<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A búza ára pénteken esett, majd a szombati rakétatámadás után megint emelkedik a világpiacon. A forint erősödött, de a magyar részvények igencsak alulteljesítők ma. A nyár legforróbb hetének ígérkezik ez, óriási mennyiségű gyorsjelentéssel, makroadattal és fontos kamatdöntésekkel.

Az európai tőzsdék jól kezdték a hetet, a német, francia, brit indexek 0,3-0,4 százalékkal emelkednek. Az amerikai határidős indexek is hasonló pluszban vannak. A befektetők vélhetően óvatosak, mivel a héten dönt a Fed, és hatalmas mennyiségű gyorsjelentés meg néhány makroadat is érkezik.

Pedig rossz hír van bőven, és Amerikában nőnek a recessziós félelmek. Egy gyenge európai beszerzési menedzserindex nyomán pedig kontinensünkön is felerősödtek a növekedéssel kapcsolatos aggodalmak. A dollár viszont esik, ez elvileg segíthet valamelyest a kockázatos eszközöknek, köztük a magyar befektetéseknek is.

A BUX-index viszont ma látványosan alulteljesítő. Miközben a lengyel tőzsdemutató is szerény pluszban van, a miénk 1,1 százalékkal süllyed. A Mol és a Richter egyaránt két százalék feletti esést könyvelhet el, az OTP csak 0,3 százalékkal van lejjebb.

Árfolyamok és grafikonok

Ma is erősödött a forint

A forint egész stabilnak látszik, az euró 395,70, egy forinttal lejjebb van a péntek estinél. A Fitch hitelminősítő pénteken megerősítette Magyarország ’BBB’ besorolását, stabil kilátásokkal. Holnap kamatdöntő ülést tart az MNB monetáris tanácsa, az elemzők újabb 100 bázispontos alapkamat-emelést várnak, 10,75 százalékra. (Nemrég a nem kamatdöntő ülésen is nagymértékű emelést léptek meg.)

Az Equilor Befektetési Zrt. szerint

a Fitch arra számít, hogy Magyarország szeptember végéig megegyezik az EU-val a Helyreállítási Tervről, és elhárulnak az akadályok a függőben lévő transzferek lehívása elől. A kockázatok közt kiemelik az orosz energiafüggőséget, a romló növekedési kilátásokat és az inflációs nyomás növekedését.

A nyár legkeményebb hete jön

Nagyon sűrű hétnek nézünk elébe, miután

  • az amerikai Federal Reserve szerdán kamatdöntő ülést tart,
  • fontos makroadatok jönnek, mint az amerikai GDP és az eurózónás infláció,
  • nagy technológiai cégek gyorsjelentései érkeznek,
  • rengeteg más cég is jelent, az S&P 500 index cégeinek nagy része,
  • az ukrán gabonaszállítások körül sok a kérdőjel.

Ezek lehetnek most a legfontosabbak

A tech-szektorból kedden a Microsoft és az Alphabet, szerdán a Meta Platforms (Facebook), csütörtökön az Amazon és at Apple számai érkeznek.

A hagyományos ágazatokból a Coca-Cola-é és a McDonald’s-é kedd reggel, a Texas Instruments-é és a Visa-é aznap este esedékes. Szerdán például a Boeing és a Ford, csütörtökön a Mastercard, a Pfizer, a Merck és az Intel adatai érkeznek. Pénteken pedig az Exxon Mobil, a Procter & Gamble, a Chevron, az AbbVie vagy az AstraZeneca gondoskodhat izgalmakról – írja többek között az Investing.com gyűjtése.

Erősödnek a recessziós és kamatfélelmek

A Federal Reserve (Fed) ezen a héten várhatóan újabb 75 bázispontos kamatemelést hajt végre (bár vannak 100 bázispontos várakozások is), és jelzi, hogy a következő hónapokban magasabb kamatemelésre készülnek. A növekedés már most is lassul a Fed ismételt kamatemeléseire válaszul – írja a Bloomberg.com hírlevele. Már 47,5 százalékos esélyt adnak a közgazdászok arra, hogy egy éven belül recesszióba fordul az amerikai gazdaság. Júniusban ennek valószínűsége még csak 30 százalék volt.

Mivel az infláció tartósan négy évtizedes csúcson van, egyre több elemző szerint recesszióra – és jelentősen magasabb munkanélküliségre – lesz szükség ahhoz, hogy az árnyomás jelentősen enyhüljön. Jerome Powell Fed-elnök szerint nagyobb hiba lenne nem visszaállítani az árstabilitást, mint a gazdaságot recesszióba taszítani.

Robert Holzmann, az EKB kormányzótanácsának tagja szerint az Európai Központi Banknak egy mérsékelt recessziót is el kell fogadnia az árnyomás megfékezése érdekében, ha az inflációs várakozások emelkedésére utaló jeleket lát.

Búza. Fotó: Pixabay.comBúza. Fotó: Pixabay.com

Meredek fordulatok a búza árfolyamában

A búza ára hétfőn újra megugrott, miután Oroszország szombaton cirkálórakétákkal támadta meg az odesszai tengeri kikötőt. Alig néhány órával azután, hogy aláírta az Ukrajnából származó gabonaexport blokádjának feloldásáról szóló megállapodást.

Fekete-tengeri és amerikai búzafajták árutőzsdei árfolyama. Forrás: Tradingview.comFekete-tengeri és amerikai búzafajták árutőzsdei árfolyama. Forrás: Tradingview.com

A chicagói határidős jegyzések 4,6 százalékkal emelkedtek ma, pedig pénteken már csaknem hat százalékot estek, február eleje óta a legalacsonyabb szintre. Több millió tonna gabona még mindig Ukrajnában várakozik, miután Oroszország inváziója elzárta a legfontosabb kikötőket, és csak kis mennyiséget tudnak közúton és vasúton szállítani.

Korrigált az ether, követi a bitcoin

A hétvégén inkább felfelé tartottak a kriptodevizák, de hétfőn hajnalban, az ázsiai piacok nyitása után eladási hullám kezdődött. Az ether 4,5, a bitcoin három százalékkal került lejjebb 24 óra alatt. (Így 1530, illetve 21 955 dollár körül járnak.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az Ethereum-hálózaton éves mélypontra esett a tranzakciós költségek (gas fees) szintje, annak ellenére, hogy az árfolyam emelkedett. Ám ne reménykedjünk abban, hogy a küszöbön álló The Merge reformmal a költségek tovább fognak süllyedni, az majd csak későbbi fejlesztések után várható. Addig is a layer 2 (második szintű, nem az Ethereum fő blokkláncán futó) megoldásoké a terep – írja a U Today.

A becslések felett a Ryanair

A tavaly ilyenkori veszteség után a Ryanair 170 millió euró profittal zárta a negyedévet, ami felülmúlja a 150 millió eurós elemzői konszenzust. A vállalat vezetése azonban óvatos a jövőt illetően, úgy látják, visszaszorulóban van a repülési kedv, és nem tudják, mekkora keresletre számíthatnak az év vége felé – írja az Equilor Befektetési Zrt.

A cégnél 123 új repülőgép áll menetrendbe egy év alatt, és a spórolásról híres légitársaság a korábbinál nagyvonalúbb kompenzációt ígér az alkalmazottaknak, hogy csökkentsék a fennakadásokat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9358 9320 9580 -1,70% 0 0 4 315 198 512 Ft 2022-08-12 17:13:14
MOL 2886 2870 2956 -2,30% 0 0 1 545 311 776 Ft 2022-08-12 17:06:36
MTELEKOM 321 318 321 +0,78% 0 0 29 570 284 Ft 2022-08-12 17:05:25
RICHTER 8100 8045 8230 +0,43% 0 0 880 098 820 Ft 2022-08-12 17:06:36
OPUS 152 152 155 -1,17% 0 0 7 507 452 Ft 2022-08-12 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG