8p

A bitcoin és az ether idei emelkedését egyes kriptodevizák alaposan túlszárnyalták az idén, olyan szektorokban, amelyekben komoly gyakorlati szerepe lehet a jövőben a blokkláncnak. Ezt néhány új bejelentés és fejlesztés is támogatta. Az egy-másfél évvel korábbi csúcsok azonban még szinte mindenütt messze vannak.

Jól kezdte az évet a kriptodeviza-szektor, a legnagyobb érmék közül a bitcoin az idén 37, az ether 31 százalékkal ment fel szerdáig. Persze továbbra is nyomasztóan hatnak a tavalyi csődhullám utórezgései, az inflációs, recessziós és kamatemelési félelmek és a szabályozással kapcsolatos kétségek is. De sokan hisznek abban, hogy előbb-utóbb jön egy új feltámadás ebben az iparágban.

Így ismét vannak felkapott “szektorok”, olyan kriptodeviza-csoportok, amelyek valamely téma vagy probléma megoldása köré épülnek, valamely divatos narratívát szolgálják. Ezek közül választottunk ki hármat, amelyek az idén különösen jól teljesítettek. Nem feltétlenül a legnagyobb hozamúakat, mert ezek közül egyik-másik ma még jelentéktelen. (Nem is feltétlenül a legnagyobbakat, és olyanok is vannak, ahol a szektor definíciójával, a kriptodevizák besorolásával vannak gondok.)

A legnagyobb hozamú kriptodeviza-kategóriák egy hét alatt. Forrás: Coincecko.com
A legnagyobb hozamú kriptodeviza-kategóriák egy hét alatt. Forrás: Coincecko.com

A három kiválasztott szektornál az emelkedés is szép, a piac mérete (kapitalizációja) is jelentős, és a sztori sem rossz. Mindegyik olyan terület, amelyen a jövőben a kriptodevizáknak tényleg komoly gyakorlati felhasználása lehet.

1. A hazardőrök szektora

“Perpetuals” és a “derivatives” szektorok opciós, határidős üzleteket, illetve tőkeáttételes certifikátokhoz (warrantokhoz) hasonló termékeket forgalmazó kereskedési rendszereket rejtenek. Illetve ezek “tokenjeit”. (Coin, azaz érme a saját blokklánccal rendelkező kriptodeviza. Token – érme, zseton – a más blokkláncon létrehozott kriptoeszközöket jelenti.)

A “perpetuals” szektorban 23,8, a “derivatives” kategóriában 15,3 százalékkal emelkedett az érmék értéke egyetlen hét alatt, miközben a bitcoin csak hét százalékkal ment fel, az ether pedig stagnált. Ez a két, közeli rokon szektor már önmagában abból is sokat profitál, hogy a kriptodevizák piaca idén fellendült, a forgalom, a befektetési kedv megélénkült.

Származékos kereskedési platformok érméi a DYDX, GMX, GNS, valamint a bitcoin. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Származékos kereskedési platformok érméi a DYDX, GMX, GNS, valamint a bitcoin. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ahogy más piacokon is, árfolyamemelkedés esetén megjönnek a hullámlovasok, megnő a befektetési, spekulációs kedv. Tulajdonképpen kisebb-nagyobb decentralizált származékos tőzsdék ezek, amelyek bevételeit a nagyobb forgalom növeli.

Különösen kockázatos fejőstehenek

Mindkét kategóriában az első pár helyen van a GMX (GMX), a dYdX (DYDX) és a Gains Network (GNS), amelyek épp ilyen származékos kereskedési platformok. A GMX és a GNS esetében nemcsak az adott platform érméjének megvásárlásán lehet pénzt nyerni, hanem azon is, ha “likviditást biztosítunk” (tőkét adunk kölcsön) az ott tőzsdézőknek. Ezért forgalomtól függő jutalékot kapnak a befektetők, hasonlóan ahhoz, mintha egy brókercég csendestársai lennének a hagyományos pénzügyi világban.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A kriptodevizákkal kereskedni önmagában is igen kockázatos dolognak számít, hát még tőkeáttétellel. Nagyobb beomlásokat vagy megugrásokat a kriptók árfolyamában gyakran követnek olyan hírek, hogy több száz millió vagy pár milliárd dollárnyi származékos üzletet kellett likvidálni (kényszerértékesíteni, kényszerzárni). Ezek értéke ilyenkor nulla közelébe esik, hatalmas veszteségeket okozva a tulajdonosaiknak.

Egy online brókercég honlapja: A számlatulajdonosok 87,8 százaléka veszít.
Egy online brókercég honlapja: A számlatulajdonosok 87,8 százaléka veszít.

Persze ezt a másik oldalon valaki megnyeri (bár lehet, hogy legközelebb meg ő veszít). Ki is áll a másik oldalon? A hagyományos tőkepiacon általában árjegyző bankok, brókercégek, hedge fund-ok és más nagybefektetők.

Számos tanulmány született már arról, hogy a szakemberek hosszú távon jobb eredményt érnek el a kisbefektetőknél – írtuk nemrég a Holdblog nyomán.

A kriptodeviza-világban azonban más kisebb-nagyobb befektetők is állhatnak a másik oldalon. Például az említett GMX platform speciális, GLP tokenjén keresztül.

2. Játék (és metaverzum) az egész világ

A gaming (játékszektor) és a metaverzum is két külön kategóriának számít, de szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Így aztán sok az átfedés, a két lista elején jelentős részben ugyanazok a kriptóérmék állnak. A legambiciózusabb játékok a metaverzumba készülnek, vagy eleve úgy fejlesztik azokat. A metaverzumokat pedig, legalábbis kezdetben, várhatóan nem vállalati értekezletek vagy virtuális osztálytalálkozók, hanem főleg online játékosok tömege lakhatja be.

Bitcoin (BTC), Decentraland (MANA), The Sandbox (SAND) és Axie Infinity (AXS) 2023-ban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Bitcoin (BTC), Decentraland (MANA), The Sandbox (SAND) és Axie Infinity (AXS) 2023-ban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Decentraland (MANA), The Sandbox (SAND) és Axie Infinity (AXS) – e három érme utalja a metaverzum-kategóriát, a játékok csoportjában pedig az utóbbi kettő szintén dobogós.

Száz százalék feletti emelkedés az idén

A MANA az idén már 118 százalékkal ment fel, úgy, hogy járt közben még feljebb is. A metaverzum-narratíva ismét megerősödött, sokkal többen látnak benne fantáziát, mint pár hónappal korábban. De azért ha a következő, hosszabb futamidejű ábrára ránézünk (kicsit lejjebb), látjuk, hogy a 2021 végi-2022 eleji magasságoktól nagyon messze vannak ezek a kriptodevizák.

Bejelentések húzták feljebb az árfolyamokat

A metaverzum-érmék felfutása bejelentéseknek, fejlesztéseknek is köszönhető a CNBC szerint. Az Apple január 9-én jelentette be, hogy 2023 első felében fogja piacra dobni a várva várt “kevert valóság” (mixed reality) headsetjét. A lépés az Apple betörését hozhatja a metaverzumba, és ez elősegítheti a technológia és a kapcsolódó platformok elfogadását a mindennapokban (a “mainstreamben”).

Metaverzum-kriptóérmék és a bitcoin egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Metaverzum-kriptóérmék és a bitcoin egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A Decentralandot a legutóbbi platformfrissítések, néhány új szolgáltatás is fellendíthette, január 12-én ugyanis számos új funkciót vezetett be. (Kiemelt avatárok, új felhasználói profilok, a profilhoz linkek csatolása stb.) Néhány nappal később pedig újfajta pókerversenyt rendeztek Sit-N-Go néven, ami elég nagy sikert aratott. A The Sandboxban is megnövekedhet a hálózati aktivitás a kínai holdújév alkalmából, ugyanis erre rendeznek fesztivált január 18. és február 28. között. Lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egy sor játékban versenyezzenek, és izgalmas nyereményeket kapjanak.

Mások szerint azonban fundamentálisan nem túl megalapozott a jelenlegi metaverzum-rali, még nagyon sokáig tarthat, amíg a metaverzumok tényleg elterjednek.

Metaverzum a hagyományos tőzsdéken

A metaverzum-koncepcióra egyébként – amelyet a Facebook-ból lett Meta Platforms erősített meg 2021 őszén – a hagyományos tőkepiacon is számos tőzsdei termék alapoz ma már. Egy részük főleg részvényeket vásárol olyan vállalatokban, amelyek ezen a téren nyomulnak. Más részük viszont kriptoedvizákat tart. Sok amerikai ETF-el ellentétben vannak közöttük olyanok is, amelyek Európában is kaphatók. Lásd:

Metaverzum-ETF-ek és ETP-k (tőzsdén kereskedett alapok és termékek). Forrás: Investing.com
Metaverzum-ETF-ek és ETP-k (tőzsdén kereskedett alapok és termékek). Forrás: Investing.com

3. Forradalom előtt áll a fájltárolás a felhőben?

A tárolás (Storage) szintén az év nyertesei közé tartozik. Az internetes, felhőben történő fájltárolás megvalósítása a blokklánc segítségével sok éves ötlet, de valahogy lassan halad. Több év programozás után sem látszanak befutni igazán széles körben használható, hétköznapi szolgáltatásokkal.

Tulajdonképpen nem a fájlok vagy az adatmennyiség tárolása történik a blokkláncon, a blokklánc és a kriptodeviza inkább csak vezérlik azt. Ezek segítségével a kapacitásokat osztják el, a fájlokat titkosítják és adminisztrálják az elérésüket, és a vevők valamint a szolgáltatók közötti fizetési forgalmat bonyolítják le.

Demokratizálnák a felhőt

Ezek a szolgáltatások tulajdonképpen demokratizálják a fájl tárolást, néhány központosított óriásvállalat helyett sok kisebb-nagyobb vállalkozó van a szolgáltatói oldalon. Az árakat pedig a marketing szakemberek fejéből kipattanó, mindig 99-re végződő lehúzós árszabás helyett a piaci kereslet és kínálat szabja meg a tárolásért fizetendő filecoin vagy másik kriptodevizák kifizetésén, szabadpiacán keresztül.

Bitcoin (BTC), Filecoin (FIL), Arweave (AR) és Storj (STORJ) érmék 2023-ban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Bitcoin (BTC), Filecoin (FIL), Arweave (AR) és Storj (STORJ) érmék 2023-ban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A piacvezető filecoin idén 66 százalékkal ugrott meg, amihez egy bejelentés is hozzájárulhatott. Eszerint a Lockheed Martin amerikai iparvállalattal szövetkezve a hónap közepén sikeresen kipróbáltak egy új rendszert a világűrben való adattovábbításra, az úgynevezett interplanetáris fájlrendszert (IPFS). A grafikonokon második helyezett Arweave pedig arról nevezetes, hogy hosszú évtizedekre, évszázadokra biztosítja fontos adataink, dokumentumaink tárolását, persze elég sok pénzért.

Leépültek a short pozíciók?

Az adattárolási szektor idei jó teljesítményéhez azonban az is hozzájárulhatott, hogy a tavalyi rossz volt. Egy híradás szerint ugyanis decemberben jelentős shortaktivitás volt ezen a piacon. Vagyis a további esésre számítva spekulációs eladásokkal nyomták le még inkább az árfolyamokat. Idén ennek korrekcióját is láthattuk.

Az biztos, hogy a felhőben történő adattárolás egy óriási üzlet már ma is, dollármilliárdos nagyságrendű éves forgalommal. Ha ebből sikerül egy szeletet kihasítaniuk, akkor hosszú távon ezek a blokkláncvállalkozások nagyon is sikeresek lehetnek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18240 18080 18240 +0,77% 0 0 4 855 333 155 HUF 2024-07-12 17:08:57
MOL 2836 2836 2866 -0,42% 0 0 867 313 978 HUF 2024-07-12 17:05:12
MTELEKOM 1092 1084 1096 +1,11% 0 0 149 727 502 HUF 2024-07-12 17:08:23
RICHTER 9690 9605 9750 +0,41% 0 0 802 783 800 HUF 2024-07-12 17:05:27
OPUS 443 441 445 -0,23% 0 0 34 403 286 HUF 2024-07-12 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyt csal az arcára a péntek esti euróárfolyam
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:21
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a hőségben még a pesti börze is csak kóválygott
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:06
Ez történt pénteken a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt a Tesla, baljós árnyak az amerikai részvények felett
Eidenpenz József | 2024. július 12. 12:23
Az előző napi amerikai mélyrepülés ellenére Európában kis pluszokat látunk, a BUX is emelkedik, az OTP és a Richter vezetésével. A forint is szépen erősödik, már 393 alatt van az euró. A Tesla egy rossz hír nyomán esett nagyot, emelkedtek viszont a taxizós vállalatok papírjai. Túlértékeltek az amerikai részvények a Buffet-indikátor szerint, de más mutatók is hasonló képet mutatnak.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel harap a forint - ennyivel ér kevesebbet az euró
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:30
A forint csütörtök estéről péntek reggelre erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Áramárak, gázárak – az erő veletek van!
Eidenpenz József | 2024. július 12. 05:41
Az elektromos áram piaci árának erős ingadozása nem csitul, sőt a jövőben bőven jöhetnek rendkívüli események akár az időjárásban is, amelyek nagy ugrásokat okoznak. A döntéshozók ezek csillapításán dolgoznak, eközben a fedezeti alapok és a befektetési bankházak azzal próbálkoznak, hogy minél nagyobb hasznot húzzanak a kereskedésből. Egy jó árambróker százmilliókat is kereshet dollárban.
Részvény / Deviza / Áru Mit csinál a kánikulában a forint? Nézze!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 18:49
Vegyesen alakult az árfolyam a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nyári hangulat tombol a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 17:49
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek a szerdai záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A forintot is megrángathatják délután, Trump lett a kriptósok reménysége
Eidenpenz József | 2024. július 11. 12:23
Az európai tőzsdék csütörtökön is feljebb mennek, az USA-ban és Japánban sorra dőltek a rekordok. A BUX-nak óvatos emelkedésre futja, a forint is kissé erősödik. Az amerikai inflációs adat hosszú időre meghatározhatja a tőzsdék hangulatát, de a forintra is komoly hatással lehet. Hivatalosan is felvállalták a republikánusok a kriptovaluták ügyét. Megint a shortosokon verik el a port.
Részvény / Deviza / Áru Otthagy csapot-papot, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 07:53
Érdemes kihasználni ugyanis azt, hogy a forint a hét eleji kormányzati megszorító intézkedések ellenére is tudott még erősödni.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbban nyaralhat külföldön, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 18:23
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG