<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Bár a geopolitikai helyzet nem sokat javult, a részvénypiacok ma felfelé indultak el. A magyar béradatok erősek, ez az egyik alapkezelő szerint még nagyobb infláció elleni erőfeszítéseket tehet szükségessé. Érkeznek hazai gyorsjelentések is, de a nap nyertese a 4iG. A kriptodeviza-projekteket halasztják, senki sem akar viharban hajózni.

Annak ellenére, hogy az orosz-ukrán válság megoldása nem látszik közelebbinek, a részvénytőzsdék ma jó hangulatban vannak. Vélhetően arra számítanak sokan, hogy Oroszország megelégszik a szakadár területek bekebelezésével, és nem vállalkozik nagyobb hadműveletre.

A német index ma egy, a francia 1,3, a brit 0,5 százalékkal megy fel. Az amerikai indexek futures értékei is 0,8-1,4 százalékos pluszban vannak. A megnyugvásnak egyébként már kedden is voltak jelei, az európai tőzsdék nulla körül zártak. Az amerikai indexek pedig inkább csak a hétfői ünnepi zárva tartás miatt keletkezett lemaradást pótolták be egy egy százalék körüli eséssel.

Jönnek a hírek a magyar tőzsdei cégekről

A BUX index is 0,9 százalékkal emelkedik, csak Varsóban és Moszkvában van szerény esés. Az OTP, amely sokat szenvedett a napokban, 1,7 százalékkal megy fel, a Mol és a Richter azonban csak 1-2 ezrelékkel. Gyorsjelentése előtt a Magyar Telekom 1,3 százalékos pluszban áll. A 4iG 7,7 százalékkal lőtt ki, talán mert egy hír szerint óriási tőkeemelést hajt végre az Antenna Hungáriában.

Tegnap esti gyorsjelentése után a Graphisoft Park ma 1,6 százalékkal megy fel. A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. hosszú távú keretmegállapodást kötött a Magyar Bankholdinggal, a részvény ára azonban nem változik. Fontos hír lehet a Richter életében, hogy az AbbVie beterjesztett egy kérelmet a Vraylar használatának kiterjesztésére, a major depressziós betegek számára.

Árfolyamok és grafikonok

A forint tegnap gyengült a fél százalékos jegybanki kamatemelés ellenére is, ma viszont ismét erősödik kissé, az euró kereken 355 forint.

Hat éves mélyponton a rubel?

Valójában nincs túl jó hír a külpolitikai frontokon, inkább mindenki kivár a piacokon, hogy mi lép Putyin, esetleg Biden. Az amerikai külügyminiszter tervezett találkozója orosz kollégájával például elmarad, a diplomáciai rendezés esélye ezzel még inkább csökkenni látszik. Németország pedig hivatalosan nemet mondott az Északi Áramlat gázvezetékre.

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a témában:

Egyes hírforrások hat éves rubel-mélypontból beszélnek, valójában az orosz deviza volt már párszor hasonló mélységben az utóbbi évtizedben a dollárhoz képest.

A dollár ára orosz rubelben (USD/RUB, Tradingview.com)A dollár ára orosz rubelben (USD/RUB, Tradingview.com)

Jön a Telekom-jelentés

Ma, szerdán este esedékes a Magyar Telekom gyorsjelentése, amelyből az elemzők valószínűleg főleg a várható osztalékra igyekeznek majd leginkább következtetni. A KBC Equitas erős negyedéves számokat vár.

A piac feltehetően emelkedő osztalékkal számol, ráadásul a részvény is relatíve jól tartotta magát az elmúlt hetek turbulens piaci környezete során, ami enyhe optimizmusra adhat okot írták.

Még tovább romlott a pénzünk

A forint tegnap gyengült, 358 felett is volt az euró, aminek a külpolitikai feszültségen kívül egy jegybanki nyilatkozat is oka lehetett. A januári 7,9 százalék után akár 8,5 százalék is lehet februárban az infláció – mondta ugyanis a Magyar Nemzeti Bank alelnöke sajtótájékoztatóján. Ugyanakkor arra is utalt, hogy a csütörtöki egyhetes aukciókon – amelyekkel mostanában a forint árfolyamát stabilizálták – fokozatosan tovább emelkedhet  kamat. Holnapra 0,3 százalékos emelést várnak a piacon.

Alakul a magyar ár-bér spirál

Decemberben év/év alapon 9,7, 2021 egészében 8,7 százalékkal nőttek a bruttó és nettó bérek Magyarországon. A bérek növekedését az alacsony munkanélküliség, a strukturális munkaerőhiány és az infláció tartós megemelkedése befolyásolja. De a bérdinamika és az infláció közötti kapcsolat kétirányú is lehet: a növekvő bérek tovább nyomhatják felfelé az inflációt – írja Kiss Péter, az Amundi alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója. Ilyenkor:

  • A megugró költségek miatt a vállalkozások emelhetik a termékek és szolgáltatások árát.
  • A fogyasztók a megemelkedett jövedelmüket szívesebben költhetik el.

Ez a visszacsatolási mechanizmus az ár-bér spirál, amit minden jegybank, illetve anticiklikus gazdaságpolitikát folytató kormány igyekszik elkerülni – teszi hozzá az elemző.

Elértéktelenedett bankjegyekElértéktelenedett bankjegyek

Sok izgalmas vállalati hír érkezett

A gyorsjelentésekre és más vállalati hírekre kevésbé tudnak most figyelni a befektetők a politikai válság mellett, pedig hírek vannak bőven. Az Investing.com szerint a mai jó hangulathoz a jelentések is hozzájárultak, így a Barclays, a Stellantis, a Ted Baker vagy a Danone.

Az Equilor Befektetési Zrt. gyűjtése szerint:

  • Előrehaladott tárgyalásokat folytat a Volkswagen a Porsche tőzsdei bevezetéséről.
  • A Home Depot 15 százalékos osztalékemelést jelentett be.
  • Erős negyedév mellett erős előrejelzést tett közzé a Macy’s.
  • A beszállítók etikusabb állattartásáért indított harcot Carl Icahn.
  • Újabb kínai ingatlanfejlesztő van bajban, a Shimao csoport.

Életjelek a kriptopiacon

A kriptodevizák a részvénypiaccal párhuzamosan szintén felfelé indultak el ma, a bitcoin négy, az eher hat százalékkal drágul (38 700, illetve 2700 dollár körüli szintre). Egy hét leforgása alatt azonban így is 12-14 százalék a mínusz. Ezt a piacot is főleg a geopolitikai és makrogazdasági kilátások mozgatják, újra erős az együtt mozgás a hagyományos tőkepiacokkal.

A piacon sok a pesszimista, rendszeresen a “kriptó-tél” kialakulásának esélyeit latolgatják (ez volt a 2018-2019-es hosszú lejtmenetet). Ugyanakkor kevés a lényeges bejelentés, fejlesztés.

Nem merészkednek ki a viharba a fejlesztők

A kommentátorok szerint a kriptodeviza-projektek fejlesztői most inkább kivárnak, az újdonságokat nem akarják rossz piaci hangulatban nyilvánosságra hozni. Ilyenkor ugyanis nem számíthatnak túl lelkes fogadtatásra.

“Senki sem akar viharban próbaútra indulni az új hajójával” – foglalta össze egy fejlesztő a CryptoBriefing szerint.

Viszont ha újra határozott emelkedő trend alakulna ki, akkor a frissen bejelentett projektek száma is robbanásszerűen megnőhet.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8284 +3,28% 0 0 3 027 505 174 Ft 2022-10-04 17:09:42
MOL 2624 2490 2630 +6,41% 0 0 2 239 997 822 Ft 2022-10-04 17:05:25
MTELEKOM 300 291 302 +1,35% 0 0 64 043 834 Ft 2022-10-04 17:10:10
RICHTER 7800 7505 7840 +3,31% 0 0 1 493 307 365 Ft 2022-10-04 17:09:23
OPUS 129 128 132 +0,15% 0 0 11 088 983 Ft 2022-10-04 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG