5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Van, akinek már nem elég, hogy felülhet 2017 legmeredekebb kalandjára, a bitcoin-hullámvasútra: bár azt se érti senki, hogy mikor miért szárnyal felfelé és miért zuhan lefelé, a blockchain-őrület legújabb vadhajtása még ennél is homályosabb hátterű, mégis dollármilliókat tudnak vele besöpörni egyes startupok a befektetőktől, pusztán bemondásra.

2017 legnagyobb pénzügyi-befektetési sztorija a kriptopénz-őrület - a bitcoin és társainak értéke elképesztő volatilitás mellett zúzott felfelé, hogy aztán napok alatt veszítsék el értékük egy jelentős részét, mielőtt újra felrobbantak volna... mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy összetettsége ellenére nem csak a profi, az extrém kockázatokat is eltűrő, a piaci folyamatokat pontosan követni és megérteni képes befektetők hazardíroznak a kriptopénzek piacán, hanem sokkal inkább a szakzsargonban csak "háziasszonyokként" emlegetett kisbefektetők is szerencsét próbálnak az újfajta befejtetési eszközökkel.

Ennek a folyamatnak az egyik, egyre elterjedtebb vadhajtása az ICO-befektetés.  Az initial coin offering egy nyilvános forrásgyűjtési forma. Egy vállalkozás vagy magánszemély bedob egy "bombaötletet" a közösségnek, akik ha hisznek a projekt várható sikerében, akkor jellemzően bitcoinért vagy más virtuális devizáért (nagyritkán hivatalos fizetőeszközért, euróért vagy dollárért) úgynevezett tokeneket vásárolnak.

Mondd ki a varázsszót, már adom is a pénzem!

Az egész folyamat alapja a blockchain, a bitcoin és más kriptopénzek mögött (is) álló technológia. Ez pedig igen szexi hívószó manapság: simán meg lehet többszörözni egy cég értékét csak azzal, hogy a nevét megváltoztatja - így tett a jegesteákat gyártó Long Island Iced Tea Corp., Long Blockchain néven rögtön négyszeresre ugrott az árfolyama érdemi háttér vagy fundamentum nélkül. Az ICO-forrásbevonások is ezt használják ki: annak ellenére, hogy nincs semmilyen érdemi szabályozás, ami megszabná a kereteket, egyes startupok néhány óra alatt simán be tudnak húzni több millió dollárt a befektetőktől.

Jó ötlet ez, hidd el nekem bemondásra

Az őrület határtalan: 100 dollár egy virtuális macskáért?Nemrég írtuk: egy macskás játék másfél hét alatt annyira népszerű lett, hogy lelassította az Ethereum nevű blokkláncot, a virtuális állatkák ára pedig az egekben van. A kártyaszerű cukiságok átlagosan 108 dollárért keltek el, “használtan” is legalább nyolc dollárt kérnek értük. Lehet, hogy a játékok miatt fogják az átlagemberek is megismerni a blokkláncot és a kriptodevizákat? >>

Bár első hallásra ez a részvénykibocsátásra és részvénybefektetésre emlékeztethet, van egy érdemi különbség (azon kívül, hogy a részvénybefektetésekkel szemben semmiféle szabályozás nem vonatkozik az ICO-kra): pénzükért cserébe nem kapnak tulajdonosi jogokat a befektetők, a tokenek a kibocsátó, vagy a kibocsátó közösség felé fennálló „értéket” testesítenek meg. A tokenek árfolyama csak részben függ attól, hogy a startup valóban jól teljesít-e - méginkább pedig attól, hogy hány befektető ugrik rá a tokenekre.

Ahogy az a tőzsdei (részvény)kibocsátásoknál is lenni szokott, a forrást gyűjtő cég itt is egy úgynevezett white paper segítségével próbálja meggyőzni a potenciális befektetőket arról, hogy jó helyre teszik pénzüket. Míg azonban a tőzsdei kibocsátásoknál szigorúan szabályozzák, hogy mit lehet és mit nem lehet, sőt: mit kell beleírni a white paperbe, az ICO-k esetében mindenki akkorát gurít, amekkorát csak akar, annyi kockázatról tesz (vagy nem tesz) említést, amennyiről akar.

Mit ér a figyelmeztetés, ha 168 ezer százalékos megtérülés van a másik serpenyőben...?Hiába persze minden figyelmeztetés, ha az ICO-kat listázó icowatchlist.com adatai szerint vannak olyan projektek, amelyek megtérülése 30 ezer százalék fölötti, vagy éppen 168 ezer százalékos (!) - hiába szerepelnek a listában akár mínusz 99,97 százalékos "eredménnyel" kecsegtető projektek is... A kiugró növekedés egyébként dollárban értendő, magyarán önmagában a bitcoin óriási felértékelődése a dollárhoz képest nagyot tudott dobni az eredményeken.

A gigaprofit reményében simán elvesztheted a tőkédet

Ez a befektetési forma Európa-szerte és Magyarországon is terjedőben van, a rendkívüli kockázatokra most a Magyar Nemzeti Bank is külön felhívja a figyelmet. Az ICO-k keretében megvásárolt tokenek értéke ugyanis nem csak hogy nagyon széles keretek között ingadozhat, hanem az is könnyen előfordulhat, hogy jó ideig nem tudunk belőlüük kiszállni:  likvid (másodlagos) piaccal nem feltétlenül rendelkeznek, magyarán ha akarjuk sem tudjuk eladni őket, ezzel realizálva az esetleges profitot vagy mérsékelve a veszteséget.

A felügyelet arra is figyelmeztet: e tranzakciók kapcsán jelentős annak az esélye, hogy a befektetők elveszthetik befektetett tőkéjük egy részét vagy egészét, mivel az ICO-projektek tipikusan a fejlődés korai szakaszában vannak, és üzleti modelljeik kísérleti jellegűek. Az ICO-ba fektető ügyfeleket nem védik az uniós vagy magyar garanciaintézmények felelősségi és kárviselési szabályai sem. Végül az ICO-k kapcsán felmerülhet a csalás és pénzmosás lehetősége is.

Kinél reklamálsz, ha elbukod mindenedet?

Az ICO-projekteket jellemzően külföldi bejegyzésű, határon átnyúló szolgáltatást nyújtó vállalkozások, vagy éppen természetes személyek valósítják meg. A közelmúltban ugyanakkor a hazai piacon már megjelentek egyes magyar vállalkozások, magánszemélyek által – valamilyen ICO keretében – kibocsátott tokenek is.

A valamely európai hatóság engedélyével rendelkező, határon átnyúló ICO-t megvalósító külföldi intézmények felügyelete nem tartozik az MNB hatáskörébe. Az viszont, hogy egy magyarországi vállalkozás, magánszemély által megvalósított ICO a magyar jegybank felügyelési körébe tartozik-e vagy sem, csak eseti alapon határozható meg. Számos ICO – struktúrájától függően – ugyanakkor kívül eshet az EU-s és hazai jogszabályok hatókörén. Ebben az esetben a befektetők egyáltalán nem részesülhetnek az uniós jogszabályok nyújtotta védelemben - figyelmeztetnek.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16800 16540 16840 +1,02% 0 0 4 725 530 025 Ft 2021-06-15 17:05:22
MOL 2444 2418 2444 +0,74% 0 0 2 055 393 620 Ft 2021-06-15 17:14:26
MTELEKOM 424 420 424 0,00% 0 0 189 983 120 Ft 2021-06-15 17:05:08
RICHTER 8290 8235 8380 -0,18% 0 0 1 046 960 105 Ft 2021-06-15 17:06:40
OPUS 264 258 268 0,00% 0 0 197 245 411 Ft 2021-06-15 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új bitcoin-adózás 2022-től – sokkal többről van szó, minthogy kevesebbet kell fizetni
Eidenpenz József | 2021. június 15. 18:44
Sok érdekességet tartalmaz a kriptodevizák adózásáról elfogadott törvény. A Revolutos kisbefektetők fellélegezhetnek, ha apránként adják el bitcoinjukat, nem fog az adó miatt fájni a fejük. A rendszeresen kereskedők ezután is nyugodtan válthatják egyik kriptójukat a másikra. A komolyabb játékosok pedig annak is örülhetnek, hogy a nyereség és a veszteség végre szembeállítható egymással.
Részvény / Deviza / Áru Egy lépésre az 50 ezer pont - új rekordon a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 15. 18:23
Újabb történelmi rekordot állított fel a BUX. Ugyanakkor a forint tovább gyengült.
Részvény / Deviza / Áru Elektromosautó-gyártó a pácban, félreértés volt a forint gyengülése mögött?
Eidenpenz József | 2021. június 15. 11:34
Szépen emelkednek az európai tőzsdék és a pesti parketten is dübörög a bika, a forint viszont gyengécske. Állítólag egy félreértés miatt, de mégsem erősödik vissza a cáfolat után. Csúcson a sajátrészvény-vásárlások az USA-ban, érdekes részvénykibocsátások jönnek Frankfurtban, megrengette az uránbányákat egy kínai szivárgás
Részvény / Deviza / Áru Új történelmi csúcson zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 14. 18:24
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 169,40 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 49 015,24 ponton, új történelmi csúcson zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Először 49 ezer pont felett a BUX, újra 350 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. június 14. 11:35
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken, de óvatosság, kivárás is érezhető a Fed eheti kamatdöntő ülése előtt. Az infláció miatt sokak feje fáj, a vészmadarak mellett azonban józanabb hangok is vannak. Ismét csúcsot dönt a BUX, miközben a magyar részvények kifejezetten jó vételt kínálnak az egyik alapkezelő szerint.
Részvény / Deviza / Áru Azt hitted, az amerikai technológiai szektor volt a legjobb befektetés? Nem éppen
Eidenpenz József | 2021. június 13. 05:32
Elképesztő egy éven vannak túl az árupiacok, egyes termékek árfolyama duplázódott, de volt olyan, amely a háromszorosára ment fel. Így a hazai árutőzsdei kereskedés újjászervezése eléggé jókor történt. A terményárak a pesti tőzsdén is emelkedtek, ha nem is annyira, mint külföldön.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi rekord a budapesti tőzsdén, évek óta nem látott szinten az olajár
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 11. 18:04
Minden fronton az optimizmus uralkodik, ismét javítottak az európai gazdasági kilátásokon. Az EKB továbbra is lazaságot ígér, a kereslet várható élénkülése miatt olyan drága az olaj, amilyet évek óta nem láttunk.
Részvény / Deviza / Áru Az év slágere lehet a DiDi, történelmi csúcson az európai tőzsdék
Eidenpenz József | 2021. június 11. 11:24
Nagyon ígéretesen indul ez a nap is Európa tőzsdéin, de Budapest Londont és Párizst is lekörözte. Egy brókercég szerint a Fed annyira bebetonozta a várakozásokat, hogy ebben nem is várható változás, amíg a jegybank nem módosítja politikáját. Az év egyik bevezetése a kínai DiDi lehet. A Birodalom visszavág a bitcoinnak?
Részvény / Deviza / Áru Felemás kép: mit mutatott csütörtökön a budapesti parkett?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 10. 19:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 268,51 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 48 475,07 ponton zárt.
Részvény / Deviza / Áru Búzában utazik a BÉT, új célpontokat találtak a mém-befektetők
Eidenpenz József | 2021. június 10. 12:22
Az európai tőzsdék stabilak, a BUX kissé esik a délután várható fontos események előtt. A forint a tegnapi jegybanki és a mai fontos miniszterelnöki nyilatkozatok után erős szinten stabil, 346 körül van az euró. A reddites kisbefektetők új célpontokra vetették rá magukat, de egyelőre ellenállásba ütköztek. Újraéled az árupiac Pesten.
Friss
hírlevél
depositphotos