<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A tegnapi vérfürdő után stabilizálódtak a részvényárak, a BUX pedig felülteljesítő. A Mol és a Richter húz, az OTP lemaradt, pedig sajátrészvény-vásárlásokat indított. Az euró ma is volt 400 felett, de azt várják, hogy az MNB lép valamit. Durván leesett hajnalban a bitcoin, ám mára magához tért.

Ma az európai tőzsdéknek szerény pluszra is futotta a nap elején, most azonban a német DAX 0,3, a francia CAC 0,6, a brit FTSE pedig 0,1 százalékos mínuszban van. Az amerikai határidős indexek viszont közel egy százalékkal emelkednek. Mindenki a szerda esti Fed-kamatdöntésre vár, attól tartanak, hogy szigorúnak bizonyul a jegybank.

A múlt pénteki, vártnál magasabb amerikai inflációs adat hétfőn is csúnya zuhanásokat okozott a tőzsdéken, négy napon keresztül tartott eddig a meredek lejtmenet. Tegnap 4,6 százalékkal esett a Nasdaq indexe és 3,9 százalékkal az S&P 500, ekkora zuhanásra ritkán van példa. Üdítő kivétel volt az Oracle, amely jó negyedéves jelentésre 15 százalékot ugrott.

Az OTP bízik magában

Itthon a BUX index ma szépen felülteljesíti Európát 1,6 százalékos plusszal. Az OTP lemaradó, 0,5 százalékos emelkedéssel, a Mol és a Richter két százalék felett megy, a Telekom 0,7 százaléknál tart. Említést érdemel még a 4iG 3,7 százalékos drágulása.

Lehet, hogy ünneprontás, de a magyar papírok felülteljesítése részben abból fakadhat, hogy a forint leértékelődése miatt euróban vagy dollárban olcsóbbak lettek. Talán jó jel viszont, hogy az OTP saját részvényeket vásárolt.

Árfolyamok és grafikonok

Áttörte a gátat az euró/forint

Átszakadt tegnap a 400-as gát, a hétfőn beállított új euróárfolyam-rekord 402,965 volt, de ma reggel is volt még 400 felett az Investing.com rendszere szerint. A dollár új csúcsa pedig 386,53 volt.

Az EURHUF 400 felett. Tradingview.com
Az EURHUF 400 felett. Tradingview.com

De ma a forint is erősödött kissé és a dollár is süllyedt valamelyest a tegnapi vágta után. A forint gyengeségét az erős dollárral is összefüggésbe szokták hozni. Jelenleg egy euróért 398,60, egy dollárért 380,90 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

Az EURHUF és az USDHUF fél éve. Tradingview.com
Az EURHUF és az USDHUF fél éve. Tradingview.com

400 felett marad-e az euró?

A gyenge piaci hangulatnak köszönheti a gyengélkedését a forint, a magyar deviza mellett a régió más devizái is leértékelődtek, a befektetők próbálnak a kevésbé kockázatos eszközök irányába mozdulni – írja a KBC Equitas.

Még nem érkezett érdemi lépés az MNB-től a forint erősítése céljából, így egyelőre a korábban beígért ütemű kamatemelést folytathatja.

Nem kellenek a magyar eszközök

Ha csak a tegnapi napot nézzük, akkor a forint együtt gyengült a lengyel zlotyival. Ám ha távolabbról nézzük, akkor már látszik a tartós alulteljesítése a régiós devizákhoz képest – írja az Erste Befektetési Zrt. Ez egy hónapos időtávon, az idei évet nézve, vagy az elmúlt egy évet vizsgálva egyaránt szembetűnő. Nem csak a forintot büntették, a többi magyar eszközt is adták. Nyolc százalék fölé ugrottak a magyar államkötvényhozamok, és a részvénypiac sem muzsikál jól.

A globális pénzbőség elmúltával válogatósabbak lettek a befektetők. A rossz tanulók egyértelműen háttérbe kerültek teszik hozzá.

Ma és holnap elsősorban verbális intervenciót várnak a forint védelmében, esetleg piaci intervenciót is. Csütörtökön pedig az egyhetes betéti kamatok emelése is felmerülhet, ha szerdán a Fed szigorúnak bizonyul.

Lyukas kétfilléres érme. Elinflálódott. Fotó: E. J.
Lyukas kétfilléres érme. Elinflálódott. Fotó: E. J.

Megrángatták az aranyat, feltartóztathatatlan az olaj

Az arany tegnap először nagyot erősödött, majd visszaesett 1820-1830 dollár közelébe. Alighanem amiatt is, hogy a dollár nagyot erősödött, a dollárindex a 105-öt is elérte. Az olaj a részvénypiaci esések ellenére tartotta magát, ma pedig megint drágul. A Brent 123,20, a WTI 121,80 dollár.

Ott van a forint, ahol lennie kell?

Kétféle kommentár jellemző a forinttal kapcsolatban Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke szerint.

  • Egyesek szerint a gyenge forint nem tükrözi „az árfolyamánál jobb fundamentumokat”.
  • Vannak azonban, akik szerint még ez a „gyenge” árfolyam sem tükrözi eléggé a magyar fizetőeszköz problémáit. Ez utóbbiak főleg külföldi elemzők.

A szakember szerint az igazság, mint oly sokszor, a két szélsőség között található, vagyis nagyjából ott, ahol az árfolyam.

Ebből a szempontból Nagy Mártonnal érthetünk egyet, hogy az árfolyamnak ott van a helye, ahova a piac árazza. Nyilván, ha a „fundamentumok” változnak, akkor majd a piac is változtatja a véleményét.

De azt is megjegyzi, hogy “ez az árfolyam egy gyenge gazdaságról szól”.

Az ether árfolyama júniusban. Forrás: Binance
Az ether árfolyama júniusban. Forrás: Binance

Durva éjszaka után enyhe javulás a bitcoinnál

A tegnapi “véres hétfő” során ezermilliárd dollár alá esett a kriptodevizapiac értéke, jelenleg 998 milliárd. A bitcoin mélypontja 20 846, az etheré 1076 dollár volt mára virradóra a Binance tőzsdén (más rendszerek valamivel eltérő árakat jeleznek). Most 22 602, illetve 1222 dollárba kerülnek, ami a tegnap délután, este jellemző szinthez van közel.

Néhány Ethereum-konkurens, mint a solana (SOL), az avalanche (AVAX), a polkadot (DOT) vagy a fantom (FTM) viszont már 10-20 százalékos pluszban van.

Mi történt a Celsius Networknél?

A Celsius Network nevű decentralizált pénzügyi (DeFi) vállalkozásnál továbbra is fel vannak függesztve a kifizetések. A sajtó szerint ennek az az oka, hogy miután viszonylag magas hozam, kamat ígéretével bevonzotta a befektetők tőkéjét, ezeket az “ügyfélpénzeket” még magasabb hozamra helyezte el másutt.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A még magasabb hozamot persze csak kockázatos konstrukciókban lehetett elérni, amik most sorban befuccsoltak a nagy zuhanásban. A mögöttes érmék értékének zuhanása miatt pedig nincs meg a megfelelő fedezet a befektetőik kifizetésére.

Pánikolnak a német kisbefektetők

A pánik érezhető a piacokon, de az ilyen eladási hullámok gyakran jó belépési lehetőségeket kínálnak – írja a Handelsblatt.com szokásos heti “DAX-szentiment” felmérésének kiértékelésében. Pánikolnak az elszabadult infláció, a recesszió, az ukrajnai hosszú háború, a kínai lezárások újbóli szigorítása miatt. A többség áresésre számít a következő három hónapban is.

Attól is tartanak, hogy a központi bankok monetáris politikai fordulata túlságosan tétova, elkésett a magas infláció kezelésében. Minél később húzzák meg a központi bankok a monetáris gyeplőt, annál keményebben kell lépniük. Egy bizonyos ponton a monetáris politika ereje esetleg már nem lesz elegendő.

De Stephan Heibel, a “hangulatszakértő” szerint az ilyen félelem és pánik idején részvényt vásárolni többnyire jó ötlet volt (pár hetes távlatban). Csak egyszer fordult elő ennek ellenkezője, a 2020 márciusi koronavírus-összeomlás közepén.

Amixa Holding lesz az EHEP-ből

Hétfői rendkívüli közgyűlésén a tőzsdén levő EHEP Nyrt. részvényesei úgy döntöttek, hogy a cég a jövőben Amixa Holding Nyrt. néven vagyonkezelőként folytatja tevékenységét – írja a vállalat sajtóközleménye. Döntöttek az alaptőke maximum ötmilliárd forintra történő felemelésének lehetőségéről, valamint a részvények névértékének felosztásáról is (split). A cég új meghatározó tulajdonosa Ádámosi György tőzsdei befektető.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9844 9832 10400 -5,35% 0 0 6 611 312 661 HUF 2023-03-24 17:14:57
MOL 2474 2474 2550 -2,83% 0 0 971 790 320 HUF 2023-03-24 17:05:07
MTELEKOM 383 379 389 -1,29% 0 0 171 517 113 HUF 2023-03-24 17:07:25
RICHTER 7465 7395 7505 +1,22% 0 0 1 038 850 530 HUF 2023-03-24 17:05:27
OPUS 119 119 122 +0,17% 0 0 9 988 463 HUF 2023-03-24 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Veszi magát az OTP, a bankválság a rendszer része
Eidenpenz József | 2023. március 23. 12:48
A magyar részvények emelkednek, az OTP elrugaszkodott a tízezertől, miközben vásárolja saját részvényeit is. Tovább erősödik a forint, sokat segít, hogy a dollár padlót fogott. Ma újabb négy jegybank ülésezik, de a piacok még a tegnapit emésztik. Már olyan könnyen kaphat dollárt a Telegramon, ahogy szöveges üzenetet.
Részvény / Deviza / Áru Ismét a 40 eurót ostromolja a földgáz
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 09:41
Most épp 40 euró fölött van a TTF gáz ára a rotterdami tőzsdén.
Részvény / Deviza / Áru Hoppá, lehet, hogy most érdemes forintunkat dollárra váltani?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 08:06
Az euróhoz képest is izmosodott nemzeti valutánk, igaz, kisebb mértékben.
Részvény / Deviza / Áru Megint az OTP volt a király a hazai parketten
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,13 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 41 962,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Pont került a Mol és társai nagy bizniszére
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:33
A legnagyobb hazai árbevételű cég leányvállata két magántőkealappal közösen az Alteo Nyrt. közel háromnegyedét szerezte meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG