<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.

Napok óta várta a piac az amerikai jegybank, a Fed kamatdöntő ülését, amelyen nem is az újabb kamatemelés volt a kérdéses, hiszen a konszenzus 25 bázispontos növelésről szólt. Sokkal fontosabb volt, hogy jegybankárok hogyan látják a folytatást, amely kapcsán a Fed közleménye és az elnök, Jerome Powell szavai adtak iránymutatást. A Fed piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 4,50 százalékról 4,75 százalékra emelte az irányadó kamatot.

Régen hallottunk ilyen engedékeny hangvételű beszédet Jerome Powelltől, a Fed  elnökétől. Fotó: EPA/SHAWN THEW
Régen hallottunk ilyen engedékeny hangvételű beszédet Jerome Powelltől, a Fed elnökétől. Fotó: EPA/SHAWN THEW

Szerdai kamatdöntése után kiadott közleményében a Fed hangsúlyozta, hogy az infláció elleni harc részeként "folyamatosan tovább emeli" a hitelfelvételi költségeket. Az infláció valamelyest mérséklődött, de továbbra is magas - áll a közleményben. A Fed szerint például az oroszok Ukrajna ellen háborúja továbbra is hozzájárul a "fokozott globális bizonytalansághoz". Fontos változás a korábbi megfogalmazásokhoz képest, hogy a kamatdöntők ezúttal már nem hivatkoztak a háborúra és a koronavírus-járványra, mint amelyek közvetlenül hozzájárulnak az árak emelkedéséhez. A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) szerint a kamatsáv folyamatos emelésével végsősoron teljesül az a cél, hogy az inflációt idővel visszaszorítsák a 2 százalékos célszintre.

A jegybank elnöke, Jerome Powell is megnyugtató üzenetet küldött a befektetőknek, aki a korábbi kemény, úgynevezett héja magatartással szemben sokkal megengedőbb, galamb álláspontot képviselt.

Míg decemberben még több határozott emelésről volt szó addig ez most megváltozott. Elmondása szerint a kamatemelési ciklus hátralévő szakasza a beérkező adatok függvényében alakul, a hátralévő kamatemelések száma egytől néhányig terjedhet. A Fed is látja már a dezinflációs jeleket, ez pedig lélegzethez juttathatja a piacokat, habár jelezte az elnök, hogy még igencsak korai lenne győzelmet hirdetni. Powell jelezte, hogy meg vannak a Fed-nek az eszközei arra az esetre is, ha a vártnál gyorsabb ütemben csökkenne az inflációs nyomás.

Nagyot lökött a Fed a piacokon

A piacok jól fogadták a Fed kamatdöntését, valamint a döntést követő kommentárokat, zárásra komolyabb rali bontakozott ki az amerikai piacokon, főként a Nasdaq indexben, amely 2 százalékos pluszban zárt, de az S&P 500 index is egy százalékkal emelkedett. Az európai piacok eltérő mértékű pluszban nyitottak. Némi bizonytalanságot hordoz ugyanis, hogy csütörtökön a Bank of England valamint az EKB is kamatdöntő ülést tart, amelyek fontos események a piacok szempontjából. A KBC szakértői reggel úgy vélekedtek: bár a tőzsdék jól fogadták a Fed kamatdöntő ülését, azért fontos látni, hogy a piaci várakozások némileg optimistábbnak tűnnek a kamatvágások időzítését illetően. Egyelőre a Fed részéről még további szigorítás várható, még ha lassabb ütemben is.

A piaci szereplők és a londoni elemzői közösség egyöntetű várakozása szerint csütörtökön - idei első kamatdöntő ülése után - újabb kamatemelést jelent be a Bank of England. Ha az előrejelzések helytállónak bizonyulnak, a brit jegybank tizedszer emelné alapkamatát a szigorítási ciklus több mint egy évvel ezelőtti kezdete óta. A jelenleg 3,5 százalékos kamatszint ugyanakkor várhatóan már csak mérsékelten fog emelkedni, a piaci konszenzus szerint ma 50 bázispontos emelés jöhet, így a későbbiekben egy további hasonló vagy két 25 bázispontos emelés jöhet még. A brit gazdaság szempontjából biztató, hogy ugyan a recessziós veszély nem múlt el, ám az infláció lendülete az év végén megtört, és az energiaára további csökkenése folytatódó lassulást vetít előre. Hasonló a helyzet az EKB esetén is, amely csütörtökön újabb kamatemelésről dönthet, ám az eurozóna inflációja is lassult, így a kamatemelési ciklusban néhány további lépés lesz már csak.

Megugrott a DAX, erősödik a BUX

Ami az európai börzéket illeti, jellemzően 1 százalék feletti pluszokat láthatunk. Ehhez képest felfele lóg ki a német piac, az eső órát követően a DAX ugyanis 1,7 százalékos pluszban állt, ugyanakkor a londoni tőzsde mutatója az FTSE 100 csak fél százalékkal erősödött. Igaz, a német piac nagyobb emelkedésében közrejátszhatott, hogy a vártnál kedvezőbben alakult a decemberi külkereskedelmi egyenleg.

Árfolyamok és grafikonok

A budapesti értéktőzsdén fél 11-kor 1,25 százalékos emelkedést láthattunk, akkor a 45 800-as szint közelében mozgott a BUX index. Az emelkedésben a prímet a Mol vitte, amely jelentős összegű kártérítést nyert a horvát állammal szemben. Ráadásul a horvát kormány jelzése szerint az elkövetkező időszakban kifizeti a Mol Nyrt.-nek a nemzetközi választottbíróság által meghatározott 235 millió dollárt, a kormány már elkülönítette az összeget a költségvetésben – mondta Davor Filipovic horvát gazdasági miniszter a horvát közszolgálati televízió szerda esti híradójában. Ez mai árfolyamon számolva mintegy 83 milliárd forintot jelent. A magyar olajcég árfolyama több, mint 2 százalékkal emelkedett, 2775 forintra.

Erősödött délelőtt az OTP is, a bankpapír 10800-ig emelkedett, ami 1,6 százalékos pluszt jelent. Egy százalék közeli pluszt láthattunk a Richternél, így 8200 fölé került a papír. Stagnált ugyanakkor a Telekom (383). Az OPUS papírjai 2,5 százalékkal ugrottak meg, 133 forintra erősödtek így.

A magyar piachoz kapcsolódó hír, hogy 2023-ban első alkalommal szólalt meg a Budapesti Értéktőzsde ikonikus csengője – a BÉT a mai napon az okosotthon-rendszerek fejlesztésével foglalkozó, a tavalyi évben Európában és Kanadában is terjeszkedő Chameleon Smart Home Nyrt.-t köszöntötte középvállalati platformján, a BÉT Xtenden.

Forint: irány a 385?

A szerda esti Fed ülést követően komolyabb dollárgyengülést láthattunk, az euróval szemben az 1,1 dolláros szintet is átvitte, és ma reggel is ennek a szintnek a közelében tartózkodik. A dollárgyengülés a régiós devizáknak, köztük a forintnak is kedvező, a dollár árfolyama már 354 forint környékére esett vissza, és a magyar fizetőeszköz kis mértékben az euró ellenében is erősödni tudott, az árfolyam a 388-as szintig csúszott vissza. Az Equilor reggeli hírlevelében úgy fogalmazott, hogy az euró-forint keresztárfolyam a 385-ös szintet célozhatja meg. A dollár-forint jegyzése ismét visszatért az október óta tartó csökkenő trendvonal alá, a következő támasz 350-nél található.

Felrobbant a Facebook árfolyama

A vállalati hírek közül első helyen érdemes foglalkozni a Metával. A Facebook anyavállalata tegnap zárás után publikálta a Q4-es számait. A vállalat árbevétele 4,5 százalékkal 32,2 milliárd dollárra csökkent, ezzel azonban 480 millió dollárral megelőzte az elemzői előrejelzéseket, írták az Equilor elemzői. A Facebookon mért napi aktív felhasználók száma 4 százalékkal, a havi aktív felhasználók száma 2 százalékkal nőtt éves bázison. A társaság összes platformjának napi aktív felhasználói 5 százalékkal, a havi aktív felhasználói 4 százalékkal bővültek. Az egy részvényre jutó eredmény 1,76 dolláron alakult, ami 48 centtel maradt el az elemzői várakozásoktól. A menedzsment emellett bejelentett egy 40 milliárd dolláros keretösszegű saját részvény visszavásárlási programot is. Mark Zuckerberg, a vállalat vezérigazgatója kiemelte, hogy az idei év a hatékonyságról fog szólni. A menedzsment által közzétett Q1-es előrejelzés a Wall Street várakozásai felett alakult. A zárás utáni kereskedésben 20,2 százalékot emelkedett a részvény.

A Wizz Air kapcsán a KBC szakértői arról írtak, hogy januárban 4,1 milliónál is magasabb utasforgalmat bonyolított le atársaság, ez éves alapon 73 százalékos növekedésnek minősül. Emellett a Wizz Air kapacitáskihasználtsága is 86 százalékos szintet mutatott. Így látható a javulás a magyar fapados légitársaságnál is, azonban egyelőre még hosszú út állhat a vállalat előtt, egyelőre nem sikerült nyereségessé válnia ismételten a cégnek.

Optimista előrejelzést közölt az Altria menedzsmentje, ennek köszönhetően komoly emelkedést láthattunk a szerdai kereskedésben. Az amerikai dohányipari óriás árbevétele nem változott a negyedik negyedévben, így az 5,08 milliárd dolláron alakult, ami 70 milliárd dollárral maradt el az elemzői előrejelzéstől. Az egy részvényre jutó igazított eredmény ugyanakkor 1,18 dolláron zárt, ami 2 centes felülteljesítést jelent. A 2023-as évre vonatkozóan a menedzsment 3-6 százalékos EPS növekedést jósol, emellett egy 1 milliárd dolláros saját részvény visszavásárlási programot is bejelentettek. A részvény árfolyama 5,5 százalékot emelkedett.

Szépen csillog az arany, emelkedik a Bitcoin

Ami az árupiacokat illeti, a jelentősen gyengülő dollár komoly hatással volt számos termékre. Mind az arany, mind az ezüst emelkedésbe tudott ismét kapcsolni. Az arany árfolyama egyre jobban közelíti a 2000 dolláros szinteket, jelenleg az 1970 dolláros szintek közelében mozog, utoljára tavaly áprilisban tudott ilyen magasságokban járni az árfolyam. Érdekesség, hogy az energiahordozók esetén viszont nem volt komoly mozgás, hiszen a kőolaj a szerdai szint közelében mozgott, így a Brent továbbra is 82 dollár körül forog a tőzsdén. Ahogy a földgáz esetén is csak moderált változást láthattunk, hiszen immár január közepe óta az 55-65 eurós sávban mozog, most ennek az aljához közelít, hiszen csütörtökön délelőtt a TTF ára 58 euró volt megawattóránként.

Folytatódott az erősödés a kriptoeszközök piacán is, a Bitcoin 23 800 fölé jutott, ami 3,5 százalékos erősödést jelent. Ennél is nagyobbat, 6 százalékot ugrott az Ethereum, amellyel csütörtök délelőtt 1670 körüli szinten kereskedtek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9844 9832 10400 -5,35% 0 0 6 611 312 661 HUF 2023-03-24 17:14:57
MOL 2474 2474 2550 -2,83% 0 0 971 790 320 HUF 2023-03-24 17:05:07
MTELEKOM 383 379 389 -1,29% 0 0 171 517 113 HUF 2023-03-24 17:07:25
RICHTER 7465 7395 7505 +1,22% 0 0 1 038 850 530 HUF 2023-03-24 17:05:27
OPUS 119 119 122 +0,17% 0 0 9 988 463 HUF 2023-03-24 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Veszi magát az OTP, a bankválság a rendszer része
Eidenpenz József | 2023. március 23. 12:48
A magyar részvények emelkednek, az OTP elrugaszkodott a tízezertől, miközben vásárolja saját részvényeit is. Tovább erősödik a forint, sokat segít, hogy a dollár padlót fogott. Ma újabb négy jegybank ülésezik, de a piacok még a tegnapit emésztik. Már olyan könnyen kaphat dollárt a Telegramon, ahogy szöveges üzenetet.
Részvény / Deviza / Áru Ismét a 40 eurót ostromolja a földgáz
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 09:41
Most épp 40 euró fölött van a TTF gáz ára a rotterdami tőzsdén.
Részvény / Deviza / Áru Hoppá, lehet, hogy most érdemes forintunkat dollárra váltani?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 08:06
Az euróhoz képest is izmosodott nemzeti valutánk, igaz, kisebb mértékben.
Részvény / Deviza / Áru Megint az OTP volt a király a hazai parketten
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,13 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 41 962,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Pont került a Mol és társai nagy bizniszére
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:33
A legnagyobb hazai árbevételű cég leányvállata két magántőkealappal közösen az Alteo Nyrt. közel háromnegyedét szerezte meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG