<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az euró/forint megint átlépte a 400-as határt, de nemsokára itt az MNB kamatdöntése. A magyar részvények is süllyednek. Európában vegyesebb a kép, a mutatók egy része pluszban van. Drágul az olaj és főleg a gáz, miután a Németországba tartó vezetéken kevesebb fog érkezni.

Ma az európai indexek eléggé vegyes képet mutatnak, de azért talán inkább az esés jellemző. A vezető német mutató 0,3 százalékkal süllyedt, a francia stagnál, a brit, a svéd és a holland felfelé, az olasz és a lengyel lefelé tart. Az amerikai határidős indexek is süllyednek. A figyelem középpontjában a holnapi Fed kamatdöntés áll, ahol várhatóan 75 bázisponttal emelnek.

Az előzmény tegnap egy fordulatos nap volt, egy rossz német adat (IFO hangulatindex) után jött az a hír, hogy felére csökkenti a Németországnak szállított gázt a Gazprom. Ráadásul az olajárak is csapkodnak, ezen a héten inkább felfelé mennek. Az amerikai technológiai szektor mínuszban végzett, de a hagyományos ágazatoknak köszönhetően a Dow Jones ipari átlag és az S&P 500 viszont szerény pluszban áll.

A BUX index 0,6 százalékkal esik, az OTP 0,8, a Mol 1,0 százalékos esése mellett. A Richter 0,4 százalékkal megy fel, stagnál a Telekom, és megint megindult a Masterplast, 3,4 százalékos emelkedést mutat.

Árfolyamok és grafikonok

A forint határozottan gyengébb, mint tegnap ilyenkor, az euró 401,0 körül jár jelenleg.

Ma dönt a kamatról az MNB

Kamatdöntő ülést tart ma az MNB, amelyen az elemzői várakozások szerint száz bázispontos, vagyis egy százalékpontos kamatemelést hajthat végre. Így 10,75 százalékra emelkedne az alapkamat éves szintje, amire több mint egy évtizede nem volt példa.

Bika, medve, forint (fotó: BÉT, MNB)Bika, medve, forint (fotó: BÉT, MNB)

A forintot is megmozgathatja a kora délutáni döntés, főleg egy vártnál nagyobb vagy kisebb kamatemelés viheti lefelé vagy felfelé az euró árfolyamát. A héten eddig eléggé hektikus volt az árfolyam, míg tegnap délben a 395-öt is megközelítette, este – vélhetően a Gazprom említett bejelentése nyomán – 399,70-re is felment. Ma kezdetben szintén a 400-as szintet ostromolta, de nemrég áttörte, és már 401,3 is volt.

Megint ugrik a gázár

Az orosz szállítások felezése nyomán megint emelkedtek az európai tőzsdei gázárak is, ma a brit és holland jegyzés 10-11 százalékkal ugrott meg.

Hollandiai tőzsdei földgázár. Forrás: Tradingview.comHollandiai tőzsdei földgázár. Forrás: Tradingview.com

Az olaj is eléggé hektikus, a Brent majdnem két százalékkal 102 dollárra ment fel ma.

Gyorsjelentések rossz utóízzel

Egyes híroldalak a nyár, mások már az év legsűrűbb hetének nevezik ezt a hetet, annyi gyorsjelentés jön, és ráadásul a Fed szerdai kamatdöntése is egybeesik ezzel.

  • Az USB svájci bankcsoport tíz év óta a legmagasabb nyereséget jelentette, 2,1 milliárd dollárt, ám az elemzők ennél is többet vártak, 2,4 milliárdot. Így a részvény hat százalékkal zuhan ma.
  • A Walmart amerikai kiskereskedelmi óriás a nyitás előtti kereskedésben kilenc százalékkal zuhan, mivel tegnap este elkeserítő profitelőrejelzést tett közzé.
  • Ennek nyomán lefelé indultak a konkurensek is, mint a Target vagy az Amazon. Az Amazon ráadásul komolyan emelni kívánja az Amazon Prime szolgáltatása árait.

Ma a Coca-Cola, a McDonald’s, a Microsoft, a Visa és az Alphabet lehetnek a legfontosabb cégek, amelyek jelentenek – de jön még sok más beszámoló is.

Magas árakkal az infláció ellen

Nagyot esett a Wallmart, kiderült, hogy “ezek a fránya vásárlók az erős áremelkedés közepette nem nagyon akarnak magas árrésű termékeket venni”, inkább csak a nélkülözhetetlen cikkekre költenek – írja az Erste Befektetési Zrt.

A hírnek örülünk, miközben a részvényesek szomorkodnak. Ugyanis ha most visszafogják a költekezést, s tartalékolnak a „rosszabb időkre”, akkor lehet, hogy azok a rosszabb idők nem is jönnek el.

Az infláció emelkedését is visszafogja ez a viselkedés, jele lehet az inflációs folyamatok fordulásának. Ami kihatással lesz a jegybankok viselkedésére, s összességében a részvénypiaci fordulatot is magával hozhatja – teszik hozzá.

A magas ár legfőbb ellenszere a magas ár… megeszi a lakosság elkölthető jövedelmét, amely ezért olcsóbbat próbál venni, akcióra kényszeríti a kereskedőt írja Vakmajom is a Facebookon.

Megrángatták a Volkswagent

A Vokswagen részvényei tegnap kezdetben több mint négy százalékkal zuhantak, de aztán némileg magukra találtak. Ennek hátterében a vezérigazgató-váltás áll, a Porsche főnöke, Oliver Blume lesz Herbert Diess utódja.

Sok a kérdőjel a cégcsoportban, például a gyengülő kínai eladások vagy a két szoftverplatformmal kapcsolatos problémák – írja az N-tv.de tőzsdei tudósítása.

Felmerül az is, megvalósítható-e a Porsche és a VW-csoport kettős irányítása? A Porsche egyébként idén a tőzsdére készül.

Botrányok hullámai a kriptovalutáknál

A kriptodeviza-piac mintegy másfél hét jó teljesítmény után második napja lefelé tart, a bitcoin négy, az ether hét százalékkal esik (jelenleg 21 070, illetve 1412 dollárra). Megint úgy tűnik, a piac elsősorban az amerikai technológiai szektort követi, csak nagyobbak a mozgások.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Eközben sok érdekesség van a piacon, fejlesztések, bejelentések, botrányok sorozata.

  • A Binance vezérigazgatója, “CZ (Changpeng Zhao) beperli a Bloomberget rágalmazásért egy vezércikkért, amely úgy kezdődött, hogy “Changpeng Zhao piramisjátéka”.
  • A Terraform Labs és vezérigazgatója, Do Kwon újabb pert és idézést kapott a nyakába, ezúttal az Egyesült Államokban.
  • Az Aptos Labs 150 millió dollár tőkét vont be az FTX-től, új, jól skálázható (“Layer 1) blokklánc fejlesztésére. Érdekesség, hogy a céget a Facebook sikertelen Diem projektjében részt vevő korábbi alkalmazottak vezetik. Az Aptos ezzel idén már 350 millió dollárt gyűjtött össze.
  • A csődbe ment Voyager Digital kriptotőzsdét képviselő ügyvédek károsnak és félrevezetőnek minősítették az FTX (Alameda) felvásárlási ajánlatát, túl alacsonynak tartják az árat. A Voyager csődeljárása évekig is eltarthat.
  • A TeddyDoge (TEDDY) kutyás mém-érme árfolyama több mint 99,94 százalékkal zuhant 24 óra alatt. Biztonsági szakértők szerint a projekt egy rug pull vagy “exit scam” volt, egy olyan átverés, amely során egy bizonyos projektet agyon népszerűsítenek és felpumpálják annak árát, mielőtt lelépnek a befektetők pénzével.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9358 9320 9580 -1,70% 0 0 4 315 198 512 Ft 2022-08-12 17:13:14
MOL 2886 2870 2956 -2,30% 0 0 1 545 311 776 Ft 2022-08-12 17:06:36
MTELEKOM 321 318 321 +0,78% 0 0 29 570 284 Ft 2022-08-12 17:05:25
RICHTER 8100 8045 8230 +0,43% 0 0 880 098 820 Ft 2022-08-12 17:06:36
OPUS 152 152 155 -1,17% 0 0 7 507 452 Ft 2022-08-12 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG