6p

Három hónapja nem látott szintekhez közelít a hazai fizetőeszköz, egy euróért lassan már csak 386 forintot kell fizetni a bankközi devizapiacon. Az esésre hajló globális tőzsdei hangulatban a BUX emelkedése üdítő kivétel, amely az OTP Banknak és a Molnak köszönhető. Drágulnak a nemesfémek is és a gáz, ellenben az olaj és a kriptoeszközök gyengülnek.

Alapvetően gyenge napjuk volt a hétfői a világ tőzsdéinek. A vezető európai indexek mind csökkentek, a londoni FTSE 100 0,25, a frankfurti DAX 0,11, a párizsi CAC 40 0,12 százalékkal. Amerikában csak árnyalatnyival volt jobb a helyzet, miután az S&P 500 és a Dow Jones értéke ugyancsak lejjebb ment, 0,02, illetve 0,21 százalékkal, a Nasdaq Composite viszont nőtt, 0,29 százalékkal. Mint arról beszámoltunk, a BUX a többséget követte, ráadásul esésének mértéke (-0,41 százalék) a legnagyobb volt.

A kedd reggel elsőként kinyitott ázsiai tőzsdéken az előző napihoz hasonló volt a helyzet. Míg két index értéke csökkent – a hongkongi 0,22, a sanghajié 0,07 százalékkal –, addig egyé, a tokiói Nikkeié nőtt, 0,46 százalékkal, ami egyértelműen a kedvező japán áprilisi inflációs adatnak tudható be.

A Nemzetközi Valutaalap hétfőn kiadott állásfoglalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a japán jegybanknak óvatosan és rugalmasan kell kezelnie a jelenlegi helyzetet és az árstabilitásra kell összpontosítania – írja az Equilor Befektetési Zrt. Eszerint a kamatemelést fokozatosan, a beérkező adatok függvényében kell végrehajtani, mivel az inflációs kockázatok kiegyensúlyozottak, a közelmúltban vegyes adatok érkeztek. A rugalmas árfolyamrendszer segít elnyelni a sokkokat, illetve az államkötvény-vásárlások mennyiségének piaci fejleményekhez való igazítása mérsékelheti a hozamok túlzott elmozdulását, mely ártana Japán pénzügyi rendszerének.

Európában csak a FTSE-nek sikerült megfordítania az irányt, 12 óra előtt 0,16 százalékkal állt a hétfői záró értéke felett. Ezzel szemben a DAX további 0,17, a CAC 40 pedig 0,04 százalékot veszített.

Árfolyamok és grafikonok

Szerencsére a BUX ezúttal az általános piaci mozgással dacoló kivételt jelentett. Azáltal, hogy 0,2 százalékkal izmosodott. Alapvetően az OTP Bank 0,22 és a Mol 0,52 százalékos százalékos erősödésének hála, amit nem tudott lerontani a másik két „igazi” blue chip, a Richter 0,05 és a Magyar Telekom 0,11 százalékos mínusza.

A Richter árfolyama a reggel nyilvánosságra került kedvező gyorsjelentése után még egy ideig nőtt, annak hatására, hogy az eredmény minden soron jobb lett a vártnál. Ráadásul Orbán Gábor vezérigazgató a vállalat első negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón azt mondta, árfolyamhatástól megtisztítva, továbbra is két számjegyű bevételnövekedéssel számolnak az idén. A Richter-részvények későbbi minimális csökkenésének oka abban keresendő, hogy a jó eredmények általában az elért árfolyamnyereség realizálására készteti egyes befektetőket. 

Továbbra is jó passzban van a forint. Az euróval szemben egyre távolabb rúgja magát a 390-es szinttől, kedd délelőtt már 386,4 körül is cserélt gazdát a bankközi devizapiacon, míg a dollárral szemben 358,1-en tanyázott. Kérdés, merre tovább?

A 386-os szintek alatt február óta nem tartózkodott a devizapár, a mostani forinterősödés a dollár gyengébb teljesítményének is betudható – hívta fel a figyelmet a K&H Értékpapír Zrt.

Az árupiacokon az energiaárak egységesen lefelé tartottak. Az olajfajták – az északi-tengeri Brent és az észak-amerikai könnyűolaj, a WTI – 0,1-0,1 százalékkal, amely következtében a Brent jegyzése 83, míg a WTI-é 79 dollár közelébe ment le. Ezzel szemben a rotterdami árutőzsdén szereplő gáz, a TTF-típusú több mint 1 százalékkal erősödve, megközelítette a 30 eurós lélektani határt.

A nemesfémek is szárnyalnak amiatt, hogy a befektetők arra számítanak, a szerdán megjelenő amerikai áprilisi inflációs adat láttán a tengerentúli állam jegybankjának szerepét betöltő Fed ismét kamatot fog csökkenteni. Az arany unciája (1 uncia=31,1035 gramm) 0,33 százalékkal, 2350 dollárra, míg az ezüsté még ennél is jobban, 0,73 százalékkal, 28,6 dollárra erősödött.

Philip Jefferson szerint bár az amerikai gazdaság nagyon sokat fejlődött, a munkaerőpiac rugalmasnak bizonyult, illetve az infláció nagymértékben visszaszorult, továbbra is helyénvaló a restriktív monetáris politika, egyelőre nincs lehetőség csökkenteni a kamatszintet – idézi az Equilor. Hozzátéve, a határidős árazások alapján az idei évben 41 bázispontos kamatvágást várnak a piaci szereplők, az első lépés 76 százalékos eséllyel szeptember 18-ig megtörténhet.

A kriptoeszközök közül a két legmarkánsabb esik, a Bitcoin árfolyama 2 százalékkal, 61 775 dollárra, az Etheré 1,45 százalékkal, 2910 dollárra ment le.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Gőzerővel folyik a gyorsjelentési szezon. A Richter mellett a Masterplast is közzétette az első negyedéves számait. Amelyeket a K&H Értékpapír akként értékelt, hogy már látni a javulás jeleit a cég körül, hiszen az idei első negyedévet sikerült profittal zárnia. Bár az 53 ezer eurós adózott eredmény nem túl kiemelkedő, de mindenképp előrelépés a bázisban tapasztalt 5 milliós veszteséghez képest. Egyrészt a hatékonyságnövekedést célzó intézkedések segítették a Masterplastot ebben az időben, illetve a korábbi magas áron bekerült készletek kiürítése is rontotta az eredményeket a bázisban, így ez mostanra letisztult. Az árbevételek alakulásán azért látható, hogy lenne még tér tovább javulni, hiszen éves alapon közel 5 millió euróval csökkent az értékesítés árbevétele. 

A külföldi céghírek közül az számít érdekesnek, amit az Erste közölt, miszerint a Volkswagen csoport 0,5-1 milliárd euró értékben értékesíthet Traton-részvényeket, ez a kapitalizáció 3-6 százalékát jelenti. Az értékesítést követően is a Volkswagen maradna a kamion- és buszgyártással foglalkozó társaság fő tulajdonosa, hiszen a részvények közel 90 százalékát birtokolja. A cél a Traton-részvények közkézhányadának növelése.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18005 17840 18200 -1,53% 0 0 7 839 793 305 HUF 2024-05-17 17:07:11
MOL 3026 3026 3052 -0,13% 0 0 1 898 395 270 HUF 2024-05-17 17:06:54
MTELEKOM 949 931 953 -1,35% 0 0 1 540 237 008 HUF 2024-05-17 17:05:08
RICHTER 9285 9200 9485 -1,64% 0 0 2 833 958 655 HUF 2024-05-17 17:10:09
OPUS 389 381 395 -0,38% 0 0 97 506 832 HUF 2024-05-17 17:08:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Szívhatja a fogát, ha várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 18:24
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvillantotta a foga fehérjét a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a Telekom és az Opus, trendforduló a magyar kötvényalapoknál?
Eidenpenz József | 2024. május 16. 12:30
Az európai tőzsdéken nem jó a hangulat, amit néhány rosszul sikerült gyorsjelentéssel magyaráznak. A forint tartja erejét, közeleg az OTP-osztalék napja, jelentett a Telekom és a Waberer’s. A kötvényalapokból ezúttal áramlik ki a tőke, megugrott a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru A gyógyszergyár húzta volna a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:36
Enyhe csökkenéssel zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.
Részvény / Deviza / Áru A merénylet árnyékában ennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:21
Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből?
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Részvény / Deviza / Áru Meghökkentő határt lépett át az OTP célárfolyama, történelmi csúcson egy fém ára
Eidenpenz József | 2024. május 15. 12:19
A részvénypiacok óvatosan optimisták, mielőtt kiemelkedő fontosságú adat érkezik ma az USA-ból. Jókora céláremelés érkezett az OTP-re, újabb határt törve át. Jelentett a Graphisoft Park, újra mémrészvény-mánia van, sohasem került még ennyibe egy mindannyiunk számára fontos fém ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG