5p

A részvénypiacok szenvednek, a forint gyengül. Holnap kezdődik a hazai gyorsjelentési szezon, az összprofit háromnegyedét az OTP termelhette meg. Drága-e a forint, vagy épp olcsó? Nyugisabb a bitcoin, mint a részvények, de meddig?

Második napja rossz a részvénypiacok hangulata az után, hogy leminősítették az amerikai államadósságot, az európai tőzsdeindexek megint egy százalék körüli mínuszban vannak. Az USA határidős mutatói is további 0,3-0,5 százalékkal esnek. Szerdán a Nasdaq technológiai index 2,2, az S&P 500 1,4 százalékos mínuszban zárt.

Sok hír érkezik, a júniusi német export értéke például csalódást okozott. Szerdán nagyon erős munkaerőpiaci adat jött az USA-ból, ami a részvénypiacoknak nem feltétlenül jó hír, mert növeli a kamatemelés valószínűségét. A pénteki NFP-adat (a bérekről) szintén nagyon fontos lehet.

392 forint is volt az euró

Itthon a BUX index 0,4 százalékkal esik, ekörül van az OTP, a Mol és a Richter süllyedése is. Az AutoWallis 2,9 százalékkal drágul egy bejelentés után. A Zwack viszont 2,7-tel lejjebb van a gyorsjelentése után nem sokkal.

Az euró drágul, már 392 forintot is kellett adni érte délelőtt, jelenleg 391 az ára. Négy százalékkal drágább lett a földgáz, az olaj stagnál, a dollár kissé erősödik.

Árfolyamok és grafikonok

Drága-e a forint?

Nem – mondja Zsiday Viktor alapkezelő az összehasonlító fogyasztóiár-adatok alapján.

A nálunk fejletlenebb Szófia és Belgrád nem meglepő módon olcsóbb, a nálunk fejlettebb Prága jelentősen drágább, az átlagos érték pedig mínusz három százalék.

A vásárlóerőparitás-alapon számított reális árfolyam így szerinte 378 forint/euró. Befektetési szempontból azonban akkor szokott izgalmas lenni a helyzet, ha egy adott deviza valamiért 10-20 százalékkal kilóg a többiek közül, de ez most nem áll fenn.

Ilyen helyzet nincs, a forint a helyén van; a kamatok vonzóak, de már korántsem annyira, mint voltak teszi hozzá.

Holnap rajtol a hazai gyorsjelentési szezon

Holnap itthon is elstartol a gyorsjelentési szezon – emlékeztet rá az Erste Befektetési Zrt.

A négy nagy blue-chip vállalat, amelyek együtt a BUX 94 százalékát fedik le, összesen 385 milliárd forintos profitról számolhat be előrejelzésünk alapján.

Ez hét százalékos visszaesést jelentene a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezzel a magyar piac beleillik az S&P 500, valamint az európai STOXX Europe 600 index céges eredményeinek 8-8 százalékos csökkenő trendjébe.

A lényeg a részletekben lesz?

A részletek szintjén azonban számos sajátosságot mutat a magyar szezon a brókercég szerint. Az egyik a profitok brutális mértékű koncentrációja, az össznyereség mintegy háromnegyedét az OTP termelhette meg. A másik sajátosság a különadók torzító hatása, mind a négy vállalatnál változik azok összege.

A BUX index öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Rengeteg gyorsjelentés érkezik

Az Apple és az Amazon ma este jelent. Európában többek között a Rolls-Royce, a Societe Generale, az Adidas és a BMW tette közzé a számait, de többségükben inkább lefelé indultak a tőzsdén.

Ezen kívül is sok cég jelent még, a listát többek között az Investing.com keresőjében lehet megnézni.

Nem túl fényes a hazai ingatlanpiac

Nem alakult túl fényesen a július a magyar ingatlanpiac, a Duna House becslése szerint 6107 tranzakció zajlott le. Ez éves szinten 32 százalékos csökkenés, de havi alapon is 15 százalékos mérséklődést jelent – foglalta össze a KBC Equitas.

A nemrég bejelentett otthonteremtési változások miatt azonban az érdeklődés növekedést mutat, így a tranzakciószámok emelkedhetnek a következő hónapok során.

Nyugisabb a bitcoin, mint a részvénytőzsde

A bitcoin árfolyama most kevésbé volatilis, mint a Nasdaq, az S&P 500 részvényindexek vagy az arany. A 30 napos volatilitás (áringadozás) ötéves mélypontok közelében van, ez a szokatlanul alacsony érték azt sugallja, hogy az áringadozás megugrása várható.

A kitörés közel van

 – idézik a K33 Research elemző céget a kriptós sajtóban. A múltban ugyanis a bitcoin-volatilitás csökkenését magas volatilitású időszakok követték. (Kitörés felfelé, vagy lefelé? – a szerk.)

Jön végre a bitcoin ETF?

A piacot foglalkoztató egyik fontos kérdés, hogy mikor lesz bitcoin ETF az USA-ban. Jóváhagyásának esélyei most javultak a Bloomberg elemzői szerint, akik már 65 százalékos esélyt látnak arra, hogy egy amerikai spot bitcoin ETF még idén elindul. Ezt felfelé módosították a korábbi 50 százalékról.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az AutoWallisnál a Share Now

Az AutoWallis Csoport tulajdonába megy át a Share Now-t a magyar piacon működtető Wallis Autómegosztó Zrt. A Share Now-nak mintegy százezer regisztrált ügyfele van itthon és közel 500 járműből álló flottával rendelkezik. A 2,2 milliárd forintos árbevétele alapján pedig piacvezető a szektorban – állítja a tőzsdei cég.

Felvásárolt a Gloster

A Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán jegyzett, ősszel a Standard kategóriába készülő Gloster Infokommunikációs Nyrt. tizedik akvizíciójával 51 százalékos tulajdonrészt szerzett a P92 IT Solutions Kft.-ben, ami 2025-ben 94 százalékra fog növekedni. A tranzakciót követően a P92 a Gloster leányvállalataként, Gloster – P92 IT Solutions Kft. néven működik tovább.

A P92 ügyfélkörébe olyan óriáscégek tartoznak, mint a Sony Music vagy a Blackhawk Network. A társaság elsősorban a média, a telekommunikáció, a pénzügyi szolgáltatások, illetve az autóipar számára fejleszt szoftvereket. A felvásárlással a Gloster Csoport létszáma a jelenlegi 208 főről 340 főre emelkedik.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14345 14305 14435 -0,03% 14330 14345 2 362 553 320 HUF 2023-11-30 10:52:38
MOL 2774 2768 2780 -0,22% 2774 2778 260 272 258 HUF 2023-11-30 10:54:05
MTELEKOM 602 599 604 -0,17% 601 602 49 398 034 HUF 2023-11-30 10:51:24
RICHTER 8620 8585 8650 +0,35% 8620 8625 185 339 020 HUF 2023-11-30 10:52:32
OPUS 384 374 384 +1,86% 383 384 85 672 602 HUF 2023-11-30 10:52:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Szerdán is kitartott az OTP lendülete
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 17:34
A vezető részvények közül csak a bankpapírok tudtak pluszban zárni a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru A Lehman válság óta nem történt ilyen, elhunyt a befektetőguru
Eidenpenz József | 2023. november 29. 12:19
Pozitív a hangulat a tőzsdéken, a magas kamatok korszakának végét árazzák. Emiatt a Lehman-válság óta, 13 éve nem nyertek annyit állampapírokon a befektetők, mint idén novemberben. A magyar tőzsde alig emelkedik, a Mol visszahúzza. Két hatalmas tőzsdei kibocsátás is készül, elhunyt a második számú befektetési guru.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalanul ébredt a forint, fogalma sincs, merre menjen
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 07:32
Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Estére formába lendült a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:16
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt Csányi Sándor bankja a jó hírre
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Sűrű hetük lesz a részvényeseknek, itt az új kriptós őrület
Eidenpenz József | 2023. november 28. 12:37
A tőzsdék teljesítménye szerény, több fontos makroadat és más esemény előtt kivárás tapasztalható. A BUX hirtelen megtáltosodott, a három nagy papírunk kéz a kézben emelkedik. A forint kissé gyengült, de nem tud elszakadni a 380 forintos szinttől az euró. Megszületett minden idők leggyorsabban növekvő blokklánca.
Részvény / Deviza / Áru A legjobb inflációkövető papírunk a BUX index?
Eidenpenz József | 2023. november 28. 05:42
A magyar részvények az utóbbi tíz évben éves szinten két számjegyű hozamot értek el a BUX index tanúsága szerint. Vajon hogyan viszonyul a teljesítményük más tőzsdeindexekhez? Utolérte-e a pénzromlást, jó inflációkövető befektetés volt-e a BUX?
Részvény / Deviza / Áru Sikeresen harcolt hétfőn a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 18:49
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Csak egyetlen cég tudott ma meglepetést okozni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 203,42 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel 55 887,95 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG