BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2020. május 18. 11:40

A tőzsdék szépen emelkednek ma, aminek fő oka a javuló vírusstatisztikákban és a Fed-elnök interjújában keresendő. Az elnök egyrészt ugyan pesszimista volt, szerinte jövő év végéig is eltarthat a gazdaság normalizálása. Másrészt viszont újabb kormányzati beavatkozásokat, likviditás-bővítést tartott szükségesnek. Az OTP és a Mol Európával együtt száguld, a nemesfémek ára is robbant.

A hogyan továbbra a tőzsdék ma pozitív választ adtak, az indexek világszerte szép emelkedést mutatnak. Az európai mutatók 2-3 százalékkal emelkednek, a Stoxx 600 index 2,1 százalékkal megy fel. A németeknél a kedvező vírusszámok is hozzájárulhatnak az optimizmushoz, 2,9 százalékkal ugrik a DAX. Jól szerepelnek az autógyárak, a BMW, a Daimler vagy a Volkswagen. Az amerikai határidős indexek is több mint másfél százalékos pluszban vannak, ami ritkaság.

Pedig az optimizmus mellett sok az aggódó hang is, a tőzsdeindexek a “félelem falán kúsznak felfelé”. Elég csak megnézni egy tőzsdei vélemény– és elemzés-oldal ma reggeli legolvasottabb cikkeinek címeit (a medve az eső, a bika az emelkedő trend jelképe):

  • “Maradj optimista. Maradj bika (emelkedés-párti, ‘bullish’). Én az vagyok.”
  • “Az ‘adj el májusban’ stratégia működik, a tőzsdék gyengesége fokozódik, a medvék visszanyerik az irányítást”
  • “A fogyasztói kereslet nem fog visszaállni – mutatjuk, miért”
  • “S&P 500: 3 ok, amiért további felpattanást várhatunk összeomlás helyett”
  • “Készülj fel, hogy a részvénypiac újra lefelé indul el”.

A SeekingAlpha mai címlapja. Pirossal jelölve a pesszimista, zölddel az optimista vélemények. A SeekingAlpha mai címlapja. Pirossal jelölve a pesszimista, zölddel az optimista vélemények.

Itthon a BUX index is 2,6 százalékkal emelkedik, a vezető papír az OTP csaknem öt százalékos ugrással. A Mol 2,6, a Richter 0,2, a Telekom 0,4 százalékkal drágul. A forint kissé erősödik, 354,0 az euró ára.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

 

Interjú az elnökkel

A mai jó hangulat legfőbb oka Jerome Powell, a Federal Reserve elnökének nyilatkozata lehet. Eszerint

az amerikai gazdaság kilábalása a vírusválságból a következő év végéig is elhúzódhat. De csak ha nem lesz második fertőzési hullám. Ahhoz, hogy a gazdaság teljes egészében helyreálljon, az emberek bizalmának is teljesen helyre kell állnia. Ehhez pedig alighanem meg kell várni egy oltás érkezését – mondta Powell egy interjúban. Ismét elvetette az USA-ban a negatív kamatlábak alkalmazásának gondolatát. Sürgette viszont, hogy újabb likviditásjavító mentőcsomagokat adjanak a gazdasági szereplőknek.

Nő a kínai-amerikai feszültség

A nap hírei között a Bloomberg azt is kiemeli hírlevelében, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek súlyosbodnak. A Trump-adminisztráció újabb kampányt indított, azzal vádolva Kínát, hogy légiutasokat küldött szét a fertőzés terjesztésének céljából az egész világon. Eközben Kína kritizálta az új amerikai exportkorlátozásokat, amelyek olyan cégeket céloztak meg, mint a Huawei Technologies Co., és megígérte, hogy megtesz minden szükséges intézkedést vállalatainak védelme érdekében. Mike Pompeo külügyminiszter pedig figyelmeztette Kínát, hogy ne akadályozza az Egyesült Államok újságíróinak munkáját Hong Kongban. (További cikkünk a témában.)

Azt mondta az AstraZeneca

Az AstraZeneca Plc lett az oltóanyag nagy reménysége, azt állítja, hogy 30 millió adagot szándékozik az Egyesült Királyság rendelkezésére bocsátani szeptemberig. Továbbá vállalta, hogy idén összesen 100 millió adagot szállít, ha a beoltás sikeres. Az oltóanyag hatását már tanulmányozzák az emberi pácienseken. Időközben Európából további csökkenő fertőzési számokat és kijárási könnyítéseket jelentettek. Az Egyesült Királyság és Olaszország a március óta feljegyzett legkevesebb halálesetet jelentette. Franciaországban viszont három hét alatt a legtöbb haláleset történt. (A nemzetközi vírusszámokról itt, a hazai statisztikákról itt írtunk.)

Szárnyalnak a nemesfémek

Ezt azonban lehet, hogy a piac nem így gondolja, főleg, hogy pár napja Donald Trump elnök is a negatív kamatok lehetőségére utalt. A nemesfémek ára valószínűleg azért emelkedik, mert a múlt heti pocsék makrogazdasági adatok, például a foglalkoztatási és kiskereskedelmi eladási számok miatt (és a Powell-beszéd alapján) a befektetők további könnyítéseket, segélyprogramokat várnak. Már pénteken meglódult az arany és az ezüst, ma pedig folytatják.

Az arany, az ezüst és a platina határidős árfolyamának változása egy év alatt. (Tradingview.com) Az arany, az ezüst és a platina határidős árfolyamának változása egy év alatt. (Tradingview.com)

Az arany ma is egy százalékkal drágább, és közelít áprilisban beállított sok éves csúcsához, az 1788,8 dollárhoz. Egy év alatt pedig már közel 39 százalékkal emelkedett. Az ezüst és a platina ugyan eléggé le van maradva az aranytól éves összevetésben, de pénteken is, ma is nagyon igyekeznek ezt behozni. Ma is újabb 4-5 százalékos pluszban vannak.

Az olaj is jól szerepel ma, a WTI öt százalékkal 31 dollárra, a Brent négy százalékkal 33,70-re emelkedett. Ez  is javítja a tőzsdék hangulatát. Japánban ugyan csökkent a GDP az első negyedévben, de kevésbé, mint ahogy az elemzők számítottak rá. Nagyot ugrott ma a Ryanair részvénye, kilenc százalékot. A cég vesztesége ugyan nagyobb lett a vártnál, a befektetők azonban a jövőt mégis pozitívabban árazzák a gyorsjelentés után.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Amerika tőzsdéi elszakadtak a külvilágtól, a BUX meg Európától
Eidenpenz József | 2020. június 2. 18:35
Legalább öt rendőrt meglőttek, boltokat, szupermarketeket gyújtanak fel az USA-ban, az amerikai indexek erre ezen a héten is tovább emelkednek. Az S&P 500 és a Dow Jones új három hónapos csúcsokat értek el ma. A BUX alig tudott feljebb menni, pedig az OTP kitett magáért. A forint viszont erős.
Részvény / Deviza / Áru Megtáltosodott a forint, jelentett az Opus, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. június 2. 11:44
Péntek este és hétfőn több forinttal olcsóbb lett az euró, jelenleg alulról ostromolja a 345 forintot. Az USA-ban az erőszakos tüntetéshullám ellenére pozitív a tőzsdei hangulat, kontinensünkön is folytatódik az optimizmus. A német kormány ötmilliárd eurót szánna autóvásárlási támogatásokra, emiatt száguldanak az autórészvények. A magyar piacot az OTP húzza, jó formában van a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Friss
hírlevél