8p

Napok múlva itt a bitcoin-feleződés, amelyet a múltban rendszeresen szép árfolyam-emelkedések követtek. Most is így lesz, vagy ezúttal mások a körülmények? Felfokozottak a várakozások. Ezen kívül még mi emelheti a bitcoin árát? Milyen csapda vár a kisbefektetőkre?

Valószínűleg április 19-én délután vagy este következik be a nagy jelentőségű esemény a bitcoin- és talán az egész kriptovaluta-piac életében, a bitcoin-feleződés. Mivel ezt a négyévente esedékes változást követően a múltban bikapiac (emelkedő árfolyamtrend) következett, a piac most komoly várakozásokkal néz elébe. Hasonlóan, mint a spot bitcoin ETF-ek januári engedélyeztetése elé. De vajon okoz-e majd ez is hasonló árfolyamemelkedést, mint az év eleji hír?

Amint a következő grafikonon látható, a bitcoin első dolga januárban a jó hír után az volt, hogy essen (kék nyíllal). Addigra már 80-90 százalékban beépülhetett az árfolyamokba az esemény, hiszen hónapok óta vártak rá, és így mentek is fel az árak. Így a “végy a pletykákra, adj el a hírre” mondást követve sokan inkább realizálták a nyereségüket. De az esés végül csak átmeneti, pár hetes volt.

A bitcoin árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső
A bitcoin árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső

Áremelkedés, vagy nem, vagy mégis, vagy mégsem?

Sokan a feleződéstől még nagyobb árrobbanást várnak, mint az év eleji. Az elméletek szerint a feleződés azért emeli rendszeresen a bitcoin árfolyamát, mert csökken a piacra kerülő kínálat. Miközben az első számú kriptovaluta ismertsége, befektetőtábora, kereslete hosszú távon, trendjében nő, addig a piacra kerülő bitcoinok mennyisége egyre kisebb lesz. (Ráadásul sok bitcoin rendszeresen örökre megsemmisül, mert elvesztik a titkos kulcsot, vagy például meghal a tulajdonos, mielőtt átörökítené.)

“Itt vagyunk most” (we are here), új emelkedésre várva. Vágyak, vagy tények? Forrás: X (Twitter)
“Itt vagyunk most” (we are here), új emelkedésre várva. Vágyak, vagy tények? Forrás: X (Twitter)

Az árfolyam azonban könnyen lehet, hogy a bitcoin-feleződés után sem fog emelkedni, már csak azért sem, mert a nagy többség azt várja. Ha valamit ennyire várnak, akkor már mindenki megtette tétjeit, bevásárolt, és végül nem maradnak vevők – ez a forgatókönyv igen gyakori a tőkepiacokon. Sőt, ha mindenki egy irányban áll (long, a vételi oldalon), majd pedig csalódik, az is lehet, hogy majd egyszerre akarnak kiszállni.

Azaz akár egy nagy esés is simán előfordulhat. (De az is lehet, hogy a márciusi történelmi csúcs után következő lejtmenet már az ettől való félelem terméke.) Valamint is lehet, hogy az egész önbeteljesítő jóslatként működik majd. Ha elég sokan hiszik, hogy az árfolyam emelkedni fog, akkor emelkedni fog – mert megváltoznak ettől a vevők és az eladók fair árról szóló elképzelései.

Variációk a feleződésig való visszaszámolásra. Forrás: Kriptós honlapok
Variációk a feleződésig való visszaszámolásra. Forrás: Kriptós honlapok

Bitcoin-feleződés – a tények

Tény, hogy az eddigi három alkalommal, amikor feleződés történt, a bitcoin némileg előtte is, de utána mindenképpen erőteljesen megdrágult. De a három elemű minta nagyon kicsi, akár véletlen is lehetett, más tényezők következménye. Mindenesetre ezek a tények:

A bitcoin-feleződések rövid története

 • Első: 2012 november 28. A blokkonkénti jutalom 50 bitcoinról 25 bitcoinra csökkent.
 • Második: 2016 július 9. A jutalom 25 bitcoinról 12,5 bitcoinra mérséklődött blokkonként.
 • Harmadik: 2020 május 11. A jutalom 12,5 bitcoinról 6,25 bitcoinra esett.
 • Negyedik: Várhatóan 2024. április 19., esetleg 20. A jutalom 6,25 bitcoinról 3,125 bitcoinra esik.

A bitcoin nagy bikapiacai, történelmi csúcsai pedig eddig a feleződés után egy-másfél évvel következtek be, így:

 • 2013 végén
 • 2017 végén
 • 2021 tavaszán, majd év végén újra
 • 2024-2025… folyt. köv.??

A feleződések közötti tényleges időtartam némileg változhat, de átlagosan négy év körül mozog (a bitcoin-hálózat tényleges működési sebességétől függően).

A bitcoinnak jó tesz az infláció?

Április 10-én a vártnál magasabb amerikai inflációs adat nyomán a bitcoin árfolyama átmenetileg két százalékkal esett, majd hamar magához tért és 70 ezer dollár fölé ment vissza. Sokan azonban úgy vélik, hogy a várakozásokat meghaladó pénzromlási számok hosszabb távon inkább jót tesznek a bitcoinnak, hiszen annak mennyisége erősen korlátozott. A feleződés után még inkább lassul a forgalomba kerülő érmék mennyisége.

A bitcoin szilárd fedezeti eszköz az emelkedő árak viharos tengerén navigáló befektetők számára idéznek egy bitcoin-kereskedőt.

Miért infláció elleni védelem a bitcoin?

A bitcoin összes kibocsátott mennyisége jelenleg, a feleződés előtt éves szinten mintegy 1,7 százalékkal nő. Ez alacsonyabb, mint a Föld összes vagy majdnem összes országának inflációs rátája, és a feleződés után felére csökken, azaz hozzávetőleg 0,85 százalékra éves szinten. (Majd négy év múlva ismét feleződik.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Ezt a kibocsátási rátát helytelenül “bitcoin-inflációnak” nevezik, ami nem precíz, hiszen a forgalomba hozott bitcoinok mennyiségének változását jelzi, nem pedig az árszínvonal változását, mint a hagyományos infláció. De jól kifejezi a lényeget: Míg a hagyományos fizetőeszközök mennyiségét a jegybankok tetszés szerint növelhetik (ezzel egyébként árszínvonal-emelkedést okozva), addig a bitcoinnál a mennyiség korlátozott, szűkös. Ez pedig kőbe van vésve, pontosabban nem kőbe, kódba, a Bitcoin-rendszer programkódjába. Ugyanis “code is law” – “a kód a törvény”.

Nincs is csúcson a bitcoin?

Érdekesség, hogy az inflációval korrigálva a bitcoin árfolyama még nem is érte el a 2021 végi csúcsát. Az utóbbi mintegy öt évben az árszínvonal az USA-ban több mint húsz százalékkal emelkedett, így 80 ezer dollár körül kéne lennie a bitcoinnak, hogy a 2021 novemberi, 69 ezer dolláros csúcsot reálértékben is le tudja körözni. Ezt mutatja a következő ábra is.

A bitcoin árfolyama (narancs) és ugyanaz az amerikai infláció indexével korrigálva (vörös színnel). Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső
A bitcoin árfolyama (narancs) és ugyanaz az amerikai infláció indexével korrigálva (vörös színnel). Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső

A “digitális aranynak” is nevezett bitcoin ebben is hasonlít a sárga fémhez, amely inflációval igazítva szintén elmarad a 2011-es rekordjától, lásd:

Akkor mit is jelent a feleződés?

Rövidebb távon tehát bármi megtörténhet, de hosszabb távon? A Chainalysis nevű ismert kriptós elemzőcég szerint a mostani feleződés “alapvető mechanikája a korábbi felezésekhez képest változatlan”. A bitcoinok kibocsátásának csökkenése növeli az eszköz szűkösségét, de a “tágabb kontextus”, amelyben ez történik, jelentősen különbözik. Nagy különbség, hogy az intézményi befektetők elkötelezettsége, hozzáállása példátlan változáson ment keresztül négy év alatt.

Az intézmények nem csupán beléptek a piacra, hanem most már alakítják is annak pályáját. Ezzel új szintű hitelességet, stabilitást és érdeklődést hoznak magukkal a mainstream pénzügyi szektor részéről.

A bitcoin fokozottabban integrálódik a globális gazdaságba, ami vadonatúj utakat nyit a bővülő kereslet és a nagyobb hasznosság felé – emelik ki.

Az intézményi befektetők (“institutions”) és a magánszemélyek aránya a bitcoin tulajdonosi körében. Forrás: Chainalysis
Az intézményi befektetők (“institutions”) és a magánszemélyek aránya a bitcoin tulajdonosi körében. Forrás: Chainalysis

Még mi emelheti a bitcoin árfolyamát?

Ám a feleződésen kívül más tényezők is bőven utalnak arra, hogy a 2023 eleje óta tartó bikapiacnak nincs vége. Sőt, sokak szerint még csak most kezdődik. A Grayscale kriptovaluta-vállalat szerint ilyenek:

 • A spot bitcoin ETF-ek tőkebeáramlása folytatódhat, lassan egyre több bitcoint szívnak ki a piacról.
 • Egészségesek” a blokklánc-adatokból kiolvasható fundamentumok, például a dollárhoz kötött stabilérmék folyamatos keletkezése új vásárlók megjelenésére utal. (Több tőke áll rendelkezésre a kereskedéshez.)
 • Magas a Defi TVL, azaz a decentralizált kriptovaluta-pénzügyi rendszerekben lekötött, elhelyezett, kamatoztatott tőke állománya. (TVL: Total Value Locked.)
 • Erős a bitcoin kiáramlása a tőzsdékről, alacsony az ott levő állomány – ami arra utal, hogy egyre többen nem akarják eladni a bitcoinjukat, hanem inkább felhalmozzák. A BTC-kínálat a központosított tőzsdéken (CEX-ek) 20 százalékkal csökkent 2023 májusa óta, már csak a bitcoinok 12 százaléka van itt.
 • A lakossági befektetők körében lassan növekszik az érdeklődés a szektor iránt, erre utal, hogy a kriptókkal kapcsolatos YouTube-csatornák előfizetései nőnek. De még sok tartalék van ebben, így az előfizetések aránya sokkal alacsonyabb, mint a 2020-2021-es bikapiac idején volt.
 • Hasonlóképp a Google Trendsben a kriptó szóra vonatkozó keresések még jelentősen alacsonyabbak, mint a 2021-ben látott csúcsokon voltak.

Veszély fenyegeti a kisbefektetőket?

Vagyis a lakosság még meg sem indult, mint a korábbi bikapiacok esetén, ami erős emelkedést is okozhat a jövőben, ha majd megjelennek. Ez azonban aggályokat vet fel a kisbefektetők (“retail”) részvételével kapcsolatban. A “bálnák” (nagybefektetők) jelenleg vásárolnak, míg a lakosság még a pálya szélén áll, és vár. Így lehet, hogy magas szinten fognak belépni, vagyis drágán vásárolnak majd, hacsak a következő korrekció el nem ijeszti őket.

Ne legyen valaki más exitje – intenek egyes X (Twitter-) influenszerek.

Vagyis ne az történjék, hogy a nagyok olcsón felvásárolják a bitcoinokat, majd jó drágán rásózzák a kicsikre, ahogy az korábban már megtörtént.

Jó reklám lehet a feleződés

A bitcoin iránti érdeklődés hajlamos megugrani a felezési események idején – derül ki a Binance összefoglalójából. A bitcoin “megnövekedett láthatósága” a felezés előtt és után “több új résztvevőt ösztönöz a digitális valuta felfedezésére és potenciális megvásárlására, hozzájárulva ezzel a felhasználói bázis bővüléséhez”.

Az aktív bitcoin-címek száma például a feleződés utáni 150 napban 2012-ben 83, 2016-ban 101, 2020-ban pedig 11 százalékkal nőtt.

Bár a 2024-es felezést övező kontextus kedvező, nincs garancia arra, hogy dinamikája és hatásai tükrözni fogják a korábbi felezési eseményekét írja a Binance is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17840 17610 17900 -0,94% 17800 17840 3 656 440 225 HUF 2024-05-24 12:09:19
MOL 2830 2790 2846 -7,03% 2824 2830 1 880 592 816 HUF 2024-05-24 12:09:19
MTELEKOM 970 965 977 -0,82% 970 974 92 396 255 HUF 2024-05-24 12:01:16
RICHTER 9480 9260 9505 +2,43% 9450 9480 1 432 118 710 HUF 2024-05-24 12:13:11
OPUS 374 370 378 -0,66% 372 374 77 758 285 HUF 2024-05-24 12:06:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Esve emelkedik Budapest, öt év alatt ötszörözni lehetett félvezető-részvényekkel
Eidenpenz József | 2024. május 24. 12:21
Az európai indexek süllyednek, követve Amerikát és Ázsiát, de a BUX index vígan emelkedik, pedig az OTP és a Mol is mínuszban van. A forint ismét erősödő szakaszba váltott, olcsóbbak lettek az energiahordozók, de nagy változások várhatók az árupiacon is. Engedélyezték az Ethereum ETF-et, erre az árfolyam esett. Májusban kell eladni?
Részvény / Deviza / Áru Kért egy kávét a forint péntek reggel
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 07:31
Álmosan ébredt, nem tudja, merre induljon.   
Részvény / Deviza / Áru Az államkötvények, az ingatlanok vagy a részvények évei következnek?
Eidenpenz József | 2024. május 23. 19:12
Tartósan magas kamatok és infláció jellemezheti ezt az évtizedet, így sokkal több reáleszközt érdemes tartani a portfóliókban. Az energia- és bankrészvényekkel az elmúlt időben is sok pénzt lehetett keresni, de a bankszektor még mindig a legolcsóbb iparág Európában – mondták el a HOLD Alapkezelő vezetői. Szabó Balázs vezérigazgatóval és Móricz Dániel befektetési igazgatóval az elmúlt időszak kiemelkedően jó teljesítménye miatt elnyert díjak apropóján beszélgettünk. Sok más mellett szó volt részvényekről, kötvényekről, ingatlanokról, sikeres stratégiákról és persze a forintról is.
Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol különcködött ma a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 362,43 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel 68 319,51 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megtalálta a helyes utat a forint? Nézze meg az árfolyamot!
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:29
Kissé erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Égig ér az Nvidia, kriptóval tenné naggyá Amerikát Trump
Eidenpenz József | 2024. május 23. 12:34
Az európai részvénypiac csendes optimizmust mutat, de Amerikában tűzijáték várható az Nvidia jelentése nyomán. A forint kissé gyengül, az európai földgáz nagyot emelkedett, az arany és az ezüst viszont zuhant. Donald Trump kriptóban is szívesen látja az adományokat, ma jöhet az Ethereum ETF.
Részvény / Deviza / Áru Tapogathatja a pulzusát, ha meglátja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 06:54
Így indult a kereskedés csütörtök reggel.
Részvény / Deviza / Áru Szomorúan zárta a napot a forint
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 19:05
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Két legény volt csak talpon szerdán a parketten
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 90,95 pontos, 0,13 százalékos emelkedéssel, 67 957,08 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Most a sor végére került a forint és befutott egy új rekord
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:04
Stabil maradt a forintárfolyam a keddi kamatdöntés után. A technológiai részvények amerikai indexe csúcsot döntött, már azelőtt, hogy a szektor sztárja, az Nvidia előhozakodna a legújabb számaival. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG