6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az európai tőzsdéken jó a hangulat, az USA-ban fontos adatokra várnak. Itthon az inflációs adat nem volt nagy meglepetés, devizánk inkább a dollár miatt gyengült. Megint a mesterséges intelligenciával van tele minden, de az aranyra és a kriptókra is figyelnek.

A csütörtökön még inkább lemaradó európai tőzsdék pénteken szépen emelkednek, a német és brit indexek fél-fél, a francia egy százalékkal megy fel. Az amerikai határidős mutatók minimális pluszban állnak, miután csütörtökön inkább felülteljesítők voltak.

Az USA-ban fontos munkaerő-piaci adatokat tesznek közzé délután (NFP, munkanélküliség).

A BUX index stagnál, bár a délelőttöt inkább szerény pluszban töltötte. Az OTP és a Richter 2-3 ezrelékkel felfelé, a Mol 0,4 százalékkal lefelé mozdult el.

Picit gyengélkedik a forint

Az euró/forint 382,30, mintegy negyven fillérrel magasabb a csütörtök estinél. A forint viszonylagos gyengesége valószínűleg független a pénteken közzétett itthoni adatoktól, elemzők inkább a dollár erősödésével hozzák összefüggésbe.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj másfél, az európai földgáz mintegy fél százalékkal drágul.

Fontos magyar számok jöttek

A legfrissebb inflációs adatok szerint az éves drágulás a várakozásoknak megfelelően lassult, 7,9 százalékra, de októberhez képest nem történt változás. Az elemzők átlagosan kereken nyolc százalékot vártak. A maginfláció jóval magasabb, 9,1 százalék lett.

Októberben a hazai export euróban számított értéke 1,2 százalékkal nagyobb, míg az importé 13 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg így kétmilliárd euróval javult.

Forinterősödés és kötvényár-emelkedés várható

Az infláció továbbra is az Amundi Alapkezelő várakozásainak (8,0 százalék) megfelelő csökkenő pályán mozog, ami támogatja a forintot és a kötvényeket. A gyors ereszkedés után azonban a folytatás már jóval elnyújtottabb lehet. Kiss Péter, a cég befektetési igazgatója szerint jövőre nem lesz ilyen gyors csökkenés.

Az ex-post reálhozamok emelkedése tovább növelheti a hazai deviza és kötvények vonzerejét a külföldi befektetők szemében tette hozzá.

Jön az öt százalék alatti forintinfláció?

A 7,9 százalékos infláció hajszálnyival alacsonyabb az Erste Bank által várt 7,8 százaléknál. Az adat nem okozott különösebb meglepetést, és decemberre is hasonló tendenciát várnak. “Ha a benzinár nem fordul, akár hat százalék alá is beeshet” a fő inflációs mutató. Január-februárban még kitart a bázishatás támogató szerepe, és tovább lassulhat az éves index.

Így az öt százalék alatti éves infláció akár már januárban megérkezhet, valószínűleg azonban nem lesz tartós.

A támogató bázishatások kifulladásával legkésőbb a második negyedévben visszakanyarodhat az éves index öt százalék fölé, és várhatóan ott is marad a jövő év hátralévő részében.

Megint az AI és a csipek

Erősen teljesített az amerikai félvezetőszektor csütörtökön, itt is kiemelkedett az AMD, amely közel tíz százalékkal ment fel. A vállalat a héten mutatta be az új AI (mesterséges intelligencia) chipjét, amelytől jelentős bevételnövekedést várnak rövid távon is – írta a KBC Equitas.

Az AMD előrejelzése alapján több száz milliárd dolláros piacot jelenthet majd az AI chipek piaca.

Jól fogadták a befektetők a Google új mesterségesintelligencia-modelljét is (Gemini). A vállalat szerint ezzel a lépéssel közelebb kerültek a rivális OpenAI-hoz (ChatGPT). A Broadcom vezetősége pedig bejelentette, hogy az AI-rendszerekhez kapcsolható bevételek aránya jövőre 25 százalékra emelkedhet az idei 15-ről.

Mi jöhet egy ilyen jó év után?

Az amerikai részvénypiac idén egy újabb húsz százalékos emelkedés határán táncol. Még nem világos, hogy a Mikulás-rali az év végén eljön-e. De mi szokott következni a jó évek után? Rossz?

Egy népszerű befektetési blog szerint 1928 óta 34 olyan naptári év volt, amikor az S&P 500 legalább húsz százalékos emelkedéssel zárt, és csak 26 esztendőben volt esés. Vagyis a részvénypiac az évek 36 százalékában legalább húsz százalékkal ment fel. E 34 esetből 22-ben, az esetek 65 százalékában a következő évben is emelkedett, és csak 12 esetben esett vissza.

Az átlagos nyereség +18,8 százalék volt az emelkedő években. A csökkenő években az átlagos veszteség -9,1 százalék.

Ma az ether száguld

Az ether ma 4,7 százalékkal, 2348 dollárra ugrott, míg a bitcoin fél százalékkal esett. Ezzel azonban a második számú kriptovaluta csak behozott valamicskét a lemaradásából, hiszen az idén 96 százalékkal ment fel, míg a BTC 160 százalékkal (vagyis több mint a két és félszeresére).

A bitcoin és az ether árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és az ether árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Öt tényező erősítheti az aranyat

Rekordmagasságokba emelkedhet az arany árfolyama jövőre az Erste Befektetési Zrt. szerint, “2024 egyik sztárja lehet”. Legalább öt olyan tényező van, ami megdrágíthatja.

  • A központi bankok aranyvételei 2024-ben is erősek maradhatnak.
  • A Fed 2024 első negyedévében kamatot csökkenhet, majd az év során továbbiak következhetnek.
  • Az állampapírok reálhozamának szintje ismét negatív lehet, ha megszűnik az infláció elleni küzdelem.
  • A geopolitikai feszültség nem csökken a világban.
  • A kriptodevizák iránti bizalom még felépülőben van, így nem jelentenek igazi alternatívát a 7000 éves pénzügyi történelemmel bíró arannyal szemben.

Kriptózik a francia nagybank

Franciaország harmadik legnagyobb bankja, a Societe Generale szerdán debütál stablecoinjával (stabilérméjével) a Bitstampon. Ez az első alkalom, hogy egy szabályozott európai bank euróhoz kötött stabilcoint tesz elérhetővé kriptotőzsdén.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Eredetileg áprilisban mutatta be az EUR CoinVertible-t, amelyet a pénzintézet kriptós divíziója, az SG Forge fejlesztett ki. Az EURCV-t az Ethereum blokkláncon hozzák létre, az euróhoz van kötve.

Lehetőséget kínál a kriptó-ökoszisztémának, hogy diverzifikálja pozícióit és hozzáférést kapjon egy robusztus, stabil eszközhöz, amely a Societe Generale szabályozási és strukturálási szakértelmére épül írták sajtóközleményben.

A SocGen november végén közölte, hogy kibocsátotta első zöld kötvényét az Ethereum blokkláncon. A tranzakció tízmillió eurót tett ki.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17475 17430 17480 +0,17% 17475 17480 461 069 460 HUF 2024-02-22 09:31:29
MOL 2952 2950 2960 +0,07% 2952 2960 4 555 342 HUF 2024-02-22 09:31:14
MTELEKOM 817 817 820 +0,12% 817 818 46 041 835 HUF 2024-02-22 09:30:27
RICHTER 9770 9745 9840 +0,21% 9755 9770 90 152 370 HUF 2024-02-22 09:30:53
OPUS 420 417 421 -0,36% 418 420 3 165 817 HUF 2024-02-22 09:30:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Táncra perdül, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:29
Belpolitikai botrány ide vagy oda, a forint uniós pénzzel szembeni árfolyama messzebb van a 390-es szinttől, mint Novák Katalin lemondása előtt.
Részvény / Deviza / Áru Ráncolhatja a homlokát, ha meglátja, mi van a forinttal
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 18:37
Vegyesen alakult, csekély mértékben változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest szerdán a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon sokat várnak a Magyar Telekomtól
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 18:11
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 403,23 pontos, 0,61 százalékos emelkedéssel 66 344,17 ponton, újabb történelmi rekordon zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, forint? Érdemes-e Teslát venni?
Eidenpenz József | 2024. február 21. 12:15
Európában emelkednek a tőzsdék, de a briteket dupla átok sújtja. Vegyes volt a Graphisoft Park eredménye, drágul az OTP, eseget a forint. Lecsapnak a spekulánsokra a kínai tőzsdén, Bezos még több Amazont ad el, 3000 dollár az ether.
Részvény / Deviza / Áru Találja ki, ki vitte a prímet kedden a tőzsdén!
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 18:29
 A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Gigabírságot kapott a BÉT-en jegyzett cég alapítója, manipulálta a piacot
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 12:53
Több, a jogszabály által tiltott módon is manipulálta a tőkepiacot a Kulcs-Soft alapítója, igazgatósági elnöke.
Részvény / Deviza / Áru Ennyit lehetett kaszálni a forintgyengülésen
Csernátony Csaba | 2024. február 20. 12:13
Továbbra is bizonytalanságot okoz a befektetési piacokon a viszonylag rossz múlt heti amerikai inflációs adat. Közben az is iderült, hogyan áll a régiós devizák versenye. 
Részvény / Deviza / Áru Masszírozhatja a halántékát, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró kedd reggel
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 07:09
Többe, mint hétfő este.
Részvény / Deviza / Áru Nézze meg a forint árfolyamát, mielőtt elindul a pénzváltóhoz!
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 19:20
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A Magyar Telekom csinált jó hangulatot
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 17:57
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG