6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az európai tőzsdéken jó a hangulat, az USA-ban fontos adatokra várnak. Itthon az inflációs adat nem volt nagy meglepetés, devizánk inkább a dollár miatt gyengült. Megint a mesterséges intelligenciával van tele minden, de az aranyra és a kriptókra is figyelnek.

A csütörtökön még inkább lemaradó európai tőzsdék pénteken szépen emelkednek, a német és brit indexek fél-fél, a francia egy százalékkal megy fel. Az amerikai határidős mutatók minimális pluszban állnak, miután csütörtökön inkább felülteljesítők voltak.

Az USA-ban fontos munkaerő-piaci adatokat tesznek közzé délután (NFP, munkanélküliség).

A BUX index stagnál, bár a délelőttöt inkább szerény pluszban töltötte. Az OTP és a Richter 2-3 ezrelékkel felfelé, a Mol 0,4 százalékkal lefelé mozdult el.

Picit gyengélkedik a forint

Az euró/forint 382,30, mintegy negyven fillérrel magasabb a csütörtök estinél. A forint viszonylagos gyengesége valószínűleg független a pénteken közzétett itthoni adatoktól, elemzők inkább a dollár erősödésével hozzák összefüggésbe.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj másfél, az európai földgáz mintegy fél százalékkal drágul.

Fontos magyar számok jöttek

A legfrissebb inflációs adatok szerint az éves drágulás a várakozásoknak megfelelően lassult, 7,9 százalékra, de októberhez képest nem történt változás. Az elemzők átlagosan kereken nyolc százalékot vártak. A maginfláció jóval magasabb, 9,1 százalék lett.

Októberben a hazai export euróban számított értéke 1,2 százalékkal nagyobb, míg az importé 13 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg így kétmilliárd euróval javult.

Forinterősödés és kötvényár-emelkedés várható

Az infláció továbbra is az Amundi Alapkezelő várakozásainak (8,0 százalék) megfelelő csökkenő pályán mozog, ami támogatja a forintot és a kötvényeket. A gyors ereszkedés után azonban a folytatás már jóval elnyújtottabb lehet. Kiss Péter, a cég befektetési igazgatója szerint jövőre nem lesz ilyen gyors csökkenés.

Az ex-post reálhozamok emelkedése tovább növelheti a hazai deviza és kötvények vonzerejét a külföldi befektetők szemében tette hozzá.

Jön az öt százalék alatti forintinfláció?

A 7,9 százalékos infláció hajszálnyival alacsonyabb az Erste Bank által várt 7,8 százaléknál. Az adat nem okozott különösebb meglepetést, és decemberre is hasonló tendenciát várnak. “Ha a benzinár nem fordul, akár hat százalék alá is beeshet” a fő inflációs mutató. Január-februárban még kitart a bázishatás támogató szerepe, és tovább lassulhat az éves index.

Így az öt százalék alatti éves infláció akár már januárban megérkezhet, valószínűleg azonban nem lesz tartós.

A támogató bázishatások kifulladásával legkésőbb a második negyedévben visszakanyarodhat az éves index öt százalék fölé, és várhatóan ott is marad a jövő év hátralévő részében.

Megint az AI és a csipek

Erősen teljesített az amerikai félvezetőszektor csütörtökön, itt is kiemelkedett az AMD, amely közel tíz százalékkal ment fel. A vállalat a héten mutatta be az új AI (mesterséges intelligencia) chipjét, amelytől jelentős bevételnövekedést várnak rövid távon is – írta a KBC Equitas.

Az AMD előrejelzése alapján több száz milliárd dolláros piacot jelenthet majd az AI chipek piaca.

Jól fogadták a befektetők a Google új mesterségesintelligencia-modelljét is (Gemini). A vállalat szerint ezzel a lépéssel közelebb kerültek a rivális OpenAI-hoz (ChatGPT). A Broadcom vezetősége pedig bejelentette, hogy az AI-rendszerekhez kapcsolható bevételek aránya jövőre 25 százalékra emelkedhet az idei 15-ről.

Mi jöhet egy ilyen jó év után?

Az amerikai részvénypiac idén egy újabb húsz százalékos emelkedés határán táncol. Még nem világos, hogy a Mikulás-rali az év végén eljön-e. De mi szokott következni a jó évek után? Rossz?

Egy népszerű befektetési blog szerint 1928 óta 34 olyan naptári év volt, amikor az S&P 500 legalább húsz százalékos emelkedéssel zárt, és csak 26 esztendőben volt esés. Vagyis a részvénypiac az évek 36 százalékában legalább húsz százalékkal ment fel. E 34 esetből 22-ben, az esetek 65 százalékában a következő évben is emelkedett, és csak 12 esetben esett vissza.

Az átlagos nyereség +18,8 százalék volt az emelkedő években. A csökkenő években az átlagos veszteség -9,1 százalék.

Ma az ether száguld

Az ether ma 4,7 százalékkal, 2348 dollárra ugrott, míg a bitcoin fél százalékkal esett. Ezzel azonban a második számú kriptovaluta csak behozott valamicskét a lemaradásából, hiszen az idén 96 százalékkal ment fel, míg a BTC 160 százalékkal (vagyis több mint a két és félszeresére).

A bitcoin és az ether árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és az ether árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Öt tényező erősítheti az aranyat

Rekordmagasságokba emelkedhet az arany árfolyama jövőre az Erste Befektetési Zrt. szerint, “2024 egyik sztárja lehet”. Legalább öt olyan tényező van, ami megdrágíthatja.

  • A központi bankok aranyvételei 2024-ben is erősek maradhatnak.
  • A Fed 2024 első negyedévében kamatot csökkenhet, majd az év során továbbiak következhetnek.
  • Az állampapírok reálhozamának szintje ismét negatív lehet, ha megszűnik az infláció elleni küzdelem.
  • A geopolitikai feszültség nem csökken a világban.
  • A kriptodevizák iránti bizalom még felépülőben van, így nem jelentenek igazi alternatívát a 7000 éves pénzügyi történelemmel bíró arannyal szemben.

Kriptózik a francia nagybank

Franciaország harmadik legnagyobb bankja, a Societe Generale szerdán debütál stablecoinjával (stabilérméjével) a Bitstampon. Ez az első alkalom, hogy egy szabályozott európai bank euróhoz kötött stabilcoint tesz elérhetővé kriptotőzsdén.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Eredetileg áprilisban mutatta be az EUR CoinVertible-t, amelyet a pénzintézet kriptós divíziója, az SG Forge fejlesztett ki. Az EURCV-t az Ethereum blokkláncon hozzák létre, az euróhoz van kötve.

Lehetőséget kínál a kriptó-ökoszisztémának, hogy diverzifikálja pozícióit és hozzáférést kapjon egy robusztus, stabil eszközhöz, amely a Societe Generale szabályozási és strukturálási szakértelmére épül írták sajtóközleményben.

A SocGen november végén közölte, hogy kibocsátotta első zöld kötvényét az Ethereum blokkláncon. A tranzakció tízmillió eurót tett ki.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17045 16980 17300 -0,96% 0 0 7 645 425 200 HUF 2024-04-18 17:07:10
MOL 3020 3002 3064 -0,20% 0 0 1 835 022 702 HUF 2024-04-18 17:06:34
MTELEKOM 922 918 931 -0,32% 0 0 387 135 648 HUF 2024-04-18 17:05:05
RICHTER 8950 8950 9120 -1,16% 0 0 2 090 360 675 HUF 2024-04-18 17:05:09
OPUS 398 392 400 +1,14% 0 0 69 043 085 HUF 2024-04-18 17:07:27
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Sötét felhők árnyékolták be a tőzsde egét
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 17:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Most aztán törheti a fejét, aki eurót akar venni
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 17:58
A nap nagy részében erősödött a forint - a nap végére viszont megint veszített erejéből a magyar deviza.
Részvény / Deviza / Áru Ekkora pofon után csak egy irányba repülhetett a BUX
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 17:44
Tegnap akkorát esett a BUX, hogy ma csak felfelé vezethetett az útja.
Részvény / Deviza / Áru Három forinttal olcsóbb az euró, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2024. április 17. 12:26
A tőzsdéken javult a hangulat, a piac emészti, hogy tolódik az amerikai kamatcsökkentés. A forint nagyot fordult, de nincs egyedül, az euró/dollár vagy a zloty is irányt váltott. Megvan a Telekom-osztalék, fő a fejük a luxusmárkáknak, nagyot estek a bitcoinbányász-részvények.
Részvény / Deviza / Áru Nem jut szóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:31
Vészesen közel a 400-as szint.
Részvény / Deviza / Áru Vérengzés volt a pesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1978,87 pontos, 2,94 százalékos csökkenéssel, 65 428,99 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Kiveri a verejték, ha rápillant erre a forintárfolyamra
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 18:19
Rossz hírünk van: egyre közelebb a 400-as szint.   
Részvény / Deviza / Áru 395 felett az euró, csúnya idők jönnek az energiaárakra
Eidenpenz József | 2024. április 16. 12:19
Amerika után Európában is nagy esések vannak a tőzsdéken, a forint is tovább gyengül. Emelkedett viszont az arany ára, és nagyot ugrott a földgáz. Ha Izrael visszacsap, az a földgáz és kőolaj piacára is fatális következményekkel járhat. Ráadásul ez a hét egyébként is eléggé sűrűnek ígérkezik a tőkepiacokon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG