Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A tőzsdék egészen jól mentek az utóbbi napokban, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, de valójában Olaszországban semmi sem oldódott meg. A problémahalmaz akkora, és olyan súlyos, hogy még nagyon sokáig rángathatja össze-vissza az árfolyamokat. Kiút egyelőre nem látszik, kérdés, mi lesz az ígéretekből.

Látszólag minden rendben van a tőzsdéken: az amerikai indexek közül a Nasdaq Composite csak alig 60 pont távolságra volt tegnap mindenkori csúcsától, az S&P 500 index is közelített hozzá.

Kontinensünkön is hasonló volt ma délben a helyzet, a DAX a 13 000 pontos határt ostromolta, miközben januári mindenkori csúcsa 13 597 pont volt. Az olasz index ugyan jó tíz százalékkal alacsonyabban van, mint egy hónapja, ám öt százalékkal magasabban, mint egy éve. Igaz, az olasz tíz éves állampapír hozama még közel van négy éves csúcsához, de csak évi 2,66 százalék, ami, főleg magyar szemmel, nem tűnik kiugrónak.

Akkor most minden rendben van, mindenki megnyugodva mehet neki a nyaralásnak? Ez nem olyan biztos. A népszerű német hetilap, a Focus.de weboldala szerint lehet, hogy a főleg pénteken újult erőre kapott optimizmus nem fog sokáig tartani.

Nem lesz Európa kedvence a miniszter

A pénteki optimizmust eszerint főként az táplálta, hogy az olasz állam 500 millió eurónyi értékű két éves olasz állampapírt vásárolt. (De vélhetően a jó pénteki amerikai foglalkoztatási és hétfői GDP-adat is.) De nem biztos, hogy az olasz hozamok stabilak maradnak.

A piaci szereplők az új gazdasági és pénzügyminiszter, Giovanni Tria tevékenységét figyelik erősen, aki euroszkeptikusként ismert. Az európai megszorításokat ellenzi és pénznyomtatásból nyilvános gazdaság-élénkítési programokat javasolt. Nagyobb veszélynek tartja az olasz gazdaság összeomlását, mint az eurózónából való kilépést.

Még a régi reformokat is visszacsinálnák

Olaszországban tavaly 1,5 százalék volt a gazdasági növekedés, és idén is ennyi várható, az Eurózónában eközben 2,5, illetve 2,4 százalék valószínű. Az ország lemaradása nőttön nő, még a 2008 előtti szinttől is bőven elmarad. A munkanélküliség csak lassan csökken és még mindig magas, főleg a fiatalok körében, majdnem 32 százalék.

Merev munkaerő-piac, stagnáló termelékenység, bürokrácia, korrupció, 200 milliárd eurónyi rossz banki követelés – sorolják a további problémákat. Reformok helyett pedig az új miniszter is csak újabb és újabb hiteleket venne fel. (Sőt még a korábbi reformok egy részét is visszacsinálná, a nyugdíjakról itt írtunk.)

Ezért azt valószínűsítik, hogy az olasz állampapírok hozama, de vele talán a többi európai kötvény és részvény árfolyama is nagyon ingatag, azaz volatilis lesz a következő hónapokban.

Mit engednek meg a piacok?

Sokat foglalkoznak azzal, hogy az alapvetően eurószkeptikus olasz parlament  nekifut-e a költségvetési lazításnak, illetve milyen mozgásteret akar majd kiharcolni. Eközben mennyire elkötelezett Németország a fiskális szigor mellett – foglalta össze a Concorde Trading blog.

További kérdés, hogy a piacok mit engednek meg, hol érzik majd azt, hogy az Eurozóna intézményi keretei ismét szétfeszülnek. Az uralkodó vélemény, hogy az olasz és az európai eszközök volatilitása fennmaradhat.

Csökken a húzóerő?

Eközben lehet, hogy az európai gazdaság, amelynek növekedése az utóbbi években valamennyire az olaszt is magával húzta, lassulni fog. A Reuters szerint az IHS-Markit beszerzési menedzserindex leesett májusban. Az ötezer céget megkérdező közvélemény-kutató vezető közgazdásza, Chris Williamson egyenesen a január elején érzékelt rózsás európai kilátások drámai romlásáról beszélt.

De azt első negyedéves 0,4 százalékos növekedés is gyenge volt. Kutatók szerint sztrájkok, rossz idő és influenzajárvány okoztak problémákat az EU vállalatainál év elején. Majd az erős euró is csökkentette az exportot.

A görögök ehhez képest…

Az Alapblogon az írják, hogy “amiben az olasz populisták és Brüsszel szemben áll egymással, még csak nem is a gazdaság élénkítésére való törekvés, hiszen azon mindkét fél csak nyerhetne. A nézeteltérés tárgya a növekedéshez szükséges politikai elképzelésekben rejlik”.

Az olasz adósság problémája Damoklész kardjaként lebeg az európai döntéshozók felett. “Görögország 345 milliárd eurós adóssága szinte eltörpül az olaszok 2300 milliárdos teljesítményéhez képest” – teszik hozzá. Ez az éves olasz GDP több mint 130 százaléka.

Adósságspirál lehet belőle

Az olasz kötvények a görögökkel ellentétben nagy mennyiségben kerültek be az EKB eszközvásárlási programjába, részben a gazdaság mérete, részben a program szabályai miatt. (A német kötvények kiestek a program kosarából.) Az olasz bankrendszer is feltankolt „biztonságos” állampapírokból.

A hozamok emelkedése és a kötvényárak esése mind az Európai Központi Banknak, mind az olasz pénzügyi rendszernek igen fájdalmas. Az olasz populisták még több hitel felvételével indítanának be gazdasági növekedést, mások szerint ez adósságspirálba keverheti az olasz államot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Szembe ment a nemzetközi hangulattal a budapesti börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:51
Pluszban fejezte be a napot a Budapesti Értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindult a GameStop-rakéta, egy hónap után 360 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. február 25. 12:12
A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.
Részvény / Deviza / Áru Kedvező nemzetközi hangulat, emelkedés Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 238,34 pontos, 0,55 százalékos emelkedéssel, 43 183,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell felbeszélte a piacokat, újra pluszban jár a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. február 24. 12:34
Ma sokat javult a tőzsdék hangulata, főleg a német index emelkedik, de a BUX ezt is túlszárnyalja. A Mol és az OTP húzza, miután az olajcég reggel közzétette több éves stratégiáját. Jerome Powell beszéde megnyugtatta a piacokat, és gyengítette a dollárt. Megállni látszik a kriptodevizák kétnapos zuhanása. Meglepetés-osztalékot fizet a Puma.
Részvény / Deviza / Áru Halmozta a profitot tavaly a Graphisoft Park
MTI | 2021. február 23. 18:59
A Graphisoft Park SE ingatlanbefektetési társaság 2020-ban 4,43 millió euró nettó nyereséget ért el, mintegy 230 ezer euróval magasabbat a tervezettnél, ugyanakkor a profit az előző évitől mintegy 510 ezer euróval marad el, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt - közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.
Részvény / Deviza / Áru Elhasalt az OTP és bukott a MOL is
MTI | 2021. február 23. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 512,04 pontos, 1,18 százalékos csökkenéssel, 42 945,11 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 15,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Ronda mínuszok repkednek Európában, folyik a bankok kontra fintech háború
Eidenpenz József | 2021. február 23. 12:53
Komolyabb esés van Európában a tőzsdéken, főleg a bankszektort és a technológiai szektort adják ma, és leginkább a németeknél. A BUX is átlag körüli mértékben esik, az OTP-vel és a Mollal az élen. A fő aggodalom a magas amerikai állampapír-hozam, az inflációs nyomás. A kriptodevizák is nagyot estek, de az igazi sztori állítólag a bankok kontra fintech-alkalmazások háborúban rejlik.
Részvény / Deviza / Áru Egybillió dollár felett a bitcoin kapitalizációja, új riválisokat kaphat a Tesla
Eidenpenz József | 2021. február 22. 12:17
Mínuszban vannak a tőzsdék, amit az ismét romló európai járványstatisztikák, az emelkedő amerikai körvényhozamok, az inflációs várakozások okozhatnak. Lesz még egy izgalmas hét a gyorsjelentéseknél, számos érdekes hír érkezett az autóiparból. A réz ütemes emelkedése kezd önbeteljesítő jóslattá válni, ami tovább tolhatja fel az inflációt. Új csúcsokat döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Nem csitul a mánia, újabb rekordott döntött a bitcoin
Privátbankár.hu | 2021. február 20. 10:57
Szombaton újabb csúcsot döntött a bitcoin és az ether ára is. A bitcoin kapitalizációja már 1000 milliárd dollár fölött van.
Részvény / Deviza / Áru Mindenki a Robinhood-on akarja elverni a port, nem örültek a Mol jelentésének
Eidenpenz József | 2021. február 19. 12:26
Európában szerény optimizmus van a tőzsdéken, az USA-ban inkább mínuszos nyitás valószínű. Az amerikai képviselők meghallgatták a WallStreetBets-botrány főszereplőit, főleg a Robinhood-nak mentek neki. A Mol jelentése enyhén elmaradt a várakozásoktól, mások vegyesnek tartják. A Renault hatalmas vesztesége nem meglepetés, ám idén is jókora termelés-kimaradást jósol a chiphiány miatt.
hírlevél