BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 28. 11:28

Az olaj és a gyorsjelentések mozgathatják ma a tőzsdéket leginkább, miközben a hét további részében a jegybankokra figyelnek majd. Az MNB ma ülést tart, de már tegnap szigorított a kondíciókon. A vírusról egy jó és egy aggasztó hír is érkezett.

Ma az európai indexek némi bizonytalankodás után felfelé indultak el, tizenegy órakor fél-másfél százalékos pluszokat látni, Olaszországgal, Svédországgal és Ausztriával az élen. Az USA-ban is egy-másfél százalékos emelkedést mutatnak a vezető indexek.

Itthon a BUX index is hasonlóan, egy százalékkal emelkedik, itt a Richter 2,1 százalékos drágulása tűnik ki a mezőnyből. A Mol, az OTP és a Telekom csak pár ezrelékkel drágul, az Opus két százalékkal esik. A forint enyhén gyengült, 355,30 az euró.

Több mint 30 millió munkavállaló kért állami bértámogatást Európa vezető gazdaságaiban. Félő azonban, hogy számos kis cég csődbe megy, mielőtt a dolgozók igénybe vehetnék ezt a lehetőséget. Eközben hárommillió fölé nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma globálisan. (Esti»»» és reggeli»»» nemzetközi hírösszefoglalónk a válságról.)

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Melyiket mondjuk először?

Két fontosnak látszó hír is érkezett a koronavírusról.

Egy tanulmány szerint a vírus a levegőben is képes terjedni, hosszasan lebegve, hordozó cseppek nélkül. Azt azonban még nem tudják a kutatók, hogy ez a genetikai anyag is fertőz-e.

A másik tudósítás szerint legalább az egészségügyi dolgozók és egyéb veszélyeztetett csoportok számára hozzáférhető lehet a vírus elleni oltás még az idén. Eddig 12-18 hónapot becsültek ugyanis, ami jövő év közepét, végét jelentené. A jóslatot nem akárki adta, hanem a “Coalition for Epidemic Preparedness Innovations” nevű csoport, amely kilenc különböző oltóanyag kutatását finanszírozza – derült ki a Bloomberg.com cikkéből.

Régi forintbankjegyek Régi forintbankjegyek

Ma is szakad az olaj, a WTI húsz százalékkal lejjebb, 10,20 dollárnál jár. A Brent csak négy százalékkal lett olcsóbb. Az újabb zuhanáshoz a nyilvánvaló túlkínálaton, tárolókapacitás-hiányon kívül a hírek szerint a legnagyobb olaj-befektetési alap, az USO is hozzájárulhat, amely portfóliójának átrendezését hajtja végre a napokban. (Lásd: Sok száz olajcég mehet csődbe, visszavett az OTP.)

Már tegnap szigorított az MNB

A magyar jegybank tegnap további szigorító lépéseket hozott, szűkítette ugyanis a forintlikviditást nyújtó devizaswap állományát, és nem fogadott el ajánlatokat az 1-3-6-12 hónapos tenderen – írta a KBC Equitas reggel. A Monetáris Tanács ma délután 2 órakor tartja a kamatdöntő ülését, a várakozás szerint nem módosítanak az irányadó kamatokon. A döntést követő sajtótájékoztató azonban hozhat izgalmakat. A forint egyelőre a 350-360-as sávban mozog az euróval szemben, így egyelőre hatásosnak bizonyultak az MNB lépései – írja a brókercég.

Jó világ jön a brókerekre

A gyorsjelentések most főleg Európában záporoznak. Az olajpiaci részvények alapvetően jól tartják magukat az olajár-esés közepette, de a BP (British Petrol) jelentése nem volt valami fényes. Kétharmadával csökkent az első negyedévben az eredménye. A részvény két százalékkal süllyed.

Csökkenő profitról jelentett a londoni HSBC is, a részvény 1,4 százalékos mínuszban van. A svájci UBS viszont profitált abból, hogy az ügyfelek kereskedni kezdtek a márciusi tőkepiaci zuhanásban. A részvény négy százalékkal emelkedik. A legnagyobb zuhanást valószínűleg a Wirecard német pénzügyi szolgáltató szenvedte el, 21 százalékot. A régóta bírálatok kereszttüzében levő cég közzétette ugyanis a KPMG vizsgálatának eredményét. A céget korábban mérleg-manipulációkkal vádolták, és a mostani jelentés sem menti fel teljesen ez alól. Pedig sok befektető ebben reménykedett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél