4p
Kiemelkedő félév végén vette át az állam a Budapest bankot - nem ezért, de az év második felére a profitdinamika lassulására számít a bank.

2015 első félévében is kiemelkedő stabilitását megőrizve működött az félév végére állami tulajdonba kerülő Budapest Bank csoport, amely 15,7 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el a magyar számviteli szabályok szerint készült konszolidált (nem auditált) beszámolója szerint. A várthoz képest kiugró nyereség mögött a bizonyos kulcs szegmensekben elért növekedés mellett a javuló céltartalék-képzés, valamint egyszeri eredményjavító tételek is állnak. A bank a deviza jelzálog- és autóhitel elszámolás miatti állománycsökkenés okán az új céltartalék-képzés mellett is 2,342 milliárd forintot tudott visszaírni a korábbi állományokból. A bank közlése szerint eltekintve a devizahiteles elszámoláshoz köthető összegektől, az előző év azonos időszakához képest szinten maradt az üzleti tevékenységhez kapcsolódó értékvesztés-képzés.

 

 

A nyereségtermelő képességre negatívan hatott az elszámolás nyomán csökkenő portfólió – a hitelállomány 8 százalékkal esett (amiből 6 az elszámolás hatásának tudható be), a csökkenő kamatkörnyezet, valamint az új, szigorításokat hozó árazási és hitelbírálati piaci szabályozás. A banki betétállomány 10 százalékkal zsugorodott.

A bankcsoport lakossági bruttó hitelállománya 11,8 százalékkal 336,96 milliárd forintra csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az autóhitel-portfolió 12,8 százalékkal, a jelzáloghitelek állománya 13 százalékkal, a fedezetlen hitelek állománya pedig 9 százalékkal zsugorodott. A fedezett hitelek állománycsökkenésének hátterében a devizahiteles elszámolás portfoliócsökkentő hatása áll, amelyet azonban részben ellensúlyoz, hogy a bank 7 százalékkal növelte az új jelzáloghitelek kihelyezését, többek között a rendkívül kedvező kamatozású Enyhítő Hitelének köszönhetően.

Fontos eredmény a kulcs szegmensekben, így elsősorban a befektetési szolgáltatások, a mikrovállalati hitelezés és a vállalati lízing területén elért növekedés, ami szintén növelte az eredményt.

A Budapest Bank Business, a bank elsősorban kis- és középvállalatokra szakosodott üzletága hitelállományát szinten tartotta (432 milliárd forint). Az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 19 százalékkal 283 milliárd forintra nőtt, a mikrovállalkozások hitelállománya pedig szintén dinamikusan, 13 százalékkal növekedett. Ezen felül a bankcsoport lízingállományát jelentősen, 17 százalékkal, 51,8 milliárd forintra növelte az előző év azonos időszakához képest, és 39 százalékkal több új lízinget helyezett ki az első hat hónapban.

A vállalati üzletág eredményeihez hozzájárult az MNB Növekedési Hitelprogramban való aktív részvétel is, amely második szakaszában a bankcsoport összesen 97,6 milliárd forintot, a teljes piaci volumen 12 százalékát helyezte ki 2015. június 30-ig.

A Budapest Alapkezelő teljes kezelt vagyona 15,8 százalékkal (520,2 milliárd forintra) növekedett az előző év azonos időszakához képest, alapokban kezelt vagyona pedig 465,3 milliárd forintra nőtt (a nyugdíjpénztári kezelt vagyon nélkül). Ezzel a Budapest Alapkezelő 8,48 százalékra növelte részesedését a nyilvános alapok piacán.

A bank működési költségei, a több éves szünet utáni 3 százalékos általános bérfejlesztés és az intenzívebb marketing tevékenység nyomán, 5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Az első félévben a negatív hatásokat organikus növekedéssel és prudens kockázatkezeléssel tudtuk ellensúlyozni. A féléves eredményt a továbbra is kiugróan alacsony kamatkörnyezet, illetve kiemelten az autóhitelek forintosításából adódó több milliárd forintos várható veszteség fogja majd csökkenteni a következő hónapokban. Ezzel együtt 10 milliárd forint nagyságrendű adózott nyereségre számítunk év végén – mondta Zolnai György, a bank vezérigazgatója, megismételve nagyjából az év elején jelzett várakozást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG