6p

A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.

A legtöbb nyugat-európai tőzsde indexe kisebb pluszban van szerdán, Frankfurtban 0,3, Párizsban 0,1 százalék a javulás. Kivétel London és Stockholm, ahol 0,3-0,3 százalékos esés látható. Az amerikai határidős indexek pedig ígéretes, fél százalék körüli pluszban állnak.

Az USA-ban kedden este csökkent a tőzsdeindexek értéke, a befektetők az amerikai fogyasztói bizalom adatát nem fogadták jól, az ugyanis november óta a legalacsonyabb szintre esett. A hét további részében a Federal Reserve egyes vezetői fognak nyilatkozni, és egy kulcsfontosságú inflációs adat is érkezik. Vesztes volt az Nvidia, magához tért viszont a Tesla részvénye.

Az Nvidia részvénye. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az Nvidia részvénye. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index 0,2 százalékkal emelkedik, ami az OTP 0,1, a Mol 0,9 és a Telekom 0,4 százalékos javulása mellett következett be. A hét elejének nyertese, a Richter ezúttal mínuszban van. A kőolaj 0,7 százalékkal esik, az európai földgáz stagnál. Nincs messze abszolút csúcsától az arany, 2192 dollár az ára.

Megnyugodott a forint a kamatdöntés után

Az euró/forint szerdán 395 körül ingadozik, jobbára már kissé alatta, ami azt jelenti, hogy erősödést hozott a keddi kamatdöntés. Míg kedd reggel 397 is volt az euró, a kora délutáni 75 bázispontos kamatcsökkentés megnyugtatni látszott a piacot (8,25 százalékra).

Árfolyamok és grafikonok

Nem voltak ugyanis egyöntetűek az elemzői várakozások a kamatdöntés előtt, voltak elemzők, akik kisebb vagy nagyobb vágásra számítottak. A jegybanki tanács egyébként az 50, a 75 és a 100 bázispontos kamatvágás lehetőségét is tárgyalta.

Csak a bizonytalanság biztos a forint körül

Az MNB továbbra is reálisnak látja, hogy a félév végére a jegybanki alapkamat a 6,5-7 százalékos sávba mérséklődjön, ami stabil, pozitív reálkamatot jelenthet. A második félévre vonatkozóan azonban a jegybank alelnöke sajtótájékoztatóján a bizonytalanságot hangsúlyozta, és jelezte, hogy a monetáris politika óvatos és adatvezérelt megközelítése továbbra is fennmarad – foglalta össze Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője.

Összességében a jegybank üzenetei a várttal összhangban alakultak tette hozzá.

Nagyobb kamatcsökkentés is jöhet?

Nagyobb kamatcsökkentést várt Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. Év végéig, illetve 2025-ben pedig nagyobb teret lát a kamatcsökkentésre, “mint sok más szereplő”. A magyar kamatelőny megtartása ugyanis mozgó célpont, előfordulhat, hogy a fejlett piaci jegybankok kommunikációja tovább puhul, esetleg a kamatcsökkentések is hamarabb indulnak a jelenlegi várakozásoknál.

Van esély egy lengyel jegybanki kamatcsökkentésre is, aminek segítségével Magyarország alacsonyabb kamatszint mellett is a régiós átlagnál nagyobb pozitív reálkamatot tudna felmutatni.

Lassul a Tesla-rivális

A BYD kínai elektromosautó-gyártó 8,67 milliárd jüan (1,2 milliárd dollár) nettó profitot ért el 2023 negyedik negyedévében. Ez 18,6 százalékos éves növekedés, de láthatóan a lassulás jeleit mutatja a profit növekedése – írta a K&H Értékpapír.

Még nyereséget termel, de a marzsai tovább csökkenhetnek a folyamatos árcsökkentések miatt. A társaság részvénye szerdán 3,5 százalékos mínuszba süllyedt a sanghaji tőzsdén.

Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron

Donald Trump ismét a leggazdagabbak közé tartozik, pedig a volt elnök az elmúlt években gyakran a pénzzavarai miatt került a címlapokra. Most azonban gyorsan mintegy 5,5 milliárd dollárral lett gazdagabb, és felkerült a Bloomberg milliárdoslistájára. A portál több mint nyolcmilliárd dollárra becsüli Trump vagyonát, amivel a világ 500 leggazdagabb embere közé került.

A Trump Media és a Meta Platforms árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Trump Media és a Meta Platforms árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Trump ezt az ugrást a Trump Media & Technology Groupnak (TMTG) köszönheti, amely a Truth Social nevű, Twitter-klónként is emlegetett közösségi hálózat mögött álló, három évvel ezelőtt általa alapított cég. Eddig egyetlen dollár nyereséget sem termelt, de most olyan tőzsdei mánián ment keresztül, amely szakértők szerint minden racionális pénzügyi értékelési kísérletnek ellentmond – írta a német N-tv.de.

A céget azután hozta létre, hogy a Twitter és a Facebook 2021 elején letiltotta a volt elnököt, miután az megpróbálta megakadályozni a hivatal átadását megválasztott utódjának, Joe Bidennek.

Bitcoin- és ether-piac nyílik Londonban

A Londoni Értéktőzsde elindítja a bitcoinra (BTC) és az etherre (ETH) szóló tőzsdén kereskedett jegyek, azaz ETN-ek piacát, a kereskedés május 28-án indul. De már április elejétől fogadják a Bitcoin és Ethereum ETN-ekre vonatkozó bevezetési kérelmeket. Ezek azonban az ország pénzügyi hatóságának (FCA) jóváhagyásától is függenek majd.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az ETN-ek (exchange traded notes, tőzsdén kereskedett jegyek) jogilag kötvényszerű, működésükben azonban a tőzsdén kereskedett alapokhoz (ETF-ekhez) hasonló értékpapírok. Céljuk valamilyen mögöttes termék, ez esetben kriptovaluta árfolyamának hű követése, leképezése. Más európai tőzsdéken, mint például a Xetra-rendszerben már számos kriptó-ETN forog. Lásd még:

Óriásit buktak a kriptószkeptikusok

A bitcoin bombasztikus emelkedése hatalmas veszteségeket okozott a kriptovalutákhoz kapcsolódó részvényeket shortoló (eladó, az esésükre játszó) befektetőknek. Összesen közel 1,9 milliárd dollárt buktak – legalábbis az S3 Partners által összeállított adatok szerint. A bitcoin idei szédületes ellenére a teljes short állomány 3,67 milliárd dollárral 10,71 milliárd dollárra nőtt 2024-ben. Ez a shortolók folyamatos szkepticizmusára – vagy pedig stratégiai fedezeti ügyletekre – utal.

E shortállomány 84 százaléka a MicroStrategy (MSTR) és a Coinbase Global (COIN) részvényére jut. A szektor short pozícióinak aránya a részvények közkézhányadának százalékában kifejezve több mint háromszor nagyobb, mint az 5,1 százalékos amerikai átlag.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17600 17450 17845 +0,72% 0 0 9 083 264 120 HUF 2024-04-12 17:14:21
MOL 3048 3026 3048 +0,59% 0 0 1 195 891 792 HUF 2024-04-12 17:06:12
MTELEKOM 915 915 934 -1,61% 0 0 264 519 148 HUF 2024-04-12 17:05:07
RICHTER 9390 9290 9480 -0,74% 0 0 1 828 553 765 HUF 2024-04-12 17:13:14
OPUS 391 389 405 -2,25% 0 0 193 647 863 HUF 2024-04-12 17:05:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pofon Putyinnak: kitiltják az orosz fémeket az árutőzsdékről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:15
Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány.
Részvény / Deviza / Áru Hűha! Borzasztó formában volt a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:31
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ezt nézze meg! Áttört egy gátat az OTP
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Nyugtató jöhet a forintnak, drasztikus OTP-céláremelés érkezett
Eidenpenz József | 2024. április 12. 12:27
A részvények ismét megindultak az óceán mindkét partján, miközben a dollárerősödés ellenére drágul az arany és szinte minden más nyersanyag. Jókorát emelt az egyik nagy brókercég az OTP célárán. Inkább a forint csütörtöki erősödése volt meglepő, mint a pénteki gyengülés, de nyugodt kereskedés jöhet, ha az MNB lassít. Perek és csalások színesítik a kriptovaluta-tulajdonosok életét.
Részvény / Deviza / Áru A forint bágyadt, siessen, hátha tovább gyengül!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:52
Gyengült kissé a forint péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Ejtsen útba egy pénzváltót, ha jó áron akar eurót venni
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 18:09
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon: erősödött az euróval és a dollárral szemben, gyengült kissé a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Medvét fogtak a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 66,21 pontos, 0,1 százalékos csökkenéssel 67 205,07 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Németországból támogatták meg Matolcsy Györgyéket
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 15:24
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Részvény / Deviza / Áru Tényleg árrobbanást hoz a bitcoin-feleződés?
Eidenpenz József | 2024. április 11. 15:02
Napok múlva itt a bitcoin-feleződés, amelyet a múltban rendszeresen szép árfolyam-emelkedések követtek. Most is így lesz, vagy ezúttal mások a körülmények? Felfokozottak a várakozások. Ezen kívül még mi emelheti a bitcoin árát? Milyen csapda vár a kisbefektetőkre?
Részvény / Deviza / Áru Merre tart a magyar infláció? Már 200 ezer magyar kriptózik
Eidenpenz József | 2024. április 11. 12:10
A tőzsdeindexek ma is inkább esni akarnak, a BUX pedig nem találja az irányt. Az OTP lefelé, a Mol felfelé tart, az euró/forint a napokban jellemző sáv tetején van. Sokat javult az aranyhoz képest lemaradó ezüst, de még nagyon messze jár korábbi rekordjától. Fog még csökkenni a magyar infláció és a kamat?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG