<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A tegnapi vérfürdő után stabilizálódtak a részvényárak, a BUX pedig felülteljesítő. A Mol és a Richter húz, az OTP lemaradt, pedig sajátrészvény-vásárlásokat indított. Az euró ma is volt 400 felett, de azt várják, hogy az MNB lép valamit. Durván leesett hajnalban a bitcoin, ám mára magához tért.

Ma az európai tőzsdéknek szerény pluszra is futotta a nap elején, most azonban a német DAX 0,3, a francia CAC 0,6, a brit FTSE pedig 0,1 százalékos mínuszban van. Az amerikai határidős indexek viszont közel egy százalékkal emelkednek. Mindenki a szerda esti Fed-kamatdöntésre vár, attól tartanak, hogy szigorúnak bizonyul a jegybank.

A múlt pénteki, vártnál magasabb amerikai inflációs adat hétfőn is csúnya zuhanásokat okozott a tőzsdéken, négy napon keresztül tartott eddig a meredek lejtmenet. Tegnap 4,6 százalékkal esett a Nasdaq indexe és 3,9 százalékkal az S&P 500, ekkora zuhanásra ritkán van példa. Üdítő kivétel volt az Oracle, amely jó negyedéves jelentésre 15 százalékot ugrott.

Az OTP bízik magában

Itthon a BUX index ma szépen felülteljesíti Európát 1,6 százalékos plusszal. Az OTP lemaradó, 0,5 százalékos emelkedéssel, a Mol és a Richter két százalék felett megy, a Telekom 0,7 százaléknál tart. Említést érdemel még a 4iG 3,7 százalékos drágulása.

Lehet, hogy ünneprontás, de a magyar papírok felülteljesítése részben abból fakadhat, hogy a forint leértékelődése miatt euróban vagy dollárban olcsóbbak lettek. Talán jó jel viszont, hogy az OTP saját részvényeket vásárolt.

Árfolyamok és grafikonok

Áttörte a gátat az euró/forint

Átszakadt tegnap a 400-as gát, a hétfőn beállított új euróárfolyam-rekord 402,965 volt, de ma reggel is volt még 400 felett az Investing.com rendszere szerint. A dollár új csúcsa pedig 386,53 volt.

Az EURHUF 400 felett. Tradingview.comAz EURHUF 400 felett. Tradingview.com

De ma a forint is erősödött kissé és a dollár is süllyedt valamelyest a tegnapi vágta után. A forint gyengeségét az erős dollárral is összefüggésbe szokták hozni. Jelenleg egy euróért 398,60, egy dollárért 380,90 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

Az EURHUF és az USDHUF fél éve. Tradingview.comAz EURHUF és az USDHUF fél éve. Tradingview.com

400 felett marad-e az euró?

A gyenge piaci hangulatnak köszönheti a gyengélkedését a forint, a magyar deviza mellett a régió más devizái is leértékelődtek, a befektetők próbálnak a kevésbé kockázatos eszközök irányába mozdulni – írja a KBC Equitas.

Még nem érkezett érdemi lépés az MNB-től a forint erősítése céljából, így egyelőre a korábban beígért ütemű kamatemelést folytathatja.

Nem kellenek a magyar eszközök

Ha csak a tegnapi napot nézzük, akkor a forint együtt gyengült a lengyel zlotyival. Ám ha távolabbról nézzük, akkor már látszik a tartós alulteljesítése a régiós devizákhoz képest – írja az Erste Befektetési Zrt. Ez egy hónapos időtávon, az idei évet nézve, vagy az elmúlt egy évet vizsgálva egyaránt szembetűnő. Nem csak a forintot büntették, a többi magyar eszközt is adták. Nyolc százalék fölé ugrottak a magyar államkötvényhozamok, és a részvénypiac sem muzsikál jól.

A globális pénzbőség elmúltával válogatósabbak lettek a befektetők. A rossz tanulók egyértelműen háttérbe kerültek teszik hozzá.

Ma és holnap elsősorban verbális intervenciót várnak a forint védelmében, esetleg piaci intervenciót is. Csütörtökön pedig az egyhetes betéti kamatok emelése is felmerülhet, ha szerdán a Fed szigorúnak bizonyul.

Lyukas kétfilléres érme. Elinflálódott. Fotó: E. J.Lyukas kétfilléres érme. Elinflálódott. Fotó: E. J.

Megrángatták az aranyat, feltartóztathatatlan az olaj

Az arany tegnap először nagyot erősödött, majd visszaesett 1820-1830 dollár közelébe. Alighanem amiatt is, hogy a dollár nagyot erősödött, a dollárindex a 105-öt is elérte. Az olaj a részvénypiaci esések ellenére tartotta magát, ma pedig megint drágul. A Brent 123,20, a WTI 121,80 dollár.

Ott van a forint, ahol lennie kell?

Kétféle kommentár jellemző a forinttal kapcsolatban Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke szerint.

  • Egyesek szerint a gyenge forint nem tükrözi „az árfolyamánál jobb fundamentumokat”.
  • Vannak azonban, akik szerint még ez a „gyenge” árfolyam sem tükrözi eléggé a magyar fizetőeszköz problémáit. Ez utóbbiak főleg külföldi elemzők.

A szakember szerint az igazság, mint oly sokszor, a két szélsőség között található, vagyis nagyjából ott, ahol az árfolyam.

Ebből a szempontból Nagy Mártonnal érthetünk egyet, hogy az árfolyamnak ott van a helye, ahova a piac árazza. Nyilván, ha a „fundamentumok” változnak, akkor majd a piac is változtatja a véleményét.

De azt is megjegyzi, hogy “ez az árfolyam egy gyenge gazdaságról szól”.

Az ether árfolyama júniusban. Forrás: BinanceAz ether árfolyama júniusban. Forrás: Binance

Durva éjszaka után enyhe javulás a bitcoinnál

A tegnapi “véres hétfő” során ezermilliárd dollár alá esett a kriptodevizapiac értéke, jelenleg 998 milliárd. A bitcoin mélypontja 20 846, az etheré 1076 dollár volt mára virradóra a Binance tőzsdén (más rendszerek valamivel eltérő árakat jeleznek). Most 22 602, illetve 1222 dollárba kerülnek, ami a tegnap délután, este jellemző szinthez van közel.

Néhány Ethereum-konkurens, mint a solana (SOL), az avalanche (AVAX), a polkadot (DOT) vagy a fantom (FTM) viszont már 10-20 százalékos pluszban van.

Mi történt a Celsius Networknél?

A Celsius Network nevű decentralizált pénzügyi (DeFi) vállalkozásnál továbbra is fel vannak függesztve a kifizetések. A sajtó szerint ennek az az oka, hogy miután viszonylag magas hozam, kamat ígéretével bevonzotta a befektetők tőkéjét, ezeket az “ügyfélpénzeket” még magasabb hozamra helyezte el másutt.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A még magasabb hozamot persze csak kockázatos konstrukciókban lehetett elérni, amik most sorban befuccsoltak a nagy zuhanásban. A mögöttes érmék értékének zuhanása miatt pedig nincs meg a megfelelő fedezet a befektetőik kifizetésére.

Pánikolnak a német kisbefektetők

A pánik érezhető a piacokon, de az ilyen eladási hullámok gyakran jó belépési lehetőségeket kínálnak – írja a Handelsblatt.com szokásos heti “DAX-szentiment” felmérésének kiértékelésében. Pánikolnak az elszabadult infláció, a recesszió, az ukrajnai hosszú háború, a kínai lezárások újbóli szigorítása miatt. A többség áresésre számít a következő három hónapban is.

Attól is tartanak, hogy a központi bankok monetáris politikai fordulata túlságosan tétova, elkésett a magas infláció kezelésében. Minél később húzzák meg a központi bankok a monetáris gyeplőt, annál keményebben kell lépniük. Egy bizonyos ponton a monetáris politika ereje esetleg már nem lesz elegendő.

De Stephan Heibel, a “hangulatszakértő” szerint az ilyen félelem és pánik idején részvényt vásárolni többnyire jó ötlet volt (pár hetes távlatban). Csak egyszer fordult elő ennek ellenkezője, a 2020 márciusi koronavírus-összeomlás közepén.

Amixa Holding lesz az EHEP-ből

Hétfői rendkívüli közgyűlésén a tőzsdén levő EHEP Nyrt. részvényesei úgy döntöttek, hogy a cég a jövőben Amixa Holding Nyrt. néven vagyonkezelőként folytatja tevékenységét – írja a vállalat sajtóközleménye. Döntöttek az alaptőke maximum ötmilliárd forintra történő felemelésének lehetőségéről, valamint a részvények névértékének felosztásáról is (split). A cég új meghatározó tulajdonosa Ádámosi György tőzsdei befektető.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8390 8360 8640 -0,38% 0 0 3 567 617 136 Ft 2022-07-01 17:14:26
MOL 2912 2900 2964 -0,21% 0 0 1 394 896 926 Ft 2022-07-01 17:08:44
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 0 0 144 743 412 Ft 2022-07-01 17:06:35
RICHTER 6940 6815 7030 +1,61% 0 0 1 157 839 030 Ft 2022-07-01 17:07:17
OPUS 166 166 168 +0,12% 0 0 8 878 454 Ft 2022-07-01 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG