Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A tőzsdék egészen jól mentek az utóbbi napokban, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, de valójában Olaszországban semmi sem oldódott meg. A problémahalmaz akkora, és olyan súlyos, hogy még nagyon sokáig rángathatja össze-vissza az árfolyamokat. Kiút egyelőre nem látszik, kérdés, mi lesz az ígéretekből.

Látszólag minden rendben van a tőzsdéken: az amerikai indexek közül a Nasdaq Composite csak alig 60 pont távolságra volt tegnap mindenkori csúcsától, az S&P 500 index is közelített hozzá.

Kontinensünkön is hasonló volt ma délben a helyzet, a DAX a 13 000 pontos határt ostromolta, miközben januári mindenkori csúcsa 13 597 pont volt. Az olasz index ugyan jó tíz százalékkal alacsonyabban van, mint egy hónapja, ám öt százalékkal magasabban, mint egy éve. Igaz, az olasz tíz éves állampapír hozama még közel van négy éves csúcsához, de csak évi 2,66 százalék, ami, főleg magyar szemmel, nem tűnik kiugrónak.

Akkor most minden rendben van, mindenki megnyugodva mehet neki a nyaralásnak? Ez nem olyan biztos. A népszerű német hetilap, a Focus.de weboldala szerint lehet, hogy a főleg pénteken újult erőre kapott optimizmus nem fog sokáig tartani.

Nem lesz Európa kedvence a miniszter

A pénteki optimizmust eszerint főként az táplálta, hogy az olasz állam 500 millió eurónyi értékű két éves olasz állampapírt vásárolt. (De vélhetően a jó pénteki amerikai foglalkoztatási és hétfői GDP-adat is.) De nem biztos, hogy az olasz hozamok stabilak maradnak.

A piaci szereplők az új gazdasági és pénzügyminiszter, Giovanni Tria tevékenységét figyelik erősen, aki euroszkeptikusként ismert. Az európai megszorításokat ellenzi és pénznyomtatásból nyilvános gazdaság-élénkítési programokat javasolt. Nagyobb veszélynek tartja az olasz gazdaság összeomlását, mint az eurózónából való kilépést.

Még a régi reformokat is visszacsinálnák

Olaszországban tavaly 1,5 százalék volt a gazdasági növekedés, és idén is ennyi várható, az Eurózónában eközben 2,5, illetve 2,4 százalék valószínű. Az ország lemaradása nőttön nő, még a 2008 előtti szinttől is bőven elmarad. A munkanélküliség csak lassan csökken és még mindig magas, főleg a fiatalok körében, majdnem 32 százalék.

Merev munkaerő-piac, stagnáló termelékenység, bürokrácia, korrupció, 200 milliárd eurónyi rossz banki követelés – sorolják a további problémákat. Reformok helyett pedig az új miniszter is csak újabb és újabb hiteleket venne fel. (Sőt még a korábbi reformok egy részét is visszacsinálná, a nyugdíjakról itt írtunk.)

Ezért azt valószínűsítik, hogy az olasz állampapírok hozama, de vele talán a többi európai kötvény és részvény árfolyama is nagyon ingatag, azaz volatilis lesz a következő hónapokban.

Mit engednek meg a piacok?

Sokat foglalkoznak azzal, hogy az alapvetően eurószkeptikus olasz parlament  nekifut-e a költségvetési lazításnak, illetve milyen mozgásteret akar majd kiharcolni. Eközben mennyire elkötelezett Németország a fiskális szigor mellett – foglalta össze a Concorde Trading blog.

További kérdés, hogy a piacok mit engednek meg, hol érzik majd azt, hogy az Eurozóna intézményi keretei ismét szétfeszülnek. Az uralkodó vélemény, hogy az olasz és az európai eszközök volatilitása fennmaradhat.

Csökken a húzóerő?

Eközben lehet, hogy az európai gazdaság, amelynek növekedése az utóbbi években valamennyire az olaszt is magával húzta, lassulni fog. A Reuters szerint az IHS-Markit beszerzési menedzserindex leesett májusban. Az ötezer céget megkérdező közvélemény-kutató vezető közgazdásza, Chris Williamson egyenesen a január elején érzékelt rózsás európai kilátások drámai romlásáról beszélt.

De azt első negyedéves 0,4 százalékos növekedés is gyenge volt. Kutatók szerint sztrájkok, rossz idő és influenzajárvány okoztak problémákat az EU vállalatainál év elején. Majd az erős euró is csökkentette az exportot.

A görögök ehhez képest…

Az Alapblogon az írják, hogy “amiben az olasz populisták és Brüsszel szemben áll egymással, még csak nem is a gazdaság élénkítésére való törekvés, hiszen azon mindkét fél csak nyerhetne. A nézeteltérés tárgya a növekedéshez szükséges politikai elképzelésekben rejlik”.

Az olasz adósság problémája Damoklész kardjaként lebeg az európai döntéshozók felett. “Görögország 345 milliárd eurós adóssága szinte eltörpül az olaszok 2300 milliárdos teljesítményéhez képest” – teszik hozzá. Ez az éves olasz GDP több mint 130 százaléka.

Adósságspirál lehet belőle

Az olasz kötvények a görögökkel ellentétben nagy mennyiségben kerültek be az EKB eszközvásárlási programjába, részben a gazdaság mérete, részben a program szabályai miatt. (A német kötvények kiestek a program kosarából.) Az olasz bankrendszer is feltankolt „biztonságos” állampapírokból.

A hozamok emelkedése és a kötvényárak esése mind az Európai Központi Banknak, mind az olasz pénzügyi rendszernek igen fájdalmas. Az olasz populisták még több hitel felvételével indítanának be gazdasági növekedést, mások szerint ez adósságspirálba keverheti az olasz államot.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13875 13875 14275 -2,49% 0 0 6 855 629 395 Ft 2021-05-07 17:06:32
MOL 2198 2174 2232 +2,04% 0 0 4 472 524 862 Ft 2021-05-07 17:12:45
MTELEKOM 409 409 413 -0,37% 0 0 89 416 791 Ft 2021-05-07 17:05:29
RICHTER 8510 8510 8630 -0,76% 0 0 728 972 495 Ft 2021-05-07 17:05:02
OPUS 246 244 249 +0,20% 0 0 17 578 934 Ft 2021-05-07 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol-részvények drágultak a vezető négyesből
MTI | 2021. május 7. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A nyersanyagok vétele, illetve tartása most jó ötletnek tűnik
Csabai Károly | 2021. május 7. 16:30
Hetedszer nyerte el az OTP Föld Kincsei Alap az Év Legjobb Árupiaci Alapja címet a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón, ami megsüvegelendő teljesítmény annak ismeretében, hogy lapunk nyolc évvel ezelőtt indította útjára e díjat. Az újabb elismerés apropóján beszélgettünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot alakított a Mol a brókerek szerint, még tovább is nőhet az OTP profitja
Eidenpenz József | 2021. május 7. 12:47
A Mol gyorsjelentése lényegesen jobb számokat hozott, mint az elemzői előrejelzések átlaga, nem csoda, hogy a részvény szépen emelkedik. Az OTP eredményét is pozitívan értékelik, de a piaci reakció mégsem ezt tükrözi. Az Adidas nagy felpattanást mutat ma, a PayPal pedig sokat keresett a kriptodevizákon.
Részvény / Deviza / Áru A magas olajárak legyőzték a koronavírust: a vártnál is jobb eredményt ért el a Mol
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 07:06
Az elemzői várakozásokat meghaladó első negyedéves eredményt tett közzé a Mol péntek hajnalban.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a hazai tőzsde – hogy alakultak az árfolyamok?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 19:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 330,01 pontos, 0,75 százalékos emelkedéssel, 44 472,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mi lehet az oka, hogy a magyar tőzsde alulteljesít, a román pedig annyira felül?
Eidenpenz József | 2021. május 6. 15:49
Az Accorde Első Román Részvényalap és a mögöttes tőzsde szépen túlteljesítette a régió többi részvénypiacát. Miért lehet ez? Miért maradnak meg a cégek jobban az egyik tőzsdén, mint a másikon? Mitől mehet még tovább a szomszéd részvényindexe? Mi most az egymillió dolláros kérdés a román piacon? Interjú.
Részvény / Deviza / Áru Kiiktatnák az oltások oltalmát, sokat várnak az OTP reggeli jelentésétől
Eidenpenz József | 2021. május 6. 12:13
Európában kissé lefelé tartanak az indexek a tegnapi felemás amerikai zárás után. Több árupiaci termék viszont száguld, történelmi csúcsra ért a réz. Holnap reggel jelent az OTP és a Mol. Az USA után az EU is hajlandónak mutatkozik arra, hogy az oltóanyagok szabadalmi védettségét felfüggesztve megkönnyítse a gyártást a feltörekvő országokban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és az OTP is erősödni tudott
MTI | 2021. május 5. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 106,52 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel, 44 142,70 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült túlélni a piacoknak Yellent, jól keres a Pfizer az oltásokon
Eidenpenz József | 2021. május 5. 12:34
Az amerikai pénzügyminiszter elszólta magát, szerepet tévesztett, vagy jól megtervezett kísérletet hajtott végre? – kérdezik a piacokon, amelyeket jól felkavart tegnap Janet Yellen. Mára azonban megérkezett a visszarendeződés, az indexek szépen emelkednek, a BUX is. A Pfizer növelte prognózisát, a palládium elérte a 3000 dollárt, a dogecoin pedig az elképesztő 80 milliárd dolláros kapitalizációt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ment ma a Mol
MTI | 2021. május 4. 18:31
Pluszban fejezte be a napot a BUX.
hírlevél
depositphotos