5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram

A tőzsdék a fontos amerikai inflációs adat és a jövő heti Fed-ülés előtt kivárnak. Nálunk a vártnál alacsonyabb pénzromlásról érkezett hír, de ettől még nem lehet megnyugodni, az MNB is kitart kamatemelési terve mellett. Magyarországon is, Salvadorban is fontos bitcoin-törvényt fogadtak el.

Ma is szerények a mozgások az európai részvénypiacokon, a német index lényegében változatlan, Párizsban 0,1 százalékkal felfelé, Londonban 0,5 százalékkal lefelé mozdul a vezető tőzsdemutató. A befektetők továbbra is kivárnak a holnapi amerikai fogyasztói inflációs adat és a június 15-16-án tartandó Fed kamatdöntő ülés előtt.

Nagyobb esés Ausztriában van, 1,4 százalékos, de Varsóban is 0,3 százalékkal süllyed az index. A Budapesti Értéktőzsde BUX indexének egy százalékos mínuszát így nyugodtan tekinthetjük régiós jelenségnek is.

Az itthoni esés nagy részét az OTP adja, amihez nem árt emlékezni arra, hogy az utóbbi napokban rengeteget emelkedett, rekordot rekordra halmozott. A Richter 0,7, a Mol 0,3 százalékkal van lejjebb, miközben a Magyar Telekom 0,7 százalékkal erősödött. Kiemelkedő a Rába mozgása, öt százalékkal ment fel és felkerült a legnagyobb forgalmú öt részvény listájára. Igaz, csak 12 millió forint kellett ehhez.

Árfolyamok és grafikonok

Az árupiacokon ismét emelkedik az olaj, tegnap a WTI típusú is átlépte a hetven dolláros árat, most 71,60. A Brent pedig már 73 dollárhoz közelít. Süllyednek viszont a fémek, közel egy százalékkal esik a réz a tegnapi emelkedés után.

Újra magas magyar inflációs adat érkezett

Májusban a KSH szerint a fogyasztói árak 5,1 százalékkal ugrottak meg éves összevetésben, ami megegyezik az áprilisival. A maginfláció viszont 3,4 százalék lett, szemben az áprilisi 3,1 százalékkal. Már nem csak az elmúlt hónapok bűnbakjai, a dohánytermékek és az üzemanyagok járultak hozzá a dráguláshoz – írtuk délelőtti cikkünkben.

Meglepetésre az infláció szinten maradt, 5,1 százalék lett a várt 5,3 százalék helyett, ami a szolgáltatások várttól elmaradó drágulásának köszönhető – írja az Erste Befektetési Zrt. Ám hiába jobb ez az adat, mint amit az elemzői közösség várt, az összetétele alapján azt mondhatjuk, hogy a jegybank nem dőlhet hátra, hanem továbbra is valószínű a kamatemelés.

Tegnap a hazai ipari termelés adata viszont alacsonyabb lett a vártnál.

Egészen biztosnak látszik a hazai kamatemelés

Közel két hét múlva emel kamatot a jegybank, ezt Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke tette ezt egyértelművé egy mai konferencián. Így reagál az MNB a növekvő inflációs kockázatokra, amelyeket a ma reggeli inflációs adatok is jeleznek. A forint ma szerény erősödéssel reagált, az euró 347,60 forint, a tegnapinál 60 fillérrel olcsóbb.

Amerikai kutatás-fejlesztés, magyar gyógyszeripari tervek

Az USA szenátusa 200 milliárd dolláros csomagot fogadott el a kutatás-fejlesztés támogatására. Valódi célja azonban állítólag “Kína versenyképességének csorbítása” – számoltunk be nemrég. A csomagot mind a demokraták, mind a republikánusok támogatták, sőt, együtt dolgozták ki.

A Richter távlati terveiről beszélt Orbán Gábor a Világgazdaságnak, erről itt készítettünk összefoglalót.

Mitől emelkedtek a tőzsdék?

A világ tőzsdéi valamelyest megnyugodtak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nem egyhamar kezd neki a laza monetáris politika visszafogásához – írja a Reuters. Ezt jelzi az is, hogy az amerikai kötvényhozamok egy hónapos mélyponton vannak.

A csütörtöki amerikai inflációs adattól emelkedést várnak, elérheti az évi 4,7 százalékot, a maginfláció pedig a 3,4 százalékot. Nem mindenki, de elég sokan hajlamosak hinni a Fednek, hogy az infláció megugrása csak egy átmeneti állapot.

Bitcoin-emlékérme és tízfilléres (E. J.)Bitcoin-emlékérme és tízfilléres (E. J.)

Fontos bitcoin-szabályokat fogadtak el Salvadorban és Magyarországon

Elfogadták a bitcoin hivatalos pénzzé nyilvánításáról szóló jogszabályt Salvadorban, valamint a kriptodevizák adózásáról (is) szóló hazai törvényt is. Jelenleg 15 százalék személyi jövedelemadót és 15,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót is kell fizetni. Januártól csak a szja-val kell számolniuk a magánszemélyeknek.

(Lásd még: El Salvador, a megváltó – 11 következménye lehet, ha a bitcoint hivatalossá nyilvánítják)

Nem hekkelték meg a Bitcoin-rendszert

A bitcoin ma pár százalékkal emelkedik, 34 300 dollár az ára. A tegnapi eséshez állítólag hozzájárulhatott az amerikai szövetségi bűnüldöző szervezet, az FBI rosszul megfogalmazott közleménye. Ebben arról írtak, hogy a szervezetnek sikerült biztonságba helyeznie a Colonial Pipeline elleni hackertámadásban kizsarolt bitcoinokat.

Ezt sokan félreértelmezték, azt hitték, hogy a szervezet feltörte a bitcoin-számla jelszavát. De minden bizonnyal más módon jutottak az értékekhez, például egy kriptodeviza-tőzsdén keresztül. (Ha feltörnék a Bitcoin-számlák hozzáférését, az a rendszer végét jelentené.)

Az emberek inni fognak – fektessünk tehát alkoholba?

Az italgyártóknak jól jön a szabadidős helyszínek újranyitása, a Fidelity International szakértői szerint eljött az idő az italgyártók részvényeivel foglalkozni.

Az emberek inni mindig fognak, akár jó, akár rossz idők járnak éppen. A gazdasági hullámvölgyek idején a vásárlók soha nem az italfogyasztásuk visszafogásával kezdik a nadrágszíj meghúzását. A legnagyobb szereplők sokszor olyan lehengerlő piaci fölényre tesznek szert, mellettük az újdonsággal próbálkozó kisebbek már alig tudnak labdába rúgni írják.

A vagyonkezelő többféle szempontból vizsgálta a vállalatokat, földrajzilag, termékpaletta és stratégia szerint, diszruptort és régi motorost is értékelt. A figyelőlistáján vannak:

  • Heineken
  • Diageo
  • Anheuser-Busch
  • Fever-Tree

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16580 16360 16645 +1,62% 0 0 6 253 726 185 Ft 2021-06-23 17:07:40
MOL 2404 2362 2412 +1,09% 0 0 1 896 213 592 Ft 2021-06-23 17:14:45
MTELEKOM 425 424 425 0,00% 0 0 32 371 780 Ft 2021-06-23 17:07:01
RICHTER 8190 8175 8305 -0,18% 0 0 706 089 850 Ft 2021-06-23 17:08:53
OPUS 243 243 250 -1,42% 0 0 30 368 620 Ft 2021-06-23 17:05:53
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint nőtt a BUX-index
MTI | 2021. június 23. 17:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 431,16 pontos, 0,89 százalékos emelkedéssel, 48 624,32 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 9,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Még sokáig erősödhet a forint, biciklivel mennek a tőzsdére
Eidenpenz József | 2021. június 23. 11:34
Tegnap új rekord született az USA technológiai részvénypiacán, de ma Európában nem túl jó a hangulat. A BUX index átlagon felül teljesít, a forint folytatja a kamatdöntés utáni erősödését. A költségvetés alkoholizál, az eddig laza jegybank átmegy szigorú rendőrbe, a forinterősödésnek pedig nincs vége az egyik brókercég szerint. Kerékpár-kereskedő megy tőzsdére a németeknél, de nem túl jó áron.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom mellett gyengült ma a BUX
MTI | 2021. június 22. 17:31
A részvénypiac forgalma 7,8 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Visszarendeződés folyik a részvénypiacon? A főszerepben Matolcsy és Powell
Eidenpenz József | 2021. június 22. 11:27
Vegyes a kép az európai tőzsdéken, és az amerikai határidős indexek is esnek, de Ázsiában a pluszok domináltak ma. A BUX stagnál, a forint gyengül, de a délután mindent megváltoztathat, hetekre kijelölheti a forint útját. Egy cég újabb dollár-százmilliókat fordított bitcoin-vásárlásra.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedéssel zárt a BUX egy eseménytelen napon
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 21. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 261,90 pontos, 0,54 százalékos emelkedéssel, 48 379,62 ponton zárt.
Részvény / Deviza / Áru Fények az alagút végén? Talán megáll ma a zuhanás
Eidenpenz József | 2021. június 21. 11:43
A pénteki csúnya zuhanás után ma legalább vegyes a kép, Európában már vannak emelkedő indexek, Budapesten pedig emelkedő részvények. A BUX-ot a Mol viszi, a forint is erősödik kissé. Van, aki a Feddel, van, aki a nyaralásokkal magyarázza az esést, de a pénteki négyes opciós lejárat is szerepet játszhatott.
Részvény / Deviza / Áru A Hungarikumnak nem elég a CIG biztosító harmada: kötelező vételi ajánlatot tettek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 16:04
33 százalékos tulajdonrészre van felügyeleti engedélye, most 32,9 százaléka van, de tovább vásárolná a CIG-részvényeket a felerészben Mészáros Lőrinc által birtokolt Hungarikum Biztosítási Alkusz. Ha innen tovább akarnak lépni, nem csak újabb engedély kell az MNB-től, hanem kötelező felvásárlási ajánlatot is kell tenni a többi részvényes felé - ezt lépték most meg.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat után ment ma a pesti börze
MTI | 2021. június 18. 17:46
Mínuszban fejezte be a hetet a BUX. Nem volt jó napja az OTP-nek és a Molnak. 
Részvény / Deviza / Áru Nem tud erősödni a forint, komoly gyomrost kaptak az árupiacok
Király Béla | 2021. június 18. 11:52
Pénteken a részvénypiacokra az iránykeresés jellemző, a főbb európai indexek csütörtöki értékük közelében mozognak. A BUX esetében is kisebb visszaesést láthatunk. A forint az elmúlt napok gyengülését követően se tudott péntek délelőtt erőt mutatni.
Részvény / Deviza / Áru Kicsit erősödött az OTP
MTI | 2021. június 17. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 269,94 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 48 795,68 ponton zárt csütörtökön.
Friss
hírlevél
depositphotos