<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A búza ára pénteken esett, majd a szombati rakétatámadás után megint emelkedik a világpiacon. A forint erősödött, de a magyar részvények igencsak alulteljesítők ma. A nyár legforróbb hetének ígérkezik ez, óriási mennyiségű gyorsjelentéssel, makroadattal és fontos kamatdöntésekkel.

Az európai tőzsdék jól kezdték a hetet, a német, francia, brit indexek 0,3-0,4 százalékkal emelkednek. Az amerikai határidős indexek is hasonló pluszban vannak. A befektetők vélhetően óvatosak, mivel a héten dönt a Fed, és hatalmas mennyiségű gyorsjelentés meg néhány makroadat is érkezik.

Pedig rossz hír van bőven, és Amerikában nőnek a recessziós félelmek. Egy gyenge európai beszerzési menedzserindex nyomán pedig kontinensünkön is felerősödtek a növekedéssel kapcsolatos aggodalmak. A dollár viszont esik, ez elvileg segíthet valamelyest a kockázatos eszközöknek, köztük a magyar befektetéseknek is.

A BUX-index viszont ma látványosan alulteljesítő. Miközben a lengyel tőzsdemutató is szerény pluszban van, a miénk 1,1 százalékkal süllyed. A Mol és a Richter egyaránt két százalék feletti esést könyvelhet el, az OTP csak 0,3 százalékkal van lejjebb.

Árfolyamok és grafikonok

Ma is erősödött a forint

A forint egész stabilnak látszik, az euró 395,70, egy forinttal lejjebb van a péntek estinél. A Fitch hitelminősítő pénteken megerősítette Magyarország ’BBB’ besorolását, stabil kilátásokkal. Holnap kamatdöntő ülést tart az MNB monetáris tanácsa, az elemzők újabb 100 bázispontos alapkamat-emelést várnak, 10,75 százalékra. (Nemrég a nem kamatdöntő ülésen is nagymértékű emelést léptek meg.)

Az Equilor Befektetési Zrt. szerint

a Fitch arra számít, hogy Magyarország szeptember végéig megegyezik az EU-val a Helyreállítási Tervről, és elhárulnak az akadályok a függőben lévő transzferek lehívása elől. A kockázatok közt kiemelik az orosz energiafüggőséget, a romló növekedési kilátásokat és az inflációs nyomás növekedését.

A nyár legkeményebb hete jön

Nagyon sűrű hétnek nézünk elébe, miután

  • az amerikai Federal Reserve szerdán kamatdöntő ülést tart,
  • fontos makroadatok jönnek, mint az amerikai GDP és az eurózónás infláció,
  • nagy technológiai cégek gyorsjelentései érkeznek,
  • rengeteg más cég is jelent, az S&P 500 index cégeinek nagy része,
  • az ukrán gabonaszállítások körül sok a kérdőjel.

Ezek lehetnek most a legfontosabbak

A tech-szektorból kedden a Microsoft és az Alphabet, szerdán a Meta Platforms (Facebook), csütörtökön az Amazon és at Apple számai érkeznek.

A hagyományos ágazatokból a Coca-Cola-é és a McDonald’s-é kedd reggel, a Texas Instruments-é és a Visa-é aznap este esedékes. Szerdán például a Boeing és a Ford, csütörtökön a Mastercard, a Pfizer, a Merck és az Intel adatai érkeznek. Pénteken pedig az Exxon Mobil, a Procter & Gamble, a Chevron, az AbbVie vagy az AstraZeneca gondoskodhat izgalmakról – írja többek között az Investing.com gyűjtése.

Erősödnek a recessziós és kamatfélelmek

A Federal Reserve (Fed) ezen a héten várhatóan újabb 75 bázispontos kamatemelést hajt végre (bár vannak 100 bázispontos várakozások is), és jelzi, hogy a következő hónapokban magasabb kamatemelésre készülnek. A növekedés már most is lassul a Fed ismételt kamatemeléseire válaszul – írja a Bloomberg.com hírlevele. Már 47,5 százalékos esélyt adnak a közgazdászok arra, hogy egy éven belül recesszióba fordul az amerikai gazdaság. Júniusban ennek valószínűsége még csak 30 százalék volt.

Mivel az infláció tartósan négy évtizedes csúcson van, egyre több elemző szerint recesszióra – és jelentősen magasabb munkanélküliségre – lesz szükség ahhoz, hogy az árnyomás jelentősen enyhüljön. Jerome Powell Fed-elnök szerint nagyobb hiba lenne nem visszaállítani az árstabilitást, mint a gazdaságot recesszióba taszítani.

Robert Holzmann, az EKB kormányzótanácsának tagja szerint az Európai Központi Banknak egy mérsékelt recessziót is el kell fogadnia az árnyomás megfékezése érdekében, ha az inflációs várakozások emelkedésére utaló jeleket lát.

Búza. Fotó: Pixabay.com
Búza. Fotó: Pixabay.com

Meredek fordulatok a búza árfolyamában

A búza ára hétfőn újra megugrott, miután Oroszország szombaton cirkálórakétákkal támadta meg az odesszai tengeri kikötőt. Alig néhány órával azután, hogy aláírta az Ukrajnából származó gabonaexport blokádjának feloldásáról szóló megállapodást.

Fekete-tengeri és amerikai búzafajták árutőzsdei árfolyama. Forrás: Tradingview.com
Fekete-tengeri és amerikai búzafajták árutőzsdei árfolyama. Forrás: Tradingview.com

A chicagói határidős jegyzések 4,6 százalékkal emelkedtek ma, pedig pénteken már csaknem hat százalékot estek, február eleje óta a legalacsonyabb szintre. Több millió tonna gabona még mindig Ukrajnában várakozik, miután Oroszország inváziója elzárta a legfontosabb kikötőket, és csak kis mennyiséget tudnak közúton és vasúton szállítani.

Korrigált az ether, követi a bitcoin

A hétvégén inkább felfelé tartottak a kriptodevizák, de hétfőn hajnalban, az ázsiai piacok nyitása után eladási hullám kezdődött. Az ether 4,5, a bitcoin három százalékkal került lejjebb 24 óra alatt. (Így 1530, illetve 21 955 dollár körül járnak.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az Ethereum-hálózaton éves mélypontra esett a tranzakciós költségek (gas fees) szintje, annak ellenére, hogy az árfolyam emelkedett. Ám ne reménykedjünk abban, hogy a küszöbön álló The Merge reformmal a költségek tovább fognak süllyedni, az majd csak későbbi fejlesztések után várható. Addig is a layer 2 (második szintű, nem az Ethereum fő blokkláncán futó) megoldásoké a terep – írja a U Today.

A becslések felett a Ryanair

A tavaly ilyenkori veszteség után a Ryanair 170 millió euró profittal zárta a negyedévet, ami felülmúlja a 150 millió eurós elemzői konszenzust. A vállalat vezetése azonban óvatos a jövőt illetően, úgy látják, visszaszorulóban van a repülési kedv, és nem tudják, mekkora keresletre számíthatnak az év vége felé – írja az Equilor Befektetési Zrt.

A cégnél 123 új repülőgép áll menetrendbe egy év alatt, és a spórolásról híres légitársaság a korábbinál nagyvonalúbb kompenzációt ígér az alkalmazottaknak, hogy csökkentsék a fennakadásokat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG