<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Megint elromlott a részvénypiacokon a hangulat, amit Budapest és Varsó különösen megszenved. Az OTP két százalékkal esik, a Mol kevésbé, de néhány kisebb cég árfolyama igen csúnyán néz ki. A forint harmatgyenge, megint közelít a rekordhoz, miközben egy euróért már csak egy dollárt kell adni.

Ma is rossz a befektetők hangulata a tőzsdéken, a német index 0,6, a francia 0,2 százalékkal esik, a brit stagnál. Emögött az lehet, hogy különösen Németországban jelent nagy gondot az orosz földgázszállítások csökkenése, esetleges teljes elmaradása. A tegnapi méretes esés után ma újabb fél százalék körüli mínuszban vannak az amerikai határidős indexek is.

Az eddigi aggályok – mint infláció, kamatemelés, recessziós félelmek, kínai Covid, orosz gáz – egy újabbat találtak magunknak a befektetők. Most az induló gyorsjelentési szezonban az eredmények visszaesésétől rettegnek. Állítólag már tegnap is ezért fordultak mínuszba a tőzsdeindexek, sokan idegesek, hogy a vállalatok képesek lesznek-e teljesíteni a várakozásokat, és ami még fontosabb, mit mondanak a közeljövő kilátásairól.

Varsó, Budapest megszenvedi

Ma jelentős csalódást okoztak az európai ZEW hangulatindexek is. Szerdán pedig fontos adatok érkeznek a júniusi amerikai inflációról, valamint a kiskereskedelmi forgalomról.

Itthon a BUX index erősen alulteljesítő, 1,6 százalékkal esik a BUX, igaz, a lengyel index sem áll sokkal jobban 1,4 százalékos süllyedésével. Az OTP beesett 8000 alá pár forinttal, így két százalékkal van lejjebb. A Mol 0,6, a Richter 1,2 százalékkal gyengébb, a 4iG 4,9, a Telekom 3,2 százalékkal zuhan. Az Autowallis 4,1, a Masterplast 4,5 százalékos értékvesztést mutat.

Árfolyamok és grafikonok

Már megint gyengül a forint

Az euró/forint ma is emelkedik, tegnap estéhez képest hét és fél forinttal 414,0-ra ment fel az árfolyam. Az eddigi rekord nemrég 417 volt, így már megint csak egy hajszálra vagyunk az újabb szomorú csúcstól.

Az EUR/HUF árfolyam hosszú távon. Forrás: Tradingview.comAz EUR/HUF árfolyam hosszú távon. Forrás: Tradingview.com

Számos olyan vélemény látott manapság napvilágot, mely szerint az EU-val való tényleges megegyezésig nem fog megnyugodni a forint árfolyama. De az orosz földgázszállítások csökkentését is jelentős kockázatnak érzik, még akkor is, ha elsősorban Európa többi részét sújtja.

Újabb kamatemelés jön ma

A mai ülésén egyébként az MNB várhatóan újabb alapkamat-emelésről határoz, hogy ígéretéhez híven az egyhetes betét kamatát és az alapkamatot “összezárja”. (A múlt csütörtökön az egyhetes kamatot emelte erőteljesen.) Néha azonban már úgy tűnik, hiába emel, semekkora kamat sem elég a piacnak.

Amennyiben az MNB a múlt heti jelzésnek megfelelően csak összezárja az egyhetes betéti kamatszintet és az alapkamatot délután, tehát az alapkamatot és a kamatfolyosót emeli 200 bázisponttal, nem számítunk érdemi árfolyamreakcióra írta az Equilor Befektetési Zrt.

Paritáson az euró/dollár

A dollár erősödése az euróval és más devizákkal szemben, amit gyakran emlegetnek a forintgyengülés okai között is, megállíthatatlannak látszik. Ma a napi minimum 1.0002 dollár volt eurónként, vagyis lényegében megérkezett az árfolyam a paritásra, az 1,0-hoz, 1:1-ben váltják a két devizát. Erre nem volt példa 2002 decembere óta, azaz közel húsz éve.

Az EUR/USD az utóbbi bő két évtizedben. Forrás: Tradingview.comAz EUR/USD az utóbbi bő két évtizedben. Forrás: Tradingview.com

Mitől ilyen erős a dollár?

Több tényező is a dollárt támogatja az Erste Befektetési Zrt. szerint. A legfontosabbak

  1. a masszív kamatkülönbözet,
  2. a főleg Európát sújtó növekedési félelmek,
  3. a globális negatív befektetői hangulatban a menedékeszközök iránti növekvő kereslet.

Bár fundamentálisan több tényező is a dollár erősödését vetíti előre, mégsem tűnik úgy, hogy tartósan paritás alatt tud ragadni az árfolyam – véli a brókercég. Erről elsősorban az opciós pozícionáltság, a technikai kép árulkodik. Az erős dollár egyébként nem túl pozitív tényező sem az amerikai vállalatok, sem a világgazdaság számára.

Mi lesz a tőzsdei cégek nyereségével?

Ez a jelentési szezon eltérhet a megszokottaktól, mert a fókusz a vállalatok kilátásain, a recesszió esetleges hatásain lehet – írja a KBC Equitas. A bankok mellett a légitársaságok lehetnek először fókuszban, de a PepsiCo is korán kezdi, szerdán jelent. A hazai brókercég nem vár nagyobb problémát a jelentési szezon során.

A legnagyobb javulást továbbra is az energiaszektortól várják az elemzők, az S&P 500 komponensei átlagosan 10,6 százalékos bevétel-, illetve 5,7 százalékos profitnövekedést érhettek el.

Európában nagyobb bővülést várnak, de a kedvezőtlen kilátások érzékenyen érinthetik az európai vállalatokat.

Hiperinflációs pengő. Fotó: E. J.Hiperinflációs pengő. Fotó: E. J.

A neheze még hátravan az energiapiacon?

Az IEA (Nemzetközi Energia Ügynökség) vezetője, Fatih Birol szerint 2024-ig magas energiárakra kell készülni – írta az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele. Az energiaellátás globális szűkössége, ami az árak megugrását eredményezte, tovább romolhat.

A világ még soha nem volt tanúja ekkora energiaválságnak a mélységét és összetettségét tekintve. Talán még nem láttuk a legrosszabbat, ez az egész világot érinti tette hozzá.

Rengeteg bitcoin ömölhet a piacra

Két-három napja újra lefelé tartanak a kriptodevizák, a bitcoin mára 20 ezer, az ether 1100 alá süllyedt (most 19 700 és 1060 körül járnak). Nagy hír, hogy a 2015-ben egy hacker-támadás nyomán becsődölt, de a vagyonának egy részét megmentő Mt. Gox japán bitcoin-tőzsde felszámolója 140 ezer bitcoint ad vissza tulajdonosaiknak augusztus végén.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Ez jelenlegi áron 2,76 milliárd dollár értékű. (Eredetileg 850 ezret loptak el.) Senki sem tudja, hogy ez a mennyiség vajon piacra kerül-e, vagy aki nyolc évig kényszerűen nem jutott hozzá befektetéséhez, még tovább fogja-e tartogatni.

Egyes becslések szerint egyébként közel négymillió bitcoinhoz, a teljes mennyiség csaknem ötödéhez nem férnek hozzá tulajdonosaik, például mert elveszítették az ahhoz szükséges titkos kulcsokat vagy meghaltak. Ám ha valamelyik nagytulajdonos – például a régen eltűnt alapító, Satoshi Nakamoto – mégis feltűnne, az komoly piacbefolyásoló tényező lenne.

Melyik a legjobb vétel a régiónkban?

Mit gondol a HOLD Alapkezelő a török, görög, lengyel és román befektetési piacokról? – erről írt Cser Tamás portfólió-kezelő “régiós piacok” címmel. Legvonzóbbnak a görög és lengyel tőzsdét látják.

  • Görögország egy hosszú gazdasági válságból lábal ki, megugró EU-s támogatások által segítve.
  • Lengyelországot vonzóbbá tette, hogy jelentősen estek részvényei, miközben a fundamentumok ezt szerintük nem igazolják. Inkább relatív javulást látnak, a háború hatására a lengyelek újra az EU felé fordultak, közel lehet a kiegyezés az EU-s pénzcsapok megnyitásáról.

Romániában a részvénypiac már jól teljesített az elmúlt években, így nehéz olcsó részvényt találni. Törökország nagyon olcsó, de a közelgő, erősen kétesélyes választások miatt igen kockázatos is. A “magyar” szó a cikkben egyszer sem fordul elő – talán ez is jelent valamit.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8284 +3,28% 0 0 3 027 505 174 Ft 2022-10-04 17:09:42
MOL 2624 2490 2630 +6,41% 0 0 2 239 997 822 Ft 2022-10-04 17:05:25
MTELEKOM 300 291 302 +1,35% 0 0 64 043 834 Ft 2022-10-04 17:10:10
RICHTER 7800 7505 7840 +3,31% 0 0 1 493 307 365 Ft 2022-10-04 17:09:23
OPUS 129 128 132 +0,15% 0 0 11 088 983 Ft 2022-10-04 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG