<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Lassan megáll a lízingpiac visszaesése - már csak a korábbi autófinanszírozási boom kapcsán kötött szerződések miatt csökken az állomány. A Lízingszövetség fenntartja, legalább 100 milliárdba kerül majd a devizahiteles törvény - a kis, bizonytalan tőkehelyzetű finanszírozóknál néhány ezer szerződés volt. Nem biztos, hogy mind vissza tudja adni a pénzt az autólízingelőknek.

Lassan kiheverik az autóvásárlási boomot

Az idei év első félév végén a Magyar Lízingszövetség tagjai 1306 milliárd forintos portfóliót kezeltek, ami 10 százalékos visszaesés éves és 2 százalékos negyedéves szinten. A csökkenés érthető, hiszen a korábbi, nagyvolumenű gépjármű-finanszírozási szegmensből kopnak ki a szerződések, de a többi üzletágban már lényegében megállt a portfóliók csökkenése. A társaságok ugyanakkor az első félévben 35 ezer új szerződést kötöttek, ami 10 százalékos növekedés, míg a kihelyezett 178 milliárd forintos összeg 3 százalékos növekedést jelent - mondta el Lévai Gábor főtitkár.

Új autók: még nem a lakosság tolong a szalonokban

Egyre több új autót veszünk - mik a kedvencek?

A friss statisztika szerint augusztusban összesen 4797 darab új személygépkocsi, valamint 1233 darab 3,5 tonna összsúlyt nem meghaladó kishaszongépjármű került forgalomba. A legsikeresebb autómárka a Ford volt - itt a teljes lista >>

A gépjármű-finanszírozásban továbbra is 20 százalék alatt van a lakossági kereslet, de ténykérdés, hogy a vállalati vásárlások körében az eddig vezető flottafinanszírozás mellé "felnőtt" a nyílt végű pénzügyi lízing áfa-kedvezményét igénybevevő "utcai" vállalati vásárlás is. A járműfinanszírozáson belül a flotta-szegmens 32 milliárd forintot hozott össze, a flottán kívüli autófinanszírozás értéke 52,3 milliárd forintot tett ki. A kishaszon-gépjármű eladás 49 százalékos növekedése egyértelműen az MNB növekedési hitelprogramjának tudható be. A teherautó-szegmensben 38 milliárd forint értékben nyújtottak finanszírozást a cégek.

Mi lesz a devizahiteles törvény után?

A lízingcégeknek - még az MNB képlete előtti metódus alapján - 100 milliárdos veszteséget jelent majd a devizahiteles törtvény - mondta el Lévai Gábor. Tájékoztatása szerint 270 pénzügyi vállalkozás van Magyarországon, ezen belül 100 körül van azok száma, akik lízingjogosultsággal rendelkeznek. Ezek egy részének bizonyosan van a portfóliójában érintett szerződés, s bár a szerződések tömege nagyobb (banki)  cégeknél van, ahol a reputációs veszteség elkerülése miatt a tulajdonosok vállalják majd a helytállást, de néhány ezer szerződés esetében komoly kérdés, hogy mi lesz a finanszírozóval.

Ezen cégek aligha tudják elkerülni a felszámolást, illetve választhatnak, hogy a más, akár vállalati ügyfeleknek lízingbe adott eszközök értékesítéséből lesznek kénytelenek fizetni, avagy a refinanszírozó pénzintézet felé nem tudnak teljesíteni.

Azon ügyfeleknek a finanszírozó csődje nem jelenthet gondot, akinek tartozása van, de azok esetleg futhatnak a pénzük után, akiknek már lezárt szerződés után jár vissza pénz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A MagNet Bank átvette a Sopron Bank fiókjait
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 15:03
Az év második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG