TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Két fontos fejleményt emésztgettek a piacok az elmúlt huszonnégy órában. Azt már tegnap délután óta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény új inflációs rendszer bevezetését helyezte kilátásba. Ehhez társult ma reggel a japán miniszterelnök lemondása. Idehaza azonban a fókusz a koronavírus-járvány miatti szigorításokról mára belengetett döntésen van, amit a forint és a BUX is elgyengülve vár.

Tőzsdei libikókák

Vegyesen zártak a vezető amerikai tőzsdék csütörtökön. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,57, míg a félezer vállalat papírjainak mozgását tükröző S&P 500-as 0,2 százalékkal nőtt, utóbbi ezzel ismét csúcsot döntött. Ezzel szemben a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,34 százalékot gyengült.

Vegyesen mozognak az árfolyamok Vegyesen mozognak az árfolyamok

A péntek reggel elsőként kinyitott fontosabb ázsiai börzék közül csak a japán végzett mínuszban, méghozzá nem is kicsiben. A Nikkei index 1,41 százalékos bukó annak tudható be, hogy napvilágot látott, Abe Sinzó romló egészségi állapota miatt távozik a kormányfői posztról. Ellentétes irányba mozdult a sanghaji és a hongkongi börze barométere, az előbbi 1,6, az utóbbi 0,61 százalékkal izmosodott.

Európában az első két kereskedési órában a frankfurti és a párizsi tőzsdét vitte fél-fél százalék alatti mínuszokba a Fed-elnök tegnapi bejelentése és a japán kormányfő távozásának híre, míg a londoni stagnálásközeli állapotban várta a további piacmozgató fejleményeket.

Budapest ezúttal lefelé lógott ki a kontinentális trendből. A BUX 1 százalékkal esett, annak hatására, hogy a vezető blue chipek mindegyike elhasalt: az OTP Bank részvénye 1,6, a Molé 1,4, a Richteré 0,8, míg a Magyar Telekomé 0,3 százalékos gyengüléssel nyitott.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Vegyesen mozgott a forint

A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama péntek délelőtt közelebb állt a 357-es szinthez, mint a 356-oshoz. A dollárhoz képest viszont erősödött, jegyzése benézett a 300-as lélektani határ alá. Ez annak köszönhető, hogy a tegnapi Fed-bejelentés hatására a zöldhasú gyakorlatilag minden devizával szemben veszített az értékéből. Az euróért például 0,43 százalékkal több, 1,1873 dollárt kellett adni, míg a svájci frankért 0,29 százalékkal többet, így egy dollár 0,9062 egységnyi helvét pénzzel ért fel. Az euró ugyanakkor a svájci frankhoz képest is drágult, 0,13 százalékkal, 1,0757-re.

Olcsóbb lett az olaj

Egyaránt több mint fél-fél százalékponttal került kevesebbe a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség. Közülük a mától átlagban bruttó 5 forinttal emelkedett hazai benzinárak meghatározásánál irányadó északi-tengeri Brent hordójának jegyzése 45, míg a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára 43 dollár alá ment.

Drágultak a nemesfémek

Az arany másfél százalékkal lett magasabb, unciájával (1 uncia=31,1035 gramm) péntek délelőtt 1960 dollár felett kereskedtek. Az ezüst még „társánál” is jobban erősödött, közel 2 százalékkal, 27,7 dollár közelébe.

Csalódást keltő adatok

Ma reggel tették közzé a német GfK fogyasztói bizalmi index szeptemberi értékét, amely a várt 1,2 helyett mínusz 1,8 lett. Az USA-ból délután érkezik a Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexének friss adata, mely a várakozások szerint kis javulást mutathat az előző hónaphoz képest, bár a Conference Board hasonló indexe jelentős visszaesést mutatott a hónapban ebben a régióban is – hívta fel a figyelmet a KBC Equitas ma reggeli hírlevele.

Tovább vette magát az OTP

A legnagyobb hazai bank ma reggeli bejelentése szerint a csütörtöki kereskedésben 70 ezer darab saját részvényt vásárolt, 10 470 forintos átlagáron.

Jó formában a 4iG 

Ma reggel tette közzé féléves gyorsjelentését a 4iG, a vezetőség szerint a társaság sikeresen tudott alkalmazkodni a járvány okozta új környezethez. Az első félévben 39 százalékos növekedéssel 20,2 milliárd forint árbevételt értek el, és augusztus közepén összesen 20,8 milliárd forintnyi rendelésállománnyal rendelkeztek 2020-ra. Emellett az EBITDA és az EPS is 35 százalékkal növekedett. A társaság a 2019-es eredmény után szeptember 28-tól első ízben fog osztalékot fizetni, részvényenként 22 forintot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél