<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A BUX felülteljesítő, az OTP és a Richter húzza. A forint is újra erősödik, a 410-es szint vonzza az árfolyamot. A Tesla több tízezer járművet hív vissza Kínában. Az amerikai befektetők ünnepeltek, a fekete péntekre készülnek, közben Európa nehezen találja az irányt.

Az európai tőzsdeindexek nem igazán találják ma az irányt, de ez megváltozhat, ha az USA-ban is kinyitnak a tőzsdék. A német index plusz nullában áll, a francia 0,1, a brit 0,25 százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős indexek is 0,1-0,2 százalékos emelkedést mutatnak.

A német GDP a harmadik negyedévben 0,4 (éves szinten 1,2) százalékkal nőtt, míg az elemzők csak 0,3 százalékra számítottak. A GfK német fogyasztói bizalmi index is javult valamelyest, bár még mindig történelmi mélypontja közelében áll. A szerda este közzétett Fed-akták inkább pozitív, a pekingi Covid-lezárások híre negatív hatást gyakorolt a tőzsdékre.

Mit hoz a fekete péntek?

Az USA-ban tegnap a hálaadás ünnepe miatt voltak zárva a tőzsdék, ma pedig rövidített kereskedés lesz a fekete péntek vásárlási őrülete alkalmából. Így az aktivitás a nemzetközi tőkepiacokon is alacsonyabb, nem csoda, hogy egyelőre kevés a mozgás. A fekete péntektől egyébként a részvényelemzők jelentős vásárlói rohamot várnak ugyan, de reálértékben valószínűleg nem fognak nőni a költések.

A BUX index Budapesten 0,4 százalékkal megy fel, az OTP 0,5 és a Richter 0,8 százalékos emelkedése húzza. A Mol közben 0,7 százalékkal esik. A Telekom 0,2, az Opus 0,8 százalékkal többet ér.

Árfolyamok és grafikonok

Lefelé csorog az euró

A forint a tegnapi, tegnapelőtti gyengülés után, amit főleg az EU-s támogatásokról szóló hírek válthattak ki, ma szépen erősödik. Az euró reggel még 414 forint közelében is volt, most már csak 410,30, majdnem három forinttal van a tegnap esti alatt. A következő fontos esemény a támogatásokkal kapcsolatban az Európai Bizottság állásfoglalása lehet, ami november 30-án esedékes.

Az euró/forint és az euró/dollár árfolyamok. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint és az euró/dollár árfolyamok. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az EU energiaügyi miniszterei ma is folytatják a tanácskozást Brüsszelben, leginkább az olajársapkáról. Az olaj eközben másfél-két százalékkal drágul, a Brent 86,70, a WTI a 80 dollárt alulról közelíti (79,60), miközben a piac az Európai Unió döntésére vár. Az európai földgáz tőzsdei ára kis mértékben esik, 123 euróra.

Rossz hír jött Brüsszelből

Az Európai Parlament is megszavazta az a határozatot, amely alapján a magyar kormány által vállalt 17 pont nem elegendő az EU-s támogatások teljes felszabadításához. Ezenkívül a Parlament azt javasolta, hogy az 5,8 milliárd eurós helyreállítási tervet se fogadja el az Európai Tanács, amíg a kormány nem teljesíti a korábbi ígéreteit – írja a KBC Equitas.

A forint az elmúlt napokban ismét gyengülésnek indult, hiszen előzetesen kisebb mértékű visszatartásra számíthattak a befektetők. Emellett a dollár is tovább gyengült tegnap, így a régiós devizák közül a forint tudott érdemi gyengülést produkálni.

Visszahívások a Teslánál

A Tesla e-autó óriás mintegy 80 ezer járművet kénytelen visszahívni Kínában a szoftverrel és a biztonsági övekkel kapcsolatos problémák miatt. A pekingi piacfelügyeleti hatóság szerint a járműveket a Kínai Népköztársaságba importálták vagy ott gyártották.

Tesla-belső. Fotó: Unsplash.com
Tesla-belső. Fotó: Unsplash.com

A szoftverproblémák miatt néhány importált “Model S” és “Model X” kijelzője hamis üzeneteket adott, és fokozatosan leállította az áramellátást. Szélsőséges esetekben a baleset kockázata megnőhet.

Milliárdos tőkeinjekcióban reménykedik a kriptopiac

A kriptovaluta-piac enyhén esik, a bitoin és az ether egy százalék körüli mínuszban áll. A Binance, a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje nyilatkozott a tervezett “kriptó helyreállítási alapról”. Vezérigazgatója, Changpeng Zhao (CZ) elmondta, hogy nemsokára további részleteket fog közzétenni, de “jelentős érdeklődés mutatkozott az ötlete iránt”. Zhao alapjának célja állítólag annak megakadályozása, hogy a fertőzés az egészséges kriptovállalatokat is magával rántsa.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A szkeptikusok szerint azonban a végső cél, hogy megvédje magát a Binance egy esetleges csődtől. Zhao ragaszkodik ahhoz, hogy a Binance pénzügyi stabilitása biztos lábakon áll.

