TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem kevesebb, mint 114,4 millió eurót szeretne begyűjteni az ezüstérmes Borussia Dortmund egy tőkeemelés során, amit elsősorban a Puma, a Signal Iduna és az Evonik cégek jegyeznek le, valamivel a jelenlegi tőzsdei ár alatt. Az egyetlen német tőzsdei sportklub példáját mások is követhetik.

A 2013-2014-es szezonban a német Bundesligában ezüstérmes Borussia Dortmund (BVB), a bajnok Bayern München legfőbb vetélytársa a bajnokság kezdetén tőkeemelést határozott el. Az egyedüli német futballklubként részvényeivel a tőzsdén is jelen levő BVB 114,4 millió eurót remél a tőkeemeléstől, amelyből 40 millió eurót adósságrendezésre fordítanának – írja többek között a német N-tv.de.

A Bayernt másolva szövetkezik

A klub mögött álló részvénytársaság a tőzsdei bejelentése szerint 24,5 millió új részvényt bocsátana ki a tőkeemelés során. A Puma, a stadionnévadó Signal Iduna biztosító és az Evonik vegyipari konszern részt fognak venni a tőkeemelésben összesen 17,6 millió részvény lejegyzésével. A Puma részesedése el fogja érni az öt százalékot a BVB-ben. A jegyzési időszak várhatóan augusztus 26-tól szeptember 8-ig tart majd. Az elővételi joggal rendelkező részvényesek által el nem vitt részvényeket a fix 4,66 eurós darabonkénti áron stratégiai befektetők vásárolhatják meg.

Ezzel a BVB a Bayern München példáját követve hoz további neves befektetőket az üzletbe. Az Evonik már július elején beszállt, tíz százalékot szerezve a dortmundiaknál, ami 27 millió eurójába került. A Bayernnél az Adidas, az Allianz és az Audi a fő befektetők.

Megtartani a sztárt minden áron

„A Dortmund pénzügyileg támadja meg a Bayernt” – ezt a címet adta cikkének az Euronews, amely emlékeztet arra, hogy az elmúlt két évben a Dortmundtól ketten is a Bayern-hez távoztak, Mario Götze és Robert Lewandowski. Most Marco Reus a legfontosabb favorit, aki esetleg szintén távozhat, de a tárgyalások során a tőkeemelés komoly hátteret jelenthet a megtartásához.

Az előző szezonban a Dortmund 260,7 millió eurós forgalmat csinált, ami 44 millióval volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi rekordévben. A nyereség is alaposan visszaesett, 51-ről 12 millió euróra. A következő években szeretnének ismét 300 millió feletti bevételt elérni – írja az N-Tv.de.

A sikert kell árasztaniuk magukból

Henning Zülch közgazdászprofesszor szerint a Dortmund példáját további csapatok is követhetik, és megpróbálhatják a tőkepiacról finanszírozni magukat. Szerinte sok klub figyeli árgus szemekkel, mire jut a BVB – írja a Handelsblatt.com a DPA nyomán. Szerinte azonban ez nem mindenkinek lesz egyszerű, mert a márka az, amit el lehet adni, és „a márkának sikert kell szimbolizálnia”. A tőkepiaci szereplőknek meg kell bíznia az üzleti modellben és a menedzsment professzionalizmusában, az utóbbi azonban a Bundesliga tagjainál sokszor még nem profi – írják.

Nem felhőtlen a tőzsde öröme

A Dortmund részvénye egyébként pénteken dél körül 4,97 euró volt, nem túl messze ugyan éves csúcsától, de fél százalékos mínuszban. Rendszerint negatívan befolyásolja az árfolyamot, ha egyes részvényesek a piaci ár alatt juthatnak hozzá új papírokhoz, másrészt viszont jó hír lehet, hogy a klub komoly tőkeinjekcióhoz jut.

(A Dortmund-részvények korábbi teljesítményéről itt, valamint itt írtunk, a többi német klub finanszírozási problémáiról pedig itt.)

(Wikimedia Commons)


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél