BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 25. 18:49

Európában egész jó lett a hangulat a nap végére, az USA-ban azonban mínuszban vannak a tőzsdeindexek. Részben a vírusfertőzés rohamos terjedése miatt, de ehhez jött még, hogy az újonnan benyújtott munkanélküli kérelmek száma kevésbé csökkent, mint ahogy várták. Budapesten inkább az OTP húzta le az indexet, de a forint is gyengült rendesen. Aukciót tartottak a Telekom részvényeire.

Európában pozitív ma a részvénypiaci hangulat, a német index 0,7, a francia 1,0, a brit 0,4 százalékkal emelkedett a nap végéig. Az Egyesült Államokban viszont kisebb mínuszban vannak a vezető mutatók, az S&P 500 0,3, a Nasdaq Composite 0,1, a Dow Jones ipari átlag pedig 0,3 százalékos mínuszban van kevéssel hat előtt.

A Budapesti Értéktőzsde indexe fél százalékkal csökkent, ezzel épphogy 37 ezer pont felett tudott maradni. Elsősorban az OTP húzta le, amely 1,6 százalékkal 11 430 forintra esett, de a Magyar Telekom is egy százalékkal süllyedt. A Richter egy százalékkal emelkedni tudott, a Mol fél százalékkal olcsóbb lett.

Aukción többet ért a Telekom

A Magyar Telekomra a társaság vételi aukciót hirdetett, emiatt tíz órától fél ötig leállították a kereskedést, a nap utolsó fél órájában lehetett kereskedni újra a részvénnyel. Az aukció eredménye szerint a korábban bejelentett maximális 5,2 milliárd forint értékben fogadtak el ajánlatokat. Az elfogadott legmagasabb árszint részvényenként 400 forint volt, itt allokációra került sor. (Vagyis az ajánlatoknak csak egy részét fogadták el.) Eközben a normál kereskedésben a papír záróára csak 390 forint lett.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A beérkezett ajánlatok összértéke a maximális mennyiség közel négyszeresére rúgott. A felvásárolt több, mint 13 millió darab részvény megvétele után a cég saját tulajdonában levő részvények értéke majdnem 22 millió.

A Matáv egy gyereknapi majálison (archív kép, fotó: Eidenpenz József) A Matáv egy gyereknapi majálison (archív kép, fotó: Eidenpenz József)

Tömeges megbetegedések Texasban

A forint az MNB keddi, váratlan kamatcsökkentése óta gyengül. Ma is 2,2 forinttal drágább lett az euró, 253,80 fillér az ára. Az olaj kissé magához tért, egy százalék körüli pluszban van. Az arany, miután tegnap este megdöntötte nyolcéves csúcsát 1796 dolláron, ma kissé lefelé korrigál.

Az amerikai piacon a rosszkedv egyik oka, hogy az USA-ban továbbra is gyorsan terjed a vírus egy egész sor államban. A tegnapi adatok megint minden eddiginél több új fertőzésről számoltak be, igaz, ennek részben a fokozott tesztelés az oka. Texasban azonban például tömeges járványkitörésről beszélnek, a kórházak lassan teljesen megtelnek. Leállították a gazdaság újraindítására irányuló lazításokat, visszatérni látszik a karantén. Kaliforniában pedig a Disney határozatlan időre elhalasztotta a vidámparkjai újra nyitását.

Csalódást keltett a munkaerő-piaci adat

A Washingtoni Egyetem egészségügyi kutatóintézete frissített modelljében 180 ezer amerikai fog meghalni októberig a vírus következtében. Ez azonban tíz százalékkal alacsonyabb szám, mint amit az előző becslésük tartalmazott – írta a Bloomberg.com hírlevele. A negatív amerikai hangulat másik oka, hogy megjelentek a  legfrissebb heti amerikai munkanélküliségi adatok. Bár az újonnan beadott munkanélküli segélykérelmek száma csökkent, de kevésbé, mint ahogy a piac várta. Legalább az aktív munkanélküli segélyek száma végre húszmillió alá süllyedt, április óta először (ez az adat egy hetes késéssel érkezik).

A Lufthansa jó napja

A német Lufthansa ugyan már nincsen benne a DAX indexben, csak a közepes nagyságú cégeket tömörítő MDAX-ban, de ma nagyon jó napja volt. A részvény hét százalékkal emelkedett, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy a részvényesek elfogadhatják a kilencmilliárd euróra rugó állami mentőcsomagot. Emellett az Európai Unió hatóságai is beleegyeznek az állami beavatkozásba.

A hétvégén még olyan hírek érkeztek, hogy nem lesz elegendő számú közgyűlési résztvevő ahhoz, hogy a csomagra rábólintsanak.

Wirecard helyett Wherecard

A Wirecard, a botrányoktól sújtott, állítólag kétmilliárd eurós hiányt rejtegető, fizetési megoldásokkal foglalkozó fintech-cég benyújtotta a csődeljárás iránti kérelmet. A papír ma is 71 százalékkal zuhant a tőzsdén, miközben az egyik vezetője vizsgálati fogságban, a másik pedig szökésben van. A legújabb vicc szerint a Wirecard helyett (ami vezetékes kártyát, bekötött kártyát, csatlakoztatott kártyát jelent) inkább “Wherecard-nak” kellene hívni. Ami  annyit tesz, “hol a kártya”?

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
hírlevél