<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A technológiai óriások jó ideig hatalmas növekedést értek el negyedévről negyedévre. A recessziós környezetben viszont jellemzően mindannyian megtorpantak, ami komolyabb áresést hozott tavaly. Az elmúlt hetekben publikált negyedéves számok általában visszaesést jeleztek a korábbi eredményekhez képest, ennek ellenére a részvények remekelnek.

A mögöttünk hagyott pénteken immár ötödik egymást követő héten zárt a Nasdaq emelkedéssel, ez 2021 novembere óta a leghosszabb ilyen pozitív széria. Mindezt úgy tette az irányadó index, hogy a külső gazdasági és geopolitikai környezet messze van az optimálistól. Pedig néhány hónapja a befektetők még meglehetősen borús hangulatban voltak és folyamatosan adták a nagy techcégek papírjait, amelyek összességében óriási árfolyamveszteséget szenvedtek el.

Ezúttal viszont jóval kisebb visszhangja van a fejleményeknek, amelyben vélhetőleg az is közrejátszik, hogy a részvényárak nem a kimagasló növekedést meghálálva szárnyalnak, hanem azok a várakozások fűtik ezt, amelyek szerint komoly nyereséget érhetnek el a szektor óriásai. A Wall Street elemzőit és stratégiát a társaságok a korábbi stratégia helyett hatékony működéssel és erős költségcsökkentéssel próbálják meggyőzni. Ez pedig nagyon komoly elbocsátási hullámmal jár. Érdekes módon a leépítések bejelentése most sokkal fontosabbnak bizonyultak, mint a negyedéves jelentések. Már csak azért is, mert utóbbiak jellemzően csapnivalóan alakultak.

Zuckerberg leépítésekkel menekül előre. Fotó: EPA/MANDEL NGAN
Zuckerberg leépítésekkel menekül előre. Fotó: EPA/MANDEL NGAN

2016 óta először hagyta figyelmen kívül a becsléseket, a Facebook anyacége, a Meta, amiben igen fontos szerepet játszik, hogy a harmadik negyedévben csökkenő bevételt könyvelhetett el. Nem büszkélkedhet persze a Google sem, ahol a legfontosabb bevételtermelő részleg, a hirdetési üzletág esett vissza. Az Apple a kínai lezárások miatt szenvedett, az Amazon pedig 25 éves tőzsdei történetének leggyengébb növekedési időszakát zárta. Míg a befektetők vegyes reakciókkal fogadták az egyes jelentéseket, addig mind a négy részvény komoly pluszban zárta a hetet, akárcsak a Microsoft.

A költségkontroll a király

A Meta (Facebook) múlt héten a legjobban teljesített a fenti részvények között, a vállalat papírjai 23 százalékkal ugrottak meg, ami valaha volt a harmadik legjobb hete. A múlt szerdai negyedéves jelentésében a bevételek némileg meghaladták a becsléseket, hozzá kell persze tenni, hogy ez nem volt nehéz, mert elég alacsony volt a várakozás. Ha a nominális számokat nézzük, akkor látható, hogy az eladások éves szinten csökkentek, és az első negyedéves előrejelzés pedig összhangban van a korábbi várakozásokkal.

Árfolyamok és grafikonok

A befektetők azonban mindezt figyelmen kívül hagyták köszönhetően annak, hogy Mark Zuckerberg kijelentette 2023 lesz a „hatékonyság éve” lesz, valamint ígéretet tett arra is, miszerint „arra koncentrálunk, hogy erősebb és fürgébb szervezetté váljunk”. Zuckerberg elismerte, hogy az idők változnak. A 2012-es tőzsdei bevezetés évétől 2021-ig a vállalat évi 22 és 58 százalék között nőtt. De 2022-ben a bevétel 1 százalékkal esett vissza, és az elemzők 2023-ban csak 5 százalékos növekedést várnak a Refinitiv szerint. A vállalat vezetője azt is elmondta, hogy a csökkenés szerinte megáll, de a korábbi erőteljes növekedés nem fog visszatérni. Ugyanakkor a kilátásba helyezett 11 ezer fős elbocsátás, ami a munkavállalók 13 százalékát jelenti, erőteljes költségcsökkentést jelent. A Meta részvények erőteljes visszapattanásában persze az is szerepet játszott, hogy a cég tavaly az értékének csaknem kétharmadát elveszítette, sokkal többet, mint a több IT óriás.

Az Apple, amelynek értéke tavaly 27 százalékot zuhant, a múlt héten 6,2 százalékot erősödött, annak ellenére, hogy hét év óta a legmeredekebb bevételcsökkenésről számolt be. Tim Cook vezérigazgató elmondta, hogy az eredményeket az erős dollár, az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max készülékeket érintő kínai gyártási problémák, valamint az általános makrogazdasági környezet rontotta. Az elemzők szerint ugyan meglehetősen komoly kihívásokkal szembesül az Apple, de ha a kínai gyártás és a kereslet visszatér a megszokott szintre, akkor jelentősen javulnak a vállalat számai.

Megmagyarázni, amit eddig nem kellett

Andy Jassy, az Amazon vezérigazgatója, aki 2021 közepén vette át a posztot az alapító Jeff Bezostól szokatlan lépésre szánta el magát. A múlt csütörtökön ugyanis személyesen csatlakozott az elemzőkkel folytatott konferenciabeszélgetéshez. Tette mindezt azért, mert cége a vártnál gyengébb előrejelzést adott ki az első negyedévre. Januárban az Amazon megkezdte az elbocsátásokat, amelyek várhatóan több mint 18 000 munkahely esik áldozatul. Jassy is ezt állította a fókuszba, mint jelezte, a kiadások csökkentése az Amazon feladata. A vezérigazgató szerint a járvány lecsengése után olyan változások történtek, amelyhez alkalmazkodni kell, korábban ugyanis túl sok embert vettek fel.

Az Alphabet (Google) is jelentős leépítésről döntött. A cég januárban közölte, hogy 12 ezer munkahelyet szüntet meg. A negyedik negyedévben elmaradtak a bevételei a korábbi prognózistól, ennek hátterében többek között az áll, hogy a YouTube-nál a hirdetési kiadások visszaesése miatti csalódást okoztak az eladások. Emellett a felhőalapú részleg is gyengébben teljesített, mivel a vállalkozások megszorítják a nadrágszíjat és az ilyen szolgáltatásokon is spórolnak.

Ha a Nasdaq folytatja a héten is az emelkedést, akkor az esetleges hatodik heti erősödés a leghosszabb ilyen széria lesz 2020 januárja óta. Persze önmagában a technológiai cégekről érkező hírek nem oldanak meg mindent, hiszen az általános gazdasági környezet is fontos. Amennyiben pedig továbbra is magas inflációval és emelkedő kamatokkal számolnak a befektetők, akkor azt a technológiai részvények is megérezhetnek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9844 9832 10400 -5,35% 0 0 6 611 312 661 HUF 2023-03-24 17:14:57
MOL 2474 2474 2550 -2,83% 0 0 971 790 320 HUF 2023-03-24 17:05:07
MTELEKOM 383 379 389 -1,29% 0 0 171 517 113 HUF 2023-03-24 17:07:25
RICHTER 7465 7395 7505 +1,22% 0 0 1 038 850 530 HUF 2023-03-24 17:05:27
OPUS 119 119 122 +0,17% 0 0 9 988 463 HUF 2023-03-24 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Veszi magát az OTP, a bankválság a rendszer része
Eidenpenz József | 2023. március 23. 12:48
A magyar részvények emelkednek, az OTP elrugaszkodott a tízezertől, miközben vásárolja saját részvényeit is. Tovább erősödik a forint, sokat segít, hogy a dollár padlót fogott. Ma újabb négy jegybank ülésezik, de a piacok még a tegnapit emésztik. Már olyan könnyen kaphat dollárt a Telegramon, ahogy szöveges üzenetet.
Részvény / Deviza / Áru Ismét a 40 eurót ostromolja a földgáz
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 09:41
Most épp 40 euró fölött van a TTF gáz ára a rotterdami tőzsdén.
Részvény / Deviza / Áru Hoppá, lehet, hogy most érdemes forintunkat dollárra váltani?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 08:06
Az euróhoz képest is izmosodott nemzeti valutánk, igaz, kisebb mértékben.
Részvény / Deviza / Áru Megint az OTP volt a király a hazai parketten
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,13 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 41 962,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Pont került a Mol és társai nagy bizniszére
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:33
A legnagyobb hazai árbevételű cég leányvállata két magántőkealappal közösen az Alteo Nyrt. közel háromnegyedét szerezte meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG