<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A dollár továbbra is jó befektetés lehet, mert bár sokat veszített menedékdeviza-jellegéből, másoknál, például az eurónál még rosszabb a helyzet. Itthon sem a túlzott forinterősödés, sem a nagymértékű gyengülés nem valószínű. A kötvények korszaka alighanem lejárt, érdemesebb reáleszközökbe fektetni. Interjú Szántó Andrással, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletágának igazgatójával.

Privátbankár (P.): Hogy fog kinézni a Donald Trump megválasztása utáni új világ a devizapiacokon?

Szántó András (Sz. A.): Viszonylag kevés dolgot tudunk arról, hogy mit valósít meg Trump a kampány során elhangzott ígéretei közül, de nagyon valószínű, hogy sok csak ígéret marad majd. Az biztos, hogy a dollárnak más a helyzete, mint a többi devizának, az euróhoz képest eddig is jobban állt, és ezután is így lesz. Az USA előbb fog kilábalni a válságból, és előbb jut vissza az infláció korszakába, mint a többi ország. Ami persze meglepőnek tűnhet, mert évtizedekig az infláció elleni küzdelem volt a célpontban, most pedig minden jegybank azért küzd, hogy legyen végre egy kis drágulás, mert az a gazdasági növekedés jele.

A jelenlegi helyzetben mindenesetre örülnénk némi inflációnak, és ehhez legközelebb az USA áll. A legfontosabb deviza az amerikai dollár, és a dollár erősödésre van ítélve. Ezért mondjuk az Equilornál legalább fél éve, éve, hogy a dollár vásárlása jó befektetés.

P.: Közel két éve, 2015 elején is volt egy dollárerősödés, akkor 1,04-ig jött le körülbelül az euró/dollár, és már mindenki paritásos, vagyis 1,0 körüli és az alatti árfolyamokat vizionált. Aztán a dollár mégis gyengült onnét 5-10 százalékot, és nagyon sokáig ott is maradt. Nem lehet, hogy most is, amikor megint mindenki egy irányba áll, annak az ellenkezője fog történni?

Sz. A.: Éves távlatban tíz százalék nem is sok, a válság kitörésekor, 2007-ben 1,60 környékén volt az euró/dollár. Annak ellenére erősödött onnét ennyit, hogy a krízis az amerikai bankrendszerből indult el. Az elmúlt mintegy három évben annak ellenére, hogy mindenki azt gondolta, Amerikában fog először megtörténni a válságból való kilábalás, ez lassabban történt meg, mint máshol. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is hosszasan halasztotta a kamatemelést, tavaly decemberben volt egy, most várhatóan lesz még egy, a folytatásról még megoszlanak a vélemények.

Az elmúlt napokban 3-4 százalékot tudott erősödni a dollár, a Donald Trump megválasztása utáni hirtelen gyengüléssel együtt is. Ha újra negatív adatokat látnánk az amerikai növekedésről, munkaerőpiacról, ingatlanpiacról, és megállna a kamatemelési sorozat, az a dollárral kapcsolatos előreszaladt optimizmust is kissé visszavenné. Ebből fakadhat egy dollárkorrekció.

További árfolyamok>>>

P.: A devizákat sok esetben a kamatkülönbség mozgatja, az amerikai tíz éves állampapírok hozama például Trump győzelme után évi 1,8 százalékról felment 2,3 százalékra, míg Nyugat-Európában a mozgás sokkal kisebb volt. Nem lehet, hogy ez okozta az utóbbi napokban-hetekben a dollárerősödést?

Sz. A.: Ha végre megindul a világban egy kamatemelkedés, akkor éppen hogy nem kötvényekbe érdemes fektetni, hiszen az elmúlt években, évtizedekben a kötvények slágertermékek voltak, nagyon jól lehetett velük keresni, a hosszabb távon gondolkodó intézményi befektetőkkel ez történt. A fejlett gazdaságokban kamatemelkedés akkor szokott történni, ha a reáleszközök ára is növekedni tud, például érdemes hitelt felvenni részvény- vagy ingatlanvásárláshoz. Ám ilyenkor sokkal inkább érdemes a részvényekbe vagy ingatlanokba fektetni, hiszen a kötvények árfolyama hozamemelkedés esetén esik.

P.: Rengeteg egymástól eltérő vélemény van arról, hogy az amerikai részvények túlértékeltek-e vagy sem.

Sz. A.: A rövid- és hosszú távú trendek teljesen ellentétesek is lehetnek. Hosszabb távon azt gondolom, hogy a következő 10-20 év, esetleg 20-30, jó időszak lesz az amerikai részvénypiacoknak. Ezzel együtt elképzelhető, hogy a következő egy évben lesz egy nagyobb, 10-20 százalékos korrekciót hozó megrázkódtatás, amikor a tőkeáttétellel kereskedők akár a teljes vagyonukat is elveszíthetik. Nem most venném meg a következő tíz évre szánt teljes részvényportfóliót, nem most fektetném be a teljes lottónyereményemet a tőzsdén, de hosszabb távon szerintem érdemes részvényekbe fektetni.

P.: A dollár egyértelműen menekülődevizának számított 2007-ben, most azonban sokan vonnak onnét ki pénzt kényszerűen. Például a kínai állam is építi le hatalmas kötvényportfólióját, az olajkitermelők is felélik tartalékaikat. Trump győzelme nagy politikai bizonytalanságot hozott, és még sorolhatnánk. Nagyon sokat vesztett fényéből a dollár menedékdeviza-jellege?

Sz. A.: A „nagyon sokat” itt a kérdés, valamennyit biztosan veszített, de meg kell nézni, milyen alternatíva maradt. A svájci frank biztosan sokkal többet veszített a megbízhatósági faktorából, bár még mindig felértékelődési nyomás alatt van. Biztos, hogy van, aki izgul Trump miatt, de általános a vélekedés, hogy Amerika kevésbé „one man show” (egyetlen emberen alapul – a szerk.), mint sok kelet-európai vagy közép-európai ország.

P.: Ha már menekülőeszközökről beszélünk, annak számít a nemesfém, az ingatlan is.

Sz. A.: Az ingatlanbefektetés 20-30 éves távon szerintem a részvényekhez hasonlóan ígéretes, jó befektetésnek tűnik akár lakossági befektetőknek, akár az intézményeknek. A magyar ingatlanárak európai és világviszonylatban nem olyan magasak, hogy hosszú távon nagyot lehessen bukni rajta, persze ez nagyon óvatos, defenzív megközelítés. Rövid távon nyilván vissza tud esni az értéke.

A nemesfémről már az egyetemen is azt tanultuk, hogy őrzése drága, nem kamatozik és így kevés hasznot hajt. Ilyen alacsony kamatkörnyezetben, infláció ellen védhet, menekülőeszköz, tartalék is lehet. De minél magasabbra emelkednek a kamatok, annál költségesebb aranyat tartani, és most mindenki azt várja, hogy a következő tíz évben magasabbak lesznek a kamatok.

P.: A 2017-es infláció pedig az elemzők szerint évi két százalék körül lehet.

Sz. A.: Igen, így az már határeset, hogy fog-e pozitív reálkamatot biztosítani. A jegybank, úgy tűnik, a gazdaságpolitikát támogatva alacsonyan igyekszik tartani a kamatokat, így valószínűleg még sokáig mélyen maradnak. Infláció lesz, és az alacsony kamatszint miatt a racionálisan gondolkodó hazai befektetőknek is el kell majd menniük a reáleszközök irányába.

Invesztálhatnak majd a befektetők ingatlanokba, a saját vállalkozásaikba, de a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet is nőhet, ha a lakosság észreveszi, hogy a pénzt tartani nem éri meg. Ez is felfelé fogja majd mozdítani az inflációt.

A hazai befektetőket tehát az foglalkoztatja, hogy kapnak-e az infláció feletti hozamot. A külföldi befektetőket ez nem érdekli, csak az, hogy kompenzálja-e az ő árfolyamkockázatukat az a kamatfelár, amit a forintbefektetésükre kapnak. Vagy van-e olyan mértékű deviza-felértékelődésre esély, ami hozamot biztosít. Egyelőre hazánkban 2-3 százalékos kamatfelár van például a német államkötvények felett, a kérdés az, mire számítanak a devizaárfolyammal kapcsolatban.

P.: A kamatfelár most még nőtt is, mert a magyar kötvények hozama az amerikaiakhoz hasonlóan felment, a németeké annál kevésbé.

Sz. A.: Egy drasztikus forintfelértékelődés nyilván nem érdeke a jelenlegi pénzügyi kormányzatnak, és ha nagyon akarja, meg is tudja monetáris politikai eszközökkel akadályozni. Egyrészt mert a gyengébb forint támogatja az exportőröket és csökkenti az importot, kordában tartja a fizetési mérleget. Másrészt a jegybanki nyereségesség szempontjából fontosnak az árfolyam. Viszont valószínűleg drámai gyengülést sem akar a kormányzat, egyrészt mert a külkereskedelemnek a stabil, kiszámítható deviza is fontos, másrészt még mindig vannak kint devizahitelek a cégeknél. Jelentős importra is szorulunk, például energiahordozókból. Így egy 400 forintos euró biztosan nem lenne jó senkinek.

P.: Meg egyszerűen rosszul is nézne ki.

Sz. A.: Igen. A legutóbbi felminősítésünk óta a piaci szereplők, a gazdasági szereplők nagy többsége valószínűleg jól érzi magát a jelenlegi árfolyamszint körül, így ez várhatóan tartósan fenn is marad. Ha a dollárhozamok jelentősen emelkednének, és az európai hozamok is elindulnának felfelé, az Európával szembeni hozamelőnyünk csökkenne. Ekkor valószínűleg innét is vonnának ki tőkét, és ez problémát okozhatna. De ennek egyelőre még nem látjuk jelét.

Szerintem így nem érdemes hosszú kötvényekben tartani a pénzt, a devizaárfolyam pedig várhatóan stabil lesz. Ha valaki forintra akar spekulálni, akkor 302 forint körül megveheti az eurót, 310-312 körül eladhatja, ezzel lehet kicsit spekulálni. A kisbefektetők pedig még értékelhető hozamot tudnak elérni a magyar inflációkövető államkötvényekkel vagy a Kamatozó Kincstárjegyekkel.

P.: Ha egy kisbefektető deviza-spekulációra akarja adni a fejét, akkor hogyan fogjon hozzá?

Sz. A.: Azt szoktuk javasolni, hogy aki komolyan gondolja, az 2-3-5 millió forintot szánjon rá. Bár vannak nagy, több százszoros tőkeáttétellel dolgozó FX-cégek, amelyek ennél jóval alacsonyabb összeggel is belerángatják az ügyfelet. Maximum 10-25-szörös tőkeáttételt érdemes választani, ennél még mindig nagyon nagyot lehet nyerni és veszíteni is, de szerintem ez még elfogadható szintű kockázat.

Az online kereskedési platformoknak is van sok előnye, a tőkeáttételtől függetlenül, például el lehet kezdeni demo-számlákon kereskedni, ami arra jó, hogy megtanuljuk, milyen dinamikával mozognak az árfolyamok. Az alapokat jól el lehet vele sajátítani. Persze mindent megtanulni így nem lehet, vannak olyan mértékű árfolyam-elmozdulások, amelyek csak 3-5 évente fordulnak elő.

Ám ha egy normál brókercégnél valaki egy nyugalmas piaci időszakban sikeresen kereskedik, de utána elkezd túlzott kockázatot vállalni, akkor szinte biztosan el fog hangzani: Nyugi, állj, óvatosabban, ezt ne csináld. Ez a nagy előnye a normál brókercégnek a tisztán online felületekhez képest.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17745 17610 18085 -2,07% 0 0 5 825 106 710 Ft 2022-01-18 17:07:56
MOL 2624 2614 2668 -1,65% 0 0 1 256 010 590 Ft 2022-01-18 17:10:53
MTELEKOM 421 418 422 +0,60% 0 0 28 737 829 Ft 2022-01-18 17:05:09
RICHTER 8540 8540 8750 -2,29% 0 0 1 686 563 235 Ft 2022-01-18 17:05:10
OPUS 220 219 224 -0,68% 0 0 7 290 026 Ft 2022-01-18 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
Részvény / Deviza / Áru Tovább menetel a forint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 07:11
357 alatt az euró, 313 alatt a dollár, 342 alatt a svájci frank árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Esett az OTP, magával rántotta a BUX-ot is
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 18:13
Profitrealizálás áll a bankpapír mai teljesítménye mögött. 
Részvény / Deviza / Áru Mindenki vételre ajánlja az OTP-t, aktivizálódnak a Telekom-befektetők
Eidenpenz József | 2022. január 14. 12:51
A tőzsdéken elromlott a hangulat a hét végére, de jönnek a gyorsjelentések, amik sok mindent megmozgathatnak. A forint stabil, az OTP nagyot esik, pedig mindenki vételre ajánlja. Nyílt levelet írt egy jelentős Telekom-részvényes, ami megmagyarázza a papír alulteljesítését. Musk dogecoin-ozik, miközben a Cybertruck késik.
Részvény / Deviza / Áru Korrekciós hullám söpört végig a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 18:11
A vezető részvények közül csak a Magyar Telekom tudott pluszban zárni. 
Részvény / Deviza / Áru A kormány leértékelte a BUX-ot, de 353 alatt is volt euró
Eidenpenz József | 2022. január 13. 11:58
A tőzsdék emelkedése megakadt, de a BUX különösen alulteljesítő, amit az egyik brókercég a kormány újabb piacbefolyásoló intézkedéseivel magyaráz. Az MNB nem emelt a kamaton, a forint mégis erős. Kínában a Volkswagennek is gyárat kellett bezárnia a járvány miatt. Solana, vagy ether?
Részvény / Deviza / Áru Nagyot zuhant a 4000 százalékos hozamot ígérő pilótajáték, de ezt is túlélheti
Eidenpenz József | 2022. január 12. 18:14
Sokan a kriptodevizákat magukat is piramisjátéknak tekintik, ráadásul ezek meg is könnyítik a hatalmas hozammal kecsegtető, kétes kimenetelű befektetési szisztémák szervezését. Sok ilyen elértéktelenedett már, az Olympus DAO azonban sok tekintetben eltér a klasszikus pilótajátékoktól. Például legalább részben van fedezete az ígéreteknek, így ha az árfolyama tovább esik is, szinte a végtelenségig túlélheti.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló