6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az európai tőzsdéken kedden sincs jó hangulat, ehhez képest a BUX index stagnálása jó hírnek számít, főleg a Molnak köszönhető. A forint is tovább gyengélkedik, az euróval szemben a 395-ös határt teszteli. Siri okos lesz, Elon Musk viszont veszélyesnek tartja, ha az Apple-termékekbe építik be a mesterséges intelligenciát. Minipánik volt a bitcoinnál.

Az európai tőzsdék hangulata továbbra sem jó, a fontosabb nyugat-európai tőzsdeindexek 0,6-0,8 százalékkal esnek, a hétfői nagy vesztes, Párizs most is a rosszabbul teljesítők között van. Az amerikai határidős indexek is 0,2-0,3 százalékos mínuszban vannak. A piacok elsősorban a szerda esti Fed-kamatdöntésre várnak lélegzetvisszafojtva, Európában pedig a hétvégi választás eredményeit emésztik.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index nulla körül billeg, az OTP Bank 0,7 százalékkal esik, a Mol nagyjából ugyanennyit emelkedik. A Richter 0,3 százalékkal csökken, az Opus ára viszont 1,8 százalékkal van feljebb. Hétfőn az OTP emelkedésének köszönhetően végül új történelmi csúcsot ért el a BUX index, az európai körképhez képest pedig a stagnálás is felülteljesítést jelent.

A hétfőn megugrott euró/forint nem áll meg, most 394,80 az euró, majdnem két forinttal a hétfő esti felett. Az olaj kissé süllyed, az európai földgáz egy százalékkal drágul.

Mi mozgatja devizánkat?

Rövid távon a Fed szerdai kamatdöntésére és üzeneteire fókuszál a forintpiac is, majd ez után egyre inkább a jövő keddi MNB-kamatdöntés kerülhet előtérbe – írta az Erste Befektetési Zrt.

A 394,50-es ellenállás megállította a forintgyengülést, és továbbra is fontos akadályt képez – írta az Equilor Befektetési Zrt. Míg egy gyengébb támasz 393-nál látható, erősebb támaszzóna pedig 389-390 között.

Árfolyamok és grafikonok

Meddig eshet még a forint?

Nem segített a forintnak az erősödő dollár, így az euró-forintárfolyam is nagymértékű emelkedést élt át hétfőn. Nap közben a 395-ös szintet közelítette a devizapár, de estére valamelyest visszakorrigált. Ezzel április óta nem látott szintekre jutott az euró-forint – írta a K&H Értékpapír.

Lélektanilag a 400-as szint képezhet nagyobb ellenállást, már több mint egy éve nem tartózkodott e felett az euró-forint.

Tavaly márciusban is csak egy rövidebb időszak erejéig tudta áttörni az akadályt.

Mesterségesintelligencia-funkciókat jelentett be az Apple

Az Apple hétfői fejlesztői konferenciáján bejelentette, hogy a mobiltelefonjai szoftverében elérhetőek lesznek a legújabb mesterségesintelligencia-technológiák, többek között az OpenAI-féle ChatGPT is – foglalta össze az Equilor Befektetési Zrt. A hangalapú asszisztens (Siri) képes lesz együttműködni az üzenetekkel, az e-mailekkel, a naptárral, valamint harmadik féltől származó alkalmazásokkal.

Siri képes lesz e-maileket írni és a hangszínt az alkalomhoz illően változtatni.

Az Apple megközelítése ellentétben áll riválisai vállalkozás-központúságával. A vállalat azt reméli, hogy ezek a lépések meggyőzik több, mint egymilliárd felhasználóját a születőben lévő új technológia szükségességéről. A futtatáshoz legalább iPhone 15 Pro vagy Pro Max készülékre lesz szükség, ami az Apple reményei szerint a telefonértékesítések felfuttatását is segíti.

Elon Musk ketrecbe zárná az iPhone-t

Az Apple említett bejelentésére reagált azzal Elon Musk, a Tesla, a Twitter és más cégek vezére, hogy betiltja az Apple-készülékeket vállalatainál, ha az OpenAI-t operációs rendszer szinten integrálják. Ez elfogadhatatlan megsértése a biztonsági követelményeknek – mondta Musk. Azzal fenyegetőzött, hogy még a cégeit látogatóknak le kell majd adniuk az ajtónál Apple-eszközeiket, ahol egy Faraday-kalitkában tárolják majd azokat. (Ez utóbbi blokkolja a rádiójeleket, tehát ellehetetleníti a kommunikációt – a szerk.)

Az Apple és az OpenAI nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére – írta a hírügynökség.

Óriásit kaszálhat a világ leggazdagabb embere

A világ leggazdagabb emberének számító Elon Musk hatalmas, vitatott, 56 milliárd dolláros bércsomagját támogatja Baillie Gifford, a Tesla régi részvényese – jelentette a Bloomberg egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva. A skót alapkezelő, aki több mint egy évtizede birtokolja Tesla-részvényeit, azért támogatja a javadalmazási tervet, mert az üzlethez kapcsolódó célok ambiciózusak voltak és összhangban álltak az érdekeltek céljaival, amikor 2018-ban először bemutatták őket.

A Tesla részvényeseinek június 13-án kell dönteniük Musk 2018-ban jóváhagyott, de idén év elején egy delaware-i bíró által érvénytelenített bérezési tervéről.

Minipánik a bitcoinnál

A bitcoin árfolyama hiába próbálta meg bevenni hétfőn a 70 ezer dolláros szintet, ez után több mint kétezer dollárral hullott vissza egyetlen óra alatt – írja a Cryptopotato. Az “altcoinok” – a bitcoinon és az etheren túli fontosabb kriptovaluták – még erősebben vörösbe fordultak, ami 80 milliárd dolláros veszteséget okozott a teljes kriptopiaci kapitalizációban. A likvidált pozíciók összértéke napi szinten nagyjából 170 millió dollár lehetett.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A bitcoin mostanában gyakran együtt mozgott a részvénypiacokkal, de nem teljesen és néha késve látszik követni azt. Gyakran emlegetik mozgatórugójaként ugyanazokat a tényezőket, mint a részvényeknél, mint az inflációs és kamatvárakozások, elsősorban az USA-ban.

Nagyot ugrott az olaj, de mivégre?

Március óta a legnagyobb napi árnövekedés volt látható hétfőn a kőolaj árában az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Jelentős fundamentális hír nem jelent meg, úgy tűnik, a nagy olajbefektetők ismét visszatértek a piacra.

Érdekes viszont, hogy májusban az orosz termelés nagyot csökkent, bár a napi 9,39 millió hordó még így is meghaladja a napi 9,05 millió hordós célt, amiről az OPEC és Oroszország megegyezett.

Az USA termelése pedig egyes elemzések szerint nagyot csökkenhet a következő 12 hónapban, miután egyre kevesebb fúróberendezés üzemel, és a palaolajmezők gyorsan öregszenek. Iparági szakértők szerint legalább 90 dolláros olajár lenne szükséges ahhoz, hogy ez a trend megforduljon.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17275 17275 17590 -1,45% 0 0 5 520 210 450 HUF 2024-06-14 17:06:12
MOL 2822 2806 2858 -0,49% 0 0 1 679 017 558 HUF 2024-06-14 17:06:55
MTELEKOM 1030 1018 1044 0,00% 0 0 519 425 746 HUF 2024-06-14 17:12:52
RICHTER 9300 9255 9380 -0,11% 0 0 1 154 507 475 HUF 2024-06-14 17:05:20
OPUS 428 420 430 -0,12% 0 0 366 338 143 HUF 2024-06-14 17:10:16
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Gyógyszerhez nyúl, ha ránéz a forintra
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:51
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőre került a BUX és nem tudott fékezni
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 69 536,56 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A bünti miatt esett a forint, rajongói segítettek Musknak
Eidenpenz József | 2024. június 14. 12:43
Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, ez alól a BUX index sem tudja kivonni magát. A forint tovább gyengült, már 398 forint felett van az euró. Elon Musk úgy látszik, megcsinálta, 56 milliárd dollár vár rá fizetésként. Valamikor a nyáron talán engedélyezik az Ethereum ETF-et. Az Apple lekörözte a Microsoft-ot.
Részvény / Deviza / Áru Szanatóriumba vonul, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 07:43
Már péntek reggel többet, mint csütörtök este.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon elkeseredik, ha meglátja mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 18:15
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas meglepetés történt a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 17:34
 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Már 396-nál jár az euró, 200 millióan kriptóznak egy helyen
Eidenpenz József | 2024. június 13. 12:26
Európában megint elromlott a tőzsdék hangulata, az Egyesült Államokban azonban a technológiai részvényeknek köszönhetően emelkedés is kialakulhat. A forint gyengécske, a kőolaj esik, de a földgáz ára felfelé tart. A gyengébb forint is befolyásolhatja a jövő keddi MNB-kamatdöntést. Gyenge olajkereslettől tartanak a kereskedők, megrángatták a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Inkább menjen vissza aludni, csak a forintra ne nézzen!
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:54
Nem indult jól a csütörtök.
Részvény / Deviza / Áru Fel fog sóhajtani, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:46
Egy időre legalábbis. Kicsit eltávolodtunk a 400-tól.  
Részvény / Deviza / Áru Nem tudni, miért, de jó napot zárt a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG