5p
Az OTP első negyedéves adózott eredménye 5,9 milliárd forint volt, amely tartalmazza a bankadót, amely az első negyedévben jelentkezik az egész évre – mondta el Bencsik László vezérigazgató-helyettes sajtótájékoztatóján. A legtöbb országban az eredmény kiválónak tekinthető, ugyanakkor az orosz és ukrán leányok veszteségesek voltak, és várhatóan idén azok is maradnak.

Az OTP Bank bevételei és kockázati költségei egyaránt jobbak lettek az elemzők várakozásainál. De nagyon kettészakadt a mezőny, a kelet-közép-európai bankok, mint Romániában, Bulgáriában, Szerbiában nagyon jól teljesítettek, vagy legalábbis jelentős javulást mutattak. Ugyanakkor Ukrajnában 5,5 milliárd, Oroszországban 4,7 milliárd forint lett a veszteség, ami elsősorban a hitelportfólió jelentős romlásának köszönhető – mondta Bencsik.

Ilyen Ukrajnában a devizahitel-probléma

Elkezdett nőni a nem teljesítő hitelek aránya Ukrajnában, ami korábban nem volt jellemző – hangzott el. A hrivnya gyengülése nem volt jó hatással az eredményekre, ilyenkor ugyanis több tartalékot kell képezni az országban nyújtott devizahitelekre. Oroszországban tovább lassult a gazdaság növekedése, emiatt a fogyasztásihitel-piac zsugorodott és a korábbi hitelek minősége is romlott. Betétkivonás is tapasztalható volt e két országban. Április-májusban azonban Bencsik szerint a különböző káros folyamatok e két országban már megálltak, illetve megfordultak.

A gyenge rubel sem jó

Az OTP-csoport bevételei egy százalékkal csökkentek, ami teljes egészében az orosz leányvállalat bevételeire vezethető vissza. Annak egy részét pedig a rubel gyengülése okozta a forinthoz képest. „Éves szinten is kérdéses, hozzá tud-e járulni az orosz bank a csoportszintű profithoz” – hangzott el.

Moszkvai OTP-fiók (Wikimedia Commons)

A bank a Krím-félszigeten 8 fiókot véglegesen be is zárt, Donyeck és Luganszk megyékben, Kelet-Ukrajnában pedig két fiók ideiglenesen felfüggesztette a tevékenységét. Szembe kell nézni vele, hogy éves szinten is veszteséges lesz az ukrán bank, kisebb csoda kéne hozzá, hogy ne így legyen” – fűzték hozzá. Ukrajnában erős GDP-visszaesésre is számítanak, ami tovább ronthatja a hitelportfóliót. A hitelezési aktivitást is visszafogták az országban, „különösen óvatosak vagyunk, kinek is adunk hitelt” – tette hozzá Bencsik.

Itt hatott az árfolyamgát

A teljes bankcsoport tőkehelyzete Bencsik szerint tovább erősödött, alapvető tőkemutatója (CET1) a 2013-as 16,0 százalékról 16,4 százalékra javult. A hitel/betét arány is tovább csökkent, 88 százaléknál jár, ami azt jelenti, hogy több mint önfinanszírozó a csoport.

Az összes többi leányvállalatnál bevétel-növekedés volt, Romániában és Szerbiában, Montenegróban például húsz százalékhoz közeli mértékben. Magyarországon kissé csökkent a kamatmarzs, ezt azonban a vezérigazgató-helyettes az árfolyamgáttal magyarázta, amelynek költségeit ezen a soron számolják el a mérlegben.

Előre a magyar vállalatok felé

A jelzáloghitelek lemorzsolódása az egész bankcsoportban folytatódott, a fogyasztási hitelek viszont mindenütt nőttek. Ennek nem mond ellent, hogy Magyarországon 24 százalékkal nőttek az új jelzáloghitel-igénylések az első negyedévben, ami pozitív hír mind a gazdaság, mind a bankszektor szempontjából – mondták el. A magyar vállalatoknak nyújtott hitelekből a csoport részesedése folyamatosan nőtt az elmúlt években, ez kis mértékben az első negyedévben is tovább tartott (12,4-ről 12,5 százalékra).

Ezt gondolják a hazai devizahiteles-mentésről

Arra a kérdésre, hogy a devizahitel-probléma hazai megoldásának milyen hatása lehet a bank működésére, Bencsik nem tudott nyilatkozni, de azt elmondta, hogy milyet tartanának racionális megoldásnak. A még teljesítő hiteleknél az ügyfeleknek valóban jelentős, azonnali segítséget jelentene az ügyfeleknek az árfolyamgát kiterjesztése, és a bankoknak, költségvetésnek is elfogadható lenne. „A legkisebb költséggel a legnagyobb segítséget tudnánk adni” – mondta. Tulajdonképpen érthetetlen, miért csak az ügyfelek valamivel több mint fele lépett be eddig.

Ami a nem fizető adósokat illeti, akik esetleg már évek óta nem fizetnek, arra egyelőre a Nemzeti Eszközkezelő jelenti eddig a hatékony megoldást. Az OTP támogatná az Eszközkezelő működésének kiterjesztését. Az adósmentésre a vezérigazgató-helyettes szavai szerint nem tudnak jobban felkészülni addig, amíg a konkrétumok nem ismeretesek, „addig is próbálunk jobban dolgozni” – tette hozzá.

Évi 1-2 kilakoltatás

A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása kapcsán elhangzott, hogy a kilakoltatással a bankok nagyon ritkán élnek, az elmúlt hat évben évi 1-2 eset volt mindössze. Nem egy optimális megoldás a bank szempontjából, mindenképpen együttműködésre törekszenek az ügyfelekkel. Egyébként a moratórium már évek óta érvényben van.

Jelentősebb probléma a nem fizető, fizetni nem tudó ügyfelek köre. Célszerű lenne a kormány és a bakszektor részéről egy közös, komplex megoldás kidolgozása – mondta Bencsik.

(Az éjszaka folyamán közzétett tőzsdei gyorsjelentésről itt tudósítottunk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG