6p
Itt a szeptember és csak kapkodjuk a fejünket: nem elég, hogy tipikusan ez a legrosszabbul teljesítő tőzsdei hónap, jön egy csomó fontos adat, az amerikai elnökválasztás közeledtéről pedig nem is beszéltünk még. Trader legyen a talpán, aki eligazodik ilyenkor, úgyhogy megkérdeztük segítségképpen a hazai befektetőket, ők mit gondolnak, milyen hónap áll előttünk és mik a fontosabb irányok a meghatározó piacokon.

Beköszöntött a szeptember, mindenki szerencsésen visszaért a nyaralásból. A befektetői tekintetek újra szorosan a tőzsdére szegeződnek a lagymatag augusztus után. Fontos eseményeknek lehetünk tanúi az elkövetkezendő négy hétben, úgyhogy van miért izgulni, elég, ha csak a közelgő amerikai elnökválasztást említjük, de több tényező is alakíthatja a főbb piacokat:

  • a mai napon jön például az amerikai NFP munkaerőpiaci adat.
  • a Fed elképzelhetőnek tartja, hogy szeptemberben kamatot emel,
  • a nyaralásból visszatérő brókerek és alapkezelők ilyenkor "söprik ki a padlást" és zárják le a rosszabbul teljesítő pozíciókat, ami eladói nyomást helyez a piacra.
  • Éppen ezért szeptember hagyományosan az év legrosszabbul teljesítő tőzsdei hónapja: 1950 óta a Dow Jones Industrial Average és az S&P500 is esik átlagosan, míg a Nasdaq '71 óta 1 százalék körül teljesít rosszabbul ilyenkor.
  • Persze ez nem igaz minden szeptemberi teljesítményre, a vezető indexek most csúcsközelben járnak és az elemzők egy része úgy véli, hogy még mindig van erő felfelé kúszni (bár a szakértők másik fele pont óvatosságra int, érik a letörés).

Nem egyszerű tehát eligazodni most az egyszeri kereskedőnek, ezért az eheti körkérdésünkben további útmutatását kértük a hazai befektetési szolgáltatóknak, hogy eldönthessük, érdemes-e beszállnunk, vagy várjunk ki késő őszig.

Bizalom a legrosszabb időkben is

"Az intenzív nyárkezdet után a második fele már elég laposra sikeredett, pont ahogy egy nyárnak illik. Az mindenesetre kiderült, hogy a politikai kockázatok még akkor sem képesek elkedvetleníteni a részvénypiaci vevőket, ha a legrosszabb verziójuk is válik valóra – a likviditásbőség győzedelmeskedik" - idézte fel Balásy Zsolt, a Concorde Alapkezelő Zrt. elemzője a Privátbankárnak küldött válaszában a Brexit és a török puccs okozta sokkot. A kezdeti pánik ellenére a piacok mégis jól teljesítettek és gyorsan magukhoz tértek.

A szakértő ugyanakkor több kihívásra is felhívja a befektetők figyelmét, amelyekkel hamarosan meg kell küzdeniük:

  1. a fejlődő piacok egyre rosszabb gazdasági mutatói, élükön Kínával (láttuk mit csinált a tőzsdével év elején),
  2. ami biztos továbbgyűrűzik, ha a hozamok továbbra is emelkednek és a dollár erősödik, ez ugyanis még jobban megnehezíti a fejlődő országok dolgát.
  3. Veszélyes a Brexit óta látott visszapattanásból adódó túlvettség és a túlzott optimizmus.
  4. Amire Balásy szerint fittyet hány a piac, pedig előbb-utóbb baj lesz belőle: a részvénypiaci emelkedéstől elmaradó vállalati profitnövekedés.

A Concorde elemzője egy régi tanulsággal figyelmezteti a hozamra éhes befektetőket: "a fenti hatások bármelyikének lehet sokkal drasztikusabb eredője, mint a >>SeptemBear<< szezonális hatása. Annak megjósolására azonban, hogy ezen hatások közül éppen melyik lesz a legerősebb, már nem vállalkoznék. Vagy, ahogy a Vanguard csoport egyik alapítója mondta a befektetői időzítésről: >>Nem ismerek senkit, aki eltalálta volna. Valójában olyat se ismerek, aki ismerne bárkit, aki valaha eltalálta volna.<<

Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. Private Banking igazgatója viszont alacsony volatilitásra számít a hónap elején, sőt, lapunknak megküldött válasza alapján úgy véli, hogy a szezonális hatások inkább októberre csúsznak majd át. Mint írja "az amerikai elnökválasztás és a szeptember 21-én esedékes Fed kamatdöntés előtt elsősorban kivárás várható a főbb tőzsdéken. Főként egyedi sztorik mozgathatják a piacokat, mint az olaj árának alakulása, melyet a nem hivatalos, szeptember 26-28. közötti OPEC találkozó is befolyásolhat."

Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. Private Banking igazgatója

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. elemzője javuló eredményre számít a piac a DAX és az S&P500 esetében az elmúlt 4 negyedév gyengébb teljesítményének fényében, de nem árt szerinte odafigyelni.

DAX

"A tavalyi második fél év annyira gyengére sikeredett a DAX index esetében, hogy az idei első félév során gyakorlatilag sikerült a 2015-ös >>egy részvényre<< jutó eredményt hozni a német index esetében" - emlékeztet a szakértő, aki szerint az előző év azonos időszakához képest várható jobb teljesítmény már beépült a részvényárakba, ám kiemeli: "hangsúlyozottan >>csak egy része<<. Másrészt a hozamok úgy tűnik, hogy hosszabb ideig alacsony szinten maradnak. Ez azt jelenti, hogy az alternatíva költség historikus mélyponton tartózkodik, így a szokásosnál magasabb értéken kellene forognia a részvényeknek.

Összességében nem tekinti tehát drágának a DAX-ot, de mégis óvatosságra inti a kereskedőket az ősz elei befektetéssekkel:

"nagyobb valószínűséget adok annak, hogy az ősz nem lesz olyan forró, mint sok esetben szokott lenni, ugyanakkor azért óvatos lennék az ősz eleji befektetésekkel. Ugyanis a makrogazdaságból érkező hírek akár komolyabb mozgásokat is okozhatnak"

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. elemzője

S&P 500

"Az S&P500 esetében hasonló, de egy kicsit más is a helyzet" - írja. Szintén emelkedő profitot mutatnak ugyan a jelzések, az értékeltség azonban több mint 10 százalékkal haladja meg az elmúlt 25 éves átlagot és a fair P/E rátát is. Miró szerint az S&P 500 éppen ezért érzékenyebben reagálhat makrogazdasági adatokra.

Oké, de mi lesz itthon?

"A BUX index esetében is alapvetően pozitív a hangulat. Idén az eredmények visszatérhetnek a válság előtti szintre, egy sokkal alacsonyabb hozamkörnyezetben. Így itt is láthatunk bizonyos alulértékeltséget - véli az Erste elemzője - Összességében elmondható, hogy a pozitív eredményvárakozás egy része már beárazódott. Így a piacok érzékenyebben reagálhatnak az esetlegesen gyengébb konjunktúrát sugalló makrogazdasági adatokra. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem látunk túlértékeltséget, és így elvileg hatalmas nagy eséseknek sem kellene jönnie.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14545 14400 14545 +0,21% 0 0 4 792 655 095 HUF 2023-12-01 17:13:36
MOL 2780 2774 2798 0,00% 0 0 400 980 886 HUF 2023-12-01 17:05:09
MTELEKOM 604 591 606 +2,37% 0 0 289 135 852 HUF 2023-12-01 17:05:11
RICHTER 8820 8725 8850 +0,23% 0 0 729 103 780 HUF 2023-12-01 17:05:21
OPUS 383 370 388 -0,65% 0 0 159 604 605 HUF 2023-12-01 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG