BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2018. július 25. 09:32

Miközben a török líra valósággal összeomlott, a forint tegnap átmeneti gyengülés után szerény erősödésbe váltott. Az MNB nem okozott meglepetést, csak sokkal későbbre várnak tőle változtatást, de vannak az elemzők között, akik szerint a változatlanság is forintgyengítő hatású lehet. A zloty és a lej a forinttal együtt erősödött.

Az MNB tegnap sem változtatott a kamatokon és egyéb kondíciókon, ami persze nem volt nagy meglepetés. Az indoklásra azért nagyon odafigyeltek az elemzők. Az MNB átmenetinek tartja a magyar infláció megugrását, elsősorban az olajárak következményének tekinti.

A forint nap közben gyengült, 327,30 is volt az euró, majd estére 325,65-re süllyedt. Ez már enyhe erősödést jelentett. Ma reggel 325,20 az árfolyam, még erősebb forintra ébredtünk.

Az Equilor Befektetési hírlevele szerint “nagyobb bejelentésre leghamarabb a szeptember 18-i kamatdöntő ülésen kerülhet majd sor, ugyanis ekkor jelenik meg a friss inflációs jelentés”.

Az EKB-ra várva

“A közlemény üzenete semleges, ugyanakkor várakozásunk szerint mérsékelt forintgyengülést okozhat a változatlan álláspont” – hangzik a brókercég következtetése.

A CIB Flash hírlevele szerint “a hazai fundamentumokat és a külső környezetet is figyelembe véve a laza monetáris kondíciók normalizálása legkorábban 2019-ben kezdődhet, de a kilátások felülvizsgálatát eredményezheti az EKB jelenlegi iránymutatásától való esetleges eltérés szigorúbb irányba, illetve a deviza- vagy olajpiaci változások esetlegesen megugró inflációs hatása”.

Változatlan Erste-előrejelzés

A forintról a CIB-nél nem bocsátkoznak jóslatokba. Ám azt tudjuk, hogy a monetáris lazaság alapvetően forintgyengítő, a szigorítás vagy legalábbis a lazaság csökkentése pedig forinterősítő hatású lehet.

“Mivel a jegybank semmilyen utalást nem tett a monetáris politika irányvonalának megváltoztatására a júliusi kamatdöntés során, kamat-előrejelzéseink is változatlanok maradnak” – írja az Erste Bank Hungary.

Kamatemelés két év múlva?

Így a hazai bankközi kamatoknak a jegybanki alapkamat szintjéhez történő igazodása várakozásaik szerint “a jövő év folyamán végbemegy, s az alapkamat emelésére először 2020-ban kerülhet sor” – írta Nyeste Orsolya makrogazdasági elemző.

A török líra körüli vihar ezúttal nem gyengítette a forintot, a lengyel zlotyt és a román lejt, mindhárom határozott erősödést mutatott. Sőt lehet, hogy a török eszközök helyett választották a kelet-közép-európai térséget.

Összeomlott a líra

A líra ugyanis kedden valósággal összeomlott, miután a török jegybank a várakozásokkal ellentétben nem emelt a kamatain. Az euróhoz képest kis híján új történelmi csúcsra jutott az árfolyam, 5,78 körül.

Később, este visszaesett 5,71-re, de ez az árfolyam is három százalékos gyengülés egyetlen nap alatt, ekkora ugrás ritkán fordul elő a devizapiacokon. Sokan gyanítják, hogy Erdogan elnök tiltotta meg a kamatemelést, aki mindenáron ösztönözni szeretné a gazdaságot. Pedig az infláció 15 éve nem látott szinten, évi 15 százalék körül van, amit kamatemeléssel szokás gyógyítani.

Egy kamatemelés mégis lett

Az ÁKK viszont már lépett, vélhetően a magas infláció miatt megemelte a fix kamatozású lakossági állampapírok kamatait, egységesen fél százalékkal, 1,5-2,5 százalékról 2,0-3,0 százalékra. (Lásd a táblázatot.)

(Forrás: ÁKK)

Az eddig két százalékos egy éves fix állampapír-kamat és a 3,1 százalékosra emelkedő infláció között már nagy lett a szakadék, bár fontos tudni, hogy az előző a jövőre, az utóbbi az elmúlt egy évre vonatkozik. Az átlagember azonban hajlamos ezt elfelejteni.

Csak lassan a kamattal

A Takarékbank szerint a nem konvencionális lépésekre a múltban azért került sor, mivel az MNB korábbi előrejelzése szerint a három százalékos inflációs cél elérése csak 2019 közepétől várható.

“A monetáris kondíciók szigorítására így a jövő év közepéig nem számítunk, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely azonban 2020 közepéig változatlan maradhat” – jósolják az elemzők.

További cikkünk a kamatokról és a forintról itt.

Rég volt ennyire keresett a forint

Az Erste Befektetési Erste Market oldala szerint rég volt ennyire keresett a forint, mármint szó szerint, a Google keresések alapján. "A Google Trends alkalmazás adatai alapján az elmúlt hónapokban a forint kulcsszóra irányuló keresések jelentésen megugrottak, azzal összhangban, hogy a forint az euróval szemben megközelítette a 320-at, majd pedig tartósan fölötte is ragadt. Persze a CHFHUF keresések ez alól kivételt képeznek, hiszen ezek 2011-ben, a devizahitel válságkor érték el csúcspontjukat, mostanra pedig gyakorlatilag teljesen kikoptak" - írják.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
hírlevél