<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Lassan megáll a lízingpiac visszaesése - már csak a korábbi autófinanszírozási boom kapcsán kötött szerződések miatt csökken az állomány. A Lízingszövetség fenntartja, legalább 100 milliárdba kerül majd a devizahiteles törvény - a kis, bizonytalan tőkehelyzetű finanszírozóknál néhány ezer szerződés volt. Nem biztos, hogy mind vissza tudja adni a pénzt az autólízingelőknek.

Lassan kiheverik az autóvásárlási boomot

Az idei év első félév végén a Magyar Lízingszövetség tagjai 1306 milliárd forintos portfóliót kezeltek, ami 10 százalékos visszaesés éves és 2 százalékos negyedéves szinten. A csökkenés érthető, hiszen a korábbi, nagyvolumenű gépjármű-finanszírozási szegmensből kopnak ki a szerződések, de a többi üzletágban már lényegében megállt a portfóliók csökkenése. A társaságok ugyanakkor az első félévben 35 ezer új szerződést kötöttek, ami 10 százalékos növekedés, míg a kihelyezett 178 milliárd forintos összeg 3 százalékos növekedést jelent - mondta el Lévai Gábor főtitkár.

Új autók: még nem a lakosság tolong a szalonokban

Egyre több új autót veszünk - mik a kedvencek?

A friss statisztika szerint augusztusban összesen 4797 darab új személygépkocsi, valamint 1233 darab 3,5 tonna összsúlyt nem meghaladó kishaszongépjármű került forgalomba. A legsikeresebb autómárka a Ford volt - itt a teljes lista >>

A gépjármű-finanszírozásban továbbra is 20 százalék alatt van a lakossági kereslet, de ténykérdés, hogy a vállalati vásárlások körében az eddig vezető flottafinanszírozás mellé "felnőtt" a nyílt végű pénzügyi lízing áfa-kedvezményét igénybevevő "utcai" vállalati vásárlás is. A járműfinanszírozáson belül a flotta-szegmens 32 milliárd forintot hozott össze, a flottán kívüli autófinanszírozás értéke 52,3 milliárd forintot tett ki. A kishaszon-gépjármű eladás 49 százalékos növekedése egyértelműen az MNB növekedési hitelprogramjának tudható be. A teherautó-szegmensben 38 milliárd forint értékben nyújtottak finanszírozást a cégek.

Mi lesz a devizahiteles törvény után?

A lízingcégeknek - még az MNB képlete előtti metódus alapján - 100 milliárdos veszteséget jelent majd a devizahiteles törtvény - mondta el Lévai Gábor. Tájékoztatása szerint 270 pénzügyi vállalkozás van Magyarországon, ezen belül 100 körül van azok száma, akik lízingjogosultsággal rendelkeznek. Ezek egy részének bizonyosan van a portfóliójában érintett szerződés, s bár a szerződések tömege nagyobb (banki)  cégeknél van, ahol a reputációs veszteség elkerülése miatt a tulajdonosok vállalják majd a helytállást, de néhány ezer szerződés esetében komoly kérdés, hogy mi lesz a finanszírozóval.

Ezen cégek aligha tudják elkerülni a felszámolást, illetve választhatnak, hogy a más, akár vállalati ügyfeleknek lízingbe adott eszközök értékesítéséből lesznek kénytelenek fizetni, avagy a refinanszírozó pénzintézet felé nem tudnak teljesíteni.

Azon ügyfeleknek a finanszírozó csődje nem jelenthet gondot, akinek tartozása van, de azok esetleg futhatnak a pénzük után, akiknek már lezárt szerződés után jár vissza pénz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Pénzügyi szektor Kiszállnak Orbán Viktorék az Erstéből?
Csabai Károly | 2021. szeptember 9. 05:21
A napokban volt öt éve annak, hogy a magyar állam, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15-15 százalékos részesedést szerzett az addig az osztrák anyabank kizárólagos tulajdonában állt hitelintézetben. Most az a pletyka kering bankárberkekben, hogy az Orbán-kormány eladná a pakettjét. Utánajártunk, lehet-e ennek realitása.
Pénzügyi szektor Beszakadt a bitcoin, miután hivatalos fizetőeszköz lett Salvadorban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 8. 11:24
Esett az árfolyama, a salvadoriak pedig még tüntettek is a kriptovaluta ellen az ország fővárosában.
Pénzügyi szektor Ezúttal a biztosítási szektort tarolnák le Mészáros Lőrincék
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 10:37
Szeptember elsejével indítja működését a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG EMABIT). A pénzügyi szolgáltató az induláskor vállalati ügyfelek számára értékesíti nem-életbiztosítási termékeit, de a tervek szerint jövőre a lakossági szegmensnek szánt ajánlatok is megjelennek majd portfóliójában.
Pénzügyi szektor Hogyan reagálnak a bankok Matolcsy Györgyék legújabb húzására? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. augusztus 27. 19:15
Sorrendben harmadszor emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamatán, amelynek következtében az már több mint hat éve nem látott magasságba emelkedett. Ez rossz hír a hitelfelvételre készülőknek és a változó kamatozású kölcsönöket törlesztőknek egyaránt. Ráadásul szinte biztosra vehető, hogy még nincs vége a monetáris szigorításoknak. De vajon meddig emelkedhet még a hitelek árazásánál irányadó MNB-alapkamat? Ez alapvetően attól függ, mennyire sikerül letörni az inflációt. Ezekre a kérdésekre keresi a választ heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly.
Pénzügyi szektor Így védekezhetünk az adathalászokkal szemben
PR | 2021. augusztus 23. 09:05
Az ügyfeleknek és a bankoknak egyaránt sok bosszúságot okoz az adathalászat. A hitelintézetek folyamatosan dolgoznak a csalások megelőzéséért, de az ügyfeleknek is tudniuk kell, hogyan reagáljanak egy ilyen helyzetben. Néhány szabály betartásával ugyanis könnyedén elkerülhetjük, hogy más is hozzáférjen a megtakarításunkhoz vagy a személyes adatainkhoz.
Pénzügyi szektor Eltűnik a mágnescsík a bankkártyákról
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 08:22
Elsőként a fizetéstechnológiai szolgáltatók közül a Mastercard kivezeti a mágnescsíkot a bankkártyákról..
Pénzügyi szektor Kevesebb kínai tőke vándorolt külföldre idén
MTI | 2021. augusztus 20. 14:16
Csökkent Kína pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése (ODI) az idei első hét hónapban éves összevetésben.
Pénzügyi szektor Hihetetlenül jó félévet zárt az OTP a román piacon
MTI | 2021. augusztus 12. 17:57
Közel 50 százalékkal, 27 millió lejre (1 román lej 71,86 forint) növelte az idei első fél évben a konszolidált adózás utáni nyereségét az OTP Romániában - közölte csütörtökön a magyar bank romániai leányvállalata.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos