<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Adják a forintot és a magyar részvényeket az S&P leminősítése után. Fontos jegybanki ülések, inflációs és GDP-adatok gondoskodhatnak izgalmakról ezen a héten is, és rengeteg gyorsjelentés érkezik. A Tesla árai alámentek az európai gyártókéinak, de az utóbbiak egyike azt mondja, nem akarja felvenni a kesztyűt. Augusztus közepi szinten áll a bitcoin, az Amazon pedig NFT-platformon dolgozik.

A fontosabb nyugat-európai részvényindexek ma esnek, a német és francia mutató 0,6, a brit 0,2 százalékkal. Csúnyán néznek ki az amerikai határidős indexek, a Nasdaq-é 1,2 százalékos mínuszban áll. Teljes gőzzel folyik a gyorsjelentési szezon, a héten a Meta (Facebook), az Alphabet, az Amazon és az Apple is jelentkezik a számaival. Jegybanki kamatdöntésekre vár a piac. GDP- és inflációs adatok is jönnek a héten Európából.

A német gazdaság 0,2 százalékkal zsugorodott a negyedik negyedévben, amiben az inflációnak és az energiaáraknak fontos szerepe volt. A közgazdászok átlagosan kicsit jobbra, stagnálásra számítottak. 

A BUX-index bőven a globális átlagnál jobban esik, 1,8 százalékkal, amiben az OTP 2,8 százalékos zuhanása nagy szerepet játszik. A Mol 0,8, a Richter 2,4, a Telekom 0,4 százalékkal megy le. Az ország bankjainak minősítése nem lehet jobb, mint az országé, így a Fitch és az S&P leminősítéseit a magyar bankoknál - köztük természetesen a tőzsdén forgó OTP-nél - is átvezetik.

Árfolyamok és grafikonok

A forint még egész jól bírja

Gyengült ma a forint, az euró ára 391,50 az euró, 1,3 forinttal magasabb a péntek estinél. A múlt hét vége felé már 387 is volt az uniós pénz, majd pénteken késő este az S&P hitelminősítő váratlanul leminősítette Magyarország adósságait. Ez látszik ma a magyar eszközök árazásán.

Hétfőn 3,5 százalékkal drágul a hollandiai földgáz, valamivel olcsóbb lett viszont az olaj. A dollár kissé gyengült. A forintra is hathatnak a világ nagy jegybankjainak e heti kamatöntő ülései.

Jó-e most az ingatlanbefektetés?

Ötvenmillió forint hozama 13 százalékos kamatozású állampapír-befektetés esetén évi 6,5 millió forint. Ötvenmillió forint ma egy jobb panellakás ára, amit 540 ezer forintért kellene kiadni ahhoz, hogy azonos legyen a megtérülés – írta a Holdblog. (És akkor még nem esett szó adókról, illetékekről, az ingatlanérték változásáról.)

Ezt a befektetők többsége pontosan látja és kivár, arra apellálva, hogy legyen egy nagy korrekció a lakásárakban, és addig is kényelmesebb befektetési formákat választ.

A következő egy évben inkább a részvény- és kötvénybefektetéseken lesz a fókusz, azokon lehet igazán pénzt keresni és az új tőke is ezekre a piacokra fog áramlani az ingatlanbefektetések helyett véli a szerző.

Árháború kezdődhet az elektromosautó-piacon

A Tesla árcsökkentései az összes e-autó gyártóra nyomást gyakorolnak. Németországban a Tesla a Model 3 új, 283 lóerős alapmodelljét hátsókerék-hajtással és kis akkumulátorral, alig 500 kilométeres hatótávval, 43 990 eurónál kezdődő áron kínálja. Így a német adófizetők 4500 eurós kedvezményes állami vásárlási támogatásával együtt a Tesla ára a belépőszintű modell esetében éppen a 40 ezer eurós határ alá süllyedt – kalkulál az N-Tv.de.

Egy hasonló BMW i4 eDrive 35 Gran Coupé a maga 210 kW/286 lóerejével, hasonló hatótávjával és gyengébb felszereltségével legalább 56 500 euróba kerül, ráadásul csak 3 ezer eurós adóbónuszt kap. A terepjárók piacán a Tesla 44 890 euróra csökkentette a Model Y árát. A kormányzati támogatással az ár most alig több mint 40 ezer euró, nem drágább, mint egy Skoda Enyaq alapmodell. A Mercedes, a BMW, az Audi, a VW hasonló modelljei jóval többe kerülnek.

Kínában a Tesla árcsökkentései máris éreztetik hatásukat, a vásárlók más elektromos autógyártóktól is követelik a kedvezményeket írják.

A VW inkább lemondana az árversenyről

A Volkswagen főnöke, Oliver Blume nem akar a versenytárs Tesla legutóbbi árcsökkentéseire a saját elektromos járműveinek olcsóbbá tételével reagálni – mondta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak.

Egyértelmű árstratégiánk van, és a megbízhatóságra támaszkodunk. Bízunk a termékeink és a márkáink erejében – tette hozzá. A Volkswagen globális vezető pozícióra törekszik az elektromos autók terén, de ezt “profitábilis növekedéssel” kell elérni.

Komoly kínai kihívója lesz a Model Y-nak? Forrás: Tesla
Komoly kínai kihívója lesz a Model Y-nak? Forrás: Tesla

A jegybankok hete jön

Az euró hétfőn kora reggel kissé erősödött a dollárral szemben, valószínűleg amiatt, hogy januárban a vártnál erősebben emelkedett az infláció Spanyolországban, ami az európai kötvénypiacon a hozamok növekedését okozta. Ez még inkább ráirányítja a szereplők figyelmét azokra a kamatemelésekre, amelyekre a hét folyamán az USA-ban, az euróövezetben és Angliában kerül sor.

De a Fed és az EKB üléseire vonatkozó várakozások nem túl izgalmasak - véli a Commerzbank devizapiaci szakértője. A Fed várhatóan 25, az EKB pedig 50 bázisponttal emeli az irányadó kamatát. Néhány nappal ezelőtt még az a hír járta, hogy az EKB a márciusi üléstől kezdve ismét 25 bázispontos lépésekre tér vissza. De a piac ezt már nem feltételezi.

Augusztus közepi szinten a bitcoin

A bitcoin a napokban a 23 ezer dolláros szintet is sikeresen visszahódította, ma 23 500 dollár, ami augusztus közepe óta nem fordult elő. Jó esély van rá, hogy 2013 óta nem látott januári emelkedést fog produkálni (mintegy 40 százalékos emelkedéssel). Az ether 1610 dollár, a litecoin 7,5 százalékkal nyolc hónapos csúcsra ment.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A kriptodevizák “félelem és mohóság indexe” március végén volt utoljára a jelenlegi, 60 dollár körüli szinten, de akkor is csak rövid ideig, az előtt pedig 2021 végén.

Betörhet az NFT-piacra az Amazon

Az internetes kereskedelmi óriás, az Amazon a hírek szerint egyre többször kacsintgat a blokklánc- és kriptovilág felé. Új vállalkozást hoz létre a digitális eszközök, köztük az NFT-k (egyedi digitális érmék) és a kriptojátékok számára. Ez a cég és az Amazon NFT-piactere idén tavasszal indulhat. A kiskereskedelmi óriás digitális gyűjteményekkel foglalkozó vállalatokat vásárolt fel a kriptoökoszisztéma különböző szereplőitől.

Egy olyan óriás belépése, mint az Amazon, jelentős lépés lehetne a kriptoökoszisztéma számára, mivel biztosan sok játékost vonz majd kommentálta a Cryptopotato.

Az Amazon eddig első rétegű (layer 1) blokkláncokba és kriptós játékokkal foglalkozó cégekbe fektetett, és NFT-cégek, kriptopénz-tőzsdék fejlesztőit alkalmazta a saját blokklánc-egységénél. Egy forrás szerint olyan kriptojáték-sorozat elindítására készül, amely lehetővé tenné ingyenes NFT-k igénylését.

Boldog újév Kínában?

A kínai részvények emelkedtek, miután egyhetes szünnapot követően újra megnyíltak a tőzsdék. A befektetők arra számítanak, a kínai gazdaságot erősíthette, hogy három év után először Covid-korlátozások nélkül ünnepelhették a holdújévet. Az állami média arról számolt be, hogy a belföldi utazások és a fogyasztás jelentősen megélénkült.

A kínai kormány is megismételte a hétvégén, hogy a kiadások erősítését és a helyi fogyasztás ösztönzését tervezi. A héten esedékes üzleti aktivitási adatok várhatóan további betekintést nyújtanak majd abba, hogy Kína mennyire profitált a Covid-ellenes intézkedések visszaszorításából.

A többi ázsiai piac azonban esett, mivel a figyelem középpontjában a Federal Reserve e heti ülése áll.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9844 9832 10400 -5,35% 0 0 6 611 312 661 HUF 2023-03-24 17:14:57
MOL 2474 2474 2550 -2,83% 0 0 971 790 320 HUF 2023-03-24 17:05:07
MTELEKOM 383 379 389 -1,29% 0 0 171 517 113 HUF 2023-03-24 17:07:25
RICHTER 7465 7395 7505 +1,22% 0 0 1 038 850 530 HUF 2023-03-24 17:05:27
OPUS 119 119 122 +0,17% 0 0 9 988 463 HUF 2023-03-24 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Veszi magát az OTP, a bankválság a rendszer része
Eidenpenz József | 2023. március 23. 12:48
A magyar részvények emelkednek, az OTP elrugaszkodott a tízezertől, miközben vásárolja saját részvényeit is. Tovább erősödik a forint, sokat segít, hogy a dollár padlót fogott. Ma újabb négy jegybank ülésezik, de a piacok még a tegnapit emésztik. Már olyan könnyen kaphat dollárt a Telegramon, ahogy szöveges üzenetet.
Részvény / Deviza / Áru Ismét a 40 eurót ostromolja a földgáz
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 09:41
Most épp 40 euró fölött van a TTF gáz ára a rotterdami tőzsdén.
Részvény / Deviza / Áru Hoppá, lehet, hogy most érdemes forintunkat dollárra váltani?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 08:06
Az euróhoz képest is izmosodott nemzeti valutánk, igaz, kisebb mértékben.
Részvény / Deviza / Áru Megint az OTP volt a király a hazai parketten
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,13 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 41 962,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Pont került a Mol és társai nagy bizniszére
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:33
A legnagyobb hazai árbevételű cég leányvállata két magántőkealappal közösen az Alteo Nyrt. közel háromnegyedét szerezte meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG