BUX
34 620.25
-0.21%
-71.00
OTP
10 260.00
-1.25%
-130.00
MOL
1 722.00
+0.29%
+5.00
RICHTER
6 835.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
367.00
-0.14%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 18. 11:40

A tőzsdék szépen emelkednek ma, aminek fő oka a javuló vírusstatisztikákban és a Fed-elnök interjújában keresendő. Az elnök egyrészt ugyan pesszimista volt, szerinte jövő év végéig is eltarthat a gazdaság normalizálása. Másrészt viszont újabb kormányzati beavatkozásokat, likviditás-bővítést tartott szükségesnek. Az OTP és a Mol Európával együtt száguld, a nemesfémek ára is robbant.

A hogyan továbbra a tőzsdék ma pozitív választ adtak, az indexek világszerte szép emelkedést mutatnak. Az európai mutatók 2-3 százalékkal emelkednek, a Stoxx 600 index 2,1 százalékkal megy fel. A németeknél a kedvező vírusszámok is hozzájárulhatnak az optimizmushoz, 2,9 százalékkal ugrik a DAX. Jól szerepelnek az autógyárak, a BMW, a Daimler vagy a Volkswagen. Az amerikai határidős indexek is több mint másfél százalékos pluszban vannak, ami ritkaság.

Pedig az optimizmus mellett sok az aggódó hang is, a tőzsdeindexek a “félelem falán kúsznak felfelé”. Elég csak megnézni egy tőzsdei vélemény– és elemzés-oldal ma reggeli legolvasottabb cikkeinek címeit (a medve az eső, a bika az emelkedő trend jelképe):

  • “Maradj optimista. Maradj bika (emelkedés-párti, ‘bullish’). Én az vagyok.”
  • “Az ‘adj el májusban’ stratégia működik, a tőzsdék gyengesége fokozódik, a medvék visszanyerik az irányítást”
  • “A fogyasztói kereslet nem fog visszaállni – mutatjuk, miért”
  • “S&P 500: 3 ok, amiért további felpattanást várhatunk összeomlás helyett”
  • “Készülj fel, hogy a részvénypiac újra lefelé indul el”.

A SeekingAlpha mai címlapja. Pirossal jelölve a pesszimista, zölddel az optimista vélemények. A SeekingAlpha mai címlapja. Pirossal jelölve a pesszimista, zölddel az optimista vélemények.

Itthon a BUX index is 2,6 százalékkal emelkedik, a vezető papír az OTP csaknem öt százalékos ugrással. A Mol 2,6, a Richter 0,2, a Telekom 0,4 százalékkal drágul. A forint kissé erősödik, 354,0 az euró ára.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

 

Interjú az elnökkel

A mai jó hangulat legfőbb oka Jerome Powell, a Federal Reserve elnökének nyilatkozata lehet. Eszerint

az amerikai gazdaság kilábalása a vírusválságból a következő év végéig is elhúzódhat. De csak ha nem lesz második fertőzési hullám. Ahhoz, hogy a gazdaság teljes egészében helyreálljon, az emberek bizalmának is teljesen helyre kell állnia. Ehhez pedig alighanem meg kell várni egy oltás érkezését – mondta Powell egy interjúban. Ismét elvetette az USA-ban a negatív kamatlábak alkalmazásának gondolatát. Sürgette viszont, hogy újabb likviditásjavító mentőcsomagokat adjanak a gazdasági szereplőknek.

Nő a kínai-amerikai feszültség

A nap hírei között a Bloomberg azt is kiemeli hírlevelében, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek súlyosbodnak. A Trump-adminisztráció újabb kampányt indított, azzal vádolva Kínát, hogy légiutasokat küldött szét a fertőzés terjesztésének céljából az egész világon. Eközben Kína kritizálta az új amerikai exportkorlátozásokat, amelyek olyan cégeket céloztak meg, mint a Huawei Technologies Co., és megígérte, hogy megtesz minden szükséges intézkedést vállalatainak védelme érdekében. Mike Pompeo külügyminiszter pedig figyelmeztette Kínát, hogy ne akadályozza az Egyesült Államok újságíróinak munkáját Hong Kongban. (További cikkünk a témában.)

Azt mondta az AstraZeneca

Az AstraZeneca Plc lett az oltóanyag nagy reménysége, azt állítja, hogy 30 millió adagot szándékozik az Egyesült Királyság rendelkezésére bocsátani szeptemberig. Továbbá vállalta, hogy idén összesen 100 millió adagot szállít, ha a beoltás sikeres. Az oltóanyag hatását már tanulmányozzák az emberi pácienseken. Időközben Európából további csökkenő fertőzési számokat és kijárási könnyítéseket jelentettek. Az Egyesült Királyság és Olaszország a március óta feljegyzett legkevesebb halálesetet jelentette. Franciaországban viszont három hét alatt a legtöbb haláleset történt. (A nemzetközi vírusszámokról itt, a hazai statisztikákról itt írtunk.)

Szárnyalnak a nemesfémek

Ezt azonban lehet, hogy a piac nem így gondolja, főleg, hogy pár napja Donald Trump elnök is a negatív kamatok lehetőségére utalt. A nemesfémek ára valószínűleg azért emelkedik, mert a múlt heti pocsék makrogazdasági adatok, például a foglalkoztatási és kiskereskedelmi eladási számok miatt (és a Powell-beszéd alapján) a befektetők további könnyítéseket, segélyprogramokat várnak. Már pénteken meglódult az arany és az ezüst, ma pedig folytatják.

Az arany, az ezüst és a platina határidős árfolyamának változása egy év alatt. (Tradingview.com) Az arany, az ezüst és a platina határidős árfolyamának változása egy év alatt. (Tradingview.com)

Az arany ma is egy százalékkal drágább, és közelít áprilisban beállított sok éves csúcsához, az 1788,8 dollárhoz. Egy év alatt pedig már közel 39 százalékkal emelkedett. Az ezüst és a platina ugyan eléggé le van maradva az aranytól éves összevetésben, de pénteken is, ma is nagyon igyekeznek ezt behozni. Ma is újabb 4-5 százalékos pluszban vannak.

Az olaj is jól szerepel ma, a WTI öt százalékkal 31 dollárra, a Brent négy százalékkal 33,70-re emelkedett. Ez  is javítja a tőzsdék hangulatát. Japánban ugyan csökkent a GDP az első negyedévben, de kevésbé, mint ahogy az elemzők számítottak rá. Nagyot ugrott ma a Ryanair részvénye, kilenc százalékot. A cég vesztesége ugyan nagyobb lett a vártnál, a befektetők azonban a jövőt mégis pozitívabban árazzák a gyorsjelentés után.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
Részvény / Deviza / Áru Minipánik a tőzsdéken, Trump még rátett egy lapáttal
Eidenpenz József | 2020. július 30. 18:46
A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrinc távozása után is nyerésben maradt a cég
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 12:03
Az informatikában utazó 4iG Nyrt. - amelynek tulajdonosai közül csaknem egy hónapja szállt ki Mészáros Lőrinc - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal intézményei részére szerez be többedmagával szervereket és tárolókat, valamint az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat.
Részvény / Deviza / Áru Rossz gyorsjelentések jöttek, de legalább ittunk elég sört
Eidenpenz József | 2020. július 30. 11:19
Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?
Részvény / Deviza / Áru Eladnák a TikTok-ot, újabb nagy ugrás az elektromosautó-iparban?
Eidenpenz József | 2020. július 29. 18:51
Európában összességében stagnáltak a tőzsdék, ehhez képest a hazai BUX fél százalékos emelkedése szép teljesítmény. A forint is pluszba kapaszkodott, és ismét életjeleket mutat az olaj. Miközben a piacok a Fed ülésére várnak, az internetes óriások vezetői arról kell nyilatkozzanak, nem váltak-e túl hatalmassá. Eközben kiszivárgott, hogy eladnák a támadások kereszttüzében álló TikTok-alkalmazást. Musk újabb tweetje kelt feltűnést.
Friss
hírlevél