Tovább az argentin úton?

A kontinensünkön egyik legmagasabb infláció, a gyorsan leértékelődő forint, az árszabályozás és más jelenségek miatt az idén gyakran emlegetik a közgazdászok az argentin (és a török) utat, mint elrettentő példát.

Pedig Argentína valaha a világ egyik legerősebb gazdasága volt – írja a Kiszámoló. A harmincas években az egy főre jutó GDP az Egyesült Államok értékének 80 százaléka körül alakult, ma körülbelül a hetede. Majd a junta vette át a hatalmat, ami a gazdaság folyamatos hanyatlásával és gazdasági bizonytalanságokkal járt. Argentína a közgazdaságtan állatorvosi lovává vált, miközben a politikában a bajokért mindig más a hibás, leginkább egyes külföldi szereplők.

Mivel a kormány látja, hogy tetszenek a szegényebb néprétegeknek az olyan intézkedések, mint az árbefagyasztás, a deviza árának mesterséges megállapítása, a gonosz gazdag cégek megbüntetése, az olcsó rezsi és ehhez hasonló szabályozások, ezért drogként szokik rá ezekre a saját népszerűsége fenntartása érdekében.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9996 9950 10200 +0,56% 9990 9996 2 207 839 150 Ft 2022-12-09 13:43:05
MOL 2630 2606 2666 +1,23% 2620 2624 464 992 174 Ft 2022-12-09 13:44:11
MTELEKOM 326 324 328 0,00% 325 326 23 316 452 Ft 2022-12-09 13:35:50
RICHTER 8680 8595 8720 +0,75% 8680 8685 386 593 195 Ft 2022-12-09 13:40:34
OPUS 121 117 123 0,00% 120 121 59 495 663 Ft 2022-12-09 13:44:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Magához tért a Mol, 1,3 millió kínai Covid-halott jöhet
Eidenpenz József | 2022. december 9. 12:51
A különadót követő nagy esés után korrigál a Mol, de az OTP jobban húz. A forint is erősödött kissé, de csak a tegnap esti nagyon gyenge állapothoz képest. A tőzsdék örültek a kínai Covid-szabályok lazításának, de ez visszaüthet, nagy leállások jöhetnek a termelésben és rengeteg halott. Megnézhetjük Binance-egyenlegünket.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdei gázár is bizonyítja: közeleg a tél
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 09:30
A péntek reggeli 140 eurós nyitás után enyhén csökkenni kezdett az energiahordozó ára.
Részvény / Deviza / Áru Nem tért magához a forint a csütörtöki gyomrosból
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 08:25
Az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, a dollárral szemben erősödött nemzeti devizánk.
Részvény / Deviza / Áru Van Mol-részvénye? Ennek nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:10
A részvény volt a leggyengébben teljesítő papír csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru 416 is volt az euró, a Mol végre leválhat az orosz olajról?
Eidenpenz József | 2022. december 8. 12:31
A Molra kirótt durva adó lejtőre küldte a részvényt, pedig elemzők szerint csak azt vették el tőle, amit eddig az ársapkával is. De ez legalább segíthet leválni az orosz nyersanyagról. A forint gyenge a magas inflációs adat után, az OTP viszont ismét elérte a tízezer forintot.
Részvény / Deviza / Áru Rosszul ébredt a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 07:51
Gyengült a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz napja volt a Molnak, bizonytalanok a részvényesek
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 718,75 pontos, 1,59 százalékos csökkenéssel, 44 614,88 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Jól húz a Mol sapka nélkül, izgalmas másfél hétnek nézünk elébe
Eidenpenz József | 2022. december 7. 12:52
Az ársapka megszüntetése pozitívan hatott a Molra és a forintra, bár úgy tűnik, a kedd esti bejelentés már az elmúlt napokban elkezdett beépülni az árfolyamokba. Hasonlóan számítottak a kínai Covid-szabályok enyhítésére a tőzsdék, miközben a jövő heti amerikai kamatdöntés lesz a következő nagy esemény. De jön még pár fontos hír itthon is, külföldön is.
Részvény / Deviza / Áru Újra 140 euró felett az európai gázár, hol lesz a vége az emelkedésnek?
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 10:14
Emelkedéssel indított a TTF gázár ma is.
Részvény / Deviza / Áru Hogy ízlik a forintnak a piaci áras benzin? Kattintson a legfrissebb árfolyamokért!
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 07:38
Reggel kicsit erősödött a forint a főbb devizákkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG