Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Van, akinek már nem elég, hogy felülhet 2017 legmeredekebb kalandjára, a bitcoin-hullámvasútra: bár azt se érti senki, hogy mikor miért szárnyal felfelé és miért zuhan lefelé, a blockchain-őrület legújabb vadhajtása még ennél is homályosabb hátterű, mégis dollármilliókat tudnak vele besöpörni egyes startupok a befektetőktől, pusztán bemondásra.

2017 legnagyobb pénzügyi-befektetési sztorija a kriptopénz-őrület - a bitcoin és társainak értéke elképesztő volatilitás mellett zúzott felfelé, hogy aztán napok alatt veszítsék el értékük egy jelentős részét, mielőtt újra felrobbantak volna... mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy összetettsége ellenére nem csak a profi, az extrém kockázatokat is eltűrő, a piaci folyamatokat pontosan követni és megérteni képes befektetők hazardíroznak a kriptopénzek piacán, hanem sokkal inkább a szakzsargonban csak "háziasszonyokként" emlegetett kisbefektetők is szerencsét próbálnak az újfajta befejtetési eszközökkel.

Ennek a folyamatnak az egyik, egyre elterjedtebb vadhajtása az ICO-befektetés.  Az initial coin offering egy nyilvános forrásgyűjtési forma. Egy vállalkozás vagy magánszemély bedob egy "bombaötletet" a közösségnek, akik ha hisznek a projekt várható sikerében, akkor jellemzően bitcoinért vagy más virtuális devizáért (nagyritkán hivatalos fizetőeszközért, euróért vagy dollárért) úgynevezett tokeneket vásárolnak.

Mondd ki a varázsszót, már adom is a pénzem!

Az egész folyamat alapja a blockchain, a bitcoin és más kriptopénzek mögött (is) álló technológia. Ez pedig igen szexi hívószó manapság: simán meg lehet többszörözni egy cég értékét csak azzal, hogy a nevét megváltoztatja - így tett a jegesteákat gyártó Long Island Iced Tea Corp., Long Blockchain néven rögtön négyszeresre ugrott az árfolyama érdemi háttér vagy fundamentum nélkül. Az ICO-forrásbevonások is ezt használják ki: annak ellenére, hogy nincs semmilyen érdemi szabályozás, ami megszabná a kereteket, egyes startupok néhány óra alatt simán be tudnak húzni több millió dollárt a befektetőktől.

Jó ötlet ez, hidd el nekem bemondásra

Az őrület határtalan: 100 dollár egy virtuális macskáért?Nemrég írtuk: egy macskás játék másfél hét alatt annyira népszerű lett, hogy lelassította az Ethereum nevű blokkláncot, a virtuális állatkák ára pedig az egekben van. A kártyaszerű cukiságok átlagosan 108 dollárért keltek el, “használtan” is legalább nyolc dollárt kérnek értük. Lehet, hogy a játékok miatt fogják az átlagemberek is megismerni a blokkláncot és a kriptodevizákat? >>

Bár első hallásra ez a részvénykibocsátásra és részvénybefektetésre emlékeztethet, van egy érdemi különbség (azon kívül, hogy a részvénybefektetésekkel szemben semmiféle szabályozás nem vonatkozik az ICO-kra): pénzükért cserébe nem kapnak tulajdonosi jogokat a befektetők, a tokenek a kibocsátó, vagy a kibocsátó közösség felé fennálló „értéket” testesítenek meg. A tokenek árfolyama csak részben függ attól, hogy a startup valóban jól teljesít-e - méginkább pedig attól, hogy hány befektető ugrik rá a tokenekre.

Ahogy az a tőzsdei (részvény)kibocsátásoknál is lenni szokott, a forrást gyűjtő cég itt is egy úgynevezett white paper segítségével próbálja meggyőzni a potenciális befektetőket arról, hogy jó helyre teszik pénzüket. Míg azonban a tőzsdei kibocsátásoknál szigorúan szabályozzák, hogy mit lehet és mit nem lehet, sőt: mit kell beleírni a white paperbe, az ICO-k esetében mindenki akkorát gurít, amekkorát csak akar, annyi kockázatról tesz (vagy nem tesz) említést, amennyiről akar.

Mit ér a figyelmeztetés, ha 168 ezer százalékos megtérülés van a másik serpenyőben...?Hiába persze minden figyelmeztetés, ha az ICO-kat listázó icowatchlist.com adatai szerint vannak olyan projektek, amelyek megtérülése 30 ezer százalék fölötti, vagy éppen 168 ezer százalékos (!) - hiába szerepelnek a listában akár mínusz 99,97 százalékos "eredménnyel" kecsegtető projektek is... A kiugró növekedés egyébként dollárban értendő, magyarán önmagában a bitcoin óriási felértékelődése a dollárhoz képest nagyot tudott dobni az eredményeken.

A gigaprofit reményében simán elvesztheted a tőkédet

Ez a befektetési forma Európa-szerte és Magyarországon is terjedőben van, a rendkívüli kockázatokra most a Magyar Nemzeti Bank is külön felhívja a figyelmet. Az ICO-k keretében megvásárolt tokenek értéke ugyanis nem csak hogy nagyon széles keretek között ingadozhat, hanem az is könnyen előfordulhat, hogy jó ideig nem tudunk belőlüük kiszállni:  likvid (másodlagos) piaccal nem feltétlenül rendelkeznek, magyarán ha akarjuk sem tudjuk eladni őket, ezzel realizálva az esetleges profitot vagy mérsékelve a veszteséget.

A felügyelet arra is figyelmeztet: e tranzakciók kapcsán jelentős annak az esélye, hogy a befektetők elveszthetik befektetett tőkéjük egy részét vagy egészét, mivel az ICO-projektek tipikusan a fejlődés korai szakaszában vannak, és üzleti modelljeik kísérleti jellegűek. Az ICO-ba fektető ügyfeleket nem védik az uniós vagy magyar garanciaintézmények felelősségi és kárviselési szabályai sem. Végül az ICO-k kapcsán felmerülhet a csalás és pénzmosás lehetősége is.

Kinél reklamálsz, ha elbukod mindenedet?

Az ICO-projekteket jellemzően külföldi bejegyzésű, határon átnyúló szolgáltatást nyújtó vállalkozások, vagy éppen természetes személyek valósítják meg. A közelmúltban ugyanakkor a hazai piacon már megjelentek egyes magyar vállalkozások, magánszemélyek által – valamilyen ICO keretében – kibocsátott tokenek is.

A valamely európai hatóság engedélyével rendelkező, határon átnyúló ICO-t megvalósító külföldi intézmények felügyelete nem tartozik az MNB hatáskörébe. Az viszont, hogy egy magyarországi vállalkozás, magánszemély által megvalósított ICO a magyar jegybank felügyelési körébe tartozik-e vagy sem, csak eseti alapon határozható meg. Számos ICO – struktúrájától függően – ugyanakkor kívül eshet az EU-s és hazai jogszabályok hatókörén. Ebben az esetben a befektetők egyáltalán nem részesülhetnek az uniós jogszabályok nyújtotta védelemben - figyelmeztetnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A híres cég, ami a farmerek mellett a befektetőnek is jó termést hozhat
MFC Equity | 2021. február 27. 15:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a John Deere-t járják körül, amely a mesterséges intelligencia felhasználásával a mezőgazdaság és az építőipar úttörője lehet.
Részvény / Deviza / Áru Szakadékba zuhant a MOL, az OTP, a Richter és a Telekom is
MTI | 2021. február 26. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 209,30 pontos, 0,48 százalékos csökkenéssel, 43 790,17 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 18,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Európában is nagy mínuszok röpködtek.
Részvény / Deviza / Áru Lezárta a felvásárlást az AKKO Invest
MTI | 2021. február 26. 18:20
Sikeresen lezárta a Neo Property Services Zrt. felvásárlását az Akko Invest Nyrt., a 18,5 milliárd forint értékű akvizíciót az Akko saját és banki forrásból finanszírozta - közölte a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Ötmilliárd forintos EBITDA a 4IG-nél
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 17:54
Minden tekintetben kimagasló évet zárt a 4iG informatikai vállalat - derül ki a péntek este közzé tett gyorsjelentéséből.
Részvény / Deviza / Áru Már Bill Gates is adja az Apple-t, vegyes érzésekkel fogadták a Richter és a Telekom jelentését
Eidenpenz József | 2021. február 26. 12:03
A magas kötvényhozamok, kötvényeladási hullám nyomán tart a rossz hangulat a részvénypiacokon is, bár Európában mérsékelt az esés. A BUX stangál, a két gyorsjelentést nem fogadták túl jól, de az OTP megmentette eddig a napot. Bill Gates is sok Apple-részvényt adott el, pedig ő tudhat valamit a tech-szektorról. Sok gond van a Boeingekkel.
Részvény / Deviza / Áru Szembe ment a nemzetközi hangulattal a budapesti börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:51
Pluszban fejezte be a napot a Budapesti Értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindult a GameStop-rakéta, egy hónap után 360 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. február 25. 12:12
A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.
Részvény / Deviza / Áru Kedvező nemzetközi hangulat, emelkedés Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 238,34 pontos, 0,55 százalékos emelkedéssel, 43 183,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell felbeszélte a piacokat, újra pluszban jár a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. február 24. 12:34
Ma sokat javult a tőzsdék hangulata, főleg a német index emelkedik, de a BUX ezt is túlszárnyalja. A Mol és az OTP húzza, miután az olajcég reggel közzétette több éves stratégiáját. Jerome Powell beszéde megnyugtatta a piacokat, és gyengítette a dollárt. Megállni látszik a kriptodevizák kétnapos zuhanása. Meglepetés-osztalékot fizet a Puma.
Részvény / Deviza / Áru Halmozta a profitot tavaly a Graphisoft Park
MTI | 2021. február 23. 18:59
A Graphisoft Park SE ingatlanbefektetési társaság 2020-ban 4,43 millió euró nettó nyereséget ért el, mintegy 230 ezer euróval magasabbat a tervezettnél, ugyanakkor a profit az előző évitől mintegy 510 ezer euróval marad el, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt - közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.
Friss
hírlevél