<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az európai tőzsdei klíma nagyon rossz, az atomerőmű elleni támadás betett a kockázatvállalási kedvnek. Egyes hadiipari óriáscégek viszont kétszámjegyű emelkedést értek el a napokban. Az OTP stabil, a forint azonban újra történelmi mélyponton van.

Az ukrán atomerőmű ellen intézett orosz támadás végképp lenullázta a befektetők kockázatvállalási kedvét. Az eddigi aggodalmakhoz most még egy komoly környezeti katasztrófa réme is hozzátesz.

Az amerikai indexek már tegnap is jelentős mínuszban végeztek, ma Európában tovább romlott a hangulat. A német, francia, brit mutatój egyaránt három százalék körüli esést produkál, a VSTOXX európai volatilitás-index pedig nagyon magasra ugrott (13 százalékkal, 46 pontra).

11 ezer az OTP

Ma amerikai munkaerőpiaci adatok érkeznek, a tegnapi számok enyhén pozitív meglepetést okoztak. Az amerikai határidős indexek fél százalékkal süllyednek.

A BUX-index jobban teljesít az európai átlagnál, csak 1,3 százalékkal esik. Az OTP a jó gyorsjelentése és az elnök-vezérigazgató megnyugtató szavai ellenére esett a délelőtt során, mostanra azonban nullára küzdötte vissza magát (11 ezer forintra). A Richter négy százalékos esése húzza le az indexet, míg a Mol egy százalékkal emelkedett. A Telekom 0,4 százalékkal süllyed.

Árfolyamok és grafikonok

Visszament a gödörbe a forint

A forint a tegnapi jelentősebb, 0,75 százalékpontos forintkamat-emelés ellenére csak ideiglenesen tudott erősödni. Ma ismét masszívan 380 felett van az euró, a napi maximum 383,07 volt, ami új rekord.

Ma egyébként a lengyel zloty a forintnál is jobban, egy százalékkal esik. A cseh korona viszont kissé erősödni tudott.

Jó lett az OTP jelentése, de…

Hajnalban közzétette gyorsjelentését az OTP Bank. A várakozásoknak megfelelően, sőt jobban szerepelt a negyedik negyedévben – írja a KBC Equitas.

A tavalyi eredmények mellett azonban az orosz-ukrán konfliktus hatásait is kiemelten kell figyelni, ezzel kapcsolatban az OTP is kiemelte, hogy azok egyelőre nehezen számszerűsíthetőek.

Nem a 2021-es számok most a legfontosabbak – emelte ki az Equilor Befektetési Zrt. is a jelentés kapcsán.

Lásd még:

Tombol a bika az árupiacon

Az előző napokhoz hasonlóan ismét emelkednek, sőt száguldanak az árak az árupiacon. Az olaj esett tegnap, miután kiszivárogtattak valamit a készülő amerikai-iráni atomalkuról. Ma azonban újra két százalékkal emelkedik, akárcsak a réz. Öt százalékkal megy fel az alumínium, kilenccel a nikkel és az európai gázár, hét százalékkal pedig a búza.

Nem érinti az AutoWallist a háború

Semmilyen közvetlen hatása nincs az AutoWallis Csoport gazdálkodására az orosz-ukrán háborúnak, illetve az Oroszországra kivetett szankcióknak – közölte a cég. Bár a közép-kelet-európai régió 14 országában van jelen, oroszországi és ukrajnai érintettsége nincs. Mivel 16 márkát képvisel, tevékenysége diverzifikált, válságálló.

A cég fenntartja a tavaly ősszel publikált stratégiáját és tervszámait, a részvényeinek árfolyamát az elemzői konszenzusra tekintettel alulértékeltnek tartja.

Hogyan reagálnak a részvények a konfliktusokra?

A következő ábrán az látható, hogy az S&P 500 amerikai részvényindex hogyan reagált a múltban különböző komolyabb geopolitikai konfliktusokra. A világoskék az egy hónap, a sötétkék az egy év alatti változást jelzi.

Az SP 500 index reakciója különböző geopolitikai eseményekre. Forrás: Amundi, BloombergAz SP 500 index reakciója különböző geopolitikai eseményekre. Forrás: Amundi, Bloomberg

A konfliktusok balról jobbra:

 • Arab olajembargó
 • A 2001. szeptember 11-es merényletek
 • Szuezi csatornaválság
 • Bombatámadás a World Trade Center ellen
 • A Gorbacsov elleni puccs
 • Irak megtámadja Kuvaitot
 • Iráni túszválság
 • A Szovjetunió bevonulása Afganisztánba
 • Iraki háború
 • Öböl-háború
 • Kubai rakétaválság

Az Amundi egyébként felvázol egy olyan borúlátó forgatókönyvet, amelynek a “vissza a hetvenes évekbe” címet adta. Ezt elhúzódó politika válság és stagflációs környezet (magas infláció és a növekedés stagnálása) jellemezheti.

Ezek a konszernek profitálhatnak a háborúból

A német kormány nemrég a GDP-nek a honvédelemre fordítandó részét is megemelte, és egy rendkívüli, százmilliárd eurós hadsereg-modernizációs programot hirdetett meg. Az N-Tv.de portál szerint a német hadiipar már régóta erre a pillanatra várt.

A Rheinmetall árfolyama. Forrás: Tradingview.comA Rheinmetall árfolyama. Forrás: Tradingview.com

Összegyűjtötték, mely cégek profitálhatnak a megrendelésekből. A Rheinmetall részvénye például egy hét alatt 40 százalékkal emelkedett, ez a cég gyártja többek között a Leopard 2 tankokat is.

 • Rheinmetall (nehézipar, páncélosok)
 • Hensoldt (katonai elektronika)
 • Thyssenkrupp (nehézipar, hajók)
 • Kraus-Maffei-Wegmann (nehézipar, gyalogsági járművek)
 • Diehl Defense (rakéták, lőszer, légvédelem)
 • BAE Systems (Nagy-Britannia)
 • Thales (Franciaország)
 • Airbus (EU)
 • Lockheed Martin (USA)

Új magyar Leopard-tankok: félelmetes ragadozó vagy fogatlan oroszlán?Új magyar Leopard-tankok: félelmetes ragadozó vagy fogatlan oroszlán?

A 4iG éppen tegnap tette közzé, hogy a Rheinmetall vásárolt a részvényeiből és emellett részt vesz egy 125 milliárd forint értékű, több lépésben megvalósuló tőkeemelésben is.

Esnek a kriptodevizák

A kriptodevizák tegnap mínuszba fordultak, a bitcoin nem sokáig bírta a 45 ezer dollár körüli, az ether a 3000 dolláros magasságot (most 41 700, illetve 2740 dollár körül vannak).

A Binance és a Coinbase kriptodeviza-tőzsdék is visszautasították azt a követelést, hogy függesszék fel az összes orosz állampolgár náluk vezetett számláját. Ezt etikátlannak és törvénytelennek tartják. (Korábban már a Kraken is hasonlóképp nyilatkozott.)

Késik az ukrán NFT

Ukrajna jelezte, hogy a közel 38 millió dolláros befolyt adományok ellenére törli azt a tervet, hogy az adományozóknak ajándékot írt volna jóvá. (A találgatások szerint vagy egy NFT, vagy egy új kriptoérme képében.) A művelet feltételezések szerint túl sok tranzakciós díjba került volna (“gas fee”). Később azonban bocsáthatnak ki saját NFT-t a harc finanszírozására.

Más, nem a kormányhoz tartozó szervezetek gyűjtéseivel együtt eddig 63,2 millió dollár gyűlhetett össze a háborúra kriptodevizában.

Változások a DAX-indexben

A német DAX-indexből március 21-én a kozmetikumokat gyártó Beiersdorf, valamint a Siemens Energy energiacég is kikerül. Bekerül viszont a Daimler Truck, amely alig három hónapja vált le a Daimlerről, és a cégcsoport kamionos üzletágát viszi tovább, valamint a Hannover Rück biztosító – írja az Equilor Befektetési Zrt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8284 +3,28% 0 0 3 027 505 174 Ft 2022-10-04 17:09:42
MOL 2624 2490 2630 +6,41% 0 0 2 239 997 822 Ft 2022-10-04 17:05:25
MTELEKOM 300 291 302 +1,35% 0 0 64 043 834 Ft 2022-10-04 17:10:10
RICHTER 7800 7505 7840 +3,31% 0 0 1 493 307 365 Ft 2022-10-04 17:09:23
OPUS 129 128 132 +0,15% 0 0 11 088 983 Ft 2022-10-04 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG