BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. május 27. 11:13

Pozitívan nyugtázták az európai részvénypiacok hétfő délelőtt, hogy az európai parlamenti választásokon az euroszkeptikusok nem értek el átütő sikert, valamint azt, hogy a liberálisok lesznek a mérleg nyelve. Ám a voksolás csak rövid időre tudta elvonni a befektetők figyelmét a kereskedelmi háború e héten várható fejleményeiről, amelyeket külföldön és idehaza más érdekes események is fűszerezhetnek.

Abe Sindzó és Donald Trump a Fehér Házban. (Fotó: AP)

Fél százalékot meghaladó pluszokban vágtak neki május utolsó hetének az irányadó európai tőzsdeindexek – így fogadták, hogy az euroszkeptikusok „nem törtek át” a vasárnap zárult EP-választásokon. Igaz, csak azok a börzék, amelyek kinyitottak, ugyanis London ma szünnapot tart, pedig érdekes lett volna látni, miként reagálnak a befektetők a konzervatívok lepadlózására. Erre keddig kell várni, ugyanúgy, mint az amerikai tőzsdékre, amelyek ugyancsak szusszannak ma a kereskedelmi háború miatt meglehetősen zaklatottá vált periódusát követően, amelyben például a Dow Jones 2011 óta először zárt egymást követő öt hetet negatívan. Az ázsiai tőkepiacok vegyesen tudtk le a hétfői napot, a japán és a kínai erősödött, a hongkongi és a dél-koreai gyengült. A kereskedelmi feszültségek és a borúsabbra forduló gazdasági kilátások miatt gyengült az olaj, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) az 59, míg a Brent típusú a 69 dollárt közelítette. Az arany szinte meg sem rezzent, árfolyama az 1285 dolláros szint körül táncol. A forint ezúttal az erősebb „arcát” mutatta, igaz, még ez sem volt elég ahhoz, hogy az euróval szembeni árfolyama a 325-ös szint alá menjen. S ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa keddi kamatdöntő ülésén folytatja az óvatoskodást, akkor erre nem is lehet esély.

Ezzel már át is eveztünk arra, milyen fontosabb események mozgathatják a héten a pénz- és tőkepiacokat.

1. Kereskedelmi háború

Miközben az USA és Kína vezetőik június 8-9. közötti G20 csúcsra prognosztizált találkozójára melegít, japán és német cégek bejelentették, felülvizsgálják az együttműködésüket a kereskedelmi háború egyik leginkább érintett kínai szereplőjével, a Huawei-jel – követve amerikai társaik példáját. A világ legnépesebb országának elszigetelődési érzését az is fokozhatja, hogy Japánnal szemben Donald Trump jóval együttműködőbbnek tűnik. Legalábbis erre utal a Tokióban tárgyaló amerikai elnök kijelentése, miszerint közelednek egy olyan megállapodáshoz, amely csökkentené az Egyesült Államok kereskedelmi hiányát. Mindenesetre a japán jegybankelnök ma hajnalban tartott beszédében bizakodását fejezte ki, hogy a két ország közötti kereskedelmi nézeteltéréseket megnyugtatóan tudják rendezni. Ha nem – mondta –, akkor az a világgazdaság növekedésére jelenthet jelentős kockázatot, amelyre már így is visszafogóan hathat Kína lassulása, illetve a Brexit körüli bizonytalanság.

2. Összeolvadhat a Fiat Chrysler és a Renault

Méghozzá akár már ma. A friggyel – amelyről már egy ideje tárgyal a londoni székhelyű társaság a franciákkal – a világ harmadik legnagyobb, 32,6 milliárd eurós piaci kapitalizációjú autógyártója jöhetne létre. Az együttműködéstől 5 milliárd eurós megtakarítást remélnek, és hatékonyan tudnának közösen fejleszteni is. A pozitív befektetői fogadtatást jelzi, hogy a Fiat-részvény árfolyama hétfő reggel 16 százalékkal lőtt ki.

A leendő deal-ről bővebben itt olvashat.

3. Ismét megbuherálták a devizaárfolyamokat?

A szereplők ugyanazok, mint a korábbi esetnél, amelyet a Citigroup, a JP Morgan, a Barclays és a Royal Bank of Scotland együttesen 1,07 milliárd eurója bánta – ekkora bírságot kellett leszurkolniuk –, csupán a hatóságokkal elsőként együttműködő UBS úszta meg szárazon. Most Ausztráliában vádolják az öt hitelintézetet azzal, hogy ottani cégek és befektetők kárára manipulálták. A hírre az amerikai és brit tőzsdék mai zárvatartása miatt egyelőre csak a UBS részvényei reagálhattak, azok viszont erre rá sem hederítettek, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy több mint 1 százalékos pluszban kezdték a napot.

4. Kedden MNB-kamatdöntés

Ám a Monetáris Tanács korábbi közleményei alapján nem várható jelentős változás a kamatkondíciókban, miután az MNB elérte az inflációs célját. Az áprilisi magas infláció a növekvő belső fogyasztásnak köszönhető, a mostani inflációs célsáv tetejéhez közeli áremelkedés azonban fokozatosan lejjebb mehet, mivel a folyó fizetési mérleg csökkenő többlete mérséklően hathat. Így is lesz érdekesség azonban, nevezetesen az, hogy ha változatlanul óvatos hangot ütnek meg a döntéshozók, akkor az újabb forintesést válthat ki – vélik az Equilor Befektetési Zrt. elemzői.

5. Újabb keserű pirula a Richternek

Mármint, hogy jövőre Oroszország is bevezetné a szerializációt, ami a gyógyszerhamisítás meggátolása érdekében előírja a gyógyszerek biztonságosabb csomagolását. Márpedig az EU-ban már februártól érvényes előírás teljesítése nem kevés költségébe került a Richternek, ráadásul az emiatt kialakuló kapacitáshiánya következtében a gyártása is elmaradt a tervezettől. Más kérdés, hogy e negatív eshetőségre csak hosszabb távon várható befektetői reakció, ami viszont sovány vigasznak tűnik annak fényében, hogy gyorsjelentése alig két héttel korábbi publikálása óta a Richter-papírok árfolyama több mint tíz százalékkal esett, amiből a ma reggeli pozitív korrekció csak 1 százalékpontot faragott le.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kiújult a korona-idegesség, nem fogyasztanak eleget az amerikaiak a kilábaláshoz
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 18:57
Amerikában bizonytalan, Európában eléggé rossz volt ma a tőzsdék hangulata, ez alól a budapesti BUX-index sem tudta kivonni magát. Európában elsősorban az újra romló járványügyi hírek, Amerikában pedig a rossz fogyasztói hangulat lehetett az oka az esésnek. Érezhetően gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Csúcson maradhatnak-e a tőzsdék, ha elszabadul a vírus?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 11:55
Míg tegnap még csúcsokat döntögettek egyes indexek az USA-ban, ma jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Több index két százalék feletti mínuszban van Európában, és az Egyesült Államokban is mínuszban indulhat majd a nap. Rosszak lettek a makroadatok. Érkezett két gyorsjelentés Magyarországon, a forint viszont tett egy lépést a gyengülés irányába.
Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Friss
hírlevél