BUX
35 807.06
-0.35%
-125.00
OTP
10 880.00
-0.37%
-40.00
MOL
1 858.00
-0.43%
-8.00
RICHTER
6 665.00
-0.45%
-30.00
MTELEKOM
381.00
+0.00%
+0.00
 
2018. július 25. 09:32

Miközben a török líra valósággal összeomlott, a forint tegnap átmeneti gyengülés után szerény erősödésbe váltott. Az MNB nem okozott meglepetést, csak sokkal későbbre várnak tőle változtatást, de vannak az elemzők között, akik szerint a változatlanság is forintgyengítő hatású lehet. A zloty és a lej a forinttal együtt erősödött.

Az MNB tegnap sem változtatott a kamatokon és egyéb kondíciókon, ami persze nem volt nagy meglepetés. Az indoklásra azért nagyon odafigyeltek az elemzők. Az MNB átmenetinek tartja a magyar infláció megugrását, elsősorban az olajárak következményének tekinti.

A forint nap közben gyengült, 327,30 is volt az euró, majd estére 325,65-re süllyedt. Ez már enyhe erősödést jelentett. Ma reggel 325,20 az árfolyam, még erősebb forintra ébredtünk.

Az Equilor Befektetési hírlevele szerint “nagyobb bejelentésre leghamarabb a szeptember 18-i kamatdöntő ülésen kerülhet majd sor, ugyanis ekkor jelenik meg a friss inflációs jelentés”.

Az EKB-ra várva

“A közlemény üzenete semleges, ugyanakkor várakozásunk szerint mérsékelt forintgyengülést okozhat a változatlan álláspont” – hangzik a brókercég következtetése.

A CIB Flash hírlevele szerint “a hazai fundamentumokat és a külső környezetet is figyelembe véve a laza monetáris kondíciók normalizálása legkorábban 2019-ben kezdődhet, de a kilátások felülvizsgálatát eredményezheti az EKB jelenlegi iránymutatásától való esetleges eltérés szigorúbb irányba, illetve a deviza- vagy olajpiaci változások esetlegesen megugró inflációs hatása”.

Változatlan Erste-előrejelzés

A forintról a CIB-nél nem bocsátkoznak jóslatokba. Ám azt tudjuk, hogy a monetáris lazaság alapvetően forintgyengítő, a szigorítás vagy legalábbis a lazaság csökkentése pedig forinterősítő hatású lehet.

“Mivel a jegybank semmilyen utalást nem tett a monetáris politika irányvonalának megváltoztatására a júliusi kamatdöntés során, kamat-előrejelzéseink is változatlanok maradnak” – írja az Erste Bank Hungary.

Kamatemelés két év múlva?

Így a hazai bankközi kamatoknak a jegybanki alapkamat szintjéhez történő igazodása várakozásaik szerint “a jövő év folyamán végbemegy, s az alapkamat emelésére először 2020-ban kerülhet sor” – írta Nyeste Orsolya makrogazdasági elemző.

A török líra körüli vihar ezúttal nem gyengítette a forintot, a lengyel zlotyt és a román lejt, mindhárom határozott erősödést mutatott. Sőt lehet, hogy a török eszközök helyett választották a kelet-közép-európai térséget.

Összeomlott a líra

A líra ugyanis kedden valósággal összeomlott, miután a török jegybank a várakozásokkal ellentétben nem emelt a kamatain. Az euróhoz képest kis híján új történelmi csúcsra jutott az árfolyam, 5,78 körül.

Később, este visszaesett 5,71-re, de ez az árfolyam is három százalékos gyengülés egyetlen nap alatt, ekkora ugrás ritkán fordul elő a devizapiacokon. Sokan gyanítják, hogy Erdogan elnök tiltotta meg a kamatemelést, aki mindenáron ösztönözni szeretné a gazdaságot. Pedig az infláció 15 éve nem látott szinten, évi 15 százalék körül van, amit kamatemeléssel szokás gyógyítani.

Egy kamatemelés mégis lett

Az ÁKK viszont már lépett, vélhetően a magas infláció miatt megemelte a fix kamatozású lakossági állampapírok kamatait, egységesen fél százalékkal, 1,5-2,5 százalékról 2,0-3,0 százalékra. (Lásd a táblázatot.)

(Forrás: ÁKK)

Az eddig két százalékos egy éves fix állampapír-kamat és a 3,1 százalékosra emelkedő infláció között már nagy lett a szakadék, bár fontos tudni, hogy az előző a jövőre, az utóbbi az elmúlt egy évre vonatkozik. Az átlagember azonban hajlamos ezt elfelejteni.

Csak lassan a kamattal

A Takarékbank szerint a nem konvencionális lépésekre a múltban azért került sor, mivel az MNB korábbi előrejelzése szerint a három százalékos inflációs cél elérése csak 2019 közepétől várható.

“A monetáris kondíciók szigorítására így a jövő év közepéig nem számítunk, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely azonban 2020 közepéig változatlan maradhat” – jósolják az elemzők.

További cikkünk a kamatokról és a forintról itt.

Rég volt ennyire keresett a forint

Az Erste Befektetési Erste Market oldala szerint rég volt ennyire keresett a forint, mármint szó szerint, a Google keresések alapján. "A Google Trends alkalmazás adatai alapján az elmúlt hónapokban a forint kulcsszóra irányuló keresések jelentésen megugrottak, azzal összhangban, hogy a forint az euróval szemben megközelítette a 320-at, majd pedig tartósan fölötte is ragadt. Persze a CHFHUF keresések ez alól kivételt képeznek, hiszen ezek 2011-ben, a devizahitel válságkor érték el csúcspontjukat, mostanra pedig gyakorlatilag teljesen kikoptak" - írják.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
hírlevél