<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az európai tőzsdéken jó a hangulat, a magyar tőzsde plusza félig elolvadt reggel óta, viszont a forint erősödött. A gázár esik, az olaj keveset drágul, az ukrán ellentámadás némi reményt ad a háború befejezésére. Neobankokhoz hasonló szolgáltatásokat tervez az ősbank.

Jó a hangulat az európai részvénypiacokon, amiben nagy szerepe lehet a sikeresnek tűnő hétvégi ukrán ellentámadásnak és a gázár esésének. A német index 1,6, a francia és a brit mintegy 1,3 százalékkal megy fel. Az amerikai határidős indexek is fél százalék feletti pluszban vannak.

A piacok a holnapi amerikai inflációs adatra és a jövő heti kamatdöntésre várnak. A brit gazdaság júliusban csak 0,2 százalékkal növekedett, ami kissé elmarad az elemzők által várt 0,3 százaléktól.

Száguld a Masterplast

A BÉT-en a BUX index 0,6 százalékkal megy fel. Az OTP 0,9, a Mol és a Richter 0,1 százalék körüli plusznál tart, a Telekom stagnál késő délelőtt. Napon belül romlás tapasztalható, ugyanis voltak szebbek is a számok kevéssel nyitás után.

Nyertesek még a Masterplast 5,7, a Duna House 1,7 és a 4iG 1,1 százalékos drágulással. A Masterplastot egy új elemzés vihette fel ennyire, amelynek célára 7214 forint (most 4150).

Árfolyamok és grafikonok

Erősödik a forint, fordulat a dollárnál?

A forint a napot szerény gyengüléssel kezdte, de azután erősödni kezdett. Jelenleg 394,90 az euró, ami közel másfél forinttal alacsonyabb a péntek estinél. A dollár már csak 387,60 – hét forinttal van a múlt hét végi alatt.

Több mint három hetes csúcsra érkezett ugyanis az euró/dollár 1,0187 körül, azaz gyengül a dollár és erősödik az euró. A gyengülő amerikai deviza rendszerint segít a feltörekvő piaci devizáknak, köztük a forintnak, a részvényeknek, az árupiaci termékeknek, de még a kriptovalutáknak is.

200 euró alatt az európai gázár

A hollandiai szállítású földgáz tőzsdei árfolyama hat százalékkal 194 euróra esett ma, bár erősen ingadozik. Az áresést, amely múlt héten is tartott, segítheti, hogy az ukrán csapatok sikeresnek látszó ellentámadást hajtottak végre a napokban. Ez legalábbis felcsillantja a reményt a háború végére.

Európai (TFM) és amerikai tőzsdei gázár (NG), szeptember 9-ig. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Európai (TFM) és amerikai tőzsdei gázár (NG), szeptember 9-ig. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az olaj ma kevesebb, mint egy százalékkal erősödik, a Brent 93,70 dollár. A múlt hét végén azonban hét hónapos mélypontokon járt. Az árfolyamot a kínai gazdaság és járványhelyzet hírei mozgatták az utóbbi napokban, ahol azonban ma ünnepnap van. (Valamint Dél-Koreában is.) Egy másik fontos tényező, hogy a G7 országok milyen feltételekkel szabnak úgynevezett ársapkát az orosz olajra.

Mi segít a forintnak?

A csökkenő gázár segít a piacnak. Elvileg a forintnak is jót kellene tennie, pláne, hogy a Der Spiegel szerint enyhülni látszik az Európai Bizottság, s a magyar hajlandóságot látván talán engedményeket tehet – írja az Erste Befektetési Zrt.

A javasolt jogszabályok elfogadása esetén mégis lehet majd megállapodás a jogállamisági eljárás megszüntetéséről és az uniós pénzek átengedéséről, de ez még nem szeptember 22-én lesz meg.

Kapcsolódó cikkeink:

Nő az OTP súlya a BUX-ban

A BUX indexben szeptember 19-től megváltozik az OTP közkézhányada és így a súlya is. Az ok, hogy a Kafijat cégcsoport által birtokolt részvények már beleszámítanak a szabad közkézhányadba. Az OTP elméleti súlya ezért 29,4 százalékról 34,1-re nő, emiatt a többi részvény súlya minimálisan csökken – írta az Erste Befektetési Zrt.

A tőzsde áttekintette a BUX-index elemeit, és mivel az Appeninn másodjára nem teljesítette a kritériumokat, kiesik az indexből – közölte a BÉT. A BUMIX indexkosárba új elemként a Delta Technologies és a Zwack Unicum részvényeit vették fel.

Holnap lesz a nagy nap

Kedden lesz a “CPI day”, az a nap, amikor közzéteszik az amerikai inflációs adatot. Az elemzők azt várják, hogy 8,1 százalékra csökken a pénzromlás a korábbi 8,5-ről. Ez a kamatemelések szempontjából is nagyon lényeges lehet. Ha mérsékelt marad a pénzromlás, legalábbis a várakozásoknál jobb, az emelkedést hozhat a tőzsdéken. Ha viszont magas, az kitartóbb kamatemelésre utal és eséseket hozhat.

Rövid távon ugyanakkor egy kedvező adat sem valószínű, hogy eltántorítja a Fed-et a 75 bázispontos emeléstől. Erre utal Janet Yellen pénzügyminiszter nyilatkozata is, aki szerint szükség van a szigorúságra.

A következő nagy nap a Fed jövő heti kamatdöntő ülése lesz szeptember 20-21-én. Utána még november elején és december közepén ülésezik a szervezet.

Megvan a temetés napja

II. Erzsébet királynő temetése szeptember 19-én hétfőn lesz, emiatt bankszünnapot tartanak majd Nagy-Britanniában. Az angol jegybank, a BoE pedig egy héttel elhalasztotta kamatdöntő ülését, szeptember 22-re.

Félmilliárd dollárt tennének bitcoinba

A kriptodeviza-piacon jó volt a hétvégén a hangulat, emelkedtek az árak. Részben vélhetően a részvénypiaci fellendülés és a héten várható “Merge” (az Ethereum rendszer reformja) miatt, de egy új hír is sokat nyomott a latban.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Nevezetesen az amerikai Nasdaq tőzsdén jegyzett MicroStrategy, amely a bitcoin legnagyobb vállalati vásárlójaként ismert, 500 millió dollár értékű új részvényt adna el, hogy további bitcoin-vásárlásokat finanszírozhasson. A tranzakciók időpontját nem közölték, a vállalat azonban megjegyezte, hogy

minden jövőbeli bevételét további kriptovaluta-vásárlásokra és szoftverüzletágának fejlesztésére kívánja fordítani.

A hírre pénteken a MicroStrategy közel 12, a bitcoin 11 százalékos emelkedéssel reagált. A MicroStrategy eddig 129 698 bitcoint birtokolt, ami közel hárommilliárd dollárt ér.

Fotó: Mfor/Privátbankár
Fotó: Mfor/Privátbankár

A Deutsche Bank betámadja a Revolutot

Új ajánlattal akar versenyre kelni a gyorsan növekvő “online bankokkal” a Deutsche Bank – írja az N-Tv.de a Handelsblattra hivatkozva. Németország legnagyobb pénzintézete 2024-ben önálló digitális alkalmazást kíván indítani azoknak, akik szeretnék vagyonukat professzionálisan kezelni, értékpapírokkal online kereskedni, és banki ügyleteiket tisztán digitálisan bonyolítanák le.

Ám a klasszikus online bankokkal és a neobrókerekkel ellentétben itt lehetőteszik azt is, hogy telefonon vagy chaten keresztül kapjunk tanácsot. Szükség esetén pedig az ügyfelek egy fiókba is bejöhetnek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10575 10535 10770 -1,40% 10590 10600 1 091 035 140 Ft 2023-02-06 10:24:42
MOL 2702 2700 2744 -1,39% 2700 2702 176 122 340 Ft 2023-02-06 10:25:57
MTELEKOM 373 373 376 -0,80% 373 375 2 286 290 Ft 2023-02-06 10:08:08
RICHTER 8065 8060 8170 -0,43% 8065 8070 376 386 985 Ft 2023-02-06 10:24:52
OPUS 129 129 132 -0,61% 129 130 1 245 583 Ft 2023-02-06 10:02:30
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 07:50
Gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,5 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG