<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Itt a szeptember és csak kapkodjuk a fejünket: nem elég, hogy tipikusan ez a legrosszabbul teljesítő tőzsdei hónap, jön egy csomó fontos adat, az amerikai elnökválasztás közeledtéről pedig nem is beszéltünk még. Trader legyen a talpán, aki eligazodik ilyenkor, úgyhogy megkérdeztük segítségképpen a hazai befektetőket, ők mit gondolnak, milyen hónap áll előttünk és mik a fontosabb irányok a meghatározó piacokon.

Beköszöntött a szeptember, mindenki szerencsésen visszaért a nyaralásból. A befektetői tekintetek újra szorosan a tőzsdére szegeződnek a lagymatag augusztus után. Fontos eseményeknek lehetünk tanúi az elkövetkezendő négy hétben, úgyhogy van miért izgulni, elég, ha csak a közelgő amerikai elnökválasztást említjük, de több tényező is alakíthatja a főbb piacokat:

  • a mai napon jön például az amerikai NFP munkaerőpiaci adat.
  • a Fed elképzelhetőnek tartja, hogy szeptemberben kamatot emel,
  • a nyaralásból visszatérő brókerek és alapkezelők ilyenkor "söprik ki a padlást" és zárják le a rosszabbul teljesítő pozíciókat, ami eladói nyomást helyez a piacra.
  • Éppen ezért szeptember hagyományosan az év legrosszabbul teljesítő tőzsdei hónapja: 1950 óta a Dow Jones Industrial Average és az S&P500 is esik átlagosan, míg a Nasdaq '71 óta 1 százalék körül teljesít rosszabbul ilyenkor.
  • Persze ez nem igaz minden szeptemberi teljesítményre, a vezető indexek most csúcsközelben járnak és az elemzők egy része úgy véli, hogy még mindig van erő felfelé kúszni (bár a szakértők másik fele pont óvatosságra int, érik a letörés).

Nem egyszerű tehát eligazodni most az egyszeri kereskedőnek, ezért az eheti körkérdésünkben további útmutatását kértük a hazai befektetési szolgáltatóknak, hogy eldönthessük, érdemes-e beszállnunk, vagy várjunk ki késő őszig.

Bizalom a legrosszabb időkben is

"Az intenzív nyárkezdet után a második fele már elég laposra sikeredett, pont ahogy egy nyárnak illik. Az mindenesetre kiderült, hogy a politikai kockázatok még akkor sem képesek elkedvetleníteni a részvénypiaci vevőket, ha a legrosszabb verziójuk is válik valóra – a likviditásbőség győzedelmeskedik" - idézte fel Balásy Zsolt, a Concorde Alapkezelő Zrt. elemzője a Privátbankárnak küldött válaszában a Brexit és a török puccs okozta sokkot. A kezdeti pánik ellenére a piacok mégis jól teljesítettek és gyorsan magukhoz tértek.

A szakértő ugyanakkor több kihívásra is felhívja a befektetők figyelmét, amelyekkel hamarosan meg kell küzdeniük:

  1. a fejlődő piacok egyre rosszabb gazdasági mutatói, élükön Kínával (láttuk mit csinált a tőzsdével év elején),
  2. ami biztos továbbgyűrűzik, ha a hozamok továbbra is emelkednek és a dollár erősödik, ez ugyanis még jobban megnehezíti a fejlődő országok dolgát.
  3. Veszélyes a Brexit óta látott visszapattanásból adódó túlvettség és a túlzott optimizmus.
  4. Amire Balásy szerint fittyet hány a piac, pedig előbb-utóbb baj lesz belőle: a részvénypiaci emelkedéstől elmaradó vállalati profitnövekedés.

A Concorde elemzője egy régi tanulsággal figyelmezteti a hozamra éhes befektetőket: "a fenti hatások bármelyikének lehet sokkal drasztikusabb eredője, mint a >>SeptemBear<< szezonális hatása. Annak megjósolására azonban, hogy ezen hatások közül éppen melyik lesz a legerősebb, már nem vállalkoznék. Vagy, ahogy a Vanguard csoport egyik alapítója mondta a befektetői időzítésről: >>Nem ismerek senkit, aki eltalálta volna. Valójában olyat se ismerek, aki ismerne bárkit, aki valaha eltalálta volna.<<

Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. Private Banking igazgatója viszont alacsony volatilitásra számít a hónap elején, sőt, lapunknak megküldött válasza alapján úgy véli, hogy a szezonális hatások inkább októberre csúsznak majd át. Mint írja "az amerikai elnökválasztás és a szeptember 21-én esedékes Fed kamatdöntés előtt elsősorban kivárás várható a főbb tőzsdéken. Főként egyedi sztorik mozgathatják a piacokat, mint az olaj árának alakulása, melyet a nem hivatalos, szeptember 26-28. közötti OPEC találkozó is befolyásolhat."

Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. Private Banking igazgatója

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. elemzője javuló eredményre számít a piac a DAX és az S&P500 esetében az elmúlt 4 negyedév gyengébb teljesítményének fényében, de nem árt szerinte odafigyelni.

DAX

"A tavalyi második fél év annyira gyengére sikeredett a DAX index esetében, hogy az idei első félév során gyakorlatilag sikerült a 2015-ös >>egy részvényre<< jutó eredményt hozni a német index esetében" - emlékeztet a szakértő, aki szerint az előző év azonos időszakához képest várható jobb teljesítmény már beépült a részvényárakba, ám kiemeli: "hangsúlyozottan >>csak egy része<<. Másrészt a hozamok úgy tűnik, hogy hosszabb ideig alacsony szinten maradnak. Ez azt jelenti, hogy az alternatíva költség historikus mélyponton tartózkodik, így a szokásosnál magasabb értéken kellene forognia a részvényeknek.

Összességében nem tekinti tehát drágának a DAX-ot, de mégis óvatosságra inti a kereskedőket az ősz elei befektetéssekkel:

"nagyobb valószínűséget adok annak, hogy az ősz nem lesz olyan forró, mint sok esetben szokott lenni, ugyanakkor azért óvatos lennék az ősz eleji befektetésekkel. Ugyanis a makrogazdaságból érkező hírek akár komolyabb mozgásokat is okozhatnak"

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. elemzője

S&P 500

"Az S&P500 esetében hasonló, de egy kicsit más is a helyzet" - írja. Szintén emelkedő profitot mutatnak ugyan a jelzések, az értékeltség azonban több mint 10 százalékkal haladja meg az elmúlt 25 éves átlagot és a fair P/E rátát is. Miró szerint az S&P 500 éppen ezért érzékenyebben reagálhat makrogazdasági adatokra.

Oké, de mi lesz itthon?

"A BUX index esetében is alapvetően pozitív a hangulat. Idén az eredmények visszatérhetnek a válság előtti szintre, egy sokkal alacsonyabb hozamkörnyezetben. Így itt is láthatunk bizonyos alulértékeltséget - véli az Erste elemzője - Összességében elmondható, hogy a pozitív eredményvárakozás egy része már beárazódott. Így a piacok érzékenyebben reagálhatnak az esetlegesen gyengébb konjunktúrát sugalló makrogazdasági adatokra. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem látunk túlértékeltséget, és így elvileg hatalmas nagy eséseknek sem kellene jönnie.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11250 11250 11500 -1,32% 0 0 4 201 550 495 Ft 2023-01-27 17:06:13
MOL 2788 2744 2802 +1,46% 0 0 1 760 277 546 Ft 2023-01-27 17:10:32
MTELEKOM 370 370 378 -2,12% 0 0 136 566 730 Ft 2023-01-27 17:05:15
RICHTER 8240 8205 8380 -0,60% 0 0 944 532 380 Ft 2023-01-27 17:05:16
OPUS 132 132 134 -1,49% 0 0 10 700 339 Ft 2023-01-27 17:08:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Most akkor örüljünk? 390 alatt zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 19:14
Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet viszont erősödéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX - örülhetnek a Mol és az OTP részvényesei
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 46 817 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hét-nyolc hónapos csúcson áll a forint, óriási fordulat a Hindenburgnál
Eidenpenz József | 2023. január 26. 11:48
Az európai tőzsdék megint optimisták, és a hazai BUX azon belül is jól áll, szépen húz az OTP és a Mol. Az euró/forint és a dollár/forint is tavaly nyár eleje óta nem látott szinten áll. A Tesla jó jelentése nyomán nagyot emelkedhet, de még a bitcoin árára is kedvezően hatott. Újabb állam vezetné be a bitcoint fizetőeszközként – az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Rossz irányba fordult a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 10:36
Megtört az eddigi trend.
Részvény / Deviza / Áru Egyre jobb formában a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 07:20
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Három kriptodeviza-szektor, amelyek meglepően jól teljesítettek 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. január 26. 05:47
A bitcoin és az ether idei emelkedését egyes kriptodevizák alaposan túlszárnyalták az idén, olyan szektorokban, amelyekben komoly gyakorlati szerepe lehet a jövőben a blokkláncnak. Ezt néhány új bejelentés és fejlesztés is támogatta. Az egy-másfél évvel korábbi csúcsok azonban még szinte mindenütt messze vannak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG