sem zárta ki, hogy az olasz miniszterelnök előre hozott választásokat szeretne 2017-ben, mivel a jelenlegi felmérések szerint kormánya nem tud kitartani a parlamenti ciklus végéig, amely 2018 első hónapjaiban esedékes.

Renzi múlt pénteken Berlinben Merkellel egyeztetett, sikerült Berlin ellenállását puhítania a költségvetési pálya tekintetében. Cserébe Renzi feloldott az eddigi vétóját a Törökországnak szánt 3 milliárd eurós menekült-támogatás ügyében. Itt csendesen és cinikusan megjegyezzük, hogy Ankara már 5 milliárd eurót követel a megvezetett Berlintől.

Mi az üzenete a szétmálló olasz bankrendszernek?

Renzi idegessége annak is köszönhető, hogy tavaly november végére évi 11 százalékkal, 201 milliárd euróra nőtt az olasz bankok nem teljesítő hiteleinek állománya. Arányuk ezzel elérte a 16,4 százalékot, ami 1996 óta a legmagasabb érték. Az év első két hetének tőzsdei zuhanása közepette az olasz bankok a mészárlás kiemelt célpontjai lettek. Az eladási hullámnak az indítólökést a portugál Espirito Santo pénzintézet szenior kötvényeseinek december végi falhoz állítása adta meg, ezt követően a piaci eladások már lavinaként generálták a további esést az olasz bankszektorban is.

De Brüsszel és Berlin Renzi kekeckedő viselkedése ellenére sem engedhette, hogy az EU harmadik legnagyobb gazdasága alámerüljön, ezért komoly mentőövet dobott Rómának. Az olasz kormány és az Europai Bizottság a múlt héten megállapodott a bankrendszer rossz hitelállományának kezelési módjáról, melynek keretén belül a bankok állami garanciát vehetnek az értékpapírosítva becsomagolt rossz hitelekre és így eladhatják azokat.

A fő kérdés az, hogy ez segíti-e az olasz banki kötvény és részvénypiacot - a bankok ilyen jellegű finanszírozási költségei ugyanis elszálltak az elmúlt hetekben, komoly pánikot keltve. A vezető német üzleti lap, a Handelsblatt szerint az olasz bankrendszer problémái rámutatnak, hogy az európai pénzügyi válság még nem ért véget. Az angol sajtó szerint ráadásul a művelet kompromittálta az európai bankuniót, négy héttel a kezdése után.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
Pénzügyi szektor Kész átverés: Csányi Sándorral reklámozzák a kriptovalutás bizniszt
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 12:03
Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb, hogy internetes csalók ismert emberek nevével és arcképével visszaélve, kitalált történetekkel csábítanak kriptovalutás befektetésekre.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG