<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az európai tőzsdék és a BUX index is nulla körül billeg, de a héten még számos fontos hír fog érkezni. A forint a tegnapi elgyengülés után ma valamelyest javítani tudott, az OTP is emelkedik. A csődbe ment FTX kriptotőzsdének egymilliónál is több károsultja lehet, közöttük egy magyar vállalkozás.

Pluszban kezdték a napot az európai tőzsdék, de hamar elolvadt a nyereség. A német index már 0,3, a brit 0,1 százalékkal esik, csak Párizsban maradt meg egy kisebb, 0,2 százalékos emelkedés. Az amerikai határidős indexek – a tegnapi mínuszos nap után – viszont jelentős, fél-egy százalékos pluszban vannak.

Sokféle hír érkezett, jól zárult például a kínai és az amerikai elnök találkozója a G20-csúcson. Ám gyenge makroadatok jöttek Kínából, ahol a Covid elleni harcot is újrakezdték. Spanyolországból és Franciaországból néhány pozitív, erős csökkenést mutató inflációs adat érkezett.

Az Egyesült Királyságban viszont nőtt a munkanélküliségi ráta, miközben nagyot ugrott az átlagbér is szeptemberben. Meglepetésre éves szinten 1,2 százalékkal zsugorodott a japán gazdaság a harmadik negyedévben.

Eladott az OTP igazgatósági tagja

Itthon a BUX index nulla körül kering, hol csekély mínuszban, hol kisebb pluszban járt ma. Az OTP 0,9 százalékos emelkedése, a Richter 1,0 százalékos és a Mol 0,1 százalékos süllyedése nagyjából kiegyenlíti egymást. A nap nyertese a Pannergy három százalékos emelkedéssel.

Árfolyamok és grafikonok

“Kedvezményes részvényvásárlási program keretében biztosított részvények lehívása” után az OTP Bank Nyrt. Igazgatóságának tagja, Wolf László tízezer darab részvényt adott el 10 119 forintos átlagáron. Előzőleg 3604 darab papírhoz jutott hozzá, egyenként 5912 forintért.

Javított a forint, tovább drágult a gáz

A forint ma erősödik, az euró ára 2,4 forinttal 406-ra esett ma. Tegnap elgyengült a forint, estefelé 410,70-ig is felszaladt az árfolyam.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A vártnál valamivel gyengébb GDP-adatok nem hatnak érdemben a forintkurzusra az Erste Befektetési Zrt. szerint. Az MNB is ismét magasan, 18 százalékon hagyta az egynapos betéti kamatot.

Az EURUSD kurzusának alakulása és az  uniós forrásokkal kapcsolatos hírek továbbra is kiemelt fontosságúak a forintpiacon írta a brókercég.

Az európai tőzsdei földgázár pedig ma 11 százalékkal 127 euróra emelkedett, pedig már hétfőn is sokat ment fel. Pár napja még 100 euró közelében volt az árfolyam.

Mitől esik az olaj?

Az olaj ára hétfő után kedden is egy százalék körüli mínuszban van. Az egyik ok, hogy a kínai Covid elleni újabb intézkedések rontják a globális kereslet kilátásait. A másik, hogy tegnap a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) április óta már ötödszörre csökkentette a 2022-es globális olajkereslet-növekedésre vonatkozó előrejelzését (napi 100 ezer hordóval). A növekvő gazdasági kihívásokra hivatkozott.

Nyertesek és vesztesek Európában

A vállalati szektorban a Vodafone részvényei 5,6 százalékot estek, miután a távközlési vállalat csökkentette előrejelzését az egész éves szabad cash flow-ra. Közölte, hogy az eredmény a sáv alja felé fog esni. A BAE Systems (BAES) részvénye 3,2 százalékot emelkedett, miután a legnagyobb brit védelmi vállalat újabb erős negyedéves megrendelésekről számolt be.

A svájci Credit Suisse (CSGN) részvénye fél százalékot esett, mivel a hitelintézet megállapodott értékpapírosított termékekkel foglalkozó és más kapcsolódó finanszírozási üzletágainak eladásáról az Apollo Global Managementnek (APO).

Mire figyelünk ma?

Ma a Walmart (WMT) és a Target (TGT) amerikai kiskereskedelmi óriások gyorsjelentései érkeznek, amelyek fontos információkat hordozhatnak az amerikai fogyasztók hangulatáról, szokásairól, így a gazdasági kilátásokról is.

Európában az euróövezet harmadik negyedévi munkanélküliségi és növekedési adatai, valamint a széles körben figyelt német ZEW gazdasági hangulatjelentés is megjelenik.

Szerdán kiskereskedelmi eladásokról számolnak be az USA-ban, és adatokat közölnek a termelői árak inflációjáról, az ipari termelésről, a lakásépítésekről és a meglévő lakások forgalmáról. Csütörtökön az Egyesült Királyságban költségvetési tervet tesznek közzé.

Magyar cég is veszített az FTX-en

Az FTX, a világ második legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéjének csődje egy magyar kriptós vállalkozást sem hagyott érintetlenül, az Inlock-ot egy partnerén keresztül érték károk.

Önhibánkon kívül hétmillió dollárnyi eszközzel ragadtunk az FTX platformon. A kialakult helyzetben sajnos valószínűtlen, hogy az FTX-től valaha is viszontláthatnánk az ott zárolódott eszközöket.

Az Inlock ideiglenesen felfüggesztette a platform egyes szolgáltatásait. De közleményében azt írja, száz százalékban rendelkezik az ügyfelek vagyonával, a kihelyezések biztosítékával. Az ügyfélvagyon egy kisebb része azonban elérhetetlenné vált a cég számára. Az Inlock saját leírása szerint “a kriptóalapú váltást, kölcsönfelvételt és a magas profit szerzését” kínálta szolgáltatásként ügyfeleinek.

Az Inlock tokenjének árfolyama (ILK). Forrás: Coinmarketcap.comAz Inlock tokenjének árfolyama (ILK). Forrás: Coinmarketcap.com

Egymillió károsult is lehet

Az FTX hitelezőinek, avagy károsultjainak száma valószínűleg meghaladja az egymillió személyt a hírek szerint. Emiatt a hivatalos tájékoztatások e-mailen való kiküldésén dolgoznak. A cég múlt héten pénteken jelentett csődöt az amerikai jogszabályok szerint (“Chapter 11”). Eredetileg nyolcmilliárd dollárnyi hiányról szóltak a becslések, de szombatra virradóra valószínűleg elszenvedett egy 600 millió dolláros hackertámadást is.

Átláthatóvá válnak a kriptotőzsdék?

A piacot az FTX-csőd következményei foglalkoztatják. Egy viszonylag pozitív, előremutató hatás lehet az átláthatóság növekedése. Egyre-másra jelentik be a nagyobb kriptotőzsdék, hogy átvilágítják eszközeiket. Közzéteszik, igazolják a náluk levő értékek meglétét, állományát.

A legnagyobb, a Binance egyenesen az Ethereum-alapító Vitalik Buterin közreműködésével teszi ezt, külön protokollt (szabályrendszert) dolgoznak ki rá. Egy már meglevő rendszer a vagyonok meglétének igazolására a Chainlink szolgáltatása.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Durva leépítések az Amazonnál (is)

Az Amazon mintegy tízezer munkahely leépítését tervezi, mivel lassabb növekedésre és esetleges recesszióra készül – írta az Equilor Befektetési Zrt. Az elbocsátások már ezen a héten megkezdődhetnek, ami az e-kereskedelmi óriáscég eddigi legnagyobb létszámcsökkentése lesz. Az Amazon olyan versenytársakat követ, mint a Meta, amely a múlt héten közölte, hogy 11 ezer munkahelyet szüntet meg, és a Twitter, amely Elon Musk hatalomátvételekor elbocsátotta a munkaerő felét.

Emellett levették a Bank of America „US 1” listájáról az Amazon részvényét, annak ellenére, hogy a cég elemzői továbbra is vételre ajánlják a papírt. Az Amazon 2,3 százalékos mínusszal zárta a tegnapi napot.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10000 9960 10240 -1,96% 0 0 5 339 274 618 Ft 2022-12-07 17:13:17
MOL 2746 2746 2916 -2,56% 0 0 4 139 183 554 Ft 2022-12-07 17:05:56
MTELEKOM 330 326 330 +1,23% 0 0 65 614 922 Ft 2022-12-07 17:05:23
RICHTER 8615 8560 8760 -0,63% 0 0 2 019 833 320 Ft 2022-12-07 17:08:44
OPUS 122 120 126 -2,39% 0 0 19 422 455 Ft 2022-12-07 17:05:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jól húz a Mol sapka nélkül, izgalmas másfél hétnek nézünk elébe
Eidenpenz József | 2022. december 7. 12:52
Az ársapka megszüntetése pozitívan hatott a Molra és a forintra, bár úgy tűnik, a kedd esti bejelentés már az elmúlt napokban elkezdett beépülni az árfolyamokba. Hasonlóan számítottak a kínai Covid-szabályok enyhítésére a tőzsdék, miközben a jövő heti amerikai kamatdöntés lesz a következő nagy esemény. De jön még pár fontos hír itthon is, külföldön is.
Részvény / Deviza / Áru Újra 140 euró felett az európai gázár, hol lesz a vége az emelkedésnek?
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 10:14
Emelkedéssel indított a TTF gázár ma is.
Részvény / Deviza / Áru Hogy ízlik a forintnak a piaci áras benzin? Kattintson a legfrissebb árfolyamokért!
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 07:38
Reggel kicsit erősödött a forint a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Ledolgozta a korábbi esés egy részét az OTP és a Mol is
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 17:55
A Magyar Telekom kivételével minden vezető papír javított.
Részvény / Deviza / Áru A Mol újraindította a Dunai Finomítót, de egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 12:58
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
Részvény / Deviza / Áru Feltámadt poraiból az OTP, lesz-e itt év végi rali?
Eidenpenz József | 2022. december 6. 12:48
A forint gyenge, de a magyar részvények életjeleket mutatnak a tegnapi csúnya zuhanás után. Miért esett ekkorát tegnap az OTP, Amerika, meg a Tesla? Mit mutat a kisbefektetői hangulatindex az év végi raliról? Saját kriptovalutát készít a Twitter?
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a gázár kedd reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 09:12
A hétfő esti záróértéke 134,88 euró volt, kedd reggel 138,5-ért adtak egy megawattóra gázt.
Részvény / Deviza / Áru Vegyes forintmozgás reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Letaglózták az OTP-t a külföldi hírek
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1138,28 pontos, 2,49 százalékos csökkenéssel, 44 666,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi mozgatja a forintot decemberben? Maradhat az IPhone-szűke
Eidenpenz József | 2022. december 5. 12:52
Az euró visszatért 410 forint fölé, továbbra is a brüsszeli hírek mozgathatják elsősorban az árfolyamot. A magyar részvények alulteljesítőek, az OTP több mint két százalékkal esik. Az olaj drágul, miközben az oroszok az egyik, a kínaiak a másik oldalon befolyásolhatják az árát. Nem húznak bele egyhamar az iPhone-ok gyártásába.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG