<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Rekordot rekordra halmoznak a tőzsdék, a Dow Jones indexet ma a német DAX követi a sorban. Jó gyorsjelentések érkeztek mindkét kontinensről, a Daimler vagy az amerikai nagybankok sokat lendítettek a hangulaton. Csúcson a katalizátor-fémek árfolyama, a kriptó-őrület pedig a második vonalban folytatódik.

Sorban dőlnek a rekordok az USA-ban, tegnap a Dow Jones ipari átlag emelkedett 34 ezer pont fölé. Ma az amerikai határidős indexek mínuszban vannak ugyan, Európában azonban tart az emelkedés. A német DAX új történelmi csúcsot ütött, már 1,2 százalékkal van feljebb, 15 430 pont felett. A francia és a brit mutató is szépen teljesít, 0,7 százalékkal emelkednek.

A nagy német optimizmust a Daimler jó jelentése fűti elsősorban, de a Deutsche Post, az SAP és a Heidelbergcement is hozzátette a magáét. Az amerikai kiskereskedelmi eladások megugrása is javíthatta a hangulatot, emelte a gazdasági helyreállásba vetett hitet. A kínai gazdasági növekedés is robusztus, ami a német gazdaságnak fontos (és áttételesen a magyarnak is). Ezen kívül a kínai jegybank a gyerekvállalás és a megtakarítások növelésének ösztönzését javasolta.

Itthon a BUX index kissé lemaradó, 0,4 százalékkal emelkedik. A tegnapi vesztes, a Richter most fél százalékkal megy fel, a Mol 1,0-el. Az OTP 0,2, a Telekom 0,4 százalékkal süllyed. A gyógyszergyár részvényenként 225 forint osztalékot fizet az Mfor.hu szerint. A forint gyengül, ismét 360 felett az euró ára, most már 360,90. Ez két forinttal magasabb a tegnap estinél.

Árfolyamok és grafikonok

Magyarországon május 23-ig meghosszabbítják a mozgási korlátozásokat, bár enyhítések is jönnek. A GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban –24,5-re javult a márciusi –32,6 pontról.

Várakozások felett teljesített a Daimler

A Daimler autógyártó az évet a vártnál jobban kezdte, elsősorban az erős kínai üzleti eredmények miatt – tudósít az N-Tv.de. Lényegesen jobb lett az operatív eredmény, mint 2020 elején. A kamat és adózás előtti, rendkívüli tételektől megtisztított eredmény majdnem ötmilliárd eurót tett ki, miközben a szakértők csak négymilliárd euróra számítottak. (A bruttó érték pedig 5,8 milliárd euró volt, szemben az ötmilliárdos konszenzussal.)

Mercedes-belső (Pixabay.com)Mercedes-belső (Pixabay.com)

A Pfizer lesz a járvány nagy nyertese?

A Pfizer elnöke arról beszélt egy konferencián, hogy szükséges lehet az évenkénti oltás a koronavírus-járványok megfékezésére – írta az Erste Befektetési Zrt.

Ha így lenne, az igencsak pozitív lenne a Pfizer-BioNTech páros részére, hiszen most kaszálják el az AstraZeneca és a Johnson&Johnson oltóanyagait a fejlett világban. Ha évenkénti oltás jönne, akkor az 1-2 dollár pozitív hatás, amit korábban számoltunk a Pfizerre a koronavírus kapcsán, a „végtelen idő” hatás miatt nagy valószínűséggel 10 dollár fölé emelkedne.

A Pfizer-részvény tegnap egy százalékkal emelkedett, 37,60 dollárra.

Még több meglepetés az amerikai bankoktól

Folytatódtak a pozitív meglepetések az amerikai bankszektorban a KBC Equitas szerint.

Tegnap a Bank of America és a Citigroup számolt be a vártnál kedvezőbb eredményekről, hasonlóan a J.P. Morgan, Wells Fargo és Goldman Sachs hármashoz. A kereskedési bevételek segítették a bankokat, ami a csökkenő kamatbevételeket ellensúlyozni tudta. A jelentős céltartalék-felszabadítások pedig kimagasló szintre emelték a profitabilitást. A nagyobb amerikai bankok részvényei lokális vagy mindenkori csúcsokon járnak. Ma a Morgan Stanley-vel folytatódik a sor, amelytől szintén erős számokat várnak.

Fogyott a Pepsi és a snack

Az Equilor Befektetési Zrt. gyűjtése szerint a további gyorsjelentések közül:

  • A Delta AirLines a vártnál nagyobb veszteségről számolt be, de van ok az optimizmusra.
  • A BlackRock, a világ legnagyobb alapkezelője 16 százalékos profitnövekedésről számolt be, miután rendesen áramlott a pénz a cég alapjaiba.
  • A Pepsi árbevétel és profit soron is felülteljesítette a várakozásokat. Magas, de egy számjegyű EPS-növekedést vár. (EPS: Egy részvényre jutó nyereség.)
  • Újabb remek negyedéven van túl a UnitedHealth amerikai egészségügyi biztosítótársaság.

Egekben a palládium, mintha nem lenne vírus

Az árupiacokon izgalmas időket élünk, hol az egyik, hol a másik termék megy sok éves vagy abszolút, történelmi csúcsra. Tegnap az amerikai faanyagok robbanásszerű drágulását ábrázoltunk grafikonon, ma a palládiumot választottuk. A főleg az autók katalizátoraiban használt ipari fém már csak egy hajszára van 2020 februárjában beállított, 2789 dolláros történelmi csúcsától.

A palládium és a platina (kékkel) árfolyama (Tradingview.com)A palládium és a platina (kékkel) árfolyama (Tradingview.com)

Mellé tettük a platinát is (kék vonal), amelyet nagyrészt szintén a robbanómotoros járműveknél használnak, de a dízelesekben van nagyobb szerepe. Ez még messze van régi fényétől, 2000 dollár feletti sok évvel korábbi csúcsaitól, csak 1200 dollár körül jár. De szintén sokat emelkedett az utóbbi fél évben. Külön történet a harmadik, extrém ritka katalizátor-nemesfém, a ródium, amelynek ára sokszorosára ugrott az utóbbi pár évben.

Bizonytalan ideig felfüggesztették az OTT-One-t

Az MNB mától felfüggesztette az OTT-ONE Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését – közölte a felügyeleti hatóság.

Mivel a kibocsátó hiányosan – lényegi, a megítélését potenciálisan érintő információt elhallgatva – tette közzé, hogy könyvvizsgálója visszaadta megbízását. A jegybank célvizsgálatot folytat és feljelentést is tett. A felfüggesztés addig tart, amíg a tőzsdei kibocsátó a jogszabályoknak megfelelő, független könyvvizsgálói jelentéssel alátámasztott éves jelentést tesz közzé 2020. évi tevékenységéről.

A lépés közvetlen oka, hogy ugyan tájékoztatták a nyilvánosságot a könyvvizsgáló döntéséről, de annak indokát nem tették közzé.

Erdogan megszelídült, vagy csak kivár?

A török jegybank csütörtökön változatlanul hagyta a kamatokat, ami fontos hír annak fényében, hogy Erdogan, a nagy hatalmú elnök nemrég lecserélte a szervezet vezetését. Egy olyan személyt nevezett ki elnöknek, aki hozzá hasonló unortodox elveket vall. (Ez akkor azonnali 15 százalékos zuhanást okozott a török eszközök értékében.) A kommentátorok azon tanakodnak, meddig hajlandó még Erdogan várni az általa nagyra tartott gazdasági csodafegyverre, az alacsonyabb kamatra. (A közgazdászok szerint a magas kamat csökkenti az inflációt, az elnök szerint növeli.)

A török líra a kamatdöntés előtt erősödött, a döntés után pedig alig változott tegnap. A török részvények viszont kissé estek. Ma pedig egy százalékkal gyengül az ország fizetőeszköze az euróhoz képest.

Mi a veszélyesebb, a líra vagy a bitcoin?

Alighanem sokan menekülnek a makacsul leértékelődő, elinflálódó lírából, ezzel függhet össze, hogy Törökország betiltja a kriptodevizákat, legalábbis fizetőeszközként. Megtiltja az átváltást a kriptók és a líra között az ott igen népszerű fizetési szolgáltatóknál. Az indoklás sajátos, arra hivatkoznak, hogy a polgárok számára veszélyes ez az eszköz, veszteségeket okozhat nekik. Sokan azonban úgy gondolhatják, hogy a török líra értékvesztése sokkal több kárt idéz elő a polgárok pénztárcáiban.

A Bloomberg fotóján egy olyan utcai pénzváltó látható, amely kifejezetten a kriptodevizákra szakosodott. A polgárok április 30-ig konvertálhatják lírára vagyonukat.

Itt az Ethereum-frissítés, csúcson az árfolyam

Bár a bitcoin emelkedése megállt, az ether (vagy ethereum) új történelmi csúcsot döntött csütörtökön is 2548 dollárnál. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy elindult a “Berlin” kódnevű frissítés, amely egyik fő célja a tranzakciós díjak csökkentése.

Az Ethereum-tranzakciók átlagos díja (YCharts)Az Ethereum-tranzakciók átlagos díja (YCharts)

Az Ethereum-rendszer hatalmas problémája az utóbbi időben elszállt tranzakciós díj, az YCharts szerint jelenleg 16,75 dollár (mintegy 5000 forint). A magas díj számos alkalmazást ellehetetlenít, ezért sok okosszerződés-programot más blokkláncokra vittek át (például a Binance rendszerére).

Miközben a bitcoin csendes, szárnyal a róla 2017-ben levált bitcoin cash, és egyetlen nap alatt duplázódott a dogecoin mém-kritpó, a “kutyaérme” árfolyama.

Ötmillió svédnek van bitcoinja, és talán nem is tud róla

Az AP7 Såfa állami nyugdíjalapon keresztül mintegy ötmillió svéd állampolgárnak lehet bitcoinja, igaz, fejenként csak 0,59 dollár értékben – írja a Cointelegraph. Ez úgy jön ki, hogy az alap részvényes sok más cég mellett a Teslában és a Square fizetési szolgáltatóban is, amelyek jelentős bitcoin-csomagot vásároltak.

Hasonló lehet a helyzet a norvég állami vagyonalap esetében is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17500 17500 17985 -2,21% 0 0 4 037 631 950 Ft 2021-09-24 17:10:41
MOL 2460 2422 2466 +0,57% 0 0 2 870 177 144 Ft 2021-09-24 17:11:11
MTELEKOM 424 412 428 -0,59% 0 0 130 747 726 Ft 2021-09-24 17:05:43
RICHTER 8575 8550 8670 -0,52% 0 0 891 335 995 Ft 2021-09-24 17:05:42
OPUS 248 243 252 -0,60% 0 0 30 203 577 Ft 2021-09-24 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 3+1 megoldás a kriptodevizák legnagyobb problémáira: az év üzletei
Eidenpenz József | 2021. szeptember 25. 05:34
Számos kritika éri a kriptodevizákat, például lassúságuk, magas energia-fogyasztásuk és elképesztő volatilitásuk miatt. Ám ezen már mind dolgoznak, és a megoldások is körvonalazódnak. Az utóbbi egy év legjobb befektetése nem a bitcoin volt, de még csak nem is az ether, hanem az utóbbi Ethereum-gyilkosoknak is nevezett riválisai.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék nemzetközi hangulat – rosszkedvűen zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 493,15 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 51 453,71 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kötvényeket hozott forgalomba a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 18:12
A cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.
Részvény / Deviza / Áru Nem fizetett a kínai óriás, a forint is tovább gyengül, mi lesz most?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 24. 11:56
A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.
Részvény / Deviza / Áru Lezajlott az Appeninn Nyrt. rendkívüli közgyűlése
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 18:45
Korábbi határozatok megerősítéséről is szó volt.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott az OTP és a MOL, meglódult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 23. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 648,72 pontos, 1,26 százalékos emelkedéssel, 51 946,86 ponton zárt csütörtökön. Jól szerepelt a MOL és az OTP is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz kínai Lehman Brothers, emelték a Richter célárát
Eidenpenz József | 2021. szeptember 23. 11:57
Fellélegezhettek a piacok a Fed-ülés után és a kínai Evergrande óriásvállalat körüli helyzet enyhülése miatt is. Szép pluszban vannak az indexek mindenütt, Pesten is van emelkedés, ám a forint gyengélkedik. Két elemző teljesen másképpen vélekedik fizetőeszközünk következő pár hónapjáról. A tech-guru, Cathie Wood szerint nincs tech-lufi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengülő pályára állhat a forint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 08:18
Bár lassabban, de folytatódik a magyarországi kamatemelési ciklus, a forint és feltörekvő piaci társai inkább a negatív irányba mehetnek középtávon a negyedik hullám okozta bizonytalanságból adódó nemzetközi befektetői hangulat miatt – véli Hajósi Péter, a K&H alapok vezető stratégája. A részvénypiacokon még mindig van keresnivalója a megtakarítóknak, akiknek érdemes a külföldi devizákra figyelniük.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi indexekkel együtt mozgott a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:32
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 482,58 pontos, 0,95 százalékos emelkedéssel, 51 298,14 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Stabil maradhat a forint jövőre is, a svájci frank pedig újra érdekes lehet
Eidenpenz József | 2021. szeptember 22. 14:18
Ingatlanokat, részvényeket kell venni az inflációs környezetben az Equilor Befektetési Zrt. szerint, és a magyar részvények nagy többsége jó választás, még a közepes cégek is. A forintgyengülés időszakának jó időre vége lehet, oldalazó árfolyamra számítanak, ami jövőre is kitarthat. Sokat javulhat az OTP helyzete, a Mol pedig kifejezetten olcsó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos