TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Lassan megáll a lízingpiac visszaesése - már csak a korábbi autófinanszírozási boom kapcsán kötött szerződések miatt csökken az állomány. A Lízingszövetség fenntartja, legalább 100 milliárdba kerül majd a devizahiteles törvény - a kis, bizonytalan tőkehelyzetű finanszírozóknál néhány ezer szerződés volt. Nem biztos, hogy mind vissza tudja adni a pénzt az autólízingelőknek.

Lassan kiheverik az autóvásárlási boomot

Az idei év első félév végén a Magyar Lízingszövetség tagjai 1306 milliárd forintos portfóliót kezeltek, ami 10 százalékos visszaesés éves és 2 százalékos negyedéves szinten. A csökkenés érthető, hiszen a korábbi, nagyvolumenű gépjármű-finanszírozási szegmensből kopnak ki a szerződések, de a többi üzletágban már lényegében megállt a portfóliók csökkenése. A társaságok ugyanakkor az első félévben 35 ezer új szerződést kötöttek, ami 10 százalékos növekedés, míg a kihelyezett 178 milliárd forintos összeg 3 százalékos növekedést jelent - mondta el Lévai Gábor főtitkár.

Új autók: még nem a lakosság tolong a szalonokban

Egyre több új autót veszünk - mik a kedvencek?

A friss statisztika szerint augusztusban összesen 4797 darab új személygépkocsi, valamint 1233 darab 3,5 tonna összsúlyt nem meghaladó kishaszongépjármű került forgalomba. A legsikeresebb autómárka a Ford volt - itt a teljes lista >>

A gépjármű-finanszírozásban továbbra is 20 százalék alatt van a lakossági kereslet, de ténykérdés, hogy a vállalati vásárlások körében az eddig vezető flottafinanszírozás mellé "felnőtt" a nyílt végű pénzügyi lízing áfa-kedvezményét igénybevevő "utcai" vállalati vásárlás is. A járműfinanszírozáson belül a flotta-szegmens 32 milliárd forintot hozott össze, a flottán kívüli autófinanszírozás értéke 52,3 milliárd forintot tett ki. A kishaszon-gépjármű eladás 49 százalékos növekedése egyértelműen az MNB növekedési hitelprogramjának tudható be. A teherautó-szegmensben 38 milliárd forint értékben nyújtottak finanszírozást a cégek.

Mi lesz a devizahiteles törvény után?

A lízingcégeknek - még az MNB képlete előtti metódus alapján - 100 milliárdos veszteséget jelent majd a devizahiteles törtvény - mondta el Lévai Gábor. Tájékoztatása szerint 270 pénzügyi vállalkozás van Magyarországon, ezen belül 100 körül van azok száma, akik lízingjogosultsággal rendelkeznek. Ezek egy részének bizonyosan van a portfóliójában érintett szerződés, s bár a szerződések tömege nagyobb (banki)  cégeknél van, ahol a reputációs veszteség elkerülése miatt a tulajdonosok vállalják majd a helytállást, de néhány ezer szerződés esetében komoly kérdés, hogy mi lesz a finanszírozóval.

Ezen cégek aligha tudják elkerülni a felszámolást, illetve választhatnak, hogy a más, akár vállalati ügyfeleknek lízingbe adott eszközök értékesítéséből lesznek kénytelenek fizetni, avagy a refinanszírozó pénzintézet felé nem tudnak teljesíteni.

Azon ügyfeleknek a finanszírozó csődje nem jelenthet gondot, akinek tartozása van, de azok esetleg futhatnak a pénzük után, akiknek már lezárt szerződés után jár vissza pénz.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél