<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az európai tőzsdéken jó a hangulat, a magyar tőzsde plusza félig elolvadt reggel óta, viszont a forint erősödött. A gázár esik, az olaj keveset drágul, az ukrán ellentámadás némi reményt ad a háború befejezésére. Neobankokhoz hasonló szolgáltatásokat tervez az ősbank.

Jó a hangulat az európai részvénypiacokon, amiben nagy szerepe lehet a sikeresnek tűnő hétvégi ukrán ellentámadásnak és a gázár esésének. A német index 1,6, a francia és a brit mintegy 1,3 százalékkal megy fel. Az amerikai határidős indexek is fél százalék feletti pluszban vannak.

A piacok a holnapi amerikai inflációs adatra és a jövő heti kamatdöntésre várnak. A brit gazdaság júliusban csak 0,2 százalékkal növekedett, ami kissé elmarad az elemzők által várt 0,3 százaléktól.

Száguld a Masterplast

A BÉT-en a BUX index 0,6 százalékkal megy fel. Az OTP 0,9, a Mol és a Richter 0,1 százalék körüli plusznál tart, a Telekom stagnál késő délelőtt. Napon belül romlás tapasztalható, ugyanis voltak szebbek is a számok kevéssel nyitás után.

Nyertesek még a Masterplast 5,7, a Duna House 1,7 és a 4iG 1,1 százalékos drágulással. A Masterplastot egy új elemzés vihette fel ennyire, amelynek célára 7214 forint (most 4150).

Árfolyamok és grafikonok

Erősödik a forint, fordulat a dollárnál?

A forint a napot szerény gyengüléssel kezdte, de azután erősödni kezdett. Jelenleg 394,90 az euró, ami közel másfél forinttal alacsonyabb a péntek estinél. A dollár már csak 387,60 – hét forinttal van a múlt hét végi alatt.

Több mint három hetes csúcsra érkezett ugyanis az euró/dollár 1,0187 körül, azaz gyengül a dollár és erősödik az euró. A gyengülő amerikai deviza rendszerint segít a feltörekvő piaci devizáknak, köztük a forintnak, a részvényeknek, az árupiaci termékeknek, de még a kriptovalutáknak is.

200 euró alatt az európai gázár

A hollandiai szállítású földgáz tőzsdei árfolyama hat százalékkal 194 euróra esett ma, bár erősen ingadozik. Az áresést, amely múlt héten is tartott, segítheti, hogy az ukrán csapatok sikeresnek látszó ellentámadást hajtottak végre a napokban. Ez legalábbis felcsillantja a reményt a háború végére.

Európai (TFM) és amerikai tőzsdei gázár (NG), szeptember 9-ig. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.Európai (TFM) és amerikai tőzsdei gázár (NG), szeptember 9-ig. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az olaj ma kevesebb, mint egy százalékkal erősödik, a Brent 93,70 dollár. A múlt hét végén azonban hét hónapos mélypontokon járt. Az árfolyamot a kínai gazdaság és járványhelyzet hírei mozgatták az utóbbi napokban, ahol azonban ma ünnepnap van. (Valamint Dél-Koreában is.) Egy másik fontos tényező, hogy a G7 országok milyen feltételekkel szabnak úgynevezett ársapkát az orosz olajra.

Mi segít a forintnak?

A csökkenő gázár segít a piacnak. Elvileg a forintnak is jót kellene tennie, pláne, hogy a Der Spiegel szerint enyhülni látszik az Európai Bizottság, s a magyar hajlandóságot látván talán engedményeket tehet – írja az Erste Befektetési Zrt.

A javasolt jogszabályok elfogadása esetén mégis lehet majd megállapodás a jogállamisági eljárás megszüntetéséről és az uniós pénzek átengedéséről, de ez még nem szeptember 22-én lesz meg.

Kapcsolódó cikkeink:

Nő az OTP súlya a BUX-ban

A BUX indexben szeptember 19-től megváltozik az OTP közkézhányada és így a súlya is. Az ok, hogy a Kafijat cégcsoport által birtokolt részvények már beleszámítanak a szabad közkézhányadba. Az OTP elméleti súlya ezért 29,4 százalékról 34,1-re nő, emiatt a többi részvény súlya minimálisan csökken – írta az Erste Befektetési Zrt.

A tőzsde áttekintette a BUX-index elemeit, és mivel az Appeninn másodjára nem teljesítette a kritériumokat, kiesik az indexből – közölte a BÉT. A BUMIX indexkosárba új elemként a Delta Technologies és a Zwack Unicum részvényeit vették fel.

Holnap lesz a nagy nap

Kedden lesz a “CPI day”, az a nap, amikor közzéteszik az amerikai inflációs adatot. Az elemzők azt várják, hogy 8,1 százalékra csökken a pénzromlás a korábbi 8,5-ről. Ez a kamatemelések szempontjából is nagyon lényeges lehet. Ha mérsékelt marad a pénzromlás, legalábbis a várakozásoknál jobb, az emelkedést hozhat a tőzsdéken. Ha viszont magas, az kitartóbb kamatemelésre utal és eséseket hozhat.

Rövid távon ugyanakkor egy kedvező adat sem valószínű, hogy eltántorítja a Fed-et a 75 bázispontos emeléstől. Erre utal Janet Yellen pénzügyminiszter nyilatkozata is, aki szerint szükség van a szigorúságra.

A következő nagy nap a Fed jövő heti kamatdöntő ülése lesz szeptember 20-21-én. Utána még november elején és december közepén ülésezik a szervezet.

Megvan a temetés napja

II. Erzsébet királynő temetése szeptember 19-én hétfőn lesz, emiatt bankszünnapot tartanak majd Nagy-Britanniában. Az angol jegybank, a BoE pedig egy héttel elhalasztotta kamatdöntő ülését, szeptember 22-re.

Félmilliárd dollárt tennének bitcoinba

A kriptodeviza-piacon jó volt a hétvégén a hangulat, emelkedtek az árak. Részben vélhetően a részvénypiaci fellendülés és a héten várható “Merge” (az Ethereum rendszer reformja) miatt, de egy új hír is sokat nyomott a latban.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Nevezetesen az amerikai Nasdaq tőzsdén jegyzett MicroStrategy, amely a bitcoin legnagyobb vállalati vásárlójaként ismert, 500 millió dollár értékű új részvényt adna el, hogy további bitcoin-vásárlásokat finanszírozhasson. A tranzakciók időpontját nem közölték, a vállalat azonban megjegyezte, hogy

minden jövőbeli bevételét további kriptovaluta-vásárlásokra és szoftverüzletágának fejlesztésére kívánja fordítani.

A hírre pénteken a MicroStrategy közel 12, a bitcoin 11 százalékos emelkedéssel reagált. A MicroStrategy eddig 129 698 bitcoint birtokolt, ami közel hárommilliárd dollárt ér.

Fotó: Mfor/PrivátbankárFotó: Mfor/Privátbankár

A Deutsche Bank betámadja a Revolutot

Új ajánlattal akar versenyre kelni a gyorsan növekvő “online bankokkal” a Deutsche Bank – írja az N-Tv.de a Handelsblattra hivatkozva. Németország legnagyobb pénzintézete 2024-ben önálló digitális alkalmazást kíván indítani azoknak, akik szeretnék vagyonukat professzionálisan kezelni, értékpapírokkal online kereskedni, és banki ügyleteiket tisztán digitálisan bonyolítanák le.

Ám a klasszikus online bankokkal és a neobrókerekkel ellentétben itt lehetőteszik azt is, hogy telefonon vagy chaten keresztül kapjunk tanácsot. Szükség esetén pedig az ügyfelek egy fiókba is bejöhetnek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG