1p
A "legjobb feltevésem szerint" az irányadó kamat 2014 végéig változatlanul nulla százalék körül marad - jelentette be Ben Bernanke, a Fed elnöke az amerikai központi bank Nyíltpiaci Bizottságának kétnapos kamatdöntő ülését követően. A gazdaság növekedésével kapcsolatos várakozások romlottak, a munkanélküliséggel kapcsolatban viszont nőtt az optimizmus.

Nem kizárt a kötvényvásárlás

Bernanke szerint a Fed nem zárja ki, hogy 2012-ben a gazdasági helyzet romlása esetén kötvényvásárlással enyhítse a monetáris nyomást, és elviselje a hivatalos célként kitűzött 2 százalékos infláció túllépését, amennyiben az segíti leszorítani a magas munkanélküliségi rátát.

A Fed elnöke szerint egyelőre nem jelenthető ki, hogy az amerikai gazdaság élénkülése "egy új és erősebb szakaszba lépett", és még mindig "jelentős" a visszaesés kockázata. Ezzel elemzők szerint arra utalt, hogy az európai bankválság káros hatással lehet az amerikai gazdaságra is.

Legalább 18 hónapig nem várnak kamatemelést

Dr. Magas István közgazdászprofesszor, a Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszékének vezetője a Privátbankárnak adott interjúban nemrég úgy vélte: Amerika elkezdett kimászni a gödörből. A professzor sikeresnek értékelte a Fed eddigi válságkezelő intézkedéseit - részletek >>

A bank mindeddig példátlan módon nyilvánosságra hozta a Fed döntéshozóinak a szövetségi alapok kamatlábaira vonatkozó előrejelzéseit. A 17-ből öt az állította, hogy emelésre 2014-ig nem lesz szükség, három szerint arról már az idén dönteni kell, kettő szerint viszont 2016-ig minden változatlan maradhat. Valamennyien úgy gondolják azonban, hogy hosszú távon a kamat 4 százalék körüli szinten áll majd be.
Miután valószínűvé vált, hogy az irányadó kamat legkevesebb 18 hónapig változatlan marad, az állampapírok és a részvények árfolyama emelkedni kezdett.

A Fed legutóbb december 13-án döntött a kamatról, nem változtatva a gyakorlatilag nulla - 0,00-0,25 százalékos - irányadó kamatsáv-szinten, amely 2008 decembere óta van érvényben. 2007 nyarán, a pénzügyi válság kitörése előtt még 5,25 százalék volt.

A Fednek a novemberihez képest derűlátóbb, szerdai előrejelzése szerint a munkanélküliségi ráta 2012-ben 8,2 és 8,5 százalék közé esik vissza, ám az amerikai gazdaság a korábban vártnál lassabban, csak 2,2-2,7 százalékkal növekszik majd.

A gazdasági kilátások romlottak, megcélozták az inflációt

A Fed rontott az ország idei gazdaságnövekedési előrejelzésén, ugyanakkor némileg derűlátóbb a munkanélküliség alakulása kapcsán. Az amerikai központi bank szerepét betöltő intézmény egyidejűleg történelmi lépést tett azzal, hogy konkrét hosszú távú inflációs célt állított fel, két százalékot.

A Fed szerdán ismertetett, negyedévente kiadott előrejelzése szerint idén az amerikai hazai össztermék (GDP) 2,2-2,7 százalékkal nő. Novemberben a bank még nagyobb ütemű, 2,5-2,9 százalékos gazdaságnövekedéssel számolt. A Fed arra számít továbbá, hogy a munkanélküliségi ráta 8,2 százalék lesz az idén a novemberi előrejelzésben szerepelt 8,5 százalék helyett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Varga Mihály sem tudja majd csettintésre csökkenteni a kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 16. 15:01
A jegybank elvileg nem úgy működik, hogy a kormány kiadja a megrendelést, a Magyar Nemzeti Bank pedig szó nélkül teljesíti. Erről a témáról is beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Pénzügyi szektor Nem tartották be, amit az MNB kért, röpült a bírság az MBH Banknak
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 12. 09:54
Elmulasztották a korábbi határozatokban előírt intézkedési kötelezettségeket.
Pénzügyi szektor Az MNB visszavonta egy faktorcég és egy ingatlanlízing-társaság engedélyét is
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 11. 11:26
A vállalkozás kevés szabálynak felelt meg.
Pénzügyi szektor Ma is bármi megtörténhet a forinttal, elér egy határt?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 11. 07:18
Közel a 400-as határ.
Pénzügyi szektor Tudni szeretné, hogy mire is jó a biztonsági audit?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 10. 11:22
A Smart Insurance Broker kiváló minőségű auditokat biztosít, amelyek átláthatóságot és olyan betekintést nyújtanak, amelyben egy család tagjai, tulajdonostársok és egyéb kijelölt személyek megbízhatnak. A cég elkötelezett amellett, hogy kivételes szolgáltatást és konstruktív ajánlásokat nyújtson az élet- és vagyonbiztosítási szolgáltatásainak javítása érdekében. 
Pénzügyi szektor Kötelező biztosítás: jó hírt kaptak az autósok
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 9. 12:51
Éves összehasonlításban 10 százalékkal, 57 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja. Negyedéves összehasonlításban a díjnövekedés mérséklődött, a kárráfordítás kisebb ütemű emelkedése is várhatóan visszafogja majd a díjemelkedést.
Pénzügyi szektor Júliusban már a személyi kölcsönt felvevők száma is csúcsot döntött
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 4. 12:07
Amilyen óvatossá váltak a fogyasztásban, annyira felbátorodtak a kölcsönigénylésben a magyarok. 
Pénzügyi szektor Figyelmeztetést kaptak az OTP-ügyfelek: ezt a levelet azonnal dobják a kukába!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 3. 12:45
Támadnak a csalók. Törölni kell a "Törölt fizetési megbízás.tar" csatolmánnyal érkező emailt! Nem szabad letölteni és megnyitni! 
Pénzügyi szektor Gondozásból kikerülő fiataloknak segít az SOS Gyermekfalu és a K&H Bank
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 2. 15:49
Szeptember hagyományosan a környezeti és társadalmi fenntarthatóság hónapja a K&H-nál. Ebből az alkalomból a K&H 10 millió forinttal támogatja az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa Életkezdési Alapját, amely az állami gondoskodásban nevelkedett fiatalok életkezdési esélyeit javítja.
Pénzügyi szektor A lakosság fele nem érti a kriptovalutákat
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 31. 09:20
A magyarországi lakosok kriptovaluta-ismeretei jobbak, mint a többi közép-európai ország esetében, azonban felük továbbra sem ismeri ki magát a virtuális valuta világában – derül ki az Ipsos által a BITmarkets Academy számára készített nemzetközi felmérésből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG