5p

A tőzsdék csendesek, Budapest alulteljesítő, pedig két céláremelés is érkezett az OTP-re. A forint nem bír a 380-as szinttel. Nagy készlethiány jöhet platinából, a hálaadási ünnepeket az amerikaiak jó része sportfogadással tölti.

Alacsony forgalom és alig mozduló árfolyamok jellemzik a tőzsdéket, mivel az USA-ban csütörtökön szünnap volt (hálaadás), pénteken pedig rövidített kereskedés lesz (fekete péntek). A német, francia indexek egy ezrelékkel emelkednek, a brit ugyanennyivel esik. Az amerikai indexhatáridők is minimális pluszban vannak.

Csúnya viták alakultak ki Németországban az államadósság és a költségvetés körül, felfüggesztenék az adósságszabályt, amely nem enged 0,35 százaléknál nagyobb költségvetési hiányt. A pénteki német Ifo üzleti bizalmi index kissé rosszabb lett a várnál (87,5 helyett 87,3 pont), viszont csütörtökön a becsléseknél valamivel jobb novemberi beszerzésimenedzser-indexek érkeztek.

A gázai tűzszünet pedig végre életbe lépett, ami mindenképpen pozitív hír a piacoknak. PMI-adatok jönnek ma az USA-ban is.

Nem tud elszakadni a 380-tól az euró

A BUX index fél százalékkal esik, a Mol, az OTP és a Telekom egyaránt 0,7 százalékot veszített értékéből. A Richter viszont 0,1 százalékkal javítani tud.

Az euró 379,90, kissé magasabban van a csütörtök estinél, de ugyanott, mint egy héttel ezelőtt. A pár nappal ezelőtti forintgyengülés tehát, 382-ig, már a múlté, átmenetinek bizonyult.

Árfolyamok és grafikonok

A földgáz kontinensünkön egy százalékkal esik, az olajpiac pedig az OPEC+ ülését várja, amelyet november 30-ra halasztottak.

Jó hírt kapott a forint

Csütörtökön az Európai Bizottság bejelentette, hogy – elvileg – közel egymilliárd eurónyi előleget kaphat meg majd Magyarország a REPowerEU program kapcsán. A helyreállítási program teljes keretének lehívásához azonban további feltételeket kellene még teljesítenie a kormánynak. A forint némi erősödéssel reagált a hírekre – foglalta össze a KBC Equitas.

Céláremelések az OTP-re

Az mBank 17 936 forintról 20 387 forintra, az Autonomous Research 17 846 forintról 20 500 forintra emelte az OTP Bankra vonatkozó célárfolyamát. Az ajánlás változatlanul vétel, illetve felülteljesítés – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Hatalmas emelés Törökországban

A várt 250 bázispont (2,5 százalékpont) kétszeresével, 500 bázisponttal emelte az irányadó kamatot a török jegybank. Ezzel 40 százalék lett az alapkamat (a legutóbbi – múltbeli – inflációs adat azonban valamivel 60 százalék felett volt.) Ugyanakkor a jegybankelnök már jelezte, hogy lassítani fognak a kamatemelés ütemén, és az év végére pozitív reálkamat várható az országban.

Hálaadás és sport, dupla öröm

A hálaadás ünnepi hosszú hétvégéjén rekordokat érhetnek el a sportfogadások. A csütörtöktől vasárnapig tartó négynapos időszakban több fontos sportesemény lesz az USA-ban, beleértve a pénteki NFL-meccset és az egyetemi klasszikus mérkőzéseket – írta az Equilor.

Az Amerikai Szerencsejáték Szövetség adatai szerint az amerikaiak 23 milliárd dollárral fogadtak sporteseményekre a harmadik negyedévben, ami 32,7 százalékkal több a tavalyihoz képest. A sportfogadási részvények, mint a DraftKings, az MGM Resorts International és a Caesars Entertainment szintén emelkedést mutattak.

Hiába keresnek egymillió uncia platinát

Az éves kereslet 13 százalékát kitevő kínálati hiánnyal zárhatja a 2023-as évet a platina a Conclude Befektetési Zrt. blogja szerint. Az idén ugyanis mintegy húsz százalékkal bővül a kereslet, miközben stagnál a kínálat. Ez azonban furcsa módon egyáltalán nem látszik a platina árfolyamában.

A World Platinum Investment Council (WPIC) 2023. harmadik negyedéves jelentése 2024-re további deficitet jelez előre.

Arra, hogy mindez miért nem okozott még platinaárfolyam-robbanást, az ad magyarázatot a WPIC szerint, hogy az autógyártók 2020-2021-ben a Covid és a félvezetőhiány ellenére jelentős, egymillió unciát meghaladó készletet halmoztak fel a katalizátorokban használatos nemesfémből. Amit aztán a 2022 vége felé felpörgő gyártás során, javarészt idén használtak fel.

A platina öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A platina öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A vélhetően recessziót és ezáltal csökkenő autókeresletet vizionáló autógyárak azonban „elfelejthették” újratölteni a készleteket.

Jól fogadták a nagy paktumot

Emészti a kriptópiac a Binance eheti, 4,3 milliárd dolláros megállapodását az amerikai igazságszolgáltatással. A hír pozitív a szektor számára például a JPMorgan szerint is.

A peren kívüli egyezség megszüntette a Binance hipotetikus összeomlásának rendszerszintű kockázatát

írják az amerikai médiában.

A DeFiLlama adatai változatlanul a Binance kiugró piaci dominanciáját mutatják. Több mint 60 milliárd dollárnyi eszköz van nála, annyi, mint a tíz másik legnagyobb kriptotőzsdénél együttvéve. A JPMorgan most pozitív kilátásokkal tekint a Binance-ra és annak ökoszisztémájára. Most a Binance Coin (BNB) és a BSC blokklánc körüli bizonytalanságok is megszűntek.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A Binance simán kipengeti a 4,3 milliárdot?

A hírek nyomán a Binance-ról egyébként mintegy egymilliárd dollárnyi értéket vontak ki az ügyfelek, de ezzel együtt sem beszélhetünk igazi befektetői rohamról. A Binance valószínűleg ki tudja fizetni a 4,3 milliárd dolláros bírságot a tartalékaiból anélkül, hogy nagy mennyiségű kriptovalutát adna el.

Úgy tűnik, hogy a cég rendelkezik ugyanis elegendő stabilérmével, amelyet könnyen amerikai dollárra lehet váltani. (Ezek a számítások a versenytárs Coinbase-től származnak.)

Jelenleg sok jel utal arra, hogy a Binance simán túljut a válságán, és nem indít el a kriptós piacokon összeomlást. Nem úgy, mint amikor egy évvel ezelőtt bedőlt az FTX tőzsde.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18005 17840 18200 -1,53% 0 0 7 839 793 305 HUF 2024-05-17 17:07:11
MOL 3026 3026 3052 -0,13% 0 0 1 898 395 270 HUF 2024-05-17 17:06:54
MTELEKOM 949 931 953 -1,35% 0 0 1 540 237 008 HUF 2024-05-17 17:05:08
RICHTER 9285 9200 9485 -1,64% 0 0 2 833 958 655 HUF 2024-05-17 17:10:09
OPUS 389 381 395 -0,38% 0 0 97 506 832 HUF 2024-05-17 17:08:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Szívhatja a fogát, ha várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 18:24
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvillantotta a foga fehérjét a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a Telekom és az Opus, trendforduló a magyar kötvényalapoknál?
Eidenpenz József | 2024. május 16. 12:30
Az európai tőzsdéken nem jó a hangulat, amit néhány rosszul sikerült gyorsjelentéssel magyaráznak. A forint tartja erejét, közeleg az OTP-osztalék napja, jelentett a Telekom és a Waberer’s. A kötvényalapokból ezúttal áramlik ki a tőke, megugrott a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru A gyógyszergyár húzta volna a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:36
Enyhe csökkenéssel zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.
Részvény / Deviza / Áru A merénylet árnyékában ennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:21
Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből?
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Részvény / Deviza / Áru Meghökkentő határt lépett át az OTP célárfolyama, történelmi csúcson egy fém ára
Eidenpenz József | 2024. május 15. 12:19
A részvénypiacok óvatosan optimisták, mielőtt kiemelkedő fontosságú adat érkezik ma az USA-ból. Jókora céláremelés érkezett az OTP-re, újabb határt törve át. Jelentett a Graphisoft Park, újra mémrészvény-mánia van, sohasem került még ennyibe egy mindannyiunk számára fontos fém ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG