6p

A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.

Az európai tőzsdeindexek többsége pár ezrelékes mínuszban van péntek délelőtt, kivéve Svájcot és Dél-Európát, ahol kisebb pluszok láthatók. Az amerikai határidős indexek nem változnak érdemben. Csütörtökön az amerikai indexek először rekordot döntöttek, de a rekordhangulat nem tartott sokáig, fordulat jött.

Ennek oka lehet, hogy sajtó szerint a Fed több bankára is véleményének adott hangot, hogy a kamatlábak hosszabb ideig magasak maradhatnak. Az Eurózóna pénteken közzétett inflációs adata nem okozott meglepetést, a 2,4 százalékos érték megegyezett a várakozásokkal és az előző hónappal is. A vártnál erősebb ipari és gyengébb kiskereskedelmi adat érkezett Kínából

A Dow Jones ipari átlag és az S&P 500 index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Dow Jones ipari átlag és az S&P 500 index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index egy százalék körüli mínuszban ingadozik, az OTP 1,4, a Richter 1,8, a Telekom 2,1 százalékkal süllyed, az utóbbira még visszatérünk. A Mol szerény pluszban áll. Az európai földgáz 2,4 százalékkal drágul, a kőolaj alig mozdult.

Mitől gyengül a forint?

A forint gyengült, 387,90 az euró, mintegy egy forinttal van a csütörtök esti szint felett. A gyengülésben szerepe lehet a dollár újból megindult erősödésének.

Az EUR/HUF 387 fölé ment ma reggelre, ezzel pedig technikailag a 200 napos mozgóátlagról mutatott be kisebb fordulatot – írja a K&H Értékpapír. Az előző hetekben azonban látványosan erősödött a forint az euróval szemben.

Így a mostani mozgás akár kisebb korrekcióként is értelmezhető.

Fontos nap lesz a keddi

„Fordult a forint” az Equilor Befektetési Zrt. szerint, a „következő meghatározó ellenállás” 389-re tehető, de reális lehet a „csökkenő trendvonal elérése is” 391-nél. A hétfői ünnepnapon alacsonyabb likviditásra számíthatunk, viszont a külföldi befektetők aktívak lesznek. A keddi MNB-ülésen 50 bázispontos kamatvágásra számít a brókercég.

Árfolyamok és grafikonok

Elmarad a Telekom-aukció

A Magyar Telekom lemondta a május 9-én, május 23-ra meghirdetett részvény-visszavásárlási aukciót, mert a vonatkozó Európai Uniós rendelet (MIFIR) alapján a közelmúltban változtak a befektetési vállalkozásokra vonatkozó kereskedési kötelezettség technikai szabályai.

Ez ellehetetleníti a Budapesti Értéktőzsde Nyrt. MMTS1 Aukciós Kereskedési Rendszerének használatát.

A társaság azonban továbbra is elkötelezett a 2024. február 22-én meghirdetett részvény-visszavásárlás mellett, és vizsgálja a megvalósítás időzítését és módját – teszik hozzá. (A Telekomnál a visszavásárlási aukció a részvényesek javadalmazásának része, az osztalék kiegészítése volt az utóbbi években.)

A Walmart miatt szárnyalt a Dow

A Dow Jones Ipari Átlag csütörtökön jelentős mérföldkőhöz érkezett, először lépte át a 40 ezer pontos szintet nap közben. Az S&P 500 és a Nasdaq is új rekordot ért el kereskedésben (de azután mindhárom mínuszban végzett). A „Dow” többek között a Walmart (WMT) miatt ért el új csúcsot, a kiskereskedelmi óriás részvényei azért szárnyalnak, mert a Wall Street becsléseit jóval felülmúló negyedéves eredményeket közölt.

A Walmart különösen az e-kereskedelmi üzletágától kapott lendületet, amely összességében 21 százalékos növekedést ért el. A Yahoo Finance szerint a többi jól menő részvény között szerepelt az Alibaba Group (BABA), az Advanced Micro Devices (AMD), a Costco (COST) és a Chubb Limited (CB).

Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból

A Berkshire Hathaway felfedte titokzatos részvényüzletét, 25,9 millió részvényt birtokolt a nagy vagyon- és balesetbiztosítóból, a Chubb-ból az első negyedév végén. Ez részesedés most 6,6 milliárd dollárt ér, és mintegy hat százalékos tulajdonrésze van.

A Berkshire a tavalyi harmadik és negyedik negyedévben ugyanis bizalmas adatkezelést kért az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettől (SEC) egy vagy több részvénytulajdonára vonatkozóan. Feltehetően azért, mert Warren Buffett vezérigazgató úgy akarta felhalmozni a Chubbot, hogy ezzel ne hajtsa fel az árfolyamát. A papírok csütörtökön 4,1 százalékkal 263,3 dollárra emelkedtek a bevásárlás hírére. A Berkshire Hathaway pedig 0,5 százalékkal drágult – írta a Barrons.

Megváltozott az arany (és a bitcoin) szerepe?

A legismertebb menekülőeszköz, az arany szerepe megváltozott az elmúlt években, új látásmóddal is lehet közeledni hozzá – írja a Holdblog véleménycikke. Az utóbbi időben az “inflációs pozíciók közül” a reáleszközök – mint az arany, illetve a főbb kriptodevizák – árfolyamai emelkedtek. Megjelent, vagy inkább feléledt egy narratíva, hogy egy úgynevezett pénzügyi elnyomás, „financial repression” időszakának kezdetén vagyunk, ahol az állam megpróbálja elinflálni az adósságát, így a megtakarítókkal fizettetve meg azt.

Az állammal és a fiat devizákkal kapcsolatban szkeptikus befektetők így aranyba és bitcoinba menekülnek.

Az emelkedő reálkamatok ellenére magasan maradt az arany árfolyama, pedig történelmileg nem így szokott lenni. A látszólagos ellentmondást a kötvénypiaci árazások és az arany árfolyama között a jegybanki kereslet magyarázza.

A korábbi, inflációs kockázatot fedező eszközből geopolitikai kockázatot fedező eszközzé válik az arany.

Hamis kriptovalutákat álcáznak Binance-terméknek

Egyre több felhasználó esik olyan csalók áldozatául a kriptotérben, akik hamis kriptovalutákat terjesztenek a decentralizált tőzsdéken, és ezeket úgy állítják be, mintha a Binance Launchpool ajánlatok részei lennének – írja a világ legnagyobb kriptivaluta-tőzsdéje. A csalók „pre-sales” hirdetési kampányban, ideiglenesen létrehozott Telegram csoportokban és weboldalokon népszerűsítik az ajánlataikat, „amelyeknek semmi közük a hivatalos Binance Launchpoolhoz”.

A kripto-tranzakciókat nem lehet visszavonni, ezért a Binance-t nem terheli felelősség az elveszett pénzeszközökért.

Felhasználóként mindig résen kell lenni, és gyanúval kell kezelni az olyan ajánlatokat, amelyek túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek – írják. A valódi nagybefektetők nem szokták ingyen megosztani a „titkos receptjüket”, mindig a felhasználó felelőssége utánajárni a „Binance platformon kívül vásárolt pénzeszközök törvényességének”.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17600 17385 17745 +1,27% 0 0 4 441 712 560 HUF 2024-06-20 17:05:41
MOL 2840 2810 2842 +1,14% 0 0 1 341 809 100 HUF 2024-06-20 17:10:28
MTELEKOM 1058 1046 1060 +0,19% 0 0 424 465 234 HUF 2024-06-20 17:14:48
RICHTER 9335 9280 9360 +0,70% 0 0 981 331 785 HUF 2024-06-20 17:05:03
OPUS 423 416 424 +0,36% 0 0 101 643 768 HUF 2024-06-20 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Jól tette, aki még a nagy meleg előtt, reggel váltott eurót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 18:42
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsra járt a tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megkapta a beosztását a túlérzékeny forint, sokan ünneplőbe öltöztek
Csernátony Csaba | 2024. június 20. 12:16
Kanyargós utakon jár a forint, amely az idei régiós verseny utolsó helyezettje. Amerikából nem kaptak iránymutatást az európai tőzsdék, ennek ellenére felfelé mentek csütörtök délelőtt. A BUX is többletet hozott össze. A Richter céget vásárolt, a Waberer's pedig ismertette az osztalékfizetési információkat. 
Részvény / Deviza / Áru Most nagyot koppant, aki hitt a kormánynak: véglegesítették a befektetéseinkre kivetett átmeneti adót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 09:57
A veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg fizetendő szociális hozzájárulási adó szép csendben végleges teherré vált.
Részvény / Deviza / Áru Csak bámulunk: teljes hátraarcot csinált a forint csütörtök reggel
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 08:02
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon, de a helyzet 8 óra előtt pár perccel teljesen megfordult. Frissítés: 9-re sajnos újabb fordulat érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Újabb nagy dobást jelentett be a Richter
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 06:19
Rövid időn belül a második belgiumi akvizícióról tesz bejelentést a magyar gyógyszeripari multi. A mostani célpont egy olyan cég, amely a jövőbeli gyógyszerek előállításában jeleskedhet.
Részvény / Deviza / Áru Félelem és rettegés várja, hogyha a forintra néz
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 18:38
Nem volt jó napja a magyar fizetőeszköznek.
Részvény / Deviza / Áru Mindenki a Magyar Telekomra figyelt szerdán
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 171,33 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 69 661,21 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Magyarország tizenkilencszer: megtörtént az őrségváltás
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 13:25
Új cég vette át a listavezető szerepet a legértékesebb vállalatok rangsorában, ám annyiban nem történt változás, hogy azok a cégek kaszálnak, amelyek sokat tudnak felmutatni a mesterséges intelligencia terén.
Részvény / Deviza / Áru Nem sokáig tartott a forint nyugalma, el nem hinné, melyik cég bányászik bitcoint
Eidenpenz József | 2024. június 19. 12:28
A tőzsdéken ma nyugalom várható az amerikai szünnap miatt, a BUX indexnek azonban telik egy kis pluszra a Mol és a Telekom miatt. A brókercégek még fél százalékos, alkalmi kamatcsökkentésre számítanak az idén itthon, miközben az MNB árgus szemekkel figyelheti a forintot. El sem hinné, melyik magyar cég anyukája bányászik bitcoint, és hány cég fogadja el Magyarországon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